ciasto - przepisów 112321

  1. CIASTA BOŻEGO NARODZENIA
    CIASTA BOŻEGO NARODZENIA

    niech te chwile będą wyjątkowe również dzięki domowym wypiekom. Dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować mały poradnik sekrety udanych wypieków i podpowiedzi jakie ciasta możemy przygotować na ten magiczny czas. Zapraszam do wspólnego pieczenia Ciastka - domowe słodkości (Izabela Tyszkiewicz). Przykładowe ciasta na święta Bożego Narodzenia: 1. Bajaderka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej(...)Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka

    Przepis pochodzi z bloga Ciastka - domowe słodkości, prowadzonego przez IzaT.

  2. Jak upiec ciasto?
    Jak upiec ciasto?

    upiec ciasto? Hmmm zastanawiacie się pewnie teraz czy powinniście mnie wyśmiać i czy w ogóle to dalej czytać?? Zgoda, to nie jest wpis dla osób, które pieką i nie mają z tym problemów. Jednak jest duża grupa zarówno kobiet jak i mężczyzn, którzy nigdy tego nie robili i nie mają kompletnie pojęcia jak się za to zabrać. I dla nich(...)będzie właśnie ten wpis. Postaram się zacząć naprawdę od podstaw czyli od tego jakie w ogóle ciasta upiec można. Przybliżę też podstawowe pojęcia czy funkcjonowanie kuchennych sprzętów. Jeżeli chcesz upiec swoje pierwsze ciasto, a jest to dla Ciebie czarna magia, polecam przeczytać do końca, gdzie znajdziecie dokładne instrukcję od jakiego ciasta zacząć. A jeżeli lubisz się z piekarnikiem to polecam

    Przepis pochodzi z bloga Relaxtime, prowadzonego przez Relaxtime.

  3. PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA
    PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA

    Sekret udanego piernika Piernik bez pęcherzy - aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą(...)Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier

    Przepis pochodzi z bloga Ciastka - domowe słodkości, prowadzonego przez IzaT.

  4. Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY
    Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY

    Podstawą drożdżowych wypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają(...)świeżość przez dłuższy czas.  W tym poradniku zebrałam w jednym miejscu najważniejsze porady, wskazówki i zasady, jakimi należy się kierować podczas przygotowywania właśnie tego rodzaju ciasta. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tej notki, już nigdy nie odmówicie zrobienia drożdżówek swoim pociechom ;) Zapraszam do lektury

    Przepis pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie, prowadzonego przez Justyna Dragan.

  5. Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami
    Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami

    Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę . Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, proste i eleganckie w formie.   Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania(...)przygotować. Co to jest Sigara Böreği? Sigara Böreği jest jednym z wariantów dania o nazwie börek lub burek. Börek to rodzina potraw składających się z  ciasta filo lub w Turcji yufka, napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  6. Tarta na kruchym cieście z brukselką
    Tarta na kruchym cieście z brukselką

    Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :) Składniki na kruche ciasto 200g mąki 100g masła (zimnego) szczypta soli 1 jajko Składniki na masę do tarty 400 ml śmietanki(...)150g sera żółtego 2 jajka sól pieprz Składniki – dodatkowo 10-14 brukselek 50g sera żółtego Przepis na kruche ciasto Zimne masło kroimy, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmujemy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy i wkładamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  7. Przepisy na słodkości
    Przepisy na słodkości

    zdjęciu: Oczy Carycy CIASTA I TORTY Apple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa  Babka pomarańczowa na białkach  Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami  Brazylianka Brownie piernikowe  Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto(...)cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe  Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  8. Ciasto Lion – szybkie, bez pieczenia
    Ciasto Lion – szybkie, bez pieczenia

    Uwielbiam słodyczy, a tym bardziej ciasta bez pieczenia :) Tym razem pokażę Wam przepis Madzi na szybkie i bardzo proste ciasto lion. Chyba każdy z nas zna i lubi batoniki Lion :) To właśnie one będę głównym składnikiem naszego ciasta. Ciasto robi się szybko, jednak potrzeba kilku godzin w lodówce, aby śmietana odrobinę zgęstniała i herbatniki skruszały. Ale powiem Wam… warto(...)poczekać, zatem biegnijcie do sklepu (lista zakupów poniżej) i do dzieła… Składniki na ciasto (spód) ok. 350g herbatników puszka masy krówkowej (ok. 400g) Składniki na masę mascarpone 3 opakowania serka mascarpone (750g) 150g śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3-4 batoniki Lion Składniki na śmietanę na wierzchu 500ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowe składniki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  9. Jak zrobić pizzę (tutorial + film)
    Jak zrobić pizzę (tutorial + film)

    Domowa pizza może smakować jak z włoskiej restauracji – zrobienie idealnego ciasta na pizzę jest łatwiejsze niż się wydaje. Trzeba tylko poświęcić mu czas i uwagę. I znać kilka wskazówek, które znajdziesz w tym wpisie. Poznaj nasz patent na idealne ciasto na pizzę. 1. Zagnieć ciasto wcześniej Jeśli chcesz by Twoja pizza smakowała jak z włoskiej pizzerii, nie zagniataj ciasta(...)Jest sporo receptur na błyskawiczną pizzę, ale ma się ona do klasycznej pizzy, jak błyskawiczna zupka, do tradycyjnej, długo gotowanej na wolnym ogniu. Zaplanuj pieczenie pizzy z wyprzedzeniem, zagnieć ciasto dzień wcześniej i odstaw na noc do lodówki. Możesz ciasto przygotować nawet dwa, trzy dni przed pieczeniem, bo spokojnie wytrzyma ono w lodówce do trzech dni (a nawet tygodnia), zyskując

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  10. Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec?
    Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec?

    Zastanawiacie się czasem jak przygotować efektownie wyglądające ciasto, np. makowiec? Odpowiedzią jest ten przepis. Zapraszam Was na kwiecisty makowiec drożdżowy. Z ciasta drożdżowego można stworzyć naprawdę wspaniałe wypieki. Takie ciasto idealnie nadaje się do formowania. Moja rodzina wprost przepada za makowymi wypiekami, dlatego w odwiedziny bardzo często zabieram właśnie takiego kwiecistego makowca drożdżowego. Wspaniały smak i efektowny wygląd tego ciasta(...)nadzienie – domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki – arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze maślane

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Matleen.

  11. Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe?
    Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe?

    mojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama(...)również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot i to właśnie dla nich

    Przepis pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie, prowadzonego przez Agnieszka Gąsior.

  12. SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO
    SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO

    Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki(...)Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać 1/2 masła i 1/2 mlecznej margaryny, albo 52/3 masła i 1/2 smalcu lub samą margarynę.  Żółtka dodaje się surowe lub ugotowane. Te ostatnie zwiększają kruchość ciasta.  Ilość cukru w dużej mierze zależy od upodobań kulinarnych. Przyjęło się jednak, że nie powinno być go więcej niż

    Przepis pochodzi z bloga Ciastka - domowe słodkości, prowadzonego przez IzaT.

  13. Kruche ciasto
    Kruche ciasto

    Kruche ciasto to temat, który może wydawać się prosty, jednak istnieje wiele, często bardzo odmiennych szkół jak powinno się je przygotowywać. We wstępie omówię krótko kilka najistotniejszych spraw, poniżej znajdziecie natomiast uniwersalny przepis na kruche ciasto . Możecie go jednak modyfikować w zależności od upodobań oraz potrzeb konkretnych wypieków. Z kruchym ciastem jest bowiem trochę jak z rosołem – co kucharz(...)inna receptura i sposób wykonania. Składniki Kruche ciasto przyrządzamy z co najmniej trzech składników: mąki pszennej (typ 500 lub zbliżony), masła oraz jajek. W przypadku ciasta słodkiego dodajemy w szczególności również cukier, natomiast w wersji wytrawnej – zwykle nieco soli i ewentualnie inne przyprawy. Tym czego raczej nie dodajemy jest proszek do pieczenia. Dość typowe proporcje mąka : masło : cukier

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  14. Puszyste ciasto z rabarbarem
    Puszyste ciasto z rabarbarem

    Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem witamin A, C, E. Ma w sobie spore pokłady potasu, błonnika oraz zawiera kwas foliowy. Jednak oprócz tych pozytywnych właściwości nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z nerkami, bowiem zawiera(...)szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500g rabarbaru cukier puder cynamon Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski i razem z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Dolewamy powoli olej cały czas miksując. W osobnej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  15. Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu
    Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu

    bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć, przeczytanych artykułów, tłumaczeń z włoskiego i z angielskiego było tyle, że poczułam się(...)opalanego drewnem. Chcę prawdziwą włoską pizzę. A jak ja czegoś chcę, to strach się bać. Jeśli macie aktywny, dojrzały zakwas pomińcie cały proces jego przygotowania. Zakwasu przed dodaniem do ciasta nie dokarmiamy.   ZAKWAS Nie będę opisywać dokładnie na czym polega prowadzenie kultury zakwasu bo ten post nie miałby kilku przewinięć ekranu, ale przynajmniej kilkanaście. Nie będzie też zdjęć zakwasu

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

Wybierz stronę :