ciasto - 125629 przepisów

CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 167

niech te chwile będą wyjątkowe również dzięki domowym wypiekom. Dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować mały poradnik sekrety udanych wypieków i podpowiedzi jakie ciasta możemy przygotować na ten magiczny czas. Zapraszam do wspólnego pieczenia Ciastka - domowe słodkości (Izabela Tyszkiewicz). Przykładowe ciasta na święta Bożego Narodzenia: 1. Bajaderka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej(...)Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka

Ciastka - domowe słodkości
Jak upiec ciasto? 44

upiec ciasto? Hmmm zastanawiacie się pewnie teraz czy powinniście mnie wyśmiać i czy w ogóle to dalej czytać?? Zgoda, to nie jest wpis dla osób, które pieką i nie mają z tym problemów. Jednak jest duża grupa zarówno kobiet jak i mężczyzn, którzy nigdy tego nie robili i nie mają kompletnie pojęcia jak się za to zabrać. I dla nich(...)będzie właśnie ten wpis. Postaram się zacząć naprawdę od podstaw czyli od tego jakie w ogóle ciasta upiec można. Przybliżę też podstawowe pojęcia czy funkcjonowanie kuchennych sprzętów. Jeżeli chcesz upiec swoje pierwsze ciasto, a jest to dla Ciebie czarna magia, polecam przeczytać do końca, gdzie znajdziecie dokładne instrukcję od jakiego ciasta zacząć. A jeżeli lubisz się z piekarnikiem to polecam

Relaxtime
Domowe ciasto marchewkowe 18

Domowe ciasto marchewkowe to chyba jedno z najprostszych ciast jakie można przygotować. Wbrew pozorom smak marchewki w tym cieśnie nie jest wyczuwalny. Podczas przygotowania tego deseru po całym domu będzie roznosił się aromat cynamonu. Ciasto marchewkowe możemy podać posypane cukrem pudrem lub przygotować i polać je lukrem. Przeczytaj również: Babka Wielkanocna Składniki 3-4 marchewki (300g) 1 duże jabłko(...)mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 250 g brązowego cukru 180 ml oleju szczypta soli garść włoskich orzechów Zobacz także: Szybkie ciasto bananowe Domowe ciasto marchewkowe – przepis Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy odrobinę soli. W drugiej misce przy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 45

Sekret udanego piernika Piernik bez pęcherzy - aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą(...)Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier

Ciastka - domowe słodkości
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 184

Podstawą drożdżowych wypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają(...)świeżość przez dłuższy czas.  W tym poradniku zebrałam w jednym miejscu najważniejsze porady, wskazówki i zasady, jakimi należy się kierować podczas przygotowywania właśnie tego rodzaju ciasta. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tej notki, już nigdy nie odmówicie zrobienia drożdżówek swoim pociechom ;) Zapraszam do lektury

Nastoletnie Wypiekanie
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 177

Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę . Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, proste i eleganckie w formie.   Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania(...)przygotować. Co to jest Sigara Böreği? Sigara Böreği jest jednym z wariantów dania o nazwie börek lub burek. Börek to rodzina potraw składających się z  ciasta filo lub w Turcji yufka, napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta na kruchym cieście z brukselką 50

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :) Składniki na kruche ciasto 200g mąki 100g masła (zimnego) szczypta soli 1 jajko Składniki na masę do tarty 400 ml śmietanki(...)150g sera żółtego 2 jajka sól pieprz Składniki – dodatkowo 10-14 brukselek 50g sera żółtego Przepis na kruche ciasto Zimne masło kroimy, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmujemy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy i wkładamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto czekoladowe 11

wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie rodzinne spotkanie wystarczy. Przede wszystkim musicie najpierw sprawdzić czy ciasto bez tych składników będzie Wam smakowało. Możecie je podać polane czekoladą, lukrem albo tak jak w naszym wypadku posypane cukrem pudrem . Czy wiesz: Witamina(...)właściwości i zastosowanie Składniki na ciasto czekoladowe 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao szklanka cukru 1 łyżeczka octu łyżeczka aromatu waniliowego szklanka wody 3 łyżki oleju cukier puder 1/2 łyżeczki soli Szybki przepis na: Domowa pizza z salami i ananasem Ciasto czekoladowe – przepis W misce mieszamy suche składniki – przesianą mąkę, cukier, sodę, kakao

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepisy na słodkości 1981

zdjęciu: Oczy Carycy CIASTA I TORTY Apple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa  Babka pomarańczowa na białkach  Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami  Brazylianka Brownie piernikowe  Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto(...)cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe  Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe

Kuchnia domowa Ani
Zakalec 5

Zakalec, zakalec, zakalec… według słownika Wikipedia zakalec to nieudana, niewyrośnięta lub niewypieczona warstwa w cieście, lub całe takie ciasto . Pewnie każdemu z nas choć raz zdarzyło się upiec ciasto z zakalcem, lub próbować takiego ciasta. Sama pamiętam z dzieciństwa jak mama nie kryła zażenowania z powodu zakalca. A niektórzy, właśnie takie ciasto uwielbiają. Zakalec pojawia się często w najmniej(...)bardzo zależy i „przedobrzamy”. Zakalec zdarza się każdemu, nawet najlepszym szefom kuchni. Jego przyczyna nie zawsze jest oczywista. Na szczęście, to nie żadna zakalcowa wróżka zaczarowała ciasto, lecz pojawił się tam na skutek szeregu niedopatrzeń. Poniżej przedstawiam zasady, których przestrzeganie uchroni nas od tego niechcianego zakalca. Błędy w przygotowaniu ciasta. Wiele błędów popełniamy w trakcie wyrabiania ciasta

SmartBake.pl
Ciasto jogurtowe 16

Ciasto jogurtowe to szybki pomysł na smaczny deser. Jest to chyba jedno z najprostszych ciast jakie możemy przygotować. Deser ten możemy urozmaicić różnymi owocami, truskawkami, jagodami, borówkami. Składniki 2 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka aromat waniliowy 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g masła odrobina aromatu cytrynowego Ciasto jogurtowe – przepis Masło wkładamy do rondelka(...)cukrem i aromatami – waniliowym i cytrynowym. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy ubite jajka, jogurt i wszystko bardzo krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jogurtowe pieczemy przez 40-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Pamiętajcie, aby wcześniej nagrzać piekarnik. Po upieczeniu ciasto możemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Parówki zawijane w ciasto francuskie 22

Parówki zawijane w ciasto francuskie to błyskawiczna przystawka na spotkanie ze znajomymi, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiadani goście. Parówki zawijane w ciasto francuskie to z całą pewnością jedno z najlepszych dań jakie lubią dzieci. Podczas zawijania parówek w ciasto francuskie możemy polać je ketchupem, albo podać go jako osobny dodatek. Idealnie również pasował będzie tutaj jogurtowy sos czosnkowy. Aby było(...)szybciej, bo na tym polega cały fenomen tej przystawki – korzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Jest równie dobre jak to przygotowane w domu, a pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu. Składniki opakowanie ciasta francuskiego 8 parówek ketchup jajko dodatkowo: domowy sos czosnkowy -> przepis TUTAJ Zobacz także: Parówki w cieście francuskim z serem Parówki zawijane w ciasto francuskie – przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Lion – szybkie, bez pieczenia 228

Uwielbiam słodyczy, a tym bardziej ciasta bez pieczenia :) Tym razem pokażę Wam przepis Madzi na szybkie i bardzo proste ciasto lion. Chyba każdy z nas zna i lubi batoniki Lion :) To właśnie one będę głównym składnikiem naszego ciasta. Ciasto robi się szybko, jednak potrzeba kilku godzin w lodówce, aby śmietana odrobinę zgęstniała i herbatniki skruszały. Ale powiem Wam… warto(...)poczekać, zatem biegnijcie do sklepu (lista zakupów poniżej) i do dzieła… Składniki na ciasto (spód) ok. 350g herbatników puszka masy krówkowej (ok. 400g) Składniki na masę mascarpone 3 opakowania serka mascarpone (750g) 150g śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3-4 batoniki Lion Składniki na śmietanę na wierzchu 500ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowe składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić pizzę (tutorial + film) 159

Domowa pizza może smakować jak z włoskiej restauracji – zrobienie idealnego ciasta na pizzę jest łatwiejsze niż się wydaje. Trzeba tylko poświęcić mu czas i uwagę. I znać kilka wskazówek, które znajdziesz w tym wpisie. Poznaj nasz patent na idealne ciasto na pizzę. 1. Zagnieć ciasto wcześniej Jeśli chcesz by Twoja pizza smakowała jak z włoskiej pizzerii, nie zagniataj ciasta(...)Jest sporo receptur na błyskawiczną pizzę, ale ma się ona do klasycznej pizzy, jak błyskawiczna zupka, do tradycyjnej, długo gotowanej na wolnym ogniu. Zaplanuj pieczenie pizzy z wyprzedzeniem, zagnieć ciasto dzień wcześniej i odstaw na noc do lodówki. Możesz ciasto przygotować nawet dwa, trzy dni przed pieczeniem, bo spokojnie wytrzyma ono w lodówce do trzech dni (a nawet tygodnia), zyskując

Niedzielny kucharz
Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 101

Zastanawiacie się czasem jak przygotować efektownie wyglądające ciasto, np. makowiec? Odpowiedzią jest ten przepis. Zapraszam Was na kwiecisty makowiec drożdżowy. Z ciasta drożdżowego można stworzyć naprawdę wspaniałe wypieki. Takie ciasto idealnie nadaje się do formowania. Moja rodzina wprost przepada za makowymi wypiekami, dlatego w odwiedziny bardzo często zabieram właśnie takiego kwiecistego makowca drożdżowego. Wspaniały smak i efektowny wygląd tego ciasta(...)nadzienie – domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki – arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze maślane

Słodkie okruszki
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 415

mojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama(...)również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot i to właśnie dla nich

Rozpustne gotowanie