potrafił określić, jak skategoryzować ten wypiek. Dla mnie chlebek świetnie się sprawdził, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Smaczny był również posmarowany kremowym białym serkiem, taka kanapka na śniadanie. Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki na 20 cm keksówkę 50 g płatków owsianych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka
Tajemnice SmakuSerowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora
Tajemnice SmakuBezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w świat, do szkoły, lub do pracy. Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia. Składniki 200 g liści szpinaku 1 cebula
Tajemnice SmakuFrittata jest potrawą uniwersalną, to pomysł na proste, szybkie i sycące śniadanie, na obiad, jaki i na kolację. Podstawą dania są jaja, dodatkiem mogą być dowolne składniki, które akurat mamy w lodówce. Przy okazji możemy przygotować danie w duchu zero waste i nic się nie zmarnuje! Frittatę możemy przygotować na żeliwnej patelni lub innej, którą można włożyć w całości
Tajemnice Smakuprzenieść kiszonkę do lodówki. Jeżeli jednak uważacie, że jest za słabo ukiszony pozostawcie go w temperaturze pokojowej na dłużej. Smacznego i na zdrowie! * Dominika , jeszcze raz dziękuję za wspólne śniadanie w “Rannym ptaszku
Tajemnice Smakułyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki SOS 350 g jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki
Tajemnice SmakuScones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki. Podaje się je do popołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny. W przepisie na “cranberry scones” żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka
Tajemnice SmakuCzęsto zdarza się, że do jakiegoś przepisu potrzebne nam są tylko żółtka. Co zrobić z białkami z jajek, które pozostały niewykorzystane? Możemy zrobić z nich bezę
Tajemnice Smakuodżasu można na wiele sposobów, ale na dzień dobry polecam koktail, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Jego wypicie poleca się czególnie rano, świetna alternatywa dla lekkiego, ale odżywczego śniadania, zwłaszcza dla osób, które omijają pierwszy posiłek szerokim łukiem. Stosuję go już od dłuższego czasu, gdy postanowiłm rozprawić się raz na zawsze z moimi problemami żołądkowymi. Ku mojej wielkiej
greenscarfryż zapiekany z jajkami oraz twarogiem. Może nie wygląda zbyt okazale, a zapiekanka ryżowa jest rewelacyjna w smaku oraz mocno sycąca. Poniższe danie sprawdzi się również idealnie na słodkie śniadanie czy też podwieczorek. Składniki na 2-3 porcje: 1 szklanka surowego ryżu (po ugotowaniu 0,5 kg ryżu) 1 kostka twarogu półtłustego (300 g) 3 łyżki zwykłego cukru
UgotowaćJajka po turecku, to niesamowicie ciekawe śniadanie. Jajka uwielbiam i jem ich całkiem sporo pewnie dlatego, że jem bardzo mało mięsa, więc rzeczą naturalną jest, że sięgam po białko w innej postaci. Jajka po turecku, to jajka w koszulce, podane na jogurcie greckim z sosem maślano -oliwnym, z dodatkiem papryczki chilli lub ostrej papryki. Idealnie komponują się w towarzystwie
SMYKWKUCHNIJajecznica to jajecznica powiecie, ale czemu nie wzbogacić jej smaku dodatkami? Ja tutaj dołożyłam rukolę i awokado, które idealnie podkręciły smak jajecznicy a jednocześnie śniadanie stało się bardziej odżywcze. Polecam serdecznie. Jajecznica z dodatkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemąki owsianej. Jest pyszny, zdrowy i przede wszystkim bez glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Chleb z mąki owsianej świetnie sprawdzi się jako dodatek do pysznego śniadania lub jako przekąska, np. z odrobiną masła czy dżemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: 250 g mąki owsianej 40 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżka miodu 2 jajka
Mostek w kuchniDelikatny, kremowy pudding zachwyci nie tylko wielbicieli takich dań ale także wszystkich niejadków. To pyszne danie idealnie nada się na śniadanie w zimowe poranki. Koniecznie do wypróbowania. Pudding ryżowy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie