Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 246Ciąg dalszy ziemniaczanej fascynacji :) Póki są młode i malutkie korzystam, a przy okazji cały czas pożeram szparagi :) Sałatka jest pyszna sama w sobie ale
Dzieje kuchennej Wiewióry
Buraczki z malosolnym i koperkiem 224Pyszna kombinacja obiadowa. Świetna do mięs ale i do warzyw, także z grilla. Wbrew moim obawom połączenie buraczków i ogórków okazało się wspaniałym pomysłem. Buraczki z
Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drozdzowy z budyniem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.123 225Ten post miał pojawić się wczoraj ale... już dawno tak mnie nie zmogło! wczorajszy dzień spędziłam, zamiast na konferencji, w łóżkowym niebycie, z temperaturą i rozstrojem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 214Lubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora.
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 229Dla tych wszystkich, którzy namiętnie grillują lub szykują przekąski na mecz ciekawa propozycja sosowa. Połączenie pomidorów, rabarbaru i przypraw sprawia, że z takim sosem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z rabarbaru 386Jakiś czas temu wypuściliśmy się z Madzią "na miasto". Dla nas to nie byle jakie wydarzenie, bo zwykle nie wyściubiamy nosa z naszego zadupowia. Ale akurat
Marder&Marder Manufacture
Salatka z mlodych ziemniakow, z malosolnym i szczypiorkiem 239Faza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę
Dzieje kuchennej Wiewióry
Euro 2016: francuska zupa cebulowa 276Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też
My Chcemy Jeść
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 236Po smutnym przedpołudniu przyszedł czas na miły powrót do domu i nerwowy wieczór. Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki. Musiałam odreagować w kuchni a
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chłodnik ze śledzia 201Żar leje się z nieba. To nie jest pogoda na siedzenie w mieście, siedzenie w pracy. To zdecydowanie pogoda na odpoczynek nad jakąś wodą. Albo chociaż
Marder&Marder Manufacture
Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 269Moja n iedzielna m odyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI. Trochę dodałam, sporo zmieniłam... Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka Crogue Monsieur. 253jest chyba Crogue Madam. Tej drugiej jeszcze nie próbowałam ale to niebawem uczynię! Jednak dziś zapraszam na kanapkę (Pan) rodem z Francji! Składniki na 2 szt.; 4 kromki chleba pszennego z foremki lub tostowego (skórkę obciąć) 1 łyżeczka musztardy 4 plastry ulubionego sera żółtego + dwie łyżki startego sera do posypania po wierzchu 4 plastry szynki masło do posmarowania kromek(...)beszamelowy; 1 łyżka mąki 2 łyżeczki masła 3/4 szkl. mleka szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie; Kromki chleba smarujemy masłem po jednej stronie. Patelnie rozgrzewamy, układamy na niej kromki masłem do dołu. Opiekamy chwilę. Na dwóch kromkach układamy szynkę oraz plastry sera. Przykrywamy dwiema pozostałymi. Kanapki układamy w niewielkiej formie do zapiekania. Przygotowujemy sos beszamelowy; Mąkę, masło
Radość kipiąca uśmiechem.
Cukinia faszerowana jarmużem i kaszą kuskus 161Madzia wymyśliła taki oto sposób na cukinię. W sumie prosta rzecz, a naprawdę ciekawie się prezentuje. Zrobienie tego nie zajmuje wiele czasu, a właściwie może stanowić
Marder&Marder Manufacture
Pesto z pomidorow i bazylii 190Zazwyczaj robię zielone, zieloniutkie, z zielska wszelakiego. W ubiegły weekend postanowiłam wykonać wersje pomarańczową czyli z suszonych pomidorów. Potem powstały bułki ale o nich będzie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kebab ormiański 334podobnymi rodzimymi. Można też wybrać sie za naszą wschodnią granicę - na Ukrainie jest dość duży wybór przypraw do kuchni ormiańskiej. Oryginalnie Kebaby ormiańskie podawane są w lawaszu - czyli odmianie chleba, przypominający bardziej cieniutki placek składający się z wielu warste. O tym jak robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam
sierotka maRysia w kuchni