Prosty przepis na popularną, kwaśną zupę, czyli żurek z kiełbasą. Klasyczny żurek z białą kiełbasą i jajkiem jest najbardziej popularny w okresie Świąt Wielkiejnocy. Zupę przygotowuje się na wywarze mięsnym, warzywnym lub wersja postna tylko z jajkiem. Żurek z kiełbasą lub z kiełbasą i jajkiem to najpopularniejsze wersje tego dania. Wywodzi się on z kuchni regionalnej i żurek(...)każda taka potrawa ma wokół siebie wiele sprzeczności. Zwyczaje regionalne, rodzinne sprawiają, że wariantów, przypraw, sposobów podania jest wiele i każdy jest poprawny. Żurek jest jeden, a czy to żurek z kiełbasą, czy z jajkiem, na wędzonce czy całkowicie postny to ten sam żurek wywodzący się od żuru. Nazwa zupy pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer , który
Dieta moja pasjasię składa ze należę do nielicznej garstki osób, którzy nie lubią żurku... tak są tacy jak ja. Dlatego zawsze szukam pomysłów jak w Wielkanoc ominąć te zupę i zastąpić ja taka, która z przyjemnością zjem. I tak trafiłam na przepis w książce Hanny Szymanderskiej " Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego " pod nazw ą Żurek bacy z regionu Podbeskidzia(...)Zainteresowała mnie o tyle, że w żurku nie było mowy o użyciu zakwasu żytniego, lecz użyto zakwasu z ogórków kiszonych. W takcie gotowania w zupie brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością zagości na naszym stole w Wielkanoc. A rodzina zażyczyła sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikGotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X Jak gotować żurek? Jak gotować żurek? Proste wskazówki i przepisy na wyjątkowy smak. Odkryj tajniki tradycyjnego żurku w Twojej kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do żurku - historia i znaczenie w kuchni polskiej Rozdział 1: Wprowadzenie do żurku – historia i znaczenie w kuchni polskiej Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej, które cieszy(...)się ogromną popularnością wśród rodaków i obcokrajowców. To kwaszona zupa, która ma swoje korzenie w tradycyjnych obrzędach i zwyczajach ludowych. Żurek powstał jako produkt fermentacji mąki żytniej i wody, a jego historia sięga nawet kilku wieków wstecz. Początkowo był jedzeniem ubogich, ponieważ składniki potrzebne do jego przygotowania były tanie i dostępne. Dziś żurek to symbol polskiej kuchni i nieodzowny element
Podstawy GotowaniaChlebki do żurku... Okrągłe miseczki domowej roboty. Idealne do zjedzenia wraz z zupą! Smaczny sposób na podanie żurku. Składniki: 650 g mąki pszennej; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oleju/oliwy; 425 ml ciepłej wody; 7 g suchych drożdży. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę(...)uformułować dwie małe kulki). Z 2 dużych części uformułować dwie średniej wielkości kule, małą część podzielić na dwie i ulepić dwie małe kulki będąde uchwytami powstającego naczynia do podania żurku. Chlebki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką, na każdy przykleić jedną małą kulkę (będącą uchwytem). Uformowane bochenki posypać mąką i odstawić na 10 minut
Gospodyni MiejskaŻurek z białym serem... Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku. Z delikatną nutą czosnku i chrzanu. Zabielony kwaśną śmietaną. Podany z jajkiem i białym serem. Polecam! Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej wody; 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka; 1 torebka żurku Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 500 ml domowego zakwasu na żurek ; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; 1 średnia cebula; 250 g półtłustego, białego sera
Gospodyni MiejskaDoskonały domowy żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem . U nas znajdziesz sprawdzony przepis na żurek na domowym zakwasie wraz z dokładnym opisem oraz zdjęciami. Do naszego żurku dodaliśmy pastę chrzanową, dzięki której nabrał on delikatnej, kremowej konsystencji. A jednocześnie smak żurku stał się bardziej wyrazisty i pikantny. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić żurek z chrzanem, zapraszamy na przepis(...)Żurek to bez wątpienia wyjątkowe i bardzo staropolskie danie, które pojawia się najczęściej na naszych stołach w okresie Świąt Wielkiej Nocy. To nieodzowny element, który idealnie uzupełnia tradycyjne śniadanie wielkanocne. Jednak żurek to również wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju smak. A ten na prawdziwym, domowym zakwasie wręcz nie ma sobie równych. Żurek możesz podać z gotowanym jajkiem, ziemniakami lub pieczywem
Kuchnia Na WypasieŻurek to bardzo popularna w Polsce zupa, którą robi się na wywarze z mięsa (żeberka, wędzonka), warzyw i zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek należy przygotować na kilka dni przed ugotowaniem żurku, gdyż jego baza czyli mąka żytnia i woda, muszą chwilę postać aby mogły sfermentować. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziecie TUTAJ . W okresie wielkanocnym większość z nas robi(...)żurek na wędzonce , w okresie Świąt Bożego Narodzenia do żurku dodawane są również grzyby suszone. Jeśli lubicie cięższy, dość tłusty żurek to ugotujcie go na kilku mięsach wędzonych. Zarówno boczek jak i wędzona kiełbasa pozwolą Wam zrobić taki właśnie żurek. Nieco bardziej delikatny żurek uzyskacie poprzez dodanie do gotowania szynki wędzonej. Na taki właśnie żurek na wędzonej szynce zostawiam
MeCooksChyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki. Golonkę możecie zjeść podaną z ziemniakami z wody, pieczywem ale obowiązkowo z musztardą albo chrzanem. Przepis oraz lista składników poniżej… Składniki 2 golonki 3 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziela angielskie 3 liście(...)laurowe sól pieprz zakwas do żurku Dodatkowo pieczywo chrzan musztarda gęsta śmietana Przepis na gotowaną golonkę i żurek W garnku w ok. 2 litrach wody na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny gotujemy golonki. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy golonki, do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Golonki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepszy żurek na domowym zakwasie, który warto zrobić nie tylko na święta. Przepis na tradycyjny żurek wielkanocny na domowym zakwasie żytnim. Pyszny żurek na zakwasie to zupa, którą zazwyczaj przygotowuje się na Wielkanoc. Tradycyjny żurek wielkanocny wymaga dobrego zakwasu żytniego, wędzonki i oczywiście białej kiełbasy, a do podania jajko ugotowane na twardo. Na co dzień dość trudno dostać dobrej jakości(...)białą kiełbasę i często żurek robię z dodatkiem wędzonej kiełbasy i boczku. Do żurku wielkanocnego dodawana jest śmietana, jednak u mnie przeważnie jest wersja szara, taka bardziej kwaśna. Zdjęcia przedstawiają właśnie wersję bez dodatku śmietany. Żurek będzie ostrzejszy, jeśli na koniec doprawimy go chrzanem. Żurek na domowym zakwasie jest bardzo zdrową i pożywną zupą, dlatego warto sięgać po niego częściej
Kuchcik gotujeZakwas na żurek – ręka do góry kto kupuje gotowy w sklepie? Pewnie sporo z Was, ale myślę, że od dzisiaj większość z Was zrezygnuje z gotowców w butelkach i zacznie robić swój zakwas, gdyż wykonanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmuje może z 2-3 minuty :) A potem już tylko czekamy kilka dni na efekt końcowy(...)możemy brać się za gotowanie przepysznego żurku na Wielkanoc :) Przepis na zakwas do żurku składa się z bazy, czyli mąki żytniej i wody, aczkolwiek osobiście uważam, że tę bazę warto wzbogacić o kilka dodatkowych składników, by zakwas, a co za tym idzie – również żurek – smakowały jeszcze lepiej :) Tak więc: Jak wykonać zakwas na żurek? Przeczytaj poniżej
Kulinarne PrzebojePiotrek bardzo lubi zupy, często przygotowuje żurek, nawet w lecie, gdyż bardzo go lubi jeść. Żurek to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, która doskonale zastępuje cały obiad. Na Wielkanoc żurek przygotowuje na zakwasie z mąki żytniej. Przepis na zakwas znajdziecie na blogu. W trakcie roku nie robimy zakwasu, tyko wykorzystuje dobrej jakości zakwas jest kupny, nie z plastykowej butelki tylko(...)szklanej. Dodatkiem do żurku przeważnie jest boczek i kiełbasa, najczęściej biała. Ty razem są to klopsiki przygotowane z domowej białej kiełbasy ale jeśli kupujecie białą kiełbasę to może też taka być, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Lada moment zacznie się jesień, więc na blogu jak zwykle pojawi się więcej przepisów na zupy i inne rozgrzewające dania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeleciało nie wiadomo kiedy), wyszukuję pozytywy jesieni. Z czym mi się kojarzy jesień? Ze spacerami, z wysychającymi ustami i z ciepłymi zupami. Tak więc dzisiaj przywitałam pierwszy dzień jesieni - żurkiem. Pysznym i tłuściutkim. Zabierając się do niego przejrzałam mnóstwo przepisów, dzwoniłam do mamy dopytując się jak ona robi żurek, próbowałam przywołać smaki wszystkich żurków, które jadłam z restauracjach, knajpkach(...)będąc w gościach. Tak na prawdę nigdy wcześniej nie robiłam żurku. I oto co powstało. Składniki: 1/4 kg boczku (z kością) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 6-7 średnich ziemniaków 1 szklana butelka żurku 1 żurek Winiary jajka surowa biała kiełbasa śmietana 18% 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe majeranek Do garnka
Brzuszki ŁakomczuszkiŻurek z ziemniakami Tradycyjny przepis na żurek z ziemniakami i kiełbasą. Proste i szybkie danie kuchni polskiej. Żurek z kiełbasą to danie do którego chętnie wracam. Żurek wielkanocny to najpopularniejszy przepis na żurek. Jednak dobry żurek na wędzonce lub swojskiej kiełbasie warto zrobić o każdej porze roku. Żurek z ziemniakami jajkiem i kiełbasą to pomysł na prosty, ale treściwy(...)obiad. Komu nie odpowiada żurek z jajkiem, może pozostać przy ziemniakach z kiełbasą i żurkiem. Jak podać żurek z ziemniakami? Przepis na żurek I z żurkiem jak z każdą inną potrawą, każdy ma swój ulubiony przepis na żurek. Żurek zabielany, z jajkiem, kiełbasą lub bez. Nim przystąpisz do gotowania musisz wiedzieć, że żurek lubi trzy rzeczy: czosnek, majeranek i wędzonkę
Dieta moja pasjaPrzepis na tradycyjny polski żur na zakwasie. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na aromatyczny żurek na zakwasie pszennym , doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru, zabielany śmietaną. Dodatek śmietany nie jest tu konieczny(...)bardziej jednak lubię żurek ze śmietanką. Żur, to klasyczna polska zupa wielkanocna. Świąteczny żurek często podaję w chlebie, z dodatkiem jajka, kiełbasy i pokruszonego białego sera. Jak zrobić najlepszy, domowy żurek na zakwasie? Żurek to bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa. N ależy jednak pamiętać o ważnej rzeczy. Aby żur wyszedł odpowiednio kwaśny, gęsty
Moja Książka KucharskaŻurek to nie odłączny element Wielkanocy, dlatego zajmuje główne miejsce na stole. Uważany jest również za wykwintną zupę i rarytas kulinarny. Nie da się również ukryć, że stał się jedną z ważnych tradycji wielkanocnych w Polsce. Żurek domowy w każdej rodzinie przyrządza się na własny sposób. Dodatkowo jest kwaśny, aromatyczny, rozgrzewa i zdecydowanie podkręca apetyt. Przeczytaj artykuł i dowiedz się(...)zrobić żurek z kiełbasą białą i ziemniakami. Jak zrobić żurek? Oto kilka porad! Przepis na żurek z kiełbasą i ziemniakami dopieszczałam kilkakrotnie, żeby w końcu był lekko kwaśny, lekko słodki, sycący, gęsty oraz dobrze doprawiony. Oto garść porad, na które warto zwrócić uwagę podczas gotowania: Aby żurek domowy był gęsty, wymieszaj zakwas przed wlaniem go do zupy. Marchewka wprowadza lekkiej
RozdomowionaŻurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały? Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wykonania zajmuje mniej niż 5 minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć gotowego(...)zakwasu ze sklepu. Żurek staropolski warto gotować na wędzonce (np. wędzonym boczku, wędzonych żeberkach, czy po prostu na wędzonych kościach). Mi osobiście najlepiej smakuje taki właśnie na wędzonym boczku i kiełbasie zwyczajnej, a do tego oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku. Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami
Kulinarne Przeboje