surówka - 20359 przepisów (strona:732/1358)

Dorsz z folii w maśle czosnkowym 257

jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone. Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw ), to po prostu gęba w niebie! ;))) * dorsz- 1 filet * masło- 50 g * czosnek- 2 ząbki * cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków * sól, pieprz * koper- garść Naczynie

Kraina Miodem Płynąca
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 158

śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty... Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę 2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) oraz

Czerwień i błękit
Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße 183

garnka z wrzaca ,osolona woda.Gdy wyplyna,gotowac je kilka minut czekajac, az urosna ,wyjmowac lyzka cedzakowa. Podawac jako dodatek do drugiego dania,lub samodzielne danie np.z sosem pieczarkowym i surowka. Gdy chcemy ,by byly mniej gumowe niewielka czesc maki ziemniaczanej mozemy zastapic maka pszenna.Jednak takie ciasto nie nadaje sie juz wtedy do przechowywania w lodowce.Po prostu bedzie sie rozplywac.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 179

sola do smaku. Tak przygotowane pesto rozlozyc rownomiernie na rybie. Wstawic rybe do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 ° C. Podawac z ulubionymi dodatkami.Ja podalam z surowka z rzodkiewek i mlodymi ziemniaczkami.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Seler-bulwa szczęścia i zdrowia.Mrożenie liści selera 187

surowo,bo nic nie tracimy wtedy z bogactwa witamin.Mam ulubione surowke z selera ,przepis tutaj: klik .Warto rowniez siegnac po odmiane selera naciowego,ktory swietnie nadaje sie i na surowki i soki. W moim ogrodku mam caly zagon  selerow.Systematycznie zuzywajac bulwy,nie zuzyte zielone czesci siekam i ukladam w pudelku,badz pakuje do woreczka i umieszczam w zamrazarce..Dzieki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z marchewki 167

cholesterolu. Bogactwo makro- i mikroelementow ( wapn,zelazo,magnez,cynk,potas,miedz,fosfor) dziala wzmacniajaco,chroni organizm przed anemia,reguluje rowniez prace zoladka,poprawia metabolizm i utrzymuje wartobe w zdrowiu. Surowka ,ktora chce przypomniec jest niezwykle smaczna, soczysta,orzezwiajaca w smaku i bardzo szybka do przygotowania.Znaja ja pewnie wszyscy,lecz niektorzy calkiem o niej zapomnieli.Moze warto wskrzesic stare przepisy. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie z farszem pieczarkowym 9823

kluski slaskie moga byc jeszcze smaczniejsze niz sa w rzeczywistosci?Moga.Wystarczy wypelnic je ulubionym nadzieniem . A z dodatkiem surowki moga stanowic wowczas samodziekne pyszne drugie danie.Kluski slaskie zawsze robie w wiekszej ilosci.Ciasto zawiniete w folie znakomicie przechowuje sie kilka dni w lodowce.Ogromna oszczednoasc czasu. Przepis podstawwowy na kluski slaski znajdziecie tutaj: klik Skladniki na farsz pieczarkowy0. . 300 g pieczarek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce 167

jedna z najstarszych znanych jarzyn,bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny skladnik sycacych i smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem  i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze. Skladniki: 1 niepelna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe spaghetti z roszponka 201

kroluja na naszych stolach warzywa korzeniowe:marchew,buraki,seler czy pasternak.Marchewka - wesole warzywko przypominajace slonce jadane jest najczesciej.Ile warosci ma w sobie pisalam juz tu: zdrowa marchew i tu: Surowka z marchewki .Jest lekkostrawna i niskokaloryczna ( 100 g to okolo 30 kcal ) zalecana przez wszystkich dietetykow.I choc bardzo ja lubimy ,to  jadamy najczesciej  w towarzystwie zielonego groszku ,prawie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z białej kapusty na chiński sposób 189

Surowka z bialej kapusty nalezy do najpopularniejszych dodatkow obiadowych.Podanie tej taniej,prostej,smacznej i jakze zdrowej surowki mozna urozmaicic zmieniajac dodatki.Nie zawsze musi jej towarzyszyc niesmiertelna marchewka z cebula i jablkiem.Dzis z papryka,imbirem,orzeszkami ziemnymi i migdalami-na chinski sposob.Niezwykle smaczna a przepis pochodzi z kartki z kaledarza. Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce ,bo ma zbawienny wplyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 189

orkisz wymieszac z marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut. Podawac z surowka np. z bialej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z pieczarkami i porem 235

Bardzo dawno nie robilam krokietow,dlatego ich pojawienie sie na stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z surowka lub sosem zawsze stanowily samodzielne danie.Dzisiejsze krokiety maja nadzienie z pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka 183

nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga stanowic samodzielne danie podane np. z surowka i sosem.                    Skladniki ( dla 4 osob): 1 kg ziemniakow 30 dkg maki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 161

bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 185

bulce tartej i smazyc z obu stron po kilka minut do zrumienienia usmazone ukladac na talerzu wylozonym recznikiem papierowym,by odsaczyc nadmiar tluszczu podawac z mlodymi ziemniaczkami i ulubiona surowka ( u mnie z mloda kapusta duszona ze smietana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania