Składniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć(...)sicie, podzielić na dzwonka Ułożyć w słoju i zalać olejem słonecznikowym, dołożyć przyprawy pomiędzy śledzie .Najlepsze po 24 godz. Podane ze świeżą cebulką, pyszne
Proste PotrawyCzyli kolejny stuletni przepis w mojej kuchni. Tym razem był to szczególnie ciekawy eksperyment – pasta ze śledzi i jabłek. Muszę przyznać, że smakowała dość nietypowo. Co do wspomnianego w przepisie podobieństwa do kawioru... raczej bym polemizował:) Szkodniki, tak jak się spodziewałem, nie doceniły tego specjału. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemPozostał jeszcze tydzień do świąt, więc ja zabrałam się z świąteczne śledzie z czerwoną borówką. Uwielbiam śledzie! Co roku przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Tradycyjnie przygotowuję rolmopsy oraz śledzie niespodziankę. Lubię nowe przepisy na śledzie. To takie uniwersalne danie, które na szczęście można przyrządzić wcześniej. Tydzień przed świętami to najwyższa pora. Świąteczne śledzie z borówką to śledzie zaprawione w zalewie(...)octowej, które następnie mieszam z crème fraiche, czerwoną borówką i czerwoną cebulą. Robię to na dwa dni przez wigilią. Śledzie są wtedy najsmaczniejsze. Do tego przepisu można wykorzystać mrożone borówki lub dżem z borówek. Ja akurat miałam mrożone borówki, więc je lekko obgotowałam w cukrze. Smak domowego dżemu z borówek jest o wiele intensywniejszy. Jest też w nim mniej cukru
codojedzeniaPoznaj śledzie po kaszubsku w słodko kwaśnym sosie pomidorowym i suszoną śliwką. To prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole oraz imprezie typu Sylwester. Ma wyrazisty smak, który podbije nie jedno podniebienie. Śledzie po kaszubsku za sprawą swojego wyjątkowego smaku popularne są nie tylko w regionie, ale w całej Polsce. Wszystko dzięki przełamania kilku smaków: słonego, kwaśnego(...)połączeniu otrzymujemy wyjątkową potrawę na święta lub przyjęcie. Potrawę można przygotować na wiele sposobów. W przepisie podaję alternatywne składniki. Zobacz jak krok po kroku w kilkanaście minut zrobić pyszne śledzie po kaszubsku. Najlepiej zrobić potrawę kilka dni przed imprezą. Wówczas smaki się przegryzą. Śledzie po kaszubsku – składniki: Kaloryczność: 140 kcal w 100 g. Łyżeczka
Ania gotujeŚledzie to dla mnie absolutnie nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuję je co roku w różnych odsłonach i jestem gotowa podzielić się moim przepisem na śledzie z koncentratem pomidorowym, które są moim ostatnim odkryciem. Aby przygotować te wyjątkowe śledzie, potrzebujesz tylko kilku składników. Przede wszystkim potrzebujesz słone śledzie. Następnie koncentrat pomidory i smażoną cebulę, które dodadzą śledziom smaku. Do tego(...)dodaję trochę sosu chili który zaostrza śledzie. Wszystkie te składniki mieszam razem, a następnie zalewam nimi śledzie i odstawiam do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Jakie są moje ulubione śledzie? Oprócz śledzi z koncentratem pomidorowym, uwielbiam też koreczki śledziowe . Moje ulubione to te z bakaliami, takie jak suszone śliwki i orzechy. Połączenie słodkiego i delikatnie orzechowego smaku
codojedzeniaTradycyjny śledź w śmietanie z dodatkiem cebuli i jabłka, to danie którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole . Śledzie w śmietanie są niezwykle prostym do zrobienia daniem. Śledzie należy wymoczyć, pokroić, dodać kawałki jabłka oraz cebuli po czym doprawić do smaku kwaśną śmietaną i pieprzem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Śledzie w śmietanie(...)cebulą i jabłkiem Składniki na śledzie w śmietanie. 25 dkg filetów śledziowych (solone) 12 dkg winnego jabłka 12 dkg cebuli (cukrowa, biała) 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 25 dkg kwaśnej śmietany (18%) szczypta cukru świeży koperek do posypania Jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Śledzie włożyć do miski, zalać przegotowaną zimną wodą
MeCooksśledziu po sułtańsku czy sałatce śledziowej . Chyba na każdym wigilijnym stole pojawiają się śledzie więc dobrze mieć kilka sprawdzonych przepisów. U nas zawsze przygotowuję śledzie na kilka sposobów. Staram się przygotować dużą porcję śledzi korzennych w oleju czy śledzi w occie kilka dni wcześniej, bo mogą spokojnie być dłużej przechowywane, a te w śmietanie czy po sułtańsku przygotowuję(...)sól Po wymoczeniu śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do salaterki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę obieramy, kroimy w piórka a następnie lekko oprószamy solą i odstawiamy na około 10 minut aż lekko zmięknie. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, jabłko, skórkę z cytryny i śmietanę mieszamy i dodajemy do śledzi. Odstawiamy na kilka godzin. Smacznego
UgotujmyTo.plUkłon w stronę Mamy. Już od dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy. Ten jest moim zdaniem wyjątkowo udany. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniAmbasada śledzia to bar z polskimi tapas, czyli przekąskami zakąskami w Krakowie na Stolarskiej, gdzie można wyskoczyć na jednego. To też niezwykłe małżeństwo, które połączyła prawdziwa kuchnia i miłość do podróży. Teraz to także nowa książka Wydawnictwa Zwierciadło. Jak pisze Ambasada śledzia, śledź łączy klasy społeczne, nie stawia granic i trzyma sztamę z każdym bez względu na pochodzenie. Dlaczego warto(...)jeść śledzia? Śledzie są zdrowe, tanie i łatwo dostępne. To jedno z niewielu dziko żyjących, ale nie przełowionych jeszcze gatunków. Śledź może być jedzony surowy, marynowany i na ciepło. Śledzie to element naszej kultury nie tylko społecznej jako wigilijny, karnawałowy czy korporacyjny śledzik, ale też ma swoje miejsce w poezji i historii. Śledź był w końcu jednym z najważniejszych towarów
Ugotowane pozamiatanenadzieję, że nie macie jeszcze dosyć śledzi 😀, obiecuję, że to będzie ostatni przepis przed Świętami! Co ja na to poradzę, że w grudniu dopada mnie śledziowy szał, który mnie opuszcza dopiero w okolica końca Karnawału 😃. Tak więc bez zbędnych wstępów zapraszam Was na nieco eksperymentalny przepis, czyli przed Wami śledź imbirowy z żurawiną. Żurawina cudownie łagodzi charakterystyczny smak imbiru(...)kurkumy. W pierwszej chwili obawiałam się, że 40 g imbiru to nieco za dużo, ale jest w sam raz. A na dodatek śledź ma piękny kolor, dzięki kurkumie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym
Kulinarne przygody Gatitysię jakie inne suszone zioła stosujecie do ryb? Ja zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy? Składniki dla 2 osób: 2 filety z dorsza 2 filety ze śledzia 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1 mały kartonik pasty pomidorowej sól, pieprz cytrynowy suszony cząber (lub inne ulubione zioła) olej do smażenia mielona gorczyca suszony estragon świeży koperek
Bon Appetit MałgorzatyWitam ponownie! :-) Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami! Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu
Pora coś zjeśćNajlepsze śledzie marynowane z cebulą i pietruszką w delikatnej zalewie octowej, przepis bazuje na przepisie na wigilijne rolmopsy . Czas szybko leci, nawet się nie obejrzycie jak będzie Wigilia. Proponuję Wam jeszcze jeden z naszych przepisów na Wigilijne śledzie . To są marynowane śledzie, delikatne, z cebulką i natką, świetne komponują się z konfiturą z czerwonej cebuli. Polecam przygotować samodzielnie konfiturę(...)czerwonej cebuli. Przepis znajdziecie tutaj . Idealnie nadaje się jako dodatek do białej kiełbasy, do mięsa czy sera ale także świetnie pasuje do marynowanych śledzi. Układając tak przygotowane marynowane śledzie na słodko-kwaśnej konfiturze z cebuli czerwonej powodujemy, że smaki się doskonale równoważą. Te marynowane śledzie robię od wielu lat i przeważnie układam je na bagietce , tartinkach z ciemnego chleba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie w oleju z cebulką to tradycyjny przepis, który powinien pojawić się na wigilijnym stole czy sylwestrowej imprezie. Bez zbędnych fajerwerków – po prostu ryba, olej, cebulka i ulubione przyprawy. Tylko tyle wystarczy, by przygotować ten niezawodny klasyk. Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką. Jaki olej dodać? W związku z tym, że liczba składników w tym przepisie jest naprawdę krótka(...)jakość jest niezwykle istotna. Jedną z najważniejszych kwestii podczas przygotowania śledzi w oleju z cebulką jest wybór najlepszego oleju. Prawdopodobnie najpopularniejszą opcją, którą znam też z rodzinnego domu, jest olej słonecznikowy . To delikatny i neutralny w smaku tłuszcz roślinny, który nie zdominuje ryby. To mój ulubiony olej do śledzi . Druga dobrze znana propozycja to olej rzepakowy . Wiele osób używa oleju
Na-talerzu.pl