Doskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi w oleju z cebulką. Pamiętajmy, że oprócz smaku śledzie w curry wyglądają też bardzo apetycznie :) Składniki na śledzie w curry: 6 płatów śledziowych 5 średniej wielkości cebul 3 łyżeczki curry 1 słoiczek koncentratu(...)pomidorowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Przepis na śledzie w curry: Płaty śledziowe dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę. W momencie jak cebula nam się już zeszkli dodajemy koncentrat
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatek wspaniale komponuje się z rybą A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Kulinarne przygody GatityŚledzie po japońsku to pyszna potrawa świąteczna lub przekąska na imprezę typu Sylwester. Z kilku składników, w prosty sposób, w 25 minut wyczarujesz magiczne danie, które zachwyci każdego gościa. Efektowny wygląd zachwyci także fanów sushi. Potrawa robiła prawdziwą furorę w okresie PRL. Śledzie po japońsku to bardzo popularna przystawka z czasów PRL. Kiedyś była często podawana na Wigilię. Ja podaję(...)pyszne śledzie po japońsku jako przystawkę na imprezę sylwestrową. Pięknie wygląda i zachwyca gości. Wszystko za sprawą połówek jajek zawiniętych w płatach śledzi. Możesz także śledzie pokroić na kęsy i wymieszać w sałatce. Ile domów, tyle pomysłów na tą pyszną potrawę. Danie pięknie prezentuje się na przeźroczystych półmiskach lub dużych, kwadratowych talerzach. Śledzie po japońsku – składniki: Kaloryczność
Ania gotujePlanując świąteczne lub imprezowe przekąski, koniecznie zaplanuj śledzie gajowego. Goście zawsze się nimi zajadają, a ich przygotowanie jest bajecznie proste. Jeśli do tej pory nie próbowałeś połączenia grzybów i śledzi, musisz szybciutko nadrobić zaległości. Gwarantuję, że nie raz powrócisz do tego przepisu. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js(...)channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4648&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Z jakim wyprzedzeniem zrobić śledzie gajowego? Przygotowując śledzie warto wziąć pod uwagę, że smakują dużo lepiej jeśli będą miały szansę przegryźć się przez parę dni. Z tego powodu najlepiej będzie zrobić je przynajmniej z 2-3 dni przed planowanym podaniem
okolicepalnika.plczas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach(...)wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu na około pół kg śledzi: 2 średnie cebule , pół litra gęstego soku pomidorowego , 1 szklanka wody , 8-9 łyżek octy winnego , 3 łyżki cukru , sól , pieprz , łyżka ziela angielskiego
Codzienna kuchnia niecodziennadrugi dzień nadają się do obróbki. Następnego dna śledzie płuczemy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy śledzie po skosie na cienkie kawałki. Ze sparzonych cytrusów ścieramy skórkę i przekładamy do miski. Wyciskamy też z cytrusów sok, mieszamy ze skórką, dodajemy do śledzi, doprawiamy je kolorowym pieprzem. Mieszamy i marynujemy kilka godzin w lodówce, kilkukrotnie należy śledzie przemieszać(...)równomiernie się marynowały. Po kilku godzinach śledzie wyciągamy z marynaty i zalewamy je dodatkowo 2 łyżkami oliwy. Pomarańczę i cebulę kroimy w kostkę. Układamy na dnie pomarańcze, następnie warstwami śledzie wraz z cebulką i kostkę pomarańczy. Wierzchnie śledzie dekorujemy paskami skórki z cytrusów, goździkami i kolorowym pieprzem. The post Śledzie w cytrusowej marynacie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 2 min Czas przed świętami to czas poszukiwania nowych świątecznych przepisów. U nas w domu ciągle coś testujemy, wymyślamy i sprawdzamy nowe przepisy. Dziś przygotowałam śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu oraz świeżego rozmarynu. Śledzie są bardzo smaczne, a dzięki przyprawom aromatyczne. Śledzie w musztardzie [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 200 g filetów(...)pieprzu 2 łyżki majonezu 5 łyżeczek musztardy dałam delikatesową 2 łyżki śmietany 1 łyżezczka świeżego rozmarynu drobno krojonego 🔪 Instrukcje Śledzie wymoczyć w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone. Próbujcie je co około pół godziny
SprawdzonaKuchnia.plNiedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką SEKO , które odbyły się w Akademii Kulinarnej w Warszawie, więc miałam blisko ;-))). Były to Świąteczne Inspiracje ze śledziem w roli głównej. Szefem kuchni była bardzo miła i sympatyczna Samar KHANAFER, znana Wam za pewne z programów tv o tematyce kulinarnej. Przygotowała dla nas- uczestników sporą liczbę przepisów na przepyszne śledzie(...)Warsztaty otworzyły mi jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami. Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów
SMYKWKUCHNIśledzie smakowały. Smak sosu regulujemy według swoich preferencji smakowych, można dodać więcej musztardy, albo więcej miodu, czy też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku. SKŁADNIKI: 4 szt. solonych śledzi, 500 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą 1 łyżka majonezu Winiary(...)oleju roślinnego 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w naszym domu. Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu(...)Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie śledzia odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Możemy użyć samej śmietany i nie dodawać jogurtu naturalnego. Ja od jakiegoś
Kulinarne przygody GatitySkładniki na 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny + 12 godzin w lodówce Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być(...)tyle, żeby przykrył śledzie. Po upływie 2 godzin warto sprawdzić czy filety są jeszcze bardzo słone czy też można je już opłukać. Wszystko zależy od tego jak mocno były solone filety, które kupiliśmy. Cebulę obieramy i kroimy cienkie piórka, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. Parzenie cebuli powoduje
Kulinarne przygody GatityŚledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM” , organizowanym przez Kuchnię+ . Składniki(...)szczypta cynamonu · 3 łyżki cukru · Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać
SzczyptaSmaQpokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela(...)momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy
ladykitchen