chleb - 26084 przepisów (strona:741/1739)

KANAPKA NA CIEPŁO Z TUŃCZYKIEM, KAPARAMI I SEREM 138

kromek 140 g tuńczyka z puszki w zalewie własnej lub w oleju 1 łyżka kaparów 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli  4-5 kromek chleba 4-5 plastrów sera cheddar/ementaler/gouda 8-10 cienkich plasterków pomidora  DIP MAJONEZOWO-CZOSNKOWY 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny(...)pieprzem, chili oraz roztartm w palcach oregano. Do miseczki z dipem wrzucamy dokładnie odsączonego tuńczyka oraz kapary i posiekaną cebulę. Delikatnie mieszamy, aż składniki połaczą się z dipem. Kromki chleba (całe lub przekrojone na pół) układamy na papierze do pieczenia. Każdą smarujemy przygotowaną pastą. Na wierzchu kładziemy plasterek sera i po dwa plastry pomidora. Posypujemy szczyptą soli, pieprzu, chili

cool and minty
Szybkie ciasto czekoladowe podwojnie czyli poWeekendowe Lakocie odc.125 131

Choć to zima sprzyja mocnym w smaku, wilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku.  Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
KARP FASZEROWANY GRZYBAMI 109

SKŁADNIKI :  1 świeży karp  30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek 1 jajko 2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę 1 spora cebula, pokrojona w kostkę sól, pieprz  bułka tarta do posypania natka pietruszki 4 łyżki oleju cytryna, pomarańcz do dekoracji(...)łusek. Następnie dokładnie myjemy, oraz doprawiamy pieprzem i solą. Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na oleju z cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do grzybów pokrojony chleb, natkę, jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia

Kulinarne Fantazje Marioli
TYMBALIKI Z ŁOSOSIA 142

część żółtej papryki 3 pomidory suszone z zalewy  kilka zielonych oliwek sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej mięty sałata i listki mięty do dekoracji 2 kromki chleba                                                             PRZYGOTOWANIE(...)mnie pucharki do deserów, wyłożyć folią aluminiową. Następnie dokładnie wykładamy plastrami wędzonego łososia. Twarożek mieszamy z pokrojonymi paprykami, pomidorami, miętą, oliwkami i przyprawami. Masą twarogową napełniamy foremki, z kromek chleba, szklanką wycinamy kółka, którymi przykrywamy tymbaliki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa serowa stężała.  Wykładamy tymbaliki na talerz z sałatą, przecinamy je na pól ozdabiamy miętą. Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
CHLEB ŻURAWINOWY 72

Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej(...)wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa lub inna, pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 *C i pieczemy chleb 40 minut co jakiś czas skrapiając go wodą.  Kiedy jest już wypieczony, wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Nalewka jagodowa 276

To kolejna nalewka zrobiona w ramach recyklingu, czyli odzyskiwania zagarniętej przez mrożonki lodówki. Trwa akcja czyszczenia zamrażalnika, wyjadamy z niego co tylko się da. A mamy

Marder&Marder Manufacture
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 158

Raz żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :)  Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaszomaniak i KONKURS 187

Czy jesteście kaszomaniakami??? Ja doszłam do wniosku, że jestem. Bez kaszy nie wyobrażam sobie przygotowywania sałatek i dań głównych a od niedawna także deserów. Na temat

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jedzenie i KONKURS czyli sobotnie zapowiedzi! 185

Upały, upały... doskwiera wysoka temperatura ale jeść trzeba. Niebawem zaproszę Was na kakaowy budyń jaglany z sezonowymi owocami, na cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami 158

Podczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kakaowy budyn jaglany z owocami sezonowymi czyli Niedzielne Sniadanie odc.85 193

Pyszne lekkie, słodkie śniadanko czyli inna odsłona budyniu jaglanego. Tym razem wersja kakaowa z cała górą owoców. Przepis idealny dla alergików pod warunkiem zastosowania dozwolonego mleka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka "Truskawki w śmietanie" 269

Naszych truskawkowych podbojów ciąg dalszy. Truskawki są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych i zdrowotnych. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a

Marder&Marder Manufacture
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 181

Wiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sniadanie przy kawie w Akademii Kulinarnej Whirlpool 165

To była upalna sobota. Wstałam skoro świt, upiekłam sernik , wyszykowałam się i pobiegłam do autobusu. Nie piłam kawy i wiedziałam co robię!  O 11ej w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 161

Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo smacznie - polecam! Grzanki czosnkowo-serowe: 4 kromki pszennego chleba 1-2 ząbki czosnku 50-60 g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania