Chleb mleczny na zakwasie 165okazji że dziś przypada Światowy Dzień Chleba mam dla Was pyszny i mięciutki chlebek na naturalnym zakwasie. Często jeszcze ciepły jem tylko z samym masłem, żadne pieczywo ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak swoje. Składniki: 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego 500 gram mąki pszennej chlebowej 2/3 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki wody źródlanej 2 łyżki roztopionego masła(...)pieczenia, wierzch nacinamy nożem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki smarujemy rozkłóconym jajkiem ze śmietaną, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce
Bajeczna Kuchnia
Paluszki chlebowe 175Już po raz kolejny mam ogromna przyjemność dołączyć do akcji pieczenia chleba z okazji Światowego Dnia Chleba. Jak co roku wybór nie jest łatwy, bo czym uczcić ten wyjątkowy dzień. W tym roku postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym i zarazem prostym przepisem na paluszki chlebowe. U mnie nigdy nie mają szansy nawet wystygnąć. Znikają
Polska Zupa
Chleb orkiszowy na drożdżach 166Dzisiaj Światowy Dzień Chleba, co uświadomiłam sobie przed chwilką dzięki wpisom na obserwowanych blogach. Chleba dzisiaj nie piekę, póki co piekarnik okupują dyniowe rogaliki z orzechami, i na nich dzisiaj poprzestanę, ale na szczęście dogrzebałam się przedpotopowego przepisu, którym jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Pewnie dlatego, że chlebek wprawdzie wyszedł mi bardzo smaczny, ale niezbyt piękny - do ciasta chlusnęło
Kuchenne zapiski Edyty
Cynamonowe kwadraciki do mleka czyli Pixie Puffs czyli Niedzielne Sniadanie odc.94 248Syncio zachorował. Wymioty i temperatura dawały mu się we znaki dwa dni. W czasie gdy spał mogłam spędzić trochę czasu w kuchni. Do
Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z tarniny 209Tarnina to obecnie nieco już zapomniana roślina. Chociaż dawniej królowała w apteczkach naszych babć. Wykorzystywana była w leczeniu biegunki, wewnętrznych krwotoków i nieżytów żołądka. Chociaż, z
Marder&Marder Manufacture
Światowy Dzień Żywności czyli o Pizzy i lodówkach 235Od 1981 roku 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności . Święto to zostało proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem gyros w sosie miodowym 232Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mieszanka sałat sałata lodowa pół opakowania przyprawy do gyrosa około 3 kromek chleba olej do smażenia Sos: 4 łyżki octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepska) 3 łyżeczki miodu 3 ząbki czosnku Sposób wykonania: Mięso kroimy na małe kawałki i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Wrzucamy na rozgrzany olej(...)smażymy szybko do zrumienienia. Odstawiamy do schłodzenia. Kromki chleba kroimy na małe kwadraty i rumienimy na patelni. Z podanych powyżej składników sporządzamy sos. Sałatę, kurczaka i grzanki mieszamy
Qchnia po prostu
Nalewka jabłkowo śliwkowa 265Tym razem postanowiliśmy jabłka ze śliwkami. Do tego jeszcze kilka innych dodatków i otrzymujemy naprawdę smaczna nalewkę. Raczej niezbyt słodką, bardziej idącą w kierunku wytrawnych. Ale
Marder&Marder Manufacture
Najbrzydszy obiad świata 194kilka minut, bo zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie sucha. Na koniec solimy do smaku i dodajemy pieprz. Podajemy z ziemniakami i surówką z koszonej kapusty. Albo z chlebem. Są tacy, którzy uwielbiają ten tłuszczyk z patelni wybierać pajdą świeżego chleba. Smacznego! P.S. Wątróbkę przed pokrojeniem można namoczyć w mleku (ok. 1,5 godziny), dzięki temu
bistro mama
Buraki, cieciorka, nerkowce i pomarancza 228Już od dawna chciałam stać się posiadaczką "Najlepszych przepisów dla całej rodziny" autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna
Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta dyniowa bez pieczenia 184W naszym domu dynia cieszy się ogromną popularnością. Albo i nie... To znaczy zależy dla kogo. Ja dynię (i potrawy z niej) uwielbiam, Madzia raczej podchodzi
Marder&Marder Manufacture
Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i rzodkiewką 182świeżym szpinakiem, rzodkiewką i jakiem. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą lub roszponką. Składniki: 100g świeżych liści szpinaku ½ pęczka rzodkiewki 100 ml jogurtu greckiego 2 jajka kromka chleba pełnoziarnistego sól, czarny pieprz, koperek, czosnek Sposób przygotowania: S zpinak i rzodkiewkę dokładnie myjemy. Rzodkiewkę kroimy na cztery części. Kromkę chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobina oliwy
Pyry na Gaz
GYROS WIEPRZOWY Z TZATZYKAMI CZYLI GRECKIE SMAKI 287obrany ząbek czosnku, potrzeć na tarce zielony ogórek i dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Mięso przesmażyć na patelni przez 15 minut obracając kilka razy w tym czasie. Chleb pita przygrzać w piekarniku i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerz dać kilka liści sałaty, pokrojoną w krążki cebulę skropioną odrobiną oliwy. Nałożyć mięso, chleb i tzatzyki
kuchniabellissima.wordpress.com
Bułeczki dyniowe z nutką pomarańczy i karmelizowanymi pomarańczami czyli Niedzielne Śniadanie odc.93 192Przepis, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Nie mogły być nie smaczne. Okazały się delikatne, mięciutkie, lekko słodkie. Podałam je w towarzystwie kakao, z powidłem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pestkówka - nalewka z pestek pigwowca 209Do zrobienia tej nalewki zainspirowała nas znana kulinarna blogerka Olga Smile. Powodem jej zrobienia było również to, że nie lubimy jak się cokolwiek marnuje. Jeżeli coś
Marder&Marder Manufacture