śledź - 5126 przepisów

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 30

Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły smak zawdzięczają suszonym pomidorom, delikatnej i miękkiej cebulce, a włoskie orzechy delikatnie chrupią podczas jedzenia. Przygotowanie tej przystawki jest niezwykle szybkie, zwłaszcza w odróżnieniu od tradycyjnych śledzi nie musimy czekać aż smaki się przegryzą(...)Składniki 6-8 filetów śledziowych a’la matias 2 średnie cebule 12 suszonych pomidorów garść włoskich orzechów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia sól pieprz Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami Śledzie namaczamy (min. 3 godziny) tak aby nie były zbyt słone. Następnie kroimy w ok. 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w drobne piórka i szklimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 68

uroków życia. Raz na słono, raz na słodko. Pośród wspaniałego mięsiwa i mocy innych nie postnych potraw nie może zabraknąć właśnie śledzia. Śledź w śmietanie . 2 szt. śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony   Jabłko starte na tarce(...)wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak. Sardele należą do rodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem

Kulinarny karnet Christophera
Kanapka ze śledziem 13

Kanapka ze śledziem to dość oryginalny pomysł na podanie tej znanej głównie z przystawek ryby. Wykorzystamy tutaj śledzia marynowanego w occie. Do przygotowania tej kanapki możecie użyć dowolnej bułki, ja tym razem wykorzystam zwykłą pszenną bułeczkę. Składniki bułka sałata cebula cukrowa filety śledziowe z octu Kanapka ze śledziem – przepis Bułkę kroimy na pół, ale uważając aby nie przekroić(...)końca. Spód smarujemy odrobiną masła, następnie układamy liście umytej wcześniej sałaty, filety śledziowe i pokrojoną w krążki cebulę. Gotowe, smacznego!   Artykuł Kanapka ze śledziem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledź w oleju z pieczonymi burakami 65

Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju  z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi(...)studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka. Na talerzu układamy plasterki buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem. *Porada:   czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godzin sprawdzić czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal

Kulinarne przygody Gatity
Smażone filety śledziowe 11

Śledź przez wielu z nas uważany jest za rybę wykorzystywaną tylko do przygotowania przystawki na przyjęcie. To bardzo błędne pojęcie, jest to ryba trochę zapomniana i niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma wyjątkowy smak. Smażone filety śledziowe to danie idealnie nadające się na niedzielny obiad. Możemy podać je z frytkami, chlebem albo pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 2-3 filety(...)śledzia ze skórą sól sok z cytryny mąka olej do smażenia Przepis na smażone filety śledziowe Filety ze śledzia myjemy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Panierujemy je w mące (nadmiar strząsamy). Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju. Zaczynamy smażenie od strony ze skórką – smażymy jakieś 3-4 minuty, jak będzie już chrupiąca dosłownie na chwilę przerzucamy je na drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledziki pod cebulową pierzynką 54

Doskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi w oleju z cebulką. Pamiętajmy, że oprócz smaku śledzie w curry wyglądają też bardzo apetycznie :) Składniki na śledzie w curry: 6 płatów śledziowych 5 średniej wielkości cebul 3 łyżeczki curry 1 słoiczek koncentratu(...)pomidorowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Przepis na śledzie w curry: Płaty śledziowe dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę. W momencie jak cebula nam się już zeszkli dodajemy koncentrat

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie w pomarańczach i szafranie 41

dodatek wspaniale komponuje się z rybą A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania

Kulinarne przygody Gatity
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 108

czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach(...)wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu na około pół kg śledzi: 2 średnie cebule , pół litra gęstego soku pomidorowego , 1 szklanka wody , 8-9 łyżek octy winnego , 3 łyżki cukru , sól , pieprz ,  łyżka ziela angielskiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w cytrusowej marynacie 681

drugi dzień nadają się do obróbki. Następnego dna śledzie płuczemy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy śledzie po skosie na cienkie kawałki. Ze sparzonych cytrusów ścieramy skórkę i przekładamy do miski. Wyciskamy też z cytrusów sok, mieszamy ze skórką, dodajemy do śledzi, doprawiamy je kolorowym pieprzem. Mieszamy i marynujemy kilka godzin w lodówce, kilkukrotnie należy śledzie przemieszać(...)równomiernie się marynowały. Po kilku godzinach śledzie wyciągamy z marynaty i zalewamy je dodatkowo 2 łyżkami oliwy. Pomarańczę i cebulę kroimy w kostkę. Układamy na dnie pomarańcze, następnie warstwami śledzie wraz z cebulką i kostkę pomarańczy. Wierzchnie śledzie dekorujemy paskami skórki z cytrusów, goździkami i kolorowym pieprzem. The post Śledzie w cytrusowej marynacie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 56

Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką SEKO , które odbyły się w Akademii Kulinarnej w Warszawie, więc miałam blisko ;-))). Były to Świąteczne Inspiracje ze śledziem w roli głównej. Szefem kuchni była bardzo miła i sympatyczna Samar KHANAFER, znana Wam za pewne z programów tv o tematyce kulinarnej. Przygotowała dla nas- uczestników sporą liczbę przepisów na przepyszne śledzie(...)Warsztaty otworzyły mi jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami.  Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów

SMYKWKUCHNI
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 298

śledzie smakowały. Smak sosu regulujemy według swoich preferencji smakowych, można dodać więcej musztardy, albo więcej miodu, czy też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku. SKŁADNIKI: 4 szt. solonych śledzi, 500 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą 1 łyżka majonezu Winiary(...)oleju roślinnego 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledź w sosie czosnkowym 252

Wigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w  naszym domu. Śledzia jadamy w  wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł  na stałe do naszego świątecznego menu(...)Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Możemy użyć samej śmietany i nie dodawać jogurtu naturalnego. Ja od jakiegoś

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w oleju z cebulą 142

Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny + 12 godzin w lodówce Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie  (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być(...)tyle, żeby przykrył śledzie. Po upływie 2 godzin warto sprawdzić czy filety są jeszcze bardzo słone czy też można je już opłukać. Wszystko zależy od tego jak mocno były solone filety, które kupiliśmy. Cebulę obieramy i kroimy cienkie piórka, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. Parzenie cebuli powoduje

Kulinarne przygody Gatity
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 59

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM” , organizowanym przez Kuchnię+ . Składniki(...)szczypta cynamonu ·          3 łyżki cukru ·          Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać

SzczyptaSmaQ
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 50

pokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela(...)momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy

ladykitchen