chleb - 25827 przepisów (strona:756/1722)

Chleb pszenny z kminkiem i suszonymi pomidorami 107

Mąkę wsypujemy do miski ,z drożdży,cukru i kilku łyżek wody robimy rozczyn,odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia po czym mieszamy wszystkie składniki ,jeśli chcemy zrobić dwa różne chleby jak ja to pomidory i kminek dodajemy tylko do polowy ciasta. Miskę smarujemy delikatnie oliwą i wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Wypieki Rene
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi 134

powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli składników popularnego ciasta zwanego miodownikiem, omyłkowo dodano przyprawy korzenne. Pierniki to nie tylko ciasta i ciasteczka. Piernikowy może być też chleb, a aromatu dodadzą mu orzechy laskowe. Składniki 250 g mąki pełnoziarnistej 150 ml wody 100 g orzechów laskowych 15 g przyprawy do piernika 2 łyżki cynamonu 8 g suchych drożdży(...)dłoni. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny kształt. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch chleba smarujemy syropem klonowym. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Zjadamy

My Chcemy Jeść
Minestrone po polsku czyli Zupowy Wtorek odc.74 140

Pyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać!  Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dorsz w razowej panierce 122

mnie był w towarzystwie pieczonym ziemniaczków w tymianku ( klik ) i kapusty.  Polecam i na pewno wypróbuję kolejne przepisy.     Składniki: Panierka: 50 g wysuszonych kawałków chleba razowego (u mnie 2 kromki tego ) 1 pęczek natki pietruszki (dałam 3 łyżki siekanej, mrożonej)   Dorsz: 600 g filetów dorsza biały mielony pieprz sól 2 łyżki musztardy chrzanowej olej do smażenia(...)masło   Wykonanie:   Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Włożyć kawałki chleba i podpiekać, aż będzie suchy.  Zmiksować blenderem.  Dodać natkę i wymieszać. Filety umyć i osuszyć.  Oprószyć od strony skóry pieprzem i solą.  Posmarować musztardą i obtoczyć w panierce.  Na patelni położyć kawałek papieru pergaminowego.  Wlać odrobinę oleju i rozgrzać

Sto kolorów kuchni
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 116

Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na

Marder&Marder Manufacture
Chai masala i męki piekelne 174

Dzisiaj Wiewióra męki piekielne przechodzi... musi być na czczo do 13ej kiedy to będzie usg jamy brzusznej. Poza tym, że się denerwuję bo nie robiłam tego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ser jogurtowy 101

Grudzień nas już powoli zastał, a my wciąż w temacie serów. Za nami, kilka dni temu, normandzki ser neufchatel , przed nami jeszcze ze dwa przepisy serowe

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 166

Opieka nad chorymi dziećmi sprzyja wypiekom. Lubię pocieszać moich bliskich karmiąc ich czymś smacznym. Dlatego tez powstała sycąca zupa i te oto babeczki.  Jest to

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada z polędwiczki nadziana serkiem zielonym 139

była trudność tego zadania, żeby płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie :) Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać.  Składniki: 1 szt. polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g) 4 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka(...)zawijamy nią polędwiczkę. Końcówki foli skręcamy jak cukierek. Polędwiczkę pieczemy ok. 35 min w 180°C. i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwiczkę kroimy na plasterki. Najlepiej będzie smakować z chlebem własnego wypieku . Smacznego

Moniki Smakołyki
Salatka z cieciorki, fasoli i kus kusu 171

To jedna z moich ulubionych sałatek.  Lekka, uniwersalna, pełna smaku i dające wiele możliwości w kwestii doboru składników. Pierwotna wersja pochodzi z książki "Kipi Kasza

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 138

barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 2 jaja - szczypta soli  Farsz; - 3 pieczarki - 2 garści jarmużu - 1 ząbek czosnku - gałązka rozmarynu - kromka chleba - sól - pieprz  - olej Średnica wykrawanych kółeczek to 5 cm, z tej ilości wychodzi ok. 50 sztuk. 1. Zagniatamy ciasto, wałkujemy je bardzo cienko i wykrawamy kółeczka. 2. Na patelni rozgrzewamy(...)olej, blanszujemy drobno pokrojone pieczarki, czosnek i jarmuż. Po koniec smażenia dodajemy oregano i przyprawy. W maszynce mielimy warzywa z dodatkiem chleba, powstałą masę ewentualnie doprawiamy do smaku. 3. Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy mała ilość farszu i formujemy pierożki. 4. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju i gałązki oregano, czas gotowania zależy od grubości

Apetyczna babeczka
Tatar z Pomidora na grzance z dipem śmietanowym i cebulką 160

coś tradycyjnie, Polska potrawa w nowej odsłonie:) Produkty potrzebne: Pomidor- 2 sztuki sól - łyżka pieprz ziarnisty mielony- 2 szczypty cebula- 1 sztuka 0,40 gram szczypiorek- 10 gram kromki chleba- 2 sztuki śmietana 18%- 120ml czosnek- ząbek Sposób przygotowania: Siekamy na bardzo drobno czosnek solimy,zalewamy śmietaną, mieszamy dokładnie i wsadzamy na 20 minut do lodówki Zagotowujemy wodę, nacinamy pomidory(...)Usuwamy nasienie( dajcie do lodówki przyda wam sie na starter na inny mój przepis) i kroimy bardzo drobno i ugniatamy, solimy 2 szczyptami soli i pieprzem. Wycinamy kóleczka z chleba i wsadzamy do piekarnika na 180 stopni na około 3 minuty lub do tostera Kroimy drobno cebule i szczypiorek. Układamy grzankę, na to Naszego Tatara, i do okoła dekorujemy

pichciszto
Żurek Wigilijny z grzybami 123

Obok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 170

Obudziłam się dzisiaj gdy jeszcze było ciemno. Okno przykrywał śnieg. "Idą święta"- pomyślałam :) Niestety śniegowe chmury przegnał wiatr, który bezlitośnie wieje we wszystkie otwory mego mieszkania

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania