śledź - 8553 przepisów (strona:12/571)

Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju 227

słoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem.   Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu. Takie proporcje składników u mnie się sprawdziły i śledzie bardzo nam smakowały(...)Zniknęły szybko, więc k oniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw   A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE

Kuchnia u Krysi
Śledzie z cebulą i ziołami w oleju 248

mnie tymianek i bazylia) olej rzepakowy Sposób wykonania: 1. Filety pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wymoczyć je 3 godziny w mieszance mleka i wody. Po tym czasie śledzie odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli. 3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać(...)każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia szeroko otwarta   Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach: Śledzie po cygańsku Śledzie ze śliwkami Śledzie z pieczarkami i papryką Śledzie z jabłkiem w śmietanie

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z suszonymi śliwkami 300

naszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2  Składniki(...)filety śledziowe a'la matjas ½ szklanki suszonych śliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru Czerwona cebula Świeżo mielony pieprz Śledzie wyjmujemy z zalewy i przekładamy do miski z wodą. Moczymy od 1 do kilku godzin. Suszone śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, odsączamy i drobno kroimy. Śledzie

Kolizje Smaków
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU 52553

Śledzie pojawiają się u nas kilka razy do roku. Bywają tradycyjnie na święta i na kilka mniejszych uroczystości. Wersji ich wykonania jest z pewnością wiele, ja przedstawiam Wam naszą ulubioną. Niewątpliwie ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania. W lodówce można je przechowywać kilka (3-4) tygodni. Tak więc można je przygotować już teraz. Jedyny ich minus(...)nadaje się do nich oliwa z oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne. Składniki: - 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy + dodatkowo : naczynie

Smaczne Zdrowe
Pomysły na śledzie na wigilię — sprawdzone przepisy 49

Śledzie to klasyk polskiej kuchni wigilijnej. Aromatyczne, delikatne i wszechstronne – na świątecznych stołach goszczą w rozmaitych odsłonach, które zachwycają smakiem i zaskakują formą. Dla wielu rodzin są symbolem tradycji i wspólnego celebrowania. W artykule podpowiadamy, jak przygotować śledzie wigilijne w różnych wariantach – od klasycznych po bardziej nowoczesne kompozycje smakowe. Śledzie w sosie chrzanowym Śledzie w sosie chrzanowym  to propozycja(...)ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj chrzan, majonez, musztardę, cukier, sól, pieprz czarny, ocet jabłkowy, kwaśną śmietanę i olej roślinny. W misce na przemian układaj warstwę śledzi i pokrojoną w kostkę cebulę. Na wierzch ułóż marynatę i powtórz proces, aż do wykorzystania wszystkich składników. Naczynie przykryjfolią spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej 24 godziny

Kuchnia Bazylii
Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem 118

Klasyczny śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem, to tradycyjny przepis na pyszną i aromatyczną przekąskę! Nie tylko na specjalne okazje! Śledzie ze śmietaną to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka. Śledzie w śmietanie to również świetny dodatek do obiadu, np. do ziemniaków gotowanych, lub ziemniaków w mundurkach . Jak zrobić śledzie w śmietanie? Oprócz płatów śledziowych potrzebne będą: cebula(...)jabłko, koperek i oczywiście śmietana. My dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu. Naszym zdaniem śledź ze śmietaną nabiera wówczas bardziej wytrawnego charakteru. Śmietana powinna być bardzo gęsta. Jak zrobić więc dobrego śledzia w sosie śmietanowym? W wielu sklepach możemy dostać produkty mleczne, min. śmietanę z małych mleczarni. Takie produkty stoją w chłodniach na niższych półkach, ale tylko dlatego, że nie płacą

Kuchnia Na Wypasie
Śledzie po hawajsku 129

Śledzie po hawajsku możesz zrobić już kilka dni przed świętami. Tego właśnie potrzebują, żeby odpowiednio się zamarynowały i przeszły smakami. Śledzie po hawajsku to wyjątkowe połączenie egzotycznego sosu z pyszną polską rybą . To bez wątpienia godna uwagi alternatywa dla klasycznych przepisów na śledzie z cebulką , śledzie w musztardzie czy śledzie w oleju . Śledzie po hawajsku są bardzo proste w przygotowaniu(...)przygotować pyszny sos curry. A następnie odstawić na 2 – 3 dni, żeby wszystko się „przegryzło”. Zobacz jak prosty jest to przepis i przygotuj te pyszne śledzie nawet na próbę, a zobaczysz, że będziesz do nich wracać nie jeden raz. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne śledzie. Min. na doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym

Kuchnia Na Wypasie
Śledzie smażone 239

Śledź smażony bez ości. Odkąd mieszamy w portowym mieście, co niedziela chodzimy na Fischmarkt po ryby świeże i wędzone, oraz owoce. Można tam kupić wszystko, a szczególnie wszystko co pływa w morzu, ryby, wszelakie skorupiaki, wszystko co człowiek sobie wymarzy, wszystko jest świeże prosto złowione. Ale co ja poradzę, że Piotrek uwielbia śledzie. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone przepisy na śledzie(...)Kupujemy więc filetowane śledzie bez kręgosłupa i ości bo Piotrek jest wygodny, tuszki śledzia też można kupić, ale on nie lubi wybierać ości. Z tych filetów przygotowuję śledzie smażone i marynowane. Ostatnio podawałam Wam mój sprawdzony sposób na rybę smażoną , filety śledzia smażymy tak samo jak inne ryby. To prosty przepis na smażone ryby. Najszybciej usmażysz śledzia bałtyckiego gdy jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 229

Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :) Składniki: 300 g matyjasów (śledzi solonych) 1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków) 2 cebule(...)moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień  śledzie w oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w doskonale przyrządzonej cebulce. 3056

każda postacią, chociaż są tacy, który twierdzą ,że tylko klasyczne z cebulką to prawdziwe danie ze śledzi. Dlatego proponuję przepis na śledzie, które spokojnie postoją w lodówce nawet tydzień i więcej. SKŁADNIKI: 1 kg. dobrych  śledzi 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1/4 szklanki octu winnego jabłkowego 5 cebul 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE: Śledzie(...)słone. Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka. Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne. SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
śledzie smażone w zalewie słodko-kwaśnej z papryką... 198

pieprz, vegetę i włożyć śledzie i w tej reklamówce potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką na gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie i przekładać je do dużej miski do usmażonych śledzi wlać marynatę z papryki i dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki w garnuszku zagotować wodę, cebulę pokrojoną, ziele i liście laurowe, cukier i wlać(...)gorącą do śledzi z papryką ostudzone schować do lodówki, najlepsze są po dwóch dniach........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czy można mrozić śledzie 57

można mrozić śledzie Czy Wasze lodówki też pękają w szwach od świątecznych przysmaków? A może zastanawiacie się, co zrobić z tą górą poświątecznego jedzenia, która wciąż okupuje połowę półki? Podpowiem wam jak zagospodarować to pyszne jedzenie, by nic się nie zmarnowało! Mrożenie śledzi to temat, który budzi wiele pytań i wątpliwości, zwłaszcza wśród miłośników rybnych potraw. Czy mrożenie wpływa(...)smak i konsystencję śledzi? Jak prawidłowo przygotować śledzie do mrożenia, aby zachować ich świeżość i wartości odżywcze? W dzisiejszym poście na blogu przyjrzymy się temu zagadnieniu, odpowiadając na najczęściej zadawane pytania i dzieląc się praktycznymi wskazówkami. Dowiecie się, jakie są najlepsze metody mrożenia śledzi i jak długo można je przechowywać w zamrażarce, aby cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas

Dorota Smakuje
Śledzie wigilijne Historia i Pochodzenie i mój przepis, który ma blisko 30 61

Śledzie wigilijne Historia i Pochodzenie i mój przepis, który ma blisko 30 lat Święta Bożego Narodzenia w Polsce to czas pełen tradycji, a jednym z jej filarów jest stół wigilijny, na którym królują ryby. Śledzie , szczególnie te w śmietanie, są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań wigilijnych. Ich historia i znaczenie w kuchni polskiej są równie bogate, jak smak tego wyjątkowego(...)dania. Historia i pochodzenie śledzi wigilijnych Śledź jako ryba od wieków był obecny na polskich stołach, szczególnie w okresach postu, kiedy spożycie mięsa było ograniczone. Polska, z dostępem do Morza Bałtyckiego, stała się jednym z ważniejszych miejsc połowu śledzia, a jego solona wersja była łatwa do przechowywania i transportu. Już w średniowieczu śledzie były popularne, szczególnie w klasztorach

RafalCook
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne 51

moim blogu znajdziecie już naprawdę dużo śledziowych inspiracji, brakowało mi jednak przepisów w bardziej słodkiej wersji, które często pojawiają się w Waszych domach i które mają wielu zwolenników. Tradycyjne śledzie po kaszubsku to słodko-kwaśna wersja z dodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania. Te śledzie niezwykle często goszczą na stołach podczas świąt, wszelakich imprez(...)żadnej specjalnej okazji. Bo przecież pora na śledzia jest zawsze dobra! @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1696513); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin:0 0}.sr-only{position:absolute;width:1px;height:1px;padding:0;margin:-1px;overflow:hidden;clip

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania