chleb - 25827 przepisów (strona:757/1722)

Kanapka podróżna 195

zmodyfikowana (więc można już mówić o zupełnie nowej kanapce) oraz chciałam, by smak tamtych dni, który niewątpliwie w sobie ma, pozostał z nią na dłużej.  Składniki: 4 kromki chleba (u mnie pszenno-żytni pełnoziarnisty) masło orzechowe dżem wiśniowy garść szpinaku garść jarmużu 1 awokado 1 gruszka 1 jabłko 1 banan cynamon oregano Przygotowanie:      Chleb wkładamy

Weganizm infantylny
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 184

Zaskoczył mnie nocny deszcz walący o szybę, obudziłam się nie wiedząc co się dzieje, wszystko trzęsło mi się w środku. Kaszlące dziecko zawtórowało deszczowi. Znów zrobiło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z prażonym słonecznikiem 108

Chlebem dzisiaj u mnie w domu zapachniało, bo świeżej, jeszcze ciepłej kromeczki z masłem mi się zachciało. Nie ciasta, czekolady, czy innych słodkości, ale chlebka domowego o najlepszej jakości. Słonecznik szybko na patelni uprażyłam, na połowę podzieliłam, jedną część zmiksowałam, do zaczynu drożdżowego dodałam, potem całe pestki słonecznika, pszenną mąkę dołożyłam i na elastyczne ciasto wyrobiłam. Ciasto sobie rosło, potem(...)kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża i posypujemy słonecznikiem, przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą posmarowaną olejem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Chleb pszenny na drożdżach 129

Chleb pszenny na drożdżach Chlebek ten jest bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku o wiele lepszy niż te ze sklepu. Piękny zapach chrupiąca skórka i miękki środek, a do tego długo pozostaje świeży. Polecam chociaż raz upiec i się przekonać. Podany przepis jest na wersję podstawową, ale można dodawać ulubione dodatki i formować według uznania. Składniki(...)wyjąć z blachy i na 5 minut położyć do góry spodem. Następnie odwracamy i studzimy na kratce. Uwaga: Jeśli chcecie dodać dużo dodatków trzeba dodać trochę więcej wody, aby chleb nie był za suchy. Smacznego

talerz przyjemności
Sernik japoński - sufletowy, lekki 231

Lubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Polecane blogowanie - listopad 2015 136

którymi szaleje chyba większość pań domu. Karolina zebrała garść informacji na temat gdzie kupić i jak samemu zrobić te piękne kulki. Na koniec chcę Was zachęcić do samodzielnego pieczenia chleba, którego jestem od dłuższego czasu zwolenniczką. Żaden kupiony bochenek nie przebije smakiem i zapachem tego, który sami upieczecie. Jeśli nie przepadacie za tymi najprostszymi(...)wydają się banalne, to powinniście spróbować włoskiego chleba oliwkowego .  Zapraszam Was na kawę i życzę...smacznej lektury

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 154

Weekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka Kajuńska 206

jajka kilka zwykłych kiełbas (np. Śląska) 1 duża cebula 1 zielona papryka 1 pomidort 2 ostre papryczki (moc wedle uznania) 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4-5 kromek chleba tarty ser tabasco, sól, pieprz czarny i cayenne, tymianek, bazylia Przygotowanie: Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości, dodajemy pomidora i dusimy chwilę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy(...)mlekiem, przyprawami i kilkoma kroplami tabasco. Dno posmarowanej tłuszczem brytfanki wykładamy porwanym na kawałki chlebem. Na to kładziemy kiełbasę usmażoną z warzywami, wyrównujemy warstwę i posypujemy mocno serem. Całość zalewamy mieszaniną jajek, mleka i przypraw. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach, aż ser stworzy nam ładną skorupkę na wierzchu

Gotuj z Rumcajsem
Śniadaniowe muffinki 201

drugiej połówce śniadanie do łóżka. I nie koniecznie muszą być to kanapki. Mogą być na przykład śniadaniowe babeczki, inspirowane francuskimi tostami Croque Madame.  Składniki:  8 kromek pszennego chleba tostowego bez skórek 2 jajka 2 plastry dobrej szynki 1/3 pora lub 2 plastry cebuli 2 łyżki tartego sera (przynajmniej) masło Przygotowanie:  Dwie foremki do muffinek lub nieduże kokilki(...)zapiekania smarujemy masłem. Chleb rozpłaszczamy wałkiem i wykładamy nim foremki (po 3 kawałki na foremkę, naprzemiennie, każda lekko posmarowana masłem) tworząc koszyczek.  Dociskamy lekko. Na dnie koszyczka układamy poszatkowanego pora (lub plaster cebuli), potem szynkę i wbijamy jajko. Posypujemy obficie tartym serem.Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni

Gotuj z Rumcajsem
PASTA TWAROGOWA Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM 101

SZybka ,smaczna pasta do smarowania chleba .Zdrowa,pełna białka i wapnia na silne kości. 1kostka chudego twarogu 1 cebula 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz, szczypta papryki zielonej 1 łyżka jogurtu naturalnego *********************************** Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę.Twaróg mieszamy z resztą składników ,ucieramy dokładnie na puszystą masę,przyprawiamy.Podajemy z chlebem!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rogale drozdzowe z orzechami czyli nieNiedzielne Sniadanie odc.73 134

W niedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).  Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 144

-Robiłaś kiedyś takie ciasto... ciemne było... z jabłkami. - A kiedy je robiłam? - No kiedyś... inne było od wszystkich, może kakaowe? ale nie wiem... - Może powiesz coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 136

Chleb na zakwasie jest wilgotny, bardzo długo zachowuje świeżość.  Składniki: 1 kilogram mąki pszennej typ 650 400 gram mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklanka otrąb pszennych 1 łyżka cukru 2 łyżki soli 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego 4,5 szklanki letniej wody Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, cukier, wodę oraz zakwas, mieszamy drewnianą łyżką(...)keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin do wyrośnięcia(najlepiej na noc). Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy, studzimy na kratce

Bajeczna Kuchnia
Zupa krem z pieczonym czosnkiem 161

głębokim maśle czosnkiem. Zaciągamy zupę kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki, po spróbowaniu solimy i pieprzymy do smaku. Na pozostałym ze smażenia czosnku klarowanym maśle smażymy grzanki z drobno pokrojonego czerstwego chleba – można je dodatkowo posypać ziołami, solą lub granulowanym czosnkiem. Podajemy grzanki do zupy posypanej grubo pociętym szczypiorem.   Nie obawiajcie się, że będziecie działać jak chodzący odstraszacz na wampiry(...)czosnek gotujemy w maśle) 5 łyżek śmietany 30% 4 łyżki oleju do smażenia 1 litr rosołu (może być warzywny z kostki) + szklanka wody (razem 1250ml płynu) 2 kromki czerstwego chleba na grzanki ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypior do podania sól pieprz

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania