śledź - 8346 przepisów (strona:15/557)

Śledź, czyli super ryba :) Dlaczego warto jeść śledzie? 22

wiąże się także z dostarczaniem sobie toksyn. Niestety. Dlatego też warto, w miarę możliwości, sięgać po ryby z dobrego źródła i po te, które mają tych toksyn jak najmniej. Śledź, czyli super ryba. Dlaczego warto jeść śledzie? Dziś krótko o nich Moim zdaniem śledzie można spokojnie zaliczyć do tzw. „superfood”. To warto wiedzieć o śledziach Śledzie zalicza się(...)słonowodnych. Żyją w morzach i oceanach, najbardziej znany jest śledź atlantycki oraz śledź bałtycki. Mięso świeżej ryby jest jasne z lekkim żółtym odcieniem, tłuste i jednocześnie delikatne. Wyróżnia się charakterystycznym słonym oraz intensywnym smakiem. Dlaczego warto jeść śledzie? Śledzie królują w naszej diecie głównie w okolicach świąt. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, w formie

Natka Pietruszki
Przekąska śledź po holendersku 30

Kanapka śledź po holendersku Śledź po holendersku, prosty przepis na super smaczną przekąskę. Kanapka ze śledziem sprawdzi się jako danie postne na świąteczny stół jak i szybka przekąska na imprezę. Jak zrobić kanapkę ze śledziem? Większe przekąski śledziowe lub małe przekąski na kęs. Prosty przepis na pyszne śledzie z bułką. Kanapka ze śledziem i sałatką szwedzką lub korniszonami(...)Kilka klasycznych składników i prosta, smaczna przekąska w 10 minut gotowa. Chrupiąca bułka i mięciutkie nadzienie ze śledzi marynowanych z cebulką. W handlu są w sprzedaży gotowe śledzie marynowane, gdy chcesz zrób własne śledzie marynowane. Jak zrobić śledzie po holendersku z bułką? Nowoczesne dania wigilijne Kanapka po holendersku to jedna z nowoczesnych propozycji na wigilijny stół. Szybka przekąska

Dieta moja pasja
Tatar ze śledzia 37

razem zapraszam na danie rybne , a dokładniej rzecz ujmując na tatar z marynowanego śledzia . Jak na tatar przystało, wszystkie składniki wykorzystane do jego przygotowania są zimne, niczego nie gotujemy, ani nie podgrzewamy. Ten akurat tatar bazuje na marynowanych składnikach, gdyż zarówno sam śledź jak i dodatki takie jak grzyby czy kapary są z marynaty. Po odlaniu marynat ze wszystkich składników(...)dokładnym ich osączeniu, rybę kroję w małą, ale nie mikroskopijną kostkę. Podobnie robię z grzybami, które również kroję w kostkę, jednak nieco mniejszą niż ta, w którą kroję śledzie. Dodatkowo, czerwoną cebulę przed połączeniem z pozostałymi składnikami tatara również marynuję. Do szybkiego zamarynowania cebuli wykorzystuję ocet jabłkowy , gdyż ma on dość delikatny smak. Równie dobry będzie ocet ryżowy, unikałabym octu

MeCooks
Śledzie po skandynawsku z koperkiem, marchewką i jałowcem 64

Śledzie te, w zeszłoroczne święta, zrobiły furorę na naszym stole. Dlatego też, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie było w tym roku. Korzenna zalewa, świeży koperek, jałowiec i nutka słodyczy. Pyszności. Śledzie muszą leżakować w zalewie min 5 dni, więc najwyższa pora aby je przygotować na tegoroczne święta. Nie wymagają żadnych specjalnych składników, czy milionów godzin spędzonych w kuchni. Składniki(...)kawałki. Ze składników przygotowujemy zalewę. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut (do rozpuszczenia cukru). Studzimy całkowicie. W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie koperek, marchew i cebulę. Układamy warstwy aż do wykończenia składników. Zalewamy wystudzoną marynatą, tak żeby marynata zakryła wszystkie składniki. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na min 5 dni. Przechowujemy

CookYourself
Śledzie w oleju i musztardzie 61

Czas czytania: 2 min Śledzie w oleju i musztardzie francuskiej z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki to świetna przystawka, idealna na karnawał. Do marynaty dla zakwaszenia dodałam aromatyczne plastry cytryny, można użyć octu winnego, ale cytryna jest zdecydowanie lepsza. Śledzik po dobie spędzonej w marynacie nadaje się już do jedzenia, ale proponuje, żeby posiedział w niej przynajmniej dwa dni przed(...)podaniem. Śledzia proponuje podać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub klasycznie z kromką chleba. Śledzie w oleju i musztardzie [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 250 g płatów śledziowych 1 średnia cebula 5 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 łyżek musztardy francuskiej 1/2 szklanki

SprawdzonaKuchnia.pl
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 141

zielonego groszku. Jeśli do tej pory mieliście złe zdanie o śledziach to myślę, że ten przepis zmieni Wasze myślenie i smak… Składniki na śledzie w cieście (2 porcje) 4-6 filetów ze śledzi ze skórą (kupicie na dziale rybnym) 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki mleka sól pieprz olej do smażenia Składniki na puree z zielonego groszku(...)200g mrożonego groszku 4 łyżki oliwy sól pieprz Przepis na śledzie w cieście Jajko, mąkę, mleko mieszamy aż powstanie ciasto naleśnikowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dość gęste, więc jeśli jest zbyt rzadkie dodajcie odrobinę więcej mąki. Filety myjemy, osuszamy i moczymy w cieście naleśnikowym, ale tylko od strony mięsa. Skórka nie powinna być obtoczone w cieście. Będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 103

Święta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku(...)naszym wigilijnym stole obok tych z cebulą, po kaszubsku, curry czy pod tłustą pierzynką, które znajdziecie na blogu. Polecam spróbować nowej odsłony wszystkim miłośnikom śledzi! Składniki – śledzie korzenne: 250 g śledzi matiasów 50 g cebuli szalotki 1/3 łyżki cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 2 zmielone goździki 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ziarenko ziela angielskiego

Ola la LCHF
Śledzie po azjatycku 171

Przepis na śledzie…Jedni piszą, że święta bez wielkanocnej babki to nie święta, a ja muszę koniecznie mieć śledzie. Zawsze przygotowuję kilka rodzajów śledzi. W tym roku zrobiłam śledzie po azjatycku. Są to śledzie w zalewie octowej doprawione chili, imbirem, czosnkiem i porem. Śledzie są pyszne! Już po dwóch dniach nadają się do jedzenia. Lubicie śledzie? Ja uwielbiam(...)coraz częściej, bo przecież ryby zdrowe! Na blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie jak ten śledzie z jabłkiem czy śledzie ze śliwką . Zawsze wracam do klasycznych przepisów jak śledziowe rolmopsy . Śledzie w zalewie octowej są zdecydowanie ulubionymi. A wy jakie śledzie lubicie? Może przypadnie Wam do smaku dzisiejszy przepis na śledzie. Przepis na śledzie po azjatycku Składniki: 400 g śledzi

codojedzenia
Śledzik na każdą okazję! Pyszne przepisy i KONKURS 140

danie ze śledziem - danie obiadowe ze śledziem - danie tradycyjne ze śledziem No to do dzieła! W końcu przydałyby się jakieś wakacje, nieprawdaż? ;-) Śledzie z migdałowo- oliwkowym pesto i podpiekaną bagietką z suszonymi pomidorami! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami SEKO - 2 garście zielonych oliwek  - 2 garście prażonych migdałów - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz(...)dajmy mu na to szansę ;-).  Połączenie dobrego śledzia i świeżej, domowej oliwy pietruszkowej, z pieczonym ziemniakiem, odrobiną kwaśnej śmietany, świeżych ziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość.  Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła

SMYKWKUCHNI
Śledzie w śmietanie z jabłkiem 394

Śledź w śmietanie to klasyka którą robię nie tylko przy okazji Świąt. Bardzo lubiłam go zawsze z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, podanymi tak jak ten ziemniak pieczony ze śledziem w śmietanie . Razem z cebulką dodaję do mojego śledzia jabłko, dzięki temu smak jest jeszcze lepszy. Ilość śmietany możecie dobrać wedle potrzeb i własnych upodobań. Na zdjęciu widzicie śledzia z dość(...)małą ilością śmietany, ale możecie swobodnie dodać 2-3 łyżki jeśli lubicie więcej „sosu”. Polecam Wam także:- – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledziaśledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli

nietylkopasta.pl
Śledź z cebulą i jabłkiem 164

Już za chwilę koniec karnawału i Ostatki ! Jak wiadomo Ostatki śledziem stoją, dlatego już dziś zapraszam Was na bardzo klasyczny i chyba najbardziej przeze mnie ulubiony przepis na tę pyszną rybę, czyli śledzia z cebulą i jabłkiem z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany. Do przygotowania tego dania wykorzystałam  marynowane śledzie , ale możecie też użyć zwykłych śledzi, jeśli nie macie czasu(...)moczenie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie

Kulinarne przygody Gatity
Marynowane śledzie 157

połowy grudnia do końca Karnawału to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź ! Pojawia  się na naszym  stole w różnych  postaciach, nie tylko z okazji imprez, ale także na co dzień. Ta pyszna ryba to ogromne kulinarne pole do popisu dla amatorów śledzika. Oto garść przepisów, które znajdziecie na moim blogu: Korzenny śledź z rodzynkami(...)Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Natomiast dziś zapraszam po przepis na m arynowane śledzie.  Z  tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi  śledzia

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie pod pierzynką 326

się z Wami moimi przepisami na link https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/ , na https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione https://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/ . Jednak czasem sięgam też do starych, sprawdzonych przepisów na śledzie. Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie(...)sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)! Śledzie pod pierzynką Składniki: 8 płatów śledziowych 1-2 cebul 2-3 ugotowane ziemniaki 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków 3-4 ugotowane jajka natka pietruszki majonez sól, pieprz, sok z cytryny Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin

UgotujmyTo.pl
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 199

marynowane w cytrynie i chili. Przepis otrzymałam od  Wiesi . Jest inny niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość.  Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką. Idąc w odwiedziny podczas świąt możemy wręczyć pani(...)potrzebujemy:                                         5-6 solonych śledzi (około 550 -600 g) 2 papry cz ki chili 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilkanaście  ziarenek pieprzu 1 mała cytrynka pół litra oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 1510

mundurkach - pychotka ;-) Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc 18% to mus... Składniki: - wiaderko śledzi a'la matias ( lub dowolnie) - 1 duża cebula - 1-2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - śmietana kwaśna 18% ( lub inna(...)jabłko ( nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku Śledzie przepłukać i wymoczyć w zimnej wodzie, conajmniej przez 1h. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półkrążki, odrobinę posolić, zamieszać i odstawić na chwilę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprawić świeżo mielonym pieprzem, zamieszać.  Dodać śmietanę i jabłko - pokrojone w kostkę. Dokładnie wymieszać.  Następnie dodajemy wymoczone

Smaczne Zdrowe
Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 76

Nigdy się nie nudzi, nie ma bez niego żadnej imprezy. Na dodatek na polskim stole króluje od Średniowiecza. Śledź w oleju to nasza narodowa zakąska. Skąd ryba – jakby nie patrzeć – morska, stała się obowiązkowym daniem na stołach Mazowsza, Wielkopolski czy Podkarpacia? Śledź w oleju swoją karierę zawdzięcza przemyślnemu Holendrowi i świętej Kindze, a także zmysłowi praktycznemu jedynego polskiego króla(...)panowania dokona się w Polsce prawdziwa rewolucja. I nie mam na myśli tej znanej ze szkolnych podręczników anegdoty o tym, że „zastał Polskę drewnianą, a zostawił murowaną”. Chodzi o śledzia. W XIV wieku bardzo poważnie podchodzono do kwestii religijnych. W ciągu roku poszczono we wszystkie piątki, a także poniedziałki, środy i soboty. W Adwent, w Wielki Post, a także zwyczajowo

smakowitehistorie.com
ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ: przepis, jak zrobić 262

śledzie marynowane w occie z cebulką fot. Moja Książka Kucharska Klasyczny przepis na śledzie w occie. Pyszne marynowane śledzie w zalewie octowej z cebulką o wyrazistym smaku i aromacie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Prawdziwe, domowe śledzie w occie, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Absolutnie rewelacyjne z sosem chrzanowym, w towarzystwie cebulki i posiekanego koperku. Jak zrobić śledzie(...)occie ? Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać o zakupie dobrej jakości śledzi, nie przesolonych. Jeżeli już okaże się, że nasze śledzie są mega słone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie kilkukrotnie zmieniać wodę. Tak zrobione śledzie w occie to doskonała baza do wielu sałatek śledziowych, wyśmienite także jako

Moja Książka Kucharska
Śledź w śmietanie z jabłkiem 117

przygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego, który powinien sprawić, iż ości śledzi staną się miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi wykroiłem filety, które pokroiłem w około(...)świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki

Wyprawy kulinarne
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9121

już wspomniałam na swoim  fanpagu : ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P Składniki: 0,5 kg śledzie "matyjasy" 3 cebule 30 dag pieczarek 1 słoiczek przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżeczka(...)mielonej papryki cukier sól i pieprz 1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone) Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm)  Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjne śledzie w śmietanie 254

Moja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 1 duże, kwaskowate jabłko 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru 150 g kwaśnej

W kuchni Katie
Śledzie, śledziki 120

Kotórz z nas nie lubi śledzi? Pewnie są tacy, ale być może do końca nie poznali smaku prawdziwie i doskonale przyrządzonych śledzi. Ten post polecam wszystkim , którzy je  kochają i tym, którzy się do nich przekonają. Podaję dwa bardzo popularne na moim blogu  przepisy na śledzie. ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU ŚLEDZIE W DOSKONALE PRZYRZĄDZONEJ CEBULCE SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 373

temu cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone ok 2h śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam śmietanowym sosikiem. Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi. Do tego obowiązkowo

Walijskie Pichcenie
śledzie marynowane... 160

włożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki marynowane śledzie wylać z zalewy i teraz z nich usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać(...)olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie z korzennymi przyprawami 194

pierwszy mam do czynienia z takim pieprzem..No i dodatek cynamonu w śledziach trochę mnie zdziwił..ale postanowiłam wypróbować..zapowiada się pysznie...olej z ryżu jest delikatny i łagodny w smaku..a cynamon i goździki ..od razu był wyczuwalny ich zapach.. 250 g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych) 200 ml oleju z ryżu 1 kawałek kory(...)goździków 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu połamać na kilka mniejszych części. W głębokim naczyniu (słoiku) układać warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Śledzie świąteczne - w oleju 260

oleju. Szykuję go ok 1 tygodnia wcześniej by sie " przegryzł" Ok kilogram matiasów( filety śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej.   Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie(...)skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie,  ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam

Smaki Edyty
Pikantne ruloniki ze śledzia 186

przepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są z reguły 3-4 płaty) i mam zawsze w zapasie ( nie żeby ja tak przepadała za śledziami , po prostu moja Rodzicielka maniacko co trochę żąda by zrobić śledzia ).Doprawiam więc je na wszelkie możliwe(...)sposoby. Marynata do tych jest pochodną pomysłu na marynowanie camemberta .Niby co ma ser do śledzi ? A no nic - ale marynata jest prawie identyczna. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 203

jakiś czas.  Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików(...)mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy. Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły. SMACZNEGO!     Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym 31

Najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami. Polecam Wam w tym roku najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym bez rodzynek i śliwek, za to z korniszonami i duszoną cebulą.W naszym domu śledzie to obowiązkowy punkt wigilijnego menu . Każdego roku staramy się przygotować je w wielu smakach, u nas każdy znajdzie idealny przepis dla siebie. Zanurzone(...)pikantnym aromatycznym pomidorowym sosie śledzie smakują jak śledzie po kaszubsku w wersji klasycznej , a z dodatkiem pysznych korniszonów ta nasza wersja będzie po prostu HIT -em wigilijnego menu. Jak zrobić śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami? To bardzo dobry przepis, nawet jeśli ktoś o gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, to tym przepisem na śledzie bez trudu zaskoczy gości. Najlepszy przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledź pomidorowy Tomatsild 24

Śledź pomidorowy Tomatsild z Norwegi. Za wstęp niech posłuży ten cytat mój drogi czytelniku: Dla norweskich społeczności przybrzeżnych sezon śledziowy był tradycyjnie znacznie ważniejszym wydarzeniem niż zbiory. Ludzie gromadzili się przy dokach w oczekiwaniu na śledzie. Kiedy łodzie się zbliżyły, rozległy się niecierpliwe okrzyki: „Śledź jest tutaj!” przekształciłby się w śpiew. Następnie napełniali każde wiadro, beczkę i wózek srebrzystymi rybami(...)Pierwsze zapisane wzmianki o śledziu sięgają roku 1100 i miały kluczową rolę oczywiście w rozwoju Norwegii i całej Europy. Takie na przykład miasta jak Amsterdam i Kopenhaga powstały z historią śledzia w tle. Jedzenie śledzi to holenderska tradycja. Przez stulecia połowy i eksport solonych śledzi były jednym z filarów holenderskiej gospodarki. Ta srebrzysta, oślizgła ryba jest częścią holenderskiej tożsamości narodowej

RafalCook
Śledzie z grzybami leśnymi 1165

Śledzie to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych dań i przekąsek. Można zaserwować je jako wigilijne danie, świąteczna przekąska. Śledzie możemy przygotować także na sylwestrową imprezę, czy każda inną nadarzającą się okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam śledzie… w każdej postaci i każdym połączeniu. Tym razem przygotowałam śledzie z grzybami leśnymi. Smakują one naprawdę rewelacyjnie(...)zakupić dobrej jakości marynowane grzyby leśne. Do tego cebulka, sos na bazie majonez i śmietany z nutką ketchupu. Poniżej znajdziecie bardzo prosty, a zarazem smaczny przepis na śledzie z grzybami leśnymi w sosie śmietanowo-majonezowym. Bardzo fajna przekąska na każdą okazję. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom śledzi i nie tylko. Polecam Wam także inne przepisy na śledzie: Śledzie po węgiersku

Przepiski.pl
Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi 62

Śledzie z natką pietruszki to stary przepis na pyszne śledzie w zalewie z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Jest to potrawa bardzo prosta do przygotowania z kilku niewyszukanych składników, które tworzą bardzo udaną kompozycję. Przepis świetnie sprawdzi się na nadchodzące święta, gdyż takie śledzie są delikatne, aromatyczne i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały. Składniki na śledzie(...)olej u (niecałe pół szklanki) 100 ml oct u spirytusowego 1 0 0 ml wody po kilka ziaren ziel a a ngielskiego, pieprz i liści laurowych Przygotowanie Śledzie najczęściej trzeba po zakupie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, a jeśli są bardzo słone to 2-3 godziny. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, natkę pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie po węgiersku z papryką 80

Śledzie po węgiersku z pieczoną papryką i białą cebulą to oryginalny i łatwy przepis na bardzo pyszną przekąskę. Będą świetnym daniem na Andrzejki czy Wigilię. Jeśli lubicie śledzie, w tym wydaniu na pewno wam zasmakują. Biała cebula, którą wykorzystałam w przepisie, jest bardziej chrupiąca i ma łagodniejszy smak niż najpopularniejsza u nas cebula żółta. Świetnie pasuje do śledzi i pieczonej(...)papryki. Polecam wypróbowywać! Składniki na śledzie po węgiersku: 1 kg filetów śledziowych 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 2 cebule czosnkowe/białe (ewentualnie 2 spore cebule zwykłe czyli żółte) szklanka passaty pomidorowej 2 szklanki wody pół szklanki octu pół szklanki oleju łyżka cukru ostra papryka, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe   Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin wodzie, następnie

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie w śmietanie i majonezie 358

Śledzie w śmietanie i majonezie – to pyszny pomysł na śledzie wigilijne , ale nie tylko :) Równie świetnie sprawdzą się na Sylwestra, czy jako zakąska z okazji innej imprezy. Czasami lubię je sobie zjeść na zwykła kolację, tak bez okazji, z kawałkiem świeżego pieczywa z masełkiem. Wedle uznania takie śledzie w śmietanie i majonezie można również zaserwować na obiad wraz(...)ziemniakami w mundurkach. Śledzie z majonezem i ogórkiem konserwowym są tak pyszne, że koniecznie musicie je wypróbować w najbliższym czasie :) Więcej przepisów na smaczne śledzie wigilijne znajdziecie tutaj: Śledzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie i majonezie – Składniki: 200g śledzi Matjas w oleju 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku 1 mała cebula – ok. 60g 3 ogórki

Kulinarne Przeboje
Śledzie skandynawskie 177

Śledzie robię zawsze na święta, a przed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance z białego pieczywa lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Śledzie przygotowywane na północy w Skandynawii czy Danii różnią się nieco od tych Polskich. Przede wszystkim mają często dodatek cukru lub słodkie sosy. Tym razem(...)jednak słodycz jest tylko w tle, a śledzie smakują wieloma pysznymi przyprawami, mniej typowymi jak patrzę na nasze polskie przepisy. Ale zachęcam naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziemśledź w czosnku i majeranku – śledź

nietylkopasta.pl
Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym 663

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z majerankiem i olejem lnianym, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a że są marynowane przez 48 godzin, to możemy je przygotować z wyprzedzeniem i podać na przykład podczas kolacji wigilijnej. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali(...)zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Czosnek drobniutko kroję Końcowe przygotowanie śledzi z majerankiem: Śledzie możemy przygotować w słoiku lub misce. Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów i przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 200

Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie takich ludzi którzy mówią że śledzie jedzą na deser? Przy tych śledziach to całkiem możliwe. Naprawdę warto ich spróbować! Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach(...)portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’!   Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te, które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1247

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te śledzie po kaszubsku są moimi ulubionymi. Możecie je spokojnie naszykować nawet tydzień wcześniej. Tak zrobione śledzie w lodówce można przechowywać przez 2-3 tygodnie. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi(...)czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’!   Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają

Karo in the Kitchen
Śledzie w powidłach śliwkowych 140

odtworzyć ten smak. Po kilkudziesięciu minutach spędzonych w kuchni otrzymałam zadowalający efekt. Po całej nocy, którą śledzie spędziły w lodówce przechodząc smakiem"marynaty" otrzymałam dokładnie ten smak, o którym marzyłam. Jeśli lubicie takie kulinarne eksperymenty, spróbujcie koniecznie :) Składniki na duży półmisek: 400 g śledzi marynowanych (ja użyłam "Wiejskich" pewnej znanej firmy ;) ) 1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej własnej produkcji(...)raczej słodkie. Moje powidła były dość kwaskowe, ale nie dodawałam cukru, bo suszone śliwki oddały sporo słodyczy. Do dużego naczynia wlewamy część marynaty. Układamy na niej jedną warstwę pokrojonych śledzi. Zalewamy kolejną częścią marynaty, a następnie układamy kolejną warstwę śledzi. Czynności powtarzamy tworząc kilka warstw śledzi i marynaty (marynata powinna być też ostatnią, wierzchnią warstwą). Tak przygotowane

Zawsze głodna!
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 171

Kolejna propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam! Składniki: 500 g śledzi typu matias woda lub mleko do wymoczenia śledzi 3 cebule 30 dag pieczarek kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej ) koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz odrobina cukru olej do smażenia 1 łyżka octu (pominęłam) Sposób(...)przygotowania: 1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z żurawiną 335

stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną . składniki 500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść suszonej żurawiny 2 średnie czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1 gałązka tymianku olej o neutralnym smaku przygotowanie śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać wrzątkiem i po paru minutach(...)odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem , dolać ocet balsamiczny. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Rembertowskie śledzie majerankowe 153

Śledzie bardzo czosnkowe i bardzo majerankowe. I bardzo smaczne.  inspiracja "Śledzie"  - Małgorzata Caprari składniki 250 g filetów śledziowych - matiasów - używam śledzi w oleju 5 ząbków czosnku (dałam więcej) 1-2 łyżki suszonego lub świeżego majeranku sok z cytryny oliwa lub dobry olej przygotowanie Śledzie obficie skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny, następnie  pokroić(...)mniejsze kawałki. Czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzia, przekładając czosnkiem i obficie posypując majerankiem.  Zalać oliwą, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego

Stare Gary
Śledzie pod pierzynką 3723

najlepszą sałatkę śledziową jaką jadłam w całym swoim życiu (serio: )) Sałatka składa się z samych pysznych warstw takich jak buraki czy jajka, do tego pyszny moczony w mleku śledź.  Całość zwieńczona jest delikatnym, ale niezwykle aromatycznym sosem czosnkowym. Pychota! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi(...)Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw: ziemniaki, buraki, cebula, śledź, sos, jajka, buraki, ogórek, sos. Potrawę możemy również przygotować dla wszystkich gości układając warstwy w misce, wówczas proporcjonalnie zwiększamy ilość produktów

Kolizje Smaków
Korzenne śledzie w oleju 110

dwie choinki to nie jest opcja do zaakceptowania… I w czasie jak będę się zastanawiała co zrobić z tym fantem-choinką to chętnie podzielę się przepisem na korzenne śledzie w oleju:   Korzenne śledzie w oleju – składniki: 4 płaty śledziowe a la matjas po około 6 ziaren: pieprzu, jałowca, ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki nasion kminu(...)goździki pół szklanki oliwy   Śledzie po namoczeniu i odlaniu wody kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Wszystkie przyprawy (właściwie każdy może dowolnie skomponować własną mieszankę) wkładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zaczną pachnieć i wtedy dolewamy do nich oliwę. Całość chwilę podgrzewamy na małym ogniu a następnie odstawiamy do wystygnięcia. ZIMNĄ zalewę wylewamy na śledzie

UgotujmyTo.pl
Śledzie po włosku ;) 161

Śledzie z suszonymi pomidorami i rukolą - nie sądziłam, że to połączenie okaże się tak pyszne. Jeśli lubicie włoskie smaki - spróbujcie ich w towarzystwie śledzika :)   SKŁADNIKI Kilka śledzi w oleju Suszone pomidory w zalewie Garść rukoli 1/2 czerwonej cebuli PRZYGOTOWANIE Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku. Na każdym filecie kładziemy kilka listków rukoli, suszonego pomidora i kilka piórek cebuli. Ciasno

Moje Kuchenne Rewelacje
Śledzie w pomidorach 127

Jakiś czas temu mój Małżonek pojechał na ryby, na molo i przywiózł do domu swoje łupy. Piękne, mięsiste śledzie. Bardzo lubimy oboje śledzie w konserwie, ale  z powodu dużej zawartości soli w nich staramy się ich nie kupować . Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie  w sosie pomidorowym .Śledzie czyścimy, odcinamy głowy(...)myjemy. Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące . Tak przygotowane ryby smażymy   na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia. Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników. Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który   robię

Pasje Jolki
Śledzie w oleju - przepis drugi 190

czasie kroimy drobno cebulę, odmierzamy około 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, wkładamy liść i zagotowujemy ( bez cebuli ) Osączone śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoju lub miseczce, każdy posypujemy mielonym pieprzem prawdziwym i cebulą Kiedy ułożymy już ostatnią warstwę, wlewamy do śledzi przestudzony olej Odkładamy do dnia następnego, wtedy najlepsze :) Przepis ten dostałam od Janusza. To u niego i jego(...)jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowały. Polecam !                              Oleju użyjemy tyle, by śledzie były w całości nim przykryte

Proste Potrawy