starał się pochwalić tym, co w jego kraju najsmaczniejsze. Zaina przygotowywała najlepszy hummus jaki w życiu jadłam. Naser, który nie bardzo radził sobie w kuchni, przywoził z Bejrutu libański chleb. Panchami przyrządzała wspaniały daal, za którym Paweł do dziś tęskni i którego ja nie potrafię zrobić. Długo jeszcze mogłabym tak wymieniać.... To właśnie dzięki Panchami, Dineshowi i Pranjitowi poznałam(...)mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 0.7 do 1 milimetra podsypując mąką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKto nie lubi ogórków, no kto? No dobra, jedną osobę znam. Ale, jak to się mawia, jedna jaskółka wiosny nie czyni, czy jakoś takoś. Chociaż nie
Marder&Marder ManufactureWoda Drugie danie było bardzo syte. Najedzona po uszy Lila nie miała sily krzyczeć "jestem taaaaaaaaka głodna". Kolacja 19:00 Kolacja zrobiona przez męża. Tosty francuskie (chleb z siemieniem lnianym) i pomidorki koktajlowe. Lila zaczęła wcinać pomidorki. Gdy wszystkie zniknęły z talerza, to poprosiła o więcej i w sumie zjadła tylko pół kromki chleba i kilogram pomidorków. Ostatnie wpisy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comLubimy zabezpieczać się przed zimą. Lubimy smaki lata, smaki jesieni. Dlatego często robimy wszelakie przetwory czy inne rzeczy o wydłużonej trwałości. Tak żeby zamknąć smak w
Marder&Marder Manufacturetłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Trwa to około godziny. Można też ciasto wyrobić w maszynie do chleba, wkładając do pojemnika najpierw płynne składniki, a później sypkie. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek(...)mrożenia po 3 sztuki i zamrażam. Jeśli mają być na drugie śniadanie - wyciągam z zamrażarki zaraz po wstaniu z łóżka, na metalową kratkę, na której zwykle studzę ciasta i chleby i akurat na czas drugiego śniadania są już w sam raz do jedzenia :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016
Posadzone i zjedzoneDzisiaj, wyjątkowo, wpis nie będzie kulinarny. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami moim nowym odkryciem. Bo fajnymi rzeczami warto się dzielić. Pamiętacie jeszcze
Marder&Marder Manufacturezachęca :-)). Miał przy ich robieniu dodatkowo mnóstwo zabawy, zeszło nam chyba z godzinę, ale fajnie spędziliśmy czas. W książce kanapki autorka nazwała "Kanapki - Kichałki", dlaczego, zobaczycie niedługo :-))). Ja użyłam chleba razowego ze słonecznikiem, a w oryginalnym przepisie jest pumpernikiel, ale myślę, że co kto lubi :-)).Polecam, bo naprawdę pyszne i można fajnie przy ich robieniu spędzić czas z dzieckiem :-))). Miłego(...)dzionka :-)) Składniki: chleb (u mnie razowy ze słonecznikiem, może być pumpernikiel lub inny) rzodkiewki pomidorki koktajlowe sałata oliwki szczypiorek natka pietruszki ogórek świeży lub kiszony papryka marchewki serek naturalny lub z ziołami ser żółty jajko masło dobrej jakości Wszystkie warzywa myjemy, kroimy (wykrawamy noski, usta), szczypior kroimy w dłuższe kawałki, jajko gotujemy, kroimy w plasterki, oliwki również w plasterki. Kanapki
kruche babeczkiMoje ulubione kanapki w tym sezonie. Teraz pomidory są najsmaczniejsze więc korzystajcie z tych dobrodziejstw. Uwielbiam też awokado a połączone z chrupiącą i ciepłą grzanką to rewelacja! Składniki : * ulubiony chleb * pomidor malinowy * dojrzałe awokado * czerwona cebula * sól, pieprz Przygotowanie : Kromki chleba stostować, rozsmarować na każdej kanapce awokado, położyć plasterki pomidora, przyprawić i posypać drobno pokrojoną cebulą
Magiczne Życie MartyŻe musztarda pasuje do ogórków o tym w sumie wiadomo. Znane i lubiane są ogórki w musztardzie. Ale, że miód i ogórki? I tutaj was zaskoczymy
Marder&Marder Manufactureróżne sposoby , najczęściej jakie są robione to z białego pieczywa , a ja zapraszam do wypróbowania tostów z razowca , smakują bardzo fajnie . Składniki ( na 1 osobę ) 4 kromki chleba razowego 4 plasterki wędliny drobiowej 4 plasterki sera cheddara pomidor 4 łyżeczki humus Wykonanie Na wstępie smarujemy wszystkie kromki chleba humusem
Mój Smakwspaniałe dzieciństwo , a teraz robię je mojej córce , więc zapraszam do wypróbowania , może także ta prosta w przygotowaniu kanapka zagości w domu u Państwa . Składniki 4 kromki chleba 2 jajka pół szklanki mleka sól himalajska różowa pieprz ziołowy oliwa do smażenia Wykonanie Do miski rozbijam jajko i dolewam mleko , doprawiam(...)smaku solą i pieprzem , wszystko dokładnie mieszam . Jak jajka i mleko mamy wymieszane , namaczamy chleb w jajku i mleku , następnie na rozgrzaną patelnie wykładamy nasze kromki namoczone w jajku , smażymy na złoty kolor po obu stronach . Kiedy nasze kromki się usmażą , wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu , po dwóch minutach zdejmyjemy z ręcznika i mamy gotowy
Mój Smakrobiłam w domu, lecz same bułki - owszem, tak! Jestem w tej komfortowej sytuacji, że pracuję w domu i w każdej chwili mogę pójść do kuchni i zagnieść ciasto na chleb czy właśnie bułki. Dzisiejsze bochenki, to prosty drożdżowy wypiek. Pasują do wszystkiego, do wędliny jak i do dżemu. Użyłam do ich wypieku mąki, którą mąż kupuje mi bezpośrednio w młynie(...)minut, później zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze około 10 minut lub do momentu kiedy się ładnie zrumienią. Studzić na metalowej kratce. * Dla posiadaczy maszyny do chleba - włożyć do pojemnika drożdże rozrobione w cukrze i rozpuszczone w mleku (nie muszą rosnąć), dodać resztę składników i nastawić maszynę na program dough (program do wyrastania bez pieczenia - u mnie trwa
Posadzone i zjedzonePyszne, mięciutkie bułeczki na serwatce zamiast wody. Przerobiłam przepis na chleb na serwatce , dodałam trochę domowego mussli i już po kilku godzinach mogliśmy się delektować domowymi bułeczkami. Dzięki mussli zyskały one bardzo ciekawy smak. Czasami można było natrafić na rodzynki, czasami na kawałek orzecha lub kilka ziaren siemienia lnianego. Bułeczki pasują do wszystkich dodatków. Dzięki nim mieliśmy pyszną kolację:) Bułeczki(...)łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać mąkę, mussli i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Skończyć miksowanie, kiedy chleb zacznie się odrywać od brzegów miski. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie trwało to 45 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić
Posadzone i zjedzoneWykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki szprycą nadziewać dżemem morelowym i posypać cukrem pudem z cynamonem. Można również ciasto wyrobić mikserem, lub w maszynie do chleba nastawiając na program do wyrabiania ciasta. Ja wyrabiam właśnie w maszynie do chleba
Posadzone i zjedzonestare receptury, ale również w dużej mierze pochodzenie produktów. Kuchnia regionalna, w moim przypadku kaszubska, opiera się na produktach wyhodowanych na Kaszubach. Jeżeli mając w ręku przepis np. na chleb kaszubski z ziemniakami, użyjemy ziemniaków z Maroka, czy z południa Polski, nie będzie to prawdziwy chleb kaszubski. Regionalność potraw, jak sama nazwa wskazuje, kładzie nacisk na składniki rosnące wokół
Posadzone i zjedzone