Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI: 1 kg. śledzi -matiasy 4 cebule- duże 20 dag.dag rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju(...)smażenia Dodatkowo do słoika: 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno) 3 łyżki octu winnego jabłkowego WYKONANIE: Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku. Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona. Do tak przyrządzonej
W kuchennym oknie Ewymarynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i przypraw. Cukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Tak przygotowane śledzie będą doskonałą bazą do przygotowaniu wielu dań ze śledzi czy sałatek śledziowych na Wigilię, czy też na Sylwestra. A w połączeniu z pikantną salsą z dodatkiem czerwonej cebulki będą smakować wyśmienicie. Bardzo(...)śledziowa z jarzynami która jest też bardzo smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi 3 łyżki oleju rzepakowego 1 op. sosu salsa Winiary Zamarynowane płaty śledziowe kroimy na kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętam, że jako dziecko zajadałam z paprykarzem kanapki. Mój paprykarz to wariacja na temat paprykarza szczecińskiego. Sporo osób przygotowuje paprykarz na bazie wędzonej makreli. Ja postanowiłam wykorzystać mojego świątecznego śledzia w pikantnej salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa i przyprawami(...)wyszedł pyszny paprykarz ze śledzia. Kromka chleba z paprykarzem ze śledzia może być pysznym urozmaiceniem śniadaniowego, czy kolacyjnego menu. Paprykarz ze śledzia w moim wykonaniu jest smaczny i warty polecenia. Ale jak chcesz wykonać pastę rybną do kanapek z wędzonej makreli to na blogu jest przepis. Na blogu są też pasty jajeczne, które są również warte polecenia. - Pasta jajeczna. - pasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajonezowy sos tatarski jest idealny do ryby oraz innych dań. Dlatego właśnie tak świetnie komponuje się ze śledziem i stanowi naprawdę wyśmienitą przystawkę na imprezę czy święta. Co należy zrobić? Należy do miseczki dodać sporą porcję majonezu a do tego obowiązkowe dodatki takie jak korniszony czy zioła. Pełną listę dodatków znajdziesz oczywiście w przepisie poniżej. Dodatki należy naprawdę drobno pokroić(...)wymieszać. A na koniec sos położyć na przygotowanych śledziach i gotowe! Następnym razem nie kupuj w sklepie gotowego sosu tatarskiego, tylko zrób go w domu i dodaj do śledzi! @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1701689); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin
nietylkopasta.plŚledzie po cygańsku to zimne danie robione z filetów śledziowych, ogórków, grzybów oraz cebuli. Po pokrojeniu składniki mieszane są z sosem na bazie ketchupu, musztardy i doprawiane do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Tak przygotowane śledzie są świetne jako przystawka lub przekąska , podawana w trakcie Świąt, ale także każdej innej uroczystości. Przygotowanie śledzi po cygańsku zaczynam zazwyczaj od podsmażenia(...)oraz ogórki po odlaniu z zalew, w których się marynowały, kroję w kostkę. Ogórków nie obieram ze skórki, gdyż lubię kiedy “chrupią pod zębem” w trakcie jedzenia. Śledzie, jeśli sięgam po solone, najpierw wymaczam w wodzie, te w oleju z kolei przecieram papierowym ręcznikiem, a dopiero potem kroję na kawałki. Wszystkie składniki wkładam do miski i mieszam. Jako
MeCooksŚledzie korzenne w oleju z przyprawami jakie dodaje się do piernika to tradycyjny przepis na pyszną przekąskę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Pachnące cynamonem, goździkami i imbirem śledzie może nie wszystkim przypadną do gustu, ale mają wielu zwolenników. Taka przekąska jest prosta i szybka do przygotowania, należy jednak pamiętać, żeby ją odpowiednio wcześniej przygotować, gdyż najlepiej smakują po około(...)trzech dniach, kiedy składniki się „przegryzą”. Składniki na śledzie korzenne w oleju: 0,5 kg filetów śledziowych solonych cebula 2 łyżki miodu 4 łyżki octu jabłkowego 150 ml oleju rzepakowego Przyprawy: łyżeczka cynamonu 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren anyżu pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki kardamonu Wszystkie podane przyprawy można zastąpić dwoma łyżkami
e-PrzepisyKulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku są bardzo popularne nie tylko w regionie, ale także w całej Polsce. Prościej mówiąc, śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorach z nutką słodkiego akcentu. Dodatki i przyprawy sprawiają, że śledzie smakują nieco inaczej, niż tradycyjne filety śledziowe z olejem i cebulką. Śledzie po kaszubsku jak większość przepisów świątecznych, to nasza rodzinna tradycja. Przepis(...)przygotowanie wywodzi się z domu rodzinnego naszej babci i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Śledzie po kaszubsku to jedna z naszych ulubionych sałatek, którą przygotowujemy na świąteczny stół. Śledzie po kaszubsku można przygotować nie tylko w święta, ale także na inną okazję, lub po prostu, kiedy najdzie nas ochota. Często przygotowuję je na różnego rodzaju imprezy domowe, zazwyczaj, kiedy
Przepiski.plwszystko co lubię, śledź, ziemniaki, gotowane buraczki, jajko i pyszny majonezowy sos. To połączenie idealne i genialny smak. Spróbuj sam! Mam dla Was aż kilka pysznych przepisów: – śledzie w oleju – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledź w czosnku i majeranku – śledzie w kiszonych cytrynach – śledzie skandynawskie Warstwowa sałatka śledziowa Ilość porcji: 4 Przygotowanie: 60 minut Składniki: – 4-5 ziemniaków – 3-4 płaty śledziowe solone – pół czerwonej cebuli – 1-2 ugotowane lub upieczone buraczki – 2 ugotowane na twardo jajka – 4-6 łyżek majonezu
nietylkopasta.plwielu lat uwielbiam śledzie i robię je na dziesiątki rożnych sposobów. Mam nawet ciekawą anegdotę związaną ze śledziami w moim życiu, podczas jednego z wywiadów w radiu (było to bodajże Radio ZET), nazwałam się sama królową śledzia. Ot czasem człowiek palnie coś bez zastanowienia. Kilka tygodni później w mojej kolekcji pojawił się fartuszek KRÓLOWA ŚLEDZIA, a ja uznałam że skoro(...)już być tą Królową to moje przepisy muszą być królewskie. Stad dziś odświeżam Wam przepis na klasycznego śledzia w oleju. Zobaczcie jak ja go robię w domu i powtórzcie u siebie Polecam Wam także: – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze
nietylkopasta.plsłoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem. Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu. Takie proporcje składników u mnie się sprawdziły i śledzie bardzo nam smakowały(...)Zniknęły szybko, więc k oniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE
Kuchnia u Krysimnie tymianek i bazylia) olej rzepakowy Sposób wykonania: 1. Filety pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wymoczyć je 3 godziny w mieszance mleka i wody. Po tym czasie śledzie odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli. 3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać(...)każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia szeroko otwarta Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach: Śledzie po cygańsku Śledzie ze śliwkami Śledzie z pieczarkami i papryką Śledzie z jabłkiem w śmietanie
Kuchnia domowa Aninaszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2 Składniki(...)filety śledziowe a'la matjas ½ szklanki suszonych śliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru Czerwona cebula Świeżo mielony pieprz Śledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie
Kolizje SmakówŚledzie pojawiają się u nas kilka razy do roku. Bywają tradycyjnie na święta i na kilka mniejszych uroczystości. Wersji ich wykonania jest z pewnością wiele, ja przedstawiam Wam naszą ulubioną. Niewątpliwie ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania. W lodówce można je przechowywać kilka (3-4) tygodni. Tak więc można je przygotować już teraz. Jedyny ich minus(...)nadaje się do nich oliwa z oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne. Składniki: - 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy + dodatkowo : naczynie
Smaczne Zdrowe