Śledzie te, w zeszłoroczne święta, zrobiły furorę na naszym stole. Dlatego też, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie było w tym roku. Korzenna zalewa, świeży koperek, jałowiec i nutka słodyczy. Pyszności. Śledzie muszą leżakować w zalewie min 5 dni, więc najwyższa pora aby je przygotować na tegoroczne święta. Nie wymagają żadnych specjalnych składników, czy milionów godzin spędzonych w kuchni. Składniki(...)kawałki. Ze składników przygotowujemy zalewę. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut (do rozpuszczenia cukru). Studzimy całkowicie. W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie koperek, marchew i cebulę. Układamy warstwy aż do wykończenia składników. Zalewamy wystudzoną marynatą, tak żeby marynata zakryła wszystkie składniki. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na min 5 dni. Przechowujemy
CookYourselfCzas czytania: 2 min Śledzie w oleju i musztardzie francuskiej z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki to świetna przystawka, idealna na karnawał. Do marynaty dla zakwaszenia dodałam aromatyczne plastry cytryny, można użyć octu winnego, ale cytryna jest zdecydowanie lepsza. Śledzik po dobie spędzonej w marynacie nadaje się już do jedzenia, ale proponuje, żeby posiedział w niej przynajmniej dwa dni przed(...)podaniem. Śledzia proponuje podać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub klasycznie z kromką chleba. Śledzie w oleju i musztardzie [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 250 g płatów śledziowych 1 średnia cebula 5 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 łyżek musztardy francuskiej 1/2 szklanki
SprawdzonaKuchnia.plzielonego groszku. Jeśli do tej pory mieliście złe zdanie o śledziach to myślę, że ten przepis zmieni Wasze myślenie i smak… Składniki na śledzie w cieście (2 porcje) 4-6 filetów ze śledzi ze skórą (kupicie na dziale rybnym) 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki mleka sól pieprz olej do smażenia Składniki na puree z zielonego groszku(...)200g mrożonego groszku 4 łyżki oliwy sól pieprz Przepis na śledzie w cieście Jajko, mąkę, mleko mieszamy aż powstanie ciasto naleśnikowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dość gęste, więc jeśli jest zbyt rzadkie dodajcie odrobinę więcej mąki. Filety myjemy, osuszamy i moczymy w cieście naleśnikowym, ale tylko od strony mięsa. Skórka nie powinna być obtoczone w cieście. Będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku(...)naszym wigilijnym stole obok tych z cebulą, po kaszubsku, curry czy pod tłustą pierzynką, które znajdziecie na blogu. Polecam spróbować nowej odsłony wszystkim miłośnikom śledzi! Składniki – śledzie korzenne: 250 g śledzi matiasów 50 g cebuli szalotki 1/3 łyżki cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 2 zmielone goździki 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ziarenko ziela angielskiego
Ola la LCHFPrzepis na śledzie…Jedni piszą, że święta bez wielkanocnej babki to nie święta, a ja muszę koniecznie mieć śledzie. Zawsze przygotowuję kilka rodzajów śledzi. W tym roku zrobiłam śledzie po azjatycku. Są to śledzie w zalewie octowej doprawione chili, imbirem, czosnkiem i porem. Śledzie są pyszne! Już po dwóch dniach nadają się do jedzenia. Lubicie śledzie? Ja uwielbiam(...)coraz częściej, bo przecież ryby zdrowe! Na blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie jak ten śledzie z jabłkiem czy śledzie ze śliwką . Zawsze wracam do klasycznych przepisów jak śledziowe rolmopsy . Śledzie w zalewie octowej są zdecydowanie ulubionymi. A wy jakie śledzie lubicie? Może przypadnie Wam do smaku dzisiejszy przepis na śledzie. Przepis na śledzie po azjatycku Składniki: 400 g śledzi
codojedzeniadanie ze śledziem - danie obiadowe ze śledziem - danie tradycyjne ze śledziem No to do dzieła! W końcu przydałyby się jakieś wakacje, nieprawdaż? ;-) Śledzie z migdałowo- oliwkowym pesto i podpiekaną bagietką z suszonymi pomidorami! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami SEKO - 2 garście zielonych oliwek - 2 garście prażonych migdałów - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz(...)dajmy mu na to szansę ;-). Połączenie dobrego śledzia i świeżej, domowej oliwy pietruszkowej, z pieczonym ziemniakiem, odrobiną kwaśnej śmietany, świeżych ziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość. Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła
SMYKWKUCHNIŚledź w śmietanie to klasyka którą robię nie tylko przy okazji Świąt. Bardzo lubiłam go zawsze z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, podanymi tak jak ten ziemniak pieczony ze śledziem w śmietanie . Razem z cebulką dodaję do mojego śledzia jabłko, dzięki temu smak jest jeszcze lepszy. Ilość śmietany możecie dobrać wedle potrzeb i własnych upodobań. Na zdjęciu widzicie śledzia z dość(...)małą ilością śmietany, ale możecie swobodnie dodać 2-3 łyżki jeśli lubicie więcej „sosu”. Polecam Wam także:- – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli
nietylkopasta.plJuż za chwilę koniec karnawału i Ostatki ! Jak wiadomo Ostatki śledziem stoją, dlatego już dziś zapraszam Was na bardzo klasyczny i chyba najbardziej przeze mnie ulubiony przepis na tę pyszną rybę, czyli śledzia z cebulą i jabłkiem z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany. Do przygotowania tego dania wykorzystałam marynowane śledzie , ale możecie też użyć zwykłych śledzi, jeśli nie macie czasu(...)moczenie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie
Kulinarne przygody Gatitypołowy grudnia do końca Karnawału to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź ! Pojawia się na naszym stole w różnych postaciach, nie tylko z okazji imprez, ale także na co dzień. Ta pyszna ryba to ogromne kulinarne pole do popisu dla amatorów śledzika. Oto garść przepisów, które znajdziecie na moim blogu: Korzenny śledź z rodzynkami(...)Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Natomiast dziś zapraszam po przepis na m arynowane śledzie. Z tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi śledzia
Kulinarne przygody Gatitysię z Wami moimi przepisami na link https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/ , na https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione https://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/ . Jednak czasem sięgam też do starych, sprawdzonych przepisów na śledzie. Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie(...)sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)! Śledzie pod pierzynką Składniki: 8 płatów śledziowych 1-2 cebul 2-3 ugotowane ziemniaki 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków 3-4 ugotowane jajka natka pietruszki majonez sól, pieprz, sok z cytryny Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin
UgotujmyTo.plmarynowane w cytrynie i chili. Przepis otrzymałam od Wiesi . Jest inny niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość. Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką. Idąc w odwiedziny podczas świąt możemy wręczyć pani(...)potrzebujemy: 5-6 solonych śledzi (około 550 -600 g) 2 papry cz ki chili 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilkanaście ziarenek pieprzu 1 mała cytrynka pół litra oleju
Codzienna kuchnia niecodziennamundurkach - pychotka ;-) Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc 18% to mus... Składniki: - wiaderko śledzi a'la matias ( lub dowolnie) - 1 duża cebula - 1-2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - śmietana kwaśna 18% ( lub inna(...)jabłko ( nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku Śledzie przepłukać i wymoczyć w zimnej wodzie, conajmniej przez 1h. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półkrążki, odrobinę posolić, zamieszać i odstawić na chwilę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprawić świeżo mielonym pieprzem, zamieszać. Dodać śmietanę i jabłko - pokrojone w kostkę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy wymoczone
Smaczne ZdroweNigdy się nie nudzi, nie ma bez niego żadnej imprezy. Na dodatek na polskim stole króluje od Średniowiecza. Śledź w oleju to nasza narodowa zakąska. Skąd ryba – jakby nie patrzeć – morska, stała się obowiązkowym daniem na stołach Mazowsza, Wielkopolski czy Podkarpacia? Śledź w oleju swoją karierę zawdzięcza przemyślnemu Holendrowi i świętej Kindze, a także zmysłowi praktycznemu jedynego polskiego króla(...)panowania dokona się w Polsce prawdziwa rewolucja. I nie mam na myśli tej znanej ze szkolnych podręczników anegdoty o tym, że „zastał Polskę drewnianą, a zostawił murowaną”. Chodzi o śledzia. W XIV wieku bardzo poważnie podchodzono do kwestii religijnych. W ciągu roku poszczono we wszystkie piątki, a także poniedziałki, środy i soboty. W Adwent, w Wielki Post, a także zwyczajowo
smakowitehistorie.comśledzie marynowane w occie z cebulką fot. Moja Książka Kucharska Klasyczny przepis na śledzie w occie. Pyszne marynowane śledzie w zalewie octowej z cebulką o wyrazistym smaku i aromacie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Prawdziwe, domowe śledzie w occie, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Absolutnie rewelacyjne z sosem chrzanowym, w towarzystwie cebulki i posiekanego koperku. Jak zrobić śledzie(...)occie ? Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać o zakupie dobrej jakości śledzi, nie przesolonych. Jeżeli już okaże się, że nasze śledzie są mega słone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie kilkukrotnie zmieniać wodę. Tak zrobione śledzie w occie to doskonała baza do wielu sałatek śledziowych, wyśmienite także jako
Moja Książka Kucharskaprzygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego, który powinien sprawić, iż ości śledzi staną się miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi wykroiłem filety, które pokroiłem w około(...)świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki
Wyprawy kulinarnejuż wspomniałam na swoim fanpagu : ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P Składniki: 0,5 kg śledzie "matyjasy" 3 cebule 30 dag pieczarek 1 słoiczek przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżeczka(...)mielonej papryki cukier sól i pieprz 1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone) Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy
Bon Appetit MałgorzatyMoja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 1 duże, kwaskowate jabłko 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru 150 g kwaśnej
W kuchni KatieKotórz z nas nie lubi śledzi? Pewnie są tacy, ale być może do końca nie poznali smaku prawdziwie i doskonale przyrządzonych śledzi. Ten post polecam wszystkim , którzy je kochają i tym, którzy się do nich przekonają. Podaję dwa bardzo popularne na moim blogu przepisy na śledzie. ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU ŚLEDZIE W DOSKONALE PRZYRZĄDZONEJ CEBULCE SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewytemu cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone ok 2h śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam śmietanowym sosikiem. Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi. Do tego obowiązkowo
Walijskie Pichceniewłożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki marynowane śledzie wylać z zalewy i teraz z nich usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać(...)olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępierwszy mam do czynienia z takim pieprzem..No i dodatek cynamonu w śledziach trochę mnie zdziwił..ale postanowiłam wypróbować..zapowiada się pysznie...olej z ryżu jest delikatny i łagodny w smaku..a cynamon i goździki ..od razu był wyczuwalny ich zapach.. 250 g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych) 200 ml oleju z ryżu 1 kawałek kory(...)goździków 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu połamać na kilka mniejszych części. W głębokim naczyniu (słoiku) układać warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki
Moje domowe kucharzenieoleju. Szykuję go ok 1 tygodnia wcześniej by sie " przegryzł" Ok kilogram matiasów( filety śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej. Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie(...)skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie, ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam
Smaki Edytyprzepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są z reguły 3-4 płaty) i mam zawsze w zapasie ( nie żeby ja tak przepadała za śledziami , po prostu moja Rodzicielka maniacko co trochę żąda by zrobić śledzia ).Doprawiam więc je na wszelkie możliwe(...)sposoby. Marynata do tych jest pochodną pomysłu na marynowanie camemberta .Niby co ma ser do śledzi ? A no nic - ale marynata jest prawie identyczna. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijakiś czas. Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików(...)mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy. Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki