śledź - 8118 przepisów (strona:2/542)

Śledziki pod cebulową pierzynką 215

Doskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi w oleju z cebulką. Pamiętajmy, że oprócz smaku śledzie w curry wyglądają też bardzo apetycznie :) Składniki na śledzie w curry: 6 płatów śledziowych 5 średniej wielkości cebul 3 łyżeczki curry 1 słoiczek koncentratu(...)pomidorowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Przepis na śledzie w curry: Płaty śledziowe dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę. W momencie jak cebula nam się już zeszkli dodajemy koncentrat

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie w pomarańczach i szafranie 144

dodatek wspaniale komponuje się z rybą A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie po japońsku zawijane 39

Śledzie po japońsku to pyszna potrawa świąteczna lub przekąska na imprezę typu Sylwester. Z kilku składników, w prosty sposób, w 25 minut wyczarujesz magiczne danie, które zachwyci każdego gościa. Efektowny wygląd zachwyci także fanów sushi. Potrawa robiła prawdziwą furorę w okresie PRL. Śledzie po japońsku to bardzo popularna przystawka z czasów PRL. Kiedyś była często podawana na Wigilię. Ja podaję(...)pyszne śledzie po japońsku jako przystawkę na imprezę sylwestrową. Pięknie wygląda i zachwyca gości. Wszystko za sprawą połówek jajek zawiniętych w płatach śledzi. Możesz także śledzie pokroić na kęsy i wymieszać w sałatce. Ile domów, tyle pomysłów na tą pyszną potrawę. Danie pięknie prezentuje się na przeźroczystych półmiskach lub dużych, kwadratowych talerzach. Śledzie po japońsku – składniki: Kaloryczność

Ania gotuje
Śledzie gajowego 147

Planując świąteczne lub imprezowe przekąski, koniecznie zaplanuj śledzie gajowego. Goście zawsze się nimi zajadają, a ich przygotowanie jest bajecznie proste. Jeśli do tej pory nie próbowałeś połączenia grzybów i śledzi, musisz szybciutko nadrobić zaległości. Gwarantuję, że nie raz powrócisz do tego przepisu. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js(...)channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4648&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Z jakim wyprzedzeniem zrobić śledzie gajowego? Przygotowując śledzie warto wziąć pod uwagę, że smakują dużo lepiej jeśli będą miały szansę przegryźć się przez parę dni. Z tego powodu najlepiej będzie zrobić je przynajmniej z 2-3 dni przed planowanym podaniem

okolicepalnika.pl
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 206

czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach(...)wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu na około pół kg śledzi: 2 średnie cebule , pół litra gęstego soku pomidorowego , 1 szklanka wody , 8-9 łyżek octy winnego , 3 łyżki cukru , sól , pieprz ,  łyżka ziela angielskiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w cytrusowej marynacie 830

drugi dzień nadają się do obróbki. Następnego dna śledzie płuczemy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy śledzie po skosie na cienkie kawałki. Ze sparzonych cytrusów ścieramy skórkę i przekładamy do miski. Wyciskamy też z cytrusów sok, mieszamy ze skórką, dodajemy do śledzi, doprawiamy je kolorowym pieprzem. Mieszamy i marynujemy kilka godzin w lodówce, kilkukrotnie należy śledzie przemieszać(...)równomiernie się marynowały. Po kilku godzinach śledzie wyciągamy z marynaty i zalewamy je dodatkowo 2 łyżkami oliwy. Pomarańczę i cebulę kroimy w kostkę. Układamy na dnie pomarańcze, następnie warstwami śledzie wraz z cebulką i kostkę pomarańczy. Wierzchnie śledzie dekorujemy paskami skórki z cytrusów, goździkami i kolorowym pieprzem. The post Śledzie w cytrusowej marynacie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w musztardzie 74

Czas czytania: 2 min Czas przed świętami  to czas poszukiwania nowych świątecznych przepisów. U nas w domu ciągle coś testujemy, wymyślamy i sprawdzamy nowe przepisy. Dziś przygotowałam śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu oraz świeżego rozmarynu. Śledzie są bardzo smaczne, a dzięki przyprawom aromatyczne. Śledzie w musztardzie [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 200 g filetów(...)pieprzu 2 łyżki majonezu 5 łyżeczek musztardy dałam delikatesową 2 łyżki śmietany 1 łyżezczka świeżego rozmarynu drobno krojonego 🔪 Instrukcje Śledzie  wymoczyć  w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone.  Próbujcie  je co około pół godziny

SprawdzonaKuchnia.pl
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 151

Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką SEKO , które odbyły się w Akademii Kulinarnej w Warszawie, więc miałam blisko ;-))). Były to Świąteczne Inspiracje ze śledziem w roli głównej. Szefem kuchni była bardzo miła i sympatyczna Samar KHANAFER, znana Wam za pewne z programów tv o tematyce kulinarnej. Przygotowała dla nas- uczestników sporą liczbę przepisów na przepyszne śledzie(...)Warsztaty otworzyły mi jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami.  Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów

SMYKWKUCHNI
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 390

śledzie smakowały. Smak sosu regulujemy według swoich preferencji smakowych, można dodać więcej musztardy, albo więcej miodu, czy też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku. SKŁADNIKI: 4 szt. solonych śledzi, 500 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą 1 łyżka majonezu Winiary(...)oleju roślinnego 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledź w sosie czosnkowym 368

Wigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w  naszym domu. Śledzia jadamy w  wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł  na stałe do naszego świątecznego menu(...)Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Możemy użyć samej śmietany i nie dodawać jogurtu naturalnego. Ja od jakiegoś

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w oleju z cebulą 300

Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny + 12 godzin w lodówce Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie  (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być(...)tyle, żeby przykrył śledzie. Po upływie 2 godzin warto sprawdzić czy filety są jeszcze bardzo słone czy też można je już opłukać. Wszystko zależy od tego jak mocno były solone filety, które kupiliśmy. Cebulę obieramy i kroimy cienkie piórka, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. Parzenie cebuli powoduje

Kulinarne przygody Gatity
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 167

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM” , organizowanym przez Kuchnię+ . Składniki(...)szczypta cynamonu ·          3 łyżki cukru ·          Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać

SzczyptaSmaQ
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 161

pokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela(...)momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy

ladykitchen