chleb - 25827 przepisów (strona:749/1722)

Czosnek po japońsku z sosem sojowym 109

Zgodnie z mahometańską opowieścią, po wypędzeniu człowieka z Raju, w miejscu w którym szatan postawił lewą stopę wyrósł czosnek, a w miejscu postawienia prawej - cebula. Ostatnio

Marder&Marder Manufacture
Tosty z miodem i orzechami 152

śmiało korzystaj z przepisu. Taki tosty możecie zabrać ze sobą do szkoły, pracy w podróż. Na zimno też smakują dobrze. To jak, pakujemy lunch boxy ? Składniki:  4 kromki chleba tostowego  1/2 kulki mozzarelli  garść orzechów laskowych  2 łyżeczki miodu   Wykonanie:   Orzechy laskowe posiekać. Kromki chleba tostowego posmarować miodem. Na kromce ułożyć plasterki sera mozzarella

kolorowotorcikowo
Zupa czosnkowa z serem i grzankami Czyli česneková polévka 125

robi i szybko znika Doskonała zupa na zimowe chłody i przeziębienia Składniki • 6 dużych ząbków czosnku • 1 szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • 2 l rosołu • kilka kromek z chleba słonecznikowego • olej rzepakowy • ser tarty lub pokrojony w kostkę Sposób przygotowania 1. Czosnek obrać zetrzeć na drobnej tarce Rosół doprowadzić do wrzenia  wrzucić czosnek. Śmietanę wymieszać z mąką wlać(...)zupy zaraz po zagotowaniu, ponownie  doprowadzić do wrzenia i więcej nie gotować Na patelnię wlać olej,  podgrzać troszeczkę ,wrzucić pokrojony w kostkę chleb,smażyć aż się zrumieni  cały czas mieszać Zupę podawać z tartym serem i grzankami. &l          alt="Kuchnia czeska

W królestwie smaków Beaty
Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję 186

magiczna kostka, daje ten "trójwymiarowy" smak. Że co proszę?! Właśnie. Wspomnienie dzieciństwa.  Skłamałbym, że nigdy w moim dzieciństwie nie pojawiły się takie ulepszacze. Będąc dzieckiem zajadałem się chlebem nasączonym taką przyprawą w płynie lub chlebem z margaryną i przyprawą w proszku. Boże, widziałeś to i nie grzmiałeś! Chciałbym powiedzieć, że nie wiem jak smakuje to paskudztwo. Chciałbym nie mieć

Right Behind The Kitchen
Chleb chrupki (fitness) 232

styl życia. Chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga zagniatania, ani długiego wyrabiania. Jego chrupkość jest uzależniona od tego, jak cienką warstwę wyłożymy do foremki przed pieczeniem. Taki chleb jest bardzo pożywny i smaczny sam bez dodatków, ale dodanie serka lub wędliny jeszcze bardziej podnosi jego walory smakowe. Mój chlebek ma kolor szary, gdyż jest w nim duża zawartość(...)chlebek z wierzchu był chrupki, a w środku delikatnie wilgotny, według mnie w sam raz. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 10 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i pokroić go w foremce na niezbyt duże prostokątne kawałki. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 160 stopniach C następne 30 minut. Po upieczeniu odkleić papier i wystudzić chlebki

Kuchcik gotuje
Szeryf z Nottingham 138

kupców udających się na targ w mieście Nottingham. Gracze otrzymują własną planszę z rysunkiem straganu z miejscami na pięć rodzajów towarów dowiezionych na targ legalne – jabłka, sery, kurczaki, chleb oraz kontrabandę (miód, jedwab, pieprz i kusze). Dodatkowo każdy z graczy otrzymuje 50 pensów, których ilość może rosnąć lub spadać w czasie gry. Na planszy gracza umieszczono również przebieg każdej rundy(...)posiadanych sześciu na ręce (w tajemnicy przed szeryfem i innymi graczami). Gracz deklaruje szeryfowi prawdziwą ilość kart i nazwę tylko jednego rodzaju legalnego towaru (jabłka, sery, kurczaki i chleb) np. szeryfie mam trzy sery. Wiadomo, że każdy gracz później czy wcześniej będzie ryzykował przewóz niezadeklarowanego legalnego lub nielegalnego towaru. Szeryf po deklaracji gracza decyduje czy sprawdzi jego torbę. Jednak póki

O kuchni z uczuciem
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 119

No i stało się, jesteśmy z Wami (i dla Was) już 6 lat. Dzisiaj nasz blog Marder&Marder Manufacture obchodzi 6 urodziny. Zakładając go w

Marder&Marder Manufacture
Chlebek bananowy :) 111

cynamonu i kakao nadało delikatnej nutki tych składników. Częstując innych nie mówcie, że to "chlebek", bo jakoś za dużo chętnych na niego wtedy nie ma ;D "Jak to, przecież chleba na deser nie będę jadła/jadł" :D Chyba, że chcecie aby więcej zostało dla Was to wtedy mówcie, że to chleb :P Składniki: 200 mąki pełnoziarnistej

Zdrowie na języku :P
Bezglutenowy chleb na drożdżach 75

całkiem glutenowi byliśmy ostatnio na bezglutenowych warsztatach. Jedliśmy tam całą masę przepysznych potraw i kiedy wróciliśmy do domu On poprosił mnie abym upiekła mu ten właśnie chleb. Biały, bezglutenowy i tak smaczny, niczym nasza łódzka angielka. Przepis dodaję dla wszystkich tych, którzy są na diecie bezglutenowej i dla tych, co są niedowiarkami i nie mogą uwierzyć w smaczność bezglutenowych potraw(...)minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Umieszczam w nim formę z wyrośniętym ciastem i piekę 40 minut. Po tym czasie wyciągam chleb z formy i studzę na kratce. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
ZUPA KREM Z KUKURYDZĄ 133

danie .Podane w tej formie czyli "kremu " staje się daniem eleganckim i stylowym.Wystarczy tylko piękna porcelana , a zupa nabiera elegancji .Jeśli podamy ja w miseczkach glinianych z kawalkami domowego chleba ,będzie daniem swojskim i domowym.Ja swoja zupę podałam w bialej porcelanie ,gdyz pragnęłam ,aby ładnie się prezentowala na stole przy gosciach.Polecam na domowe uroczystości.Zapraszam. 1 puszka kukurydzy 1 kg.ziemniak(...)białego pieprzu.Kiedy wszystko będzie już miękkie ,zupę ściągnąć z palnika,dodać kremówkę i posiekana natkę z koperkiem,całość zmiksować blenderem.Gotową zupę rozlać do talerzy.Podawać z bramkami z chleba pełnoziarnistego,gorącą!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grzanka z pieczoną dynią, kozim serem i szałwią 112

pieczoną dynią, kozim serem i szałwią. Takie śniadania mogłabym jeść codziennie ! Składniki (2 porcje): 2 kromki dobrego, ciemnego pieczywa kilka plasterków koziego sera twarogowego masło – do posmarowania chleba kawałek dyni hokkaido sól himalajska, świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek dobrej jakości kilka listków szałwii Wykonanie: Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion(...)dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Piecz w 200 C przez około 30 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka). Rozgrzej dobrze patelnię (bez tłuszczu). Podsmaż na niej chleb aż się ładnie zrumieni i zrobi się chrupiący. Kromki posmaruj masłem, ułóż plasterki koziego sera. Następnie wyłóż dynię, krop ją oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane

Moja pasja smaku
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja 166

można się spodziewać, pyszni się soczystą zielenią okładki. Jest żywa i ciepła, jak pierwsze źdźbła trawy, gdy robi się ciepło. Z obwoluty uśmiecha się do odbiorcy młody groszek, świeży chleb i gros warzyw w kolorze takim, jak sama okładka oraz autorka – niezmiennie na jednej z zagranicznych, czystych plaż. Wyczuwalna świeżość w warstwie wizualnej sprawia, że chciałoby się schrupać tę niewielką(...)propozycje przyrządzania kasz – kasza jaglana z cukinią, kasza jaglana z zielonym groszkiem, kasza quinoa z cukinią i kolendrą, kasza quinoa z zielonym groszkiem i bazylią. Z pewnością wypróbuję też chleby – jaglany z amarantusem, migdałami i śliwkami oraz żytnio-jaglany ze słonecznikiem. Dla ludzi, którzy tak, jak ja padli ofiarą własnych postanowień, przepisy Beaty Pawlikowskiej mogą stanowić swego rodzaju novum

Życie zamknięte w smaku
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 184

Bywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno żytni z czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem 132

składniki dokładnie mieszamy.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy czosnek niedźwiedzi, pieprz i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie przyklejać się do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody.  Z ciasta formułujemy kulę, układamy(...)dłoni).  Zakładamy obręcz od formy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Przed pieczeniem jeszcze raz zwilżamy wierzch wodą i delikatnie oprószamy mąką. Chleb pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C stopni.       Smacznego

Moniki Smakołyki
Domowy krem czekoladowo-orzechowy czyli Niedzielne Sniadanie odc.76 146

Jadacie Nutellę? U nas w domu pojawiła się może ze dwa razy i to bardziej dla charakterystycznej szklaneczki niż jej zawartości. Niemniej lubię czasem przekąsić coś

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania