kopytka - 2368 przepisów (strona:15/158)

Kopytka z pomidorami i kurkami 91

przygotowuję z nich kopytka - są łatwe do zrobienia i przede wszystkim pyszne. Mam do nich słabość, przyznaję 😄 Ponieważ dzisiaj obiad u mnie w domu jest bezmięsny, przygotowałam do kopytek sos z kurkami i warzywami. Kopytka z pomidorami i kurkami - przepis Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, jajko, 250g mąki pszennej. Do przygotowania sosu będziesz(...)ząbki czosnku, 50g suszonych pomidorów, 250g cukinii, 4 łodygi selera naciowego, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj, dodaj mąkę i jajko. 2. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku - nie dodawaj soli, ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to wystarczy. 3. Czosnek i cebulę posiekaj. 4. Suszone pomidory, cukinię i selera pokrój

Z notatnika dietetyka
Kopytka ze szpinakiem 101

Kopytka ze szpinakiem! 🌱 Prosty, zdrowy i pyszny pomysł na obiad 🤤😎 Kopytka można spokojnie jeść również na drugi dzień (warto oblać je masłem, będą się mniej kleiły). Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka ok. 300 g szpinaku mrożonego ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(...)łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, szpinakiem i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie). Kopytka podajemy polane

Czarnawisienka
Kopytka. 152

razem postanowiłam odmierzyć składniki, żeby dodać przepis na blog. Na pewno są osoby, które nigdy nie robiły i chciałyby spróbować. Czasami zostają ziemniaki z obiadu i wtedy kopytka są idealnym rozwiązaniem. Nic się nie marnuje. Składniki: 600 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu) 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)stolnicę. Dodać obie mąki i sól. Zrobić wgłębienie i wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, można trochę podsypać mąką. Pamiętajcie, że jeśli dodacie za dużo mąki, to kopytka będą twarde. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części uformować cienki wałeczek. Następnie, delikatnie spłaszczyć go dłonią. Kroić po ukosie. W większym garnku zagotować wodę z solą. Kopytka

Agusiowe smakołyki
Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 120

Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezmięsny obiad. Domowe kopytka z sosem grzybowym na bazie suszonych grzybów. Dla mnie coś cudownego. Taki sos jest wyjątkowo aromatyczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dzięki temu(...)obiad i jedno z świątecznych dań Ja właśnie tak zrobiłam. Namoczyłam ciut więcej grzybów. Część wykorzystałam do dzisiejszego sosu grzybowego, a resztę do pysznych drożdżowych pasztecików na święta. Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie do tego ćwikła z chrzanem. Ja uwielbiam takie połączenie. Szukając naprawdę dobrych produktów warto sięgnąć po produkty firmy Moryń . Kilka słów o… Firma

Słodkie okruszki
Kopytka z batatów 82

Kopytka z batatów Kopytka z batatów Składniki 300g batatów (1 sztuka) jajko 150-200 g mąki ½ łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka soli Wykonanie: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu batata przegniatamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i mąkę(...)masy stopniowo dosypujemy mąkę, pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione formujemy kopytka na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy go na mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Artykuł Kopytka

Pomysłowa kuchnia
Kopytka razowe 138

gładka.  Jak już mamy dobrze wyrobione ciasto ziemniaczane  dzielimy na kawałki i z każdego robimy jak by węża i kroimy pod skosem , następnie kiedy mamy już gotowe kopytka wstawiamy osoloną wodę , a kiedy woda sie gotuje wrzucamy nasze kopytka , byle nie za dużą ilość, aby mam się zupa nie zrobiła , a jak nasze kopytka wypłyną(...)wierzch to można wyciągać na talerz , postępujemy tak aż ciasto ziemniaczne nam się skonczy .  Takie kopytka możemy podawać z sosem czy na słodko ,wybór pozostawiam Wam . Smaczego

Mój Smak
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 120

przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste(...)aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 120

przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste(...)aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką 275

jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak. 5. Ugotowane kopytka przekładamy z durszlaka na talerz i dajemy im troszkę odparować. 6. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do nich kopytka, obsypujemy je odrobiną pieprzu, sera żółtego i mieszamy, następnie(...)ścieramy resztę sera żółtego i posypujemy nimi kopytka, dodajemy także parmezan (mozzarelle zostawiamy na sam koniec pieczenia) Naczynia wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia obsypujemy kopytka mozzarella. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kopytka z sosem pieczarkowym 92

jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony sos – pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka? 400 g ugotowanych ziemniaków i utłuczonych z odrobiną masła i mleka na puree 100 g mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wykładamy tłuczone ziemniaki(...)formujemy wałek lub kulę. Z ciasta odrywamy kawałki, z których dłońmi wałkujemy cienki rulon. Za pomocą ostrego noża odkrajać małe kawałki (2 lub 3cm), o wielkości, jaką lubimy. Kopytka wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min, aż kluseczki wypłyną na wierzch. Delikatnie wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy do durszlaka, lekko „hartujemy

Raj dla Podniebienia
Kopytka w sosie pomidorowym 200

Kopytka z sosem pomidorowym to jedno z ulubionych dań dzieciństwa. Druga mamina wersja kopytek to kluski ziemniaczane posypane rozkruszonym twarogiem i usmażoną cebulą. A Wy z czym jecie kopytka? Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego  ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka włoskich(...)dostępna w sklepach ze zdrową żywnością), pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki. Kopytka: 1 kg ziemniaków 2 małe jajka sól olej ok. 1,5 szklanki mąki pszennej mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże

Czerwień i błękit
Kopytka 166

Kopytka są potrawą mączną, którą dość często przygotowuje się w polskich domach. Kopytka ziemniaczane mogą być podawane jako danie główne lub w postaci dodatków do innych potraw, np. do gulaszu. Ja najczęściej podaję kopytka okraszone skwarkami z boczku lub słoniny, z zasmażaną kapustą kiszoną. Często goszczą u mnie również kopytka na słodko, które podaję z... Tryb(...)czytania Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Kopytka z dyni 107

Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów. W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kopytka(...)wrzucam do wrzącej wody i gotuję na małym ogniu około 2 – 3minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową. * Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej   Artykuł Kopytka z dyni pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Kopytka z pieczoną dynią i kiełbasą 108

zapraszam na kopytka podane z ulubioną kiełbasą oraz pieczoną dynią. I być może, na pierwszy rzut przepis sprawia wrażenie dosyć pracochłonnego, to nic bardziej mylnego- w trakcie przygotowywania kopytek, dynia i kiełbasa 'robią się' w piekarniku więc jedyną 'trudnością' są... kopytka (choć dla mnie to ogromna przyjemność) 😊  3-4 porcje: Kopytka: * ugotowane ziemniaki(...)cebula- 1 szt. * oliwa z oliwek- 3 łyżki * świeży rozmaryn- 1 gałązka * papryka wędzona- 2/3 łyżeczki * szczypta soli Z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto podzielić na 2-3 części, zrobić cienki rulon i kroić mniejsze kawałki. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Dynię pokroić w kostkę, chorizo w plastry, a cebulę

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka najlepszy łatwy przepis 138

Kopytka najlepszy łatwy przepis Najlepszy przepis na kopytka - nasze polskie kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym . Kopytka-najlepszy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wodę , dodać łyżkę oliwy. Wrzucać partiami na gotującą się wodę, wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię SMACZNEGO :) Przepis na pyszny sos mięsno-warzywny, który można podać z kopytkami znajdziecie tutaj  KLIK

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania