ciasto - przepisów 105671

  1. Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY
    Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY

    Podstawą drożdżowych wypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają(...)świeżość przez dłuższy czas.  W tym poradniku zebrałam w jednym miejscu najważniejsze porady, wskazówki i zasady, jakimi należy się kierować podczas przygotowywania właśnie tego rodzaju ciasta. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tej notki, już nigdy nie odmówicie zrobienia drożdżówek swoim pociechom ;) Zapraszam do lektury

    Przepis pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie, prowadzonego przez Justyna Dragan.

  2. Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami
    Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami

    Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę . Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, proste i eleganckie w formie.   Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania(...)przygotować. Co to jest Sigara Böreği? Sigara Böreği jest jednym z wariantów dania o nazwie börek lub burek. Börek to rodzina potraw składających się z  ciasta filo lub w Turcji yufka, napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  3. Przepisy na słodkości
    Przepisy na słodkości

    zdjęciu: Oczy Carycy CIASTA I TORTY Apple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa  Babka pomarańczowa na białkach  Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami  Brazylianka Brownie piernikowe  Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto(...)cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe  Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  4. Ciasto Lion – szybkie, bez pieczenia
    Ciasto Lion – szybkie, bez pieczenia

    Uwielbiam słodyczy, a tym bardziej ciasta bez pieczenia :) Tym razem pokażę Wam przepis Madzi na szybkie i bardzo proste ciasto lion. Chyba każdy z nas zna i lubi batoniki Lion :) To właśnie one będę głównym składnikiem naszego ciasta. Ciasto robi się szybko, jednak potrzeba kilku godzin w lodówce, aby śmietana odrobinę zgęstniała i herbatniki skruszały. Ale powiem Wam… warto(...)poczekać, zatem biegnijcie do sklepu (lista zakupów poniżej) i do dzieła… Składniki na ciasto (spód) ok. 350g herbatników puszka masy krówkowej (ok. 400g) Składniki na masę mascarpone 3 opakowania serka mascarpone (750g) 150g śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3-4 batoniki Lion Składniki na śmietanę na wierzchu 500ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowe składniki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  5. Jak zrobić pizzę (tutorial + film)
    Jak zrobić pizzę (tutorial + film)

    Domowa pizza może smakować jak z włoskiej restauracji – zrobienie idealnego ciasta na pizzę jest łatwiejsze niż się wydaje. Trzeba tylko poświęcić mu czas i uwagę. I znać kilka wskazówek, które znajdziesz w tym wpisie. Poznaj nasz patent na idealne ciasto na pizzę. 1. Zagnieć ciasto wcześniej Jeśli chcesz by Twoja pizza smakowała jak z włoskiej pizzerii, nie zagniataj ciasta(...)Jest sporo receptur na błyskawiczną pizzę, ale ma się ona do klasycznej pizzy, jak błyskawiczna zupka, do tradycyjnej, długo gotowanej na wolnym ogniu. Zaplanuj pieczenie pizzy z wyprzedzeniem, zagnieć ciasto dzień wcześniej i odstaw na noc do lodówki. Możesz ciasto przygotować nawet dwa, trzy dni przed pieczeniem, bo spokojnie wytrzyma ono w lodówce do trzech dni (a nawet tygodnia), zyskując

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  6. Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec?
    Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec?

    Zastanawiacie się czasem jak przygotować efektownie wyglądające ciasto, np. makowiec? Odpowiedzią jest ten przepis. Zapraszam Was na kwiecisty makowiec drożdżowy. Z ciasta drożdżowego można stworzyć naprawdę wspaniałe wypieki. Takie ciasto idealnie nadaje się do formowania. Moja rodzina wprost przepada za makowymi wypiekami, dlatego w odwiedziny bardzo często zabieram właśnie takiego kwiecistego makowca drożdżowego. Wspaniały smak i efektowny wygląd tego ciasta(...)nadzienie – domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki – arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze maślane

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Matleen.

  7. Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe?
    Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe?

    mojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama(...)również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot i to właśnie dla nich

    Przepis pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie, prowadzonego przez Agnieszka Gąsior.

  8. SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO
    SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO

    Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki(...)Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać 1/2 masła i 1/2 mlecznej margaryny, albo 52/3 masła i 1/2 smalcu lub samą margarynę.  Żółtka dodaje się surowe lub ugotowane. Te ostatnie zwiększają kruchość ciasta.  Ilość cukru w dużej mierze zależy od upodobań kulinarnych. Przyjęło się jednak, że nie powinno być go więcej niż

    Przepis pochodzi z bloga Ciastka - domowe słodkości, prowadzonego przez IzaT.

  9. Kruche ciasto
    Kruche ciasto

    Kruche ciasto to temat, który może wydawać się prosty, jednak istnieje wiele, często bardzo odmiennych szkół jak powinno się je przygotowywać. We wstępie omówię krótko kilka najistotniejszych spraw, poniżej znajdziecie natomiast uniwersalny przepis na kruche ciasto . Możecie go jednak modyfikować w zależności od upodobań oraz potrzeb konkretnych wypieków. Z kruchym ciastem jest bowiem trochę jak z rosołem – co kucharz(...)inna receptura i sposób wykonania. Składniki Kruche ciasto przyrządzamy z co najmniej trzech składników: mąki pszennej (typ 500 lub zbliżony), masła oraz jajek. W przypadku ciasta słodkiego dodajemy w szczególności również cukier, natomiast w wersji wytrawnej – zwykle nieco soli i ewentualnie inne przyprawy. Tym czego raczej nie dodajemy jest proszek do pieczenia. Dość typowe proporcje mąka : masło : cukier

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  10. Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu
    Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu

    bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć, przeczytanych artykułów, tłumaczeń z włoskiego i z angielskiego było tyle, że poczułam się(...)opalanego drewnem. Chcę prawdziwą włoską pizzę. A jak ja czegoś chcę, to strach się bać. Jeśli macie aktywny, dojrzały zakwas pomińcie cały proces jego przygotowania. Zakwasu przed dodaniem do ciasta nie dokarmiamy.   ZAKWAS Nie będę opisywać dokładnie na czym polega prowadzenie kultury zakwasu bo ten post nie miałby kilku przewinięć ekranu, ale przynajmniej kilkanaście. Nie będzie też zdjęć zakwasu

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  11. Pyszne ciasto marchewkowe
    Pyszne ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne… nic podobnego! Tym razem pokażę Wam przepis na ciasto marchewkowe zrobione przez Madzię. Możecie jako dodatki do ciasta wykorzystać składniki, które lubicie. W naszym cieście znajdą się ananasy, wiórki kokosowe i włoskie orzechy(...)masła Dodatkowo garść orzechów włoskich Przepis na krem Składniki kremu przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przepis na ciasto marchewkowe Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy przy pomocy miksera. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy olej i przez chwilę ubijamy wszystko do połączenia się

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  12. Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście
    Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście

    szarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza(...)szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie? Przyznam szczerze, że jesień

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  13. Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik
    Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik

    Długo walczyłam z cienkim ciastem do pizzy. Po co? Mam już przecież swoje ulubione – chlebowe , pizza na nim smakuje mi najlepiej, mogłabym nic nie zmieniać. Ale cienkie ciasto to wyzwanie – odpowiednie proporcje wody i drożdży, wybór najlepszej mąki to jedno. Drugie i najważniejsze w tego typu ciastach to powolne wyrastanie. I smak, jaki nadaje fermentacja na zimno. Cienkie ciasto(...)pizzy to nie to samo co grube, tylko cieniej wywałkowane, o nie. Składniki niby te same, ale proces – kompletnie inny. To ciasto na pizzę wymaga prawie jubilerskiej precyzji, elektronicznej wagi, najlepszej mąki i czasu. Można je wyrastać przez 24 godziny, ale też przez 48 i 72 godziny.   Za każdym razem po zmianie czasu wyrastania to ciasto będzie smakować, formować

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  14. Szybkie ciasto bananowe
    Szybkie ciasto bananowe

    Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się uda :) Ogromnym plusem ciasta jest to, że możemy go przygotować zawsze, banany są dostępne w Polsce przez cały rok. Ciasto w środku jest wilgotne i lepkie dzięki wykorzystaniu bananów. Może nie powinienem Wam tego(...)mówić, ale jest pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tylko uważajcie abyście się nie poparzyli :) Podczas pieczenia ciasta, zapach zapiekanych bananów będzie unosił się po całej kuchni, jeszcze bardziej zaostrzając Wasz apetyt. No dobra koniec gadania, poniżej lista składników i przepis :) Składniki (keksówka 22×12 cm) 80g masła 3 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  15. Pyszne ciasto ze śliwkami
    Pyszne ciasto ze śliwkami

    Sezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami . Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby składników. Ciasto ze śliwkami smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, jednak pyszne będzie również następnego dnia. Aby nadać mu odrobinę słodkości warto posypać je cukrem pudrem :) Musicie spróbować tego przepisu… Ciasto(...)mąki (2 szklanki) 250 g cukru (1 szklanka) 250g masła 4 jajka sól 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek mleka Sprawdzone pomysły na DESERY Ciasto ze śliwkami – przepis W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki, połówki (zależy jakiej są wielkości). Jajka ubijamy z cukrem

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  16. Kruche ciasto - przepis podstawowy
    Kruche ciasto - przepis podstawowy

    jakiś czas robię kruche ciasto, i za każdym razem szukam przepisu z którego go zrobić. Tutaj zestawiam kilka przepisów na kruche ciasta, które do tej pory robiłam. Ciasto słodkie: Kruche ciasto nr 1 - (z przepisu Szarlotka po góralsku ) Składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki śmietany 18% 2 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami ) Składniki: 300 g mąki 120 g  cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Wykonanie

    Przepis pochodzi z bloga Mama Gotuje, prowadzonego przez metztil.

Wybierz stronę :