temperatury w kuchni). Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać jak komu wygodnie - ręcznie, mikserem z końcówkami ślimakowymi, lub w maszynie do chleba nastawionej na program Dough. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski ( czasem trzeba dodać łyżkę mąki). Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i wyrabiać, aż się połączy(...)ciastem. (Jeśli używamy maszyny do chleba, tłuszcz dajemy razem z resztą składników. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Formę - blachę (będą potzrebna dwie) wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy drożdżówki oddalone od siebie co najmniej
Posadzone i zjedzonepomidorków koktajlowych bez szypułek gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku oliwa szczypta płatków chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego garść świeżej bazylii sól, pieprz do podania: grzanki z czerstwego chleba lub bułki (pokrój w kostkę, skrop oliwą i podpiecz na złoto w piekarniku) Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Paprykę przekrój na pół, usuń ogonek i pestki. W żaroodpornym naczyniu ułóż(...)zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta dodaj do niej trochę wody. Zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami z chleba i listkami świeżej bazylii. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi
Chilli Czosnek i OliwaW ostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które
Dzieje kuchennej Wiewiórykiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu(...)konsystencje i stopnie rozgotowania warzywek. Dobierzcie zatem czas duszenia, do swoich upodobań. U nas, nie ukrywam, leczo jest zwykle z makaronem. U męża w domu jadło się je z chlebem. A Wy jak jadacie leczo? Drukuj Leczo z papryki i cukinii do słoika window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 papryki czerwone 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki żółte
Mieszam w GarnkuMiało być słodko i miło, ciasteczkowo. Po dłuuugim weekendzie spędzonym w pracy nastał poniedziałek, również pracujący. Kawa i ciasteczka, taki był plan. Niestety w
Dzieje kuchennej WiewióryWiadomo, że robienie przetworów na zimę jest naszym polskim sportem narodowym. Od Bałtyku po Tatry każdy w okresie wakacyjnym całymi kilogramami kupuje warzywa czy owoce i
Marder&Marder Manufactureciepłej wody 1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: kilka kromek czerstwego chleba 3/4 szkl mleka 4 łyżki mąki 1 mała cukinia 1 mała papryka pęczek szczypiorku 2 jajka 1 łyżeczka czosnku Proeco Polska 1/2 łyżki chili Proeco … Czytaj dalej Placuszki z czerstwego chleba
czarrna od kuchniroku miałam okazje spędzić kilka dni w Gdańsku, więc nie mogłam sobie odmówić wizyty na jarmarku, który uwielbiam, i z którym wiążę wiele wspomnień. Między chlebem ze smalcem i iście nadmorskimi oscypkami znalazłam perełki, w postaci przypraw z małych przedsiębiorstw. Jedne ze składami idealnymi, drugie, gdzie niestety można znaleźć dziwne składniki. Czosnek niedźwiedzi, słodka papryka wędzona(...)rownież zdobyczą z jarmarku. Ręcznie robiony, przez przemiła panią) "Pomidor z czosnkiem i bazylią", mimo, że ma sól w składzie, nie jest ona wyczuwalna. Świetna do sałatek lub na chleb z masłem, czy też oliwą. "Łasuch" czyli zdrowa wersja jarzynki. Ma w składzie maltodekstyne, o której czytałam opinie, często bardzo rozbieżne. Niestety nie znalazłam strony internetowej sprzedawcy
Smakuj życie!Lekko ostre, lekko słodkie, mocno ogórkowe. Czyli po prostu ogórki w musztardzie, jedne z naszych ulubionych. Kto by pomyślał, że musztarda tak dobrze zagra z ogórkami
Marder&Marder ManufactureDzisiaj zapraszam na pyszny chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi. Do wypieku chleba użyłam produktów MŁYNÓW STOISŁAW , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ . Składniki: 1 szklanka mąki żytniej Młyny Stoisław 2,5 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki otrąb owsianych Młyny Stoisław 1 łyżeczka soli(...)delikatnie mlekiem i posypujemy otrebami. Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy na złoty kolor. W moim piekarniku chleb piekła się około 70 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepły chlebek można posmarować masłem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitakim pożywieniu już po 1-1,5 h, żeby zabić głód, sięgniesz po przekąskę, najczęściej tuczącą, np. słodkiego batonika, napój energetyzujący. Opiekane kanapki na dobry początek dnia Pełnoziarnisty żytni chleb przyrumieniony w opiekaczu ze smakowitymi dodatkami zachęci do zjedzenia śniadania nawet największego niejadka. Żeby zapewnić sobie dostawę wartościowych kalorii i już od rana dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów(...)także opiekane ziemniaczki. A wszystko to dzięki jednemu prostemu urządzeniu. Opiekacze do kanapek ułatwią życie każdej rodzinie. Nawet kiedy rano wszyscy się spieszycie, wystarczy włożyć do tostownicy 2 kromki chleba i kilka dodatków, żeby stworzyć aromatyczne i pożywne śniadanie. Post Opiekane śniadanie, czyli śniadaniowe pyszności, które przygotujesz w opiekaczu pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
Codogarakonsystencją. Pasztety smakują samodzielnie, jak i na kanapkach, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt dużo czasu. Pasztet możemy pokroić w grubsze plasterki lub cieńsze i rozsmarować je na kromkach chleba. W zależności od preferencji możemy łączyć wyrazisty smak pasztetu zarówno z jasnym, jak i ciemnym pieczywem – chlebem oraz bułkami. Aby wydobyć jego smak możemy wcześniej posmarować kromki masłem lub margaryną
Moja smaczna kuchniawielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml wody 1 łyżeczka soli do podania: listki bazylii ser feta grzanki opcjonalnie: 2 kromki chleba wykonanie: Pomidory i ogórki obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z solą np. w moździerzu a następnie zalewamy oliwą. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. (Troszkę pokrojonych pomidorów możemy(...)gładką zupę. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Możemy podać z grzankami lub pokrojoną w kostkę fetą i udekorować listkami bazylii. Opcjonalnie do gazpacho możemy dodać kromki chleba porwane na kawałeczki a następnie całość zmiksować. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniapomysłów na wykorzystanie fig. Dzisiaj natomiast chciałam Wam pokazać jeden z najprostszych, a jakże pysznych pomysłów na figi. Szybkie kanapeczki z figami. Możecie je wykonać na ciepło- rumieniąc kromki chleba w tosterze, bądź standardowo. Wybierzcie dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo, mocno skropcie je oliwą z oliwek. Łososia wędzonego porwijcie na mniejsze kawałeczki i przełóżcie do miseczki. Skropcie go oliwą, sokiem(...)cytryny i posypcie posiekanym koperkiem, doprawcie solą i pieprzem. Całość wymieszajcie i odstawcie na 15 minut. Na kromki chleba wyłóżcie dowolną ulubioną sałatę, zamarynowanego łososia a na sam wierzch pokrojone w cienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą. Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe
SMYKWKUCHNI