śledź - 8118 przepisów (strona:13/542)

Śledzie po francusku 45

Śledzie po francusku to solone filety śledziowe a’la matjas w sosie majonezowo – musztardowym. Jest to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Co roku robię po kilka rodzajów śledzi i stawiam na stole w niewielkich ozdobnych słoiczkach. Śledzie można przygotowywać na wiele różnych sposobów, kiedyś korzystałam z różnych blogów kulinarnych, by przygotować poszczególne przepisy, dziś już mam swoje ulubione(...)których korzystam od lat, robię np. śledzie po żydowsku z dużą ilością czosnku albo śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami. Dziś pokazuje przepis na śledź po francusku czyli śledź z musztardą francuską, która ma całe ziarenka gorczycy. Śledzie można trzymać w lodówce do 7 dni, więc spokojnie można je przygotować kilka dni przed świętami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po francusku

To Musisz Wiedzieć
Śledzie w śmietanie 48

Śledzie w śmietanie Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem. Śledzie w śmietanie, tradycyjny przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem, których nie może zabraknąć w święta na naszym domu. Przepis na śledzie zna chyba każdy, ale też niemal każdy robi je "po swojemu". Nasz przepis na klasyczne śledzie w śmietanie należy do tych najprostszych. Wystarczą zaledwie cztery składniki(...)przyprawy, aby na stole pojawiło się przepyszne danie, które wszyscy bez wyjątku lubimy.  Jeśli masz ochotę na troszkę słońca na święta, to sprawdź nasz najlepszy przepis na śledzie z suszonymi pomidorami . Klasyczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą   Śledzie w śmietanie 500 g filetów śledziowych solonych lub w oleju 1 duża cebula 2 średnie kwaskowe Jabłka Grójeckie

Cztery Fajery
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem 48

Poznaj mój sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie z cebulą, ogórkiem i jabłkiem. Smakują naprawdę wybornie. Są lekką odmianą od tradycyjnych śledzi w oleju. To również wspaniała propozycja na wigilijną wieczerzę oraz każdą rodzinną imprezę . Wybór produktów do tej prostej i smacznej potrawy nie jest wcale taki oczywisty. Śledzie muszą być przede wszystkim dobrej jakości – nie za bardzo żółte(...)ponieważ może to świadczyć o tym, że nie są zbyt świeże. Warto też z pewnością przyjrzeć się zalewie w której są zanurzone, nie może być zbyt mętna. Śledzie o mięsie nienaturalnie białym oczywiście też nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ może być tak, że są wybielane chemicznie. Z pewnością najlepiej nabyć je w pewnych źródłach jak sprawdzone sklepy rybne. Składniki

Ania gotuje
Śledzie po hawajsku 74

Śledzie po hawajsku możesz zrobić już kilka dni przed świętami. Tego właśnie potrzebują, żeby odpowiednio się zamarynowały i przeszły smakami. Śledzie po hawajsku to wyjątkowe połączenie egzotycznego sosu z pyszną polską rybą . To bez wątpienia godna uwagi alternatywa dla klasycznych przepisów na śledzie z cebulką , śledzie w musztardzie czy śledzie w oleju . Śledzie po hawajsku są bardzo proste w przygotowaniu(...)przygotować pyszny sos curry. A następnie odstawić na 2 – 3 dni, żeby wszystko się „przegryzło”. Zobacz jak prosty jest to przepis i przygotuj te pyszne śledzie nawet na próbę, a zobaczysz, że będziesz do nich wracać nie jeden raz. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne śledzie. Min. na doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym

Kuchnia Na Wypasie
Śledzie z suszonymi pomidorami 163

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to świetna propozycja nie tylko na świąteczną przystawkę, ale sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu. Składniki: 600g śledzi 1 duża cebula 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g suszonych pomidorów olej 2 łyżki(...)octu winnego 100g orzechów włoskich Śledzie z suszonymi pomidorami – przepis Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, następnie przelewamy gorącą wodą. Przekładamy ją do miski i mieszamy z koncentratem pomidorowym. Orzechy prażymy na patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki (nie musicie ich bardzo dokładnie odsączać), dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie pod pierzyną 896

Sylwestra. Zatem zabieramy się za śledzie pod pierzyną. Do przygotowania naszej sałatki potrzebne będzie odpowiednie naczynie. Ja użyłem niewielkich musztardówek. Ważne jest by każdy z gości mógł przed z jedzeniem podziwiać pierzynę – warstwy z warzyw i owoców. Stąd polecam wam proste naczynie szklane o takie jak tutaj. Pamiętajcie, że im mniejsze naczynie do śledzi pod pierzyną tym więcej(...)domu będą dokopywać się kolejnych warstw przekładanych majonezem, by najzwyczajniej dorwać się do położonego na dnie śledzia z cebulką. W przypadku podania naszego przysmaku w misce nasi goście wszystko nakładają na jeden talerz. Nie ma co odkrywać, przechodzimy do najważniejszego elementu – śledzi. Przyjemna praca z łyżeczką, bądź widelcem zostanie wtedy wynagrodzona bogatym smakiem. Z przepisów polecam wam także

Kuchennyviral.pl
Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem 270

kilka razy i ponownie zalewam świeżą zimną wodą. Lekko słone śledzie podjadam, kiedy je przyrządzam. Obok stoi szklanka wody do popicia. Zawsze jestem spragniona po śledziach. Co roku na Boże Narodzenie przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Robię śledzie w zalewie , śledzie sałatkowe i w różnych sosach np. musztardowym lub pomidorowym . Śledzie lubiłam już jako dziecko. Nie mogę pojąć, że moje(...)dzieci nie cierpią śledzi. Mój małżonek też nie należy do ich fanów, ale zawsze mamy gości na święta, którym śledzie bardzo smakują. Mam więc dla kogo je przyrządzać. Sałatka śledziowa Składniki: 4 porcje 200 g śledzi solonych 1 duże jabłko 3 kiszone ogórki 1 szalotka Sos śmietankowy 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy 2 łyżki

codojedzenia
SEZON NA .. ŚLEDZIA 119

tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie i szybko można te śledzie przygotować by nie były nudne. Dwa przepisy które na pewno znajdą się na tegorocznym odświętnym stole oraz linki do poprzednich wpisów, które ukazały się na moim blogu już wcześniej. Dzięki(...)Drobno siekamy cebulę, ogórka kiszonego kroimy na małą kosteczkę. Oddzielnie siekamy białko i żółtko, buraka tarkujemy na tarce na średnich oczkach. W salaterce, lub małych naczynkach przezroczystych układami warstwami : śledź, ogórek kiszony, cebula, białko, majonez, buraki, śledź, żółtka.  Każdą warstwę doprawiamy wg uznania. *ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI: 1 tacka filetów z papryczką pepperoni SEKO 1 słoik

Z Majeczką w kuchni
Śledzie po skandynawsku z koperkiem, marchewką i jałowcem 189

Śledzie te, w zeszłoroczne święta, zrobiły furorę na naszym stole. Dlatego też, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie było w tym roku. Korzenna zalewa, świeży koperek, jałowiec i nutka słodyczy. Pyszności :) Śledzie muszą leżakować w zalewie min 5 dni, więc najwyższa pora aby je przygotować na tegoroczne święta. Nie wymagają żadnych specjalnych składników, czy milionów godzin spędzonych w kuchni. 'śledzie(...)Filety pokroić w 5cm kawałki. Ze składników przygotować zalewę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 minut (do rozpuszczenia cukru). Wystudzić całkowicie. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, następnie koperek, marchew i cebulę. Układać warstwy aż do wykończenia składników. Zalać wystudzoną marynatą, tak żeby marynata zakryła wszystkie składniki.  Słoik zamknąć i odstawić do lodówki

CookYourself
Śledzie z jabłkami w jogurcie 245

Uwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :)  Składniki: pół kilograma matyjasów (śledzie(...)łyżeczka musztardy pęczek natki pietruszki 4 słodkie jabłka 1 duża cebula Sos: jogurt mieszamy z majonezem, musztardą oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie: matyjesay wcześniej moczymy z nadmiaru soli następnie kroimy w paseczki o szer. ok. 2 cm. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Śledź, czyli super ryba :) Dlaczego warto jeść śledzie? 10

wiąże się także z dostarczaniem sobie toksyn. Niestety. Dlatego też warto, w miarę możliwości, sięgać po ryby z dobrego źródła i po te, które mają tych toksyn jak najmniej. Śledź, czyli super ryba. Dlaczego warto jeść śledzie? Dziś krótko o nich Moim zdaniem śledzie można spokojnie zaliczyć do tzw. „superfood”. To warto wiedzieć o śledziach Śledzie zalicza się(...)słonowodnych. Żyją w morzach i oceanach, najbardziej znany jest śledź atlantycki oraz śledź bałtycki. Mięso świeżej ryby jest jasne z lekkim żółtym odcieniem, tłuste i jednocześnie delikatne. Wyróżnia się charakterystycznym słonym oraz intensywnym smakiem. Dlaczego warto jeść śledzie? Śledzie królują w naszej diecie głównie w okolicach świąt. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, w formie

Natka Pietruszki
Przekąska śledź po holendersku 17

Kanapka śledź po holendersku Śledź po holendersku, prosty przepis na super smaczną przekąskę. Kanapka ze śledziem sprawdzi się jako danie postne na świąteczny stół jak i szybka przekąska na imprezę. Jak zrobić kanapkę ze śledziem? Większe przekąski śledziowe lub małe przekąski na kęs. Prosty przepis na pyszne śledzie z bułką. Kanapka ze śledziem i sałatką szwedzką lub korniszonami(...)Kilka klasycznych składników i prosta, smaczna przekąska w 10 minut gotowa. Chrupiąca bułka i mięciutkie nadzienie ze śledzi marynowanych z cebulką. W handlu są w sprzedaży gotowe śledzie marynowane, gdy chcesz zrób własne śledzie marynowane. Jak zrobić śledzie po holendersku z bułką? Nowoczesne dania wigilijne Kanapka po holendersku to jedna z nowoczesnych propozycji na wigilijny stół. Szybka przekąska

Dieta moja pasja
Tatar ze śledzia 27

razem zapraszam na danie rybne , a dokładniej rzecz ujmując na tatar z marynowanego śledzia . Jak na tatar przystało, wszystkie składniki wykorzystane do jego przygotowania są zimne, niczego nie gotujemy, ani nie podgrzewamy. Ten akurat tatar bazuje na marynowanych składnikach, gdyż zarówno sam śledź jak i dodatki takie jak grzyby czy kapary są z marynaty. Po odlaniu marynat ze wszystkich składników(...)dokładnym ich osączeniu, rybę kroję w małą, ale nie mikroskopijną kostkę. Podobnie robię z grzybami, które również kroję w kostkę, jednak nieco mniejszą niż ta, w którą kroję śledzie. Dodatkowo, czerwoną cebulę przed połączeniem z pozostałymi składnikami tatara również marynuję. Do szybkiego zamarynowania cebuli wykorzystuję ocet jabłkowy , gdyż ma on dość delikatny smak. Równie dobry będzie ocet ryżowy, unikałabym octu

MeCooks