To już ostatnia chwila na przygotowanie zakwasu. Chyba, że wolimy kupować gotowy w sklepie lub żurek czy barszcz biały gotować na bazie proszku z torebki (brrrr...). Ja od dawna nie używam proszkowych dań, często jednak kupuję gotowe zakwasy w znajomym warzywniaku. Święta to czas, kiedy zależy mi, aby stół zastawiony był przysmakami, które przygotowałam od początku do końca sama. Święta są dwa razy w roku, więc nawet leniuszki mogą się poświęcić ;) Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wystarczy tylko prze... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...Proste przepisy na proste i smaczne potrawy.