ciasto - 131226 przepisów (strona:2/8749)

Jak zrobić pizzę (tutorial + film) 162

Domowa pizza może smakować jak z włoskiej restauracji – zrobienie idealnego ciasta na pizzę jest łatwiejsze niż się wydaje. Trzeba tylko poświęcić mu czas i uwagę. I znać kilka wskazówek, które znajdziesz w tym wpisie. Poznaj nasz patent na idealne ciasto na pizzę. 1. Zagnieć ciasto wcześniej Jeśli chcesz by Twoja pizza smakowała jak z włoskiej pizzerii, nie zagniataj ciasta(...)Jest sporo receptur na błyskawiczną pizzę, ale ma się ona do klasycznej pizzy, jak błyskawiczna zupka, do tradycyjnej, długo gotowanej na wolnym ogniu. Zaplanuj pieczenie pizzy z wyprzedzeniem, zagnieć ciasto dzień wcześniej i odstaw na noc do lodówki. Możesz ciasto przygotować nawet dwa, trzy dni przed pieczeniem, bo spokojnie wytrzyma ono w lodówce do trzech dni (a nawet tygodnia), zyskując

Niedzielny kucharz
Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 134

Zastanawiacie się czasem jak przygotować efektownie wyglądające ciasto, np. makowiec? Odpowiedzią jest ten przepis. Zapraszam Was na kwiecisty makowiec drożdżowy. Z ciasta drożdżowego można stworzyć naprawdę wspaniałe wypieki. Takie ciasto idealnie nadaje się do formowania. Moja rodzina wprost przepada za makowymi wypiekami, dlatego w odwiedziny bardzo często zabieram właśnie takiego kwiecistego makowca drożdżowego. Wspaniały smak i efektowny wygląd tego ciasta(...)nadzienie – domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki – arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze maślane

Słodkie okruszki
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 417

mojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama(...)również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot i to właśnie dla nich

Rozpustne gotowanie
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 92

Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki(...)Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać 1/2 masła i 1/2 mlecznej margaryny, albo 52/3 masła i 1/2 smalcu lub samą margarynę.  Żółtka dodaje się surowe lub ugotowane. Te ostatnie zwiększają kruchość ciasta.  Ilość cukru w dużej mierze zależy od upodobań kulinarnych. Przyjęło się jednak, że nie powinno być go więcej niż

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto 85

Kruche ciasto to temat, który może wydawać się prosty, jednak istnieje wiele, często bardzo odmiennych szkół jak powinno się je przygotowywać. We wstępie omówię krótko kilka najistotniejszych spraw, poniżej znajdziecie natomiast uniwersalny przepis na kruche ciasto . Możecie go jednak modyfikować w zależności od upodobań oraz potrzeb konkretnych wypieków. Z kruchym ciastem jest bowiem trochę jak z rosołem – co kucharz(...)inna receptura i sposób wykonania. Składniki Kruche ciasto przyrządzamy z co najmniej trzech składników: mąki pszennej (typ 500 lub zbliżony), masła oraz jajek. W przypadku ciasta słodkiego dodajemy w szczególności również cukier, natomiast w wersji wytrawnej – zwykle nieco soli i ewentualnie inne przyprawy. Tym czego raczej nie dodajemy jest proszek do pieczenia. Dość typowe proporcje mąka : masło : cukier

Kulinarna Pokusa
Ciasto drożdżowe z truskawkami 2

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z truskawkami jest punktem obowiązkowym w sezonie truskawkowym! Ciasta drożdżowe lubi chyba każdy i każdy może upiec je sam we własnym domu, to naprawdę nie jest trudne! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a z pomocą robota kuchennego, który wykona za nas większą część pracy to pestka! Ciasto drożdżowe z truskawkami [feast_advanced_jump(...)Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 520 g mąki pszennej 7 g drożdży instant lub *25 g świeżych 100 g masła 80 g cukru 4 średnie jajka 200 ml mleka 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 400 g truskawek Składniki na kruszonkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste ciasto z rabarbarem 69

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem witamin A, C, E. Ma w sobie spore pokłady potasu, błonnika oraz zawiera kwas foliowy. Jednak oprócz tych pozytywnych właściwości nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z nerkami, bowiem zawiera(...)szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500g rabarbaru cukier puder cynamon Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski i razem z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Dolewamy powoli olej cały czas miksując. W osobnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto drożdżowe, podstawowe informacje :) 3

Ciasto drożdżowe jest spulchniane biologicznie, czyli poprzez dodanie drożdży. Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które w określonych warunkach metabolizują węglowodany (m.in. cukier). Zawierają one enzymy, które reagują ze skrobią znajdującą się w mące. Skrobia ulega rozpadowi na dwutlenek węgla i alkohol. Proces ten nazywamy fermentacją. W trakcie ugniatania ciasta białka (gluteniny i gliadyny) zawarte w mące łączą się tworząc gluten(...)Podczas pieczenia zawarty w cieście dwutlenek węgla rozszerza się i unosi się w postaci pary w górę ciasta, napotyka jednak przeszkodę w postaci glutenowej błony. Błona ta nie pozwala gazom ulecieć. Gazy unoszą glutenową błonę powodując wyrost ciasta. Wyrastanie jest pozytywnym zjawiskiem, ponieważ zapewnia puszystą i porowatą strukturę wypieku. To tak w duuużym uproszczeniu. ​ Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego

SmartBake.pl
Wszystko co musisz wiedzieć o wypieku chleba na zakwasie i przepis na najbardziej znany chleb na świecie - "Sourdough Bread" 35

jego pierwotnej ilości. 2. Autoliza Drugi problem z jakim przyjdzie Ci się zmierzyć i miejscem, w którym możesz popełnić błąd to dodanie zakwasu bezpośrednio do wymierzonych już mąk do ciasta właściwego. Przy wypieku "Sourdough Bread" zakwas - MATKĘ- dodajemy do mąki, w której zachodzi proces autolizy. Autoliza to tak jakby wyrabianie ciasta bez jego wyrabiania. W trakcie tego procesu tworzą(...)się w cieście połączenia, tworzy się tak ostatnio nie lubiany GLUTEN. Gluten to nic innego jak połączenie się gluteniny i gliadyny. Co trzeba zrobić, żeby powstał gluten w mące? Dodać do niej wodę. Im więcej glutenu tym lepiej! Dlatego zakwas -MATKĘ- dodajemy już do ciasta, w którym ten proces zaszedł i dalej zachodzi.  Dlatego mąkę na wypiek właściwy mieszamy

SMYKWKUCHNI
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 86

bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć, przeczytanych artykułów, tłumaczeń z włoskiego i z angielskiego było tyle, że poczułam się(...)opalanego drewnem. Chcę prawdziwą włoską pizzę. A jak ja czegoś chcę, to strach się bać. Jeśli macie aktywny, dojrzały zakwas pomińcie cały proces jego przygotowania. Zakwasu przed dodaniem do ciasta nie dokarmiamy.   ZAKWAS Nie będę opisywać dokładnie na czym polega prowadzenie kultury zakwasu bo ten post nie miałby kilku przewinięć ekranu, ale przynajmniej kilkanaście. Nie będzie też zdjęć zakwasu

Karo in the Kitchen
Pyszne ciasto marchewkowe 54

Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne… nic podobnego! Tym razem pokażę Wam przepis na ciasto marchewkowe zrobione przez Madzię. Możecie jako dodatki do ciasta wykorzystać składniki, które lubicie. W naszym cieście znajdą się ananasy, wiórki kokosowe i włoskie orzechy(...)masła Dodatkowo garść orzechów włoskich Przepis na krem Składniki kremu przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przepis na ciasto marchewkowe Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy przy pomocy miksera. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy olej i przez chwilę ubijamy wszystko do połączenia się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa pizza z salami i ananasem 9

Któż z nas nie lubi pizzy? Wyróżniamy dwa rodzaje pizzy – włoska i amerykańska. Ta pierwsza charakteryzuje się cienkim ciastem i niewielką liczbą składników, bowiem cały smak ukryty jest w cieście. Pizza amerykańska natomiast to pizza o nieco grubszym cieście z dużą liczbą składników. Domowa pizza z salami i ananasem to nasza wersja pizzy w stylu amerykańskim. Ciasto tej pizzy(...)przygotowania polecam użyć zwykłych, naturalnych drożdży , bowiem pracują znacznie lepiej niż drożdże instant . Na wierzch połóżcie składniki jakie lubicie, te podane w przepisie to tylko nasza propozycja. Składniki na ciasto pizzę 2 szklanki (ok. 300g) mąki 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Sprawdź także: Gdzie kupić witaminy i minerały Dodatki do pizzy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z mascarpone i owocami 3

Czas czytania: 4 min Jakie jest Wasze ulubione letnie ciasto? Biszkopt z musem , czy ucierane z owocami , a może tarta , taka najprostsza tarta z mascarpone i owocami? Osobiście uwielbiam tarty za łatwość i szybkość przygotowania no i oczywiście za ich smak. Połączenie kruchego delikatnego ciasta z prostym kremem przygotowanym z serka mascarpone i śmietany to najlepsze zestawienie ze świeżymi owocami(...)jeżyny, truskawki i porzeczki wspaniale komponują się z kremem. Owoce swoją kwaśną nutą idealnie dopełniają harmonię smaków. Tarta z mascarpone i owocami [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 140 g mąki pszennej 20 g mąki krupczatki 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli

SprawdzonaKuchnia.pl
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 55

pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po prostu pycha! W klasycznym przepisie na ciasto marchewkowe górna warstwa ciasta polana jest pysznym serowym kremem. Ja jednak chciałam zrobić coś innego, stąd zamiast serowej warstwy proponuję przygotowanie pysznego kremu kokosowego i w ten sposób(...)przełożyć ciasto. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Ciasto z marchwi powinno spodobać się tym, którzy przepadają za delikatnymi i lekkimi wypiekami z korzenną nutką. Smacznego! Lubicie słodkie? Zobaczcie w takim razie: Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 40 min. Czas gotowania

A to pestka

Proponowane wyszukiwania