Gnocchi z kukurydzą to włoski przysmak , który przypomina polskie kopytka. Ich przyrządzenie jest bardzo podobne, ale sposób jedzenia różni się znacznie. Kiedy Polacy jedzą kopytka ze zrumienioną na maśle bułką, kopytka z twarogiem lub kopytka do gulaszu, Włosi lubią je z pesto. U mnie w domu kopytka podaję podobnie jak gnocchi i kroję(...)gnocchi… no prawie. Do ciasta na gnocchi dodaję parmezan. KLuski są bardzo puszyste. Z mąką nie należy przesadzać, bo wtedy gnocchi, czy kopytka będą twarde. tak więc sztukę jest zrobić miękkie gnocchi i pysznie je podać. Od dawna serwuję gnocchi z pesto, oczywiście domowej roboty. To o wiele ciekawsza alternatywa. Dzisiaj przyrządziłam gnocchi nie tylko z pesto
codojedzeniaPropozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :) Wszyscy znamy tradycyjne kopytka z ziemniakami. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na kopytka z dynią, mają piękny pomarańczowy kolor i są wyjątkowo smaczne. Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki(...)dyniowe – kopytka z dyni Składniki 800 g świeżej dyni Hokkaido 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej mogą być 2 szklanki pszennej 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 1 średnia cebula 1 łyżka masła Instrukcje Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 C. Studzimy
To co lubię - gotuję i polecamKopytka , odsmażane najlepsze , przepis Kopytka , kto ich nie zna Są pyszne i proste do zrobienia . Smakują świetnie z gulaszem lub jako dodatek do mięsa . Genialne będą też dla amatorów kuchni wegetariańskiej , gdyż zaserwowane z warzywami , czy sosem pomidorowym z parmezanem będą hitem . Ale co by nie mówić najsmaczniejsze są odsmażone . Bynajmniej w takiej wersji najbardziej smakują moim chłopakom(...)się trafiać grudki Dodajemy mąkę , jajko i natychmiast wyrabiamy na gładkie ciasto . Ciasto będzie się troszkę lepić do rąk , taki jego urok Nie należy dodawać zbyt dużo mąki bo kopytka wyjdą twarde , można troszkę więcej ale ostrożnie i z umiarem . Dzielimy je na małe porcje ,żeby łatwiej było formować i kładziemy na wysypanym mąką blatem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróżyprzygotować kopytka -film Jak przygotować kopytka -film Często zostają nam ziemniaki z obiadu, można je wykorzystać do przygotowania kopytek. Potrzebne nam będzie: ok kg ugotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej jajko szczypta soli łyżka oleju Jak przygotować kopytka -film Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz(...)mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde. Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki
Podstawy GotowaniaZostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc znów udało mi się przemycić dynię Mężowi, który ciągle uparcie twierdzi, że jej nie lubi(...)rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem. Uważamy przy tym żeby nie przedobrzyć z mąką, bo kopytka będą wtedy gumowe. Gotowe ciasto dzielimy na części, z których formujemy wałeczki, które następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 1 cm. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy nasze kopytka
Cynamonowe szczęścieKopytka Klasyczne kluski z ugotowanych i rozduszonych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka, zwane kopytkami. Można je podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, gulaszem lub jeść samodzielnie np. polane stopionym masłem lub skwarkami z cebulką. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej sól, olej *** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki, należy jednak uważać aby nie przesadzić, gdyż im mniej mąki tym smaczniejsze i delikatniejsze wyjdą kopytka *** *** Ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie i dzielimy na kilka części (4-6). Z każdej części tworzymy obtoczony mąką wałek, który następnie delikatnie spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki
Blog z Apetytemszpinakowe. Muszę się przyznać że jako dziecko byłam niejadkiem, ale wszelkie kluchy, placki mogłam jeść bez limitu ;) Zostało mi tak do tej pory ;)Pomyślałam żeby na obiad zrobić kopytka, ale żeby smakowały troszkę inaczej dodałam do nich szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc(...)ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całość gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polać sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam
Różne smaki w kuchniLubicie różnego rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera! Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące! Idealne na obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)porcje ) KOPYTKA: * ugotowane ziemniaki – 1 kg * mąka pszenna – od 150 g – 250 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SOS POMIDOROWY: * passata pomidorowa – 250 g * oliwa z oliwek – 2 łyżki * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pier, cukier, oregano, bazylia DODATKOWO: * dobrej jakości mięso mielone ok.400 g * ser żółty Gouda
Ostra na SłodkoPodzielę się dzisiaj z przepisem na kopytka szpinakowe. Zobaczyłam je po raz pierwszy gdzieś w necie. Muszę powiedzieć , że przygotowanie w ten sposób kopytek bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować :) Kopytka są bardzo delikatne o dość wyczuwalnym smaku bazylii . Rodzinka je zaakceptowała , więc będą gościć u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej(...)ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całośc gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polać sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam ) Smacznego
Różne smaki w kuchnisię gumowate i mączyste. Później spróbowałam zrobić je sama i wtedy pokochałam ich smak. Teraz specjalnie gotuję więcej ziemniaków, żeby zostały na drugi dzień i żeby z nich zrobić kopytka. Klasyczne albo z dodatkiem buraczka - mają wtedy piękny kolor; z ziołami, koperkiem lub - jak ostatnio u mnie - z pietruszką. Te z pietruszką ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle(...)gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić skośne kopytka. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać kopytka, gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok. minuty. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, wykładać
Obiad gotowymożemy wykorzystać szpinak i inne zieleniny z czosnkiem i cebulą, które możemy ugotować z bulionem lub bez :) Mąkę i ziemniaki zagniatamy... ...kulamy wałki... ...no i już kroimy na kopytka, które potem wrzucamy do osolonej gotującej się wody :) Po wypłynięciu kopytka są gotowe :) Odławiamy cedzakiem i hartujemy w zimnej wodzie... Dalej kroimy i gotujemy :) W przenoszeniu(...)garnka pomocna jest deska, na którą zsuwamy kopytka ze stołu... ...sos po ugotowaniu miksujemy i doprawiamy... ...żeby dodać do kopytek wraz z zieleniną :) Pozostałe kopytka możemy przechować w lodówce do odsmażenia... Smacznego
chleba naszegoKopytka ziemniaczane nadziewane mięsem czyli tzw. byliny to pomysł na super połączenie mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam(...)notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę nie podała, albo ja nie pamiętam. Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym polałam słodkim sosem marchewkowym. To był strzał w dziesiątkę – kopytka smakowały zarówno bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno, […] The post Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekKopytka z kaszką jaglano owsianą i oczywiście z ziemniakami i z jajkiem w tym przypadku to smaczne i odżywcze danie, które bardzo smakowało moim dzieciom. Tradycyjne kopytka są pyszne, jednak po to by podkręcić ich wartości odżywcze warto dodać jajko oraz jagły i owies, które mają mnóstwo cennych dla organizmu wartości. To też smaczny sposób na przemycenie(...)diety tych zbóż, które nie zawsze są lubiane. Można je podać z masłem i cynamonem albo z podsmażoną na oliwie cebulką. PRZEPIS KOPYTKA Z KASZKĄ Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 ugotowana marchewka 1 jajko 4 łyżki kaszki jaglano owsianej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jak zrobić kopytka z kaszką: Ziemniaki i marchewkę przecisnąć
Dorota SmakujePrzychodzę do Was z przepisem niezwykle prostym a zarazem wykwintnym i przepysznym. Zainspirowana rewelacyjnymi kopytkami truflowymi z restauracji Bubbles w Warszawie, postanowiłam odtworzyć je w swojej kuchni. A do ich przygotowania potrzebujemy: 500 g kopytek, 200 g śmietanki 30%, 1 słoiczek pasty truflowej, sól, pieprz, estragon, ser Parmigiano Reggiano w płatkach, rukola Kopytka podsmażamy na patelni(...)mieszaniu. Następnie doprawiamy ją solą, pieprzem, estragonem oraz dorzucamy pastę truflową. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 4-5 minut. Powstały sos truflowy wlewamy na patelnię z kopytkami. Całość mieszamy. Wykładamy na talerze. Posypujemy serem w płatkach oraz układamy rukolę. Nasze kopytka truflowe są już gotowe. Smacznego! :) Kopytka truflowe
Przepis na Dzień DobrySmak dzieciństwa, obiadków u babci i domowego ciepła. Zrobiliśmy kopytka z serem, które potem obtoczyliśmy w zrumienionej na maśle bułce tartej. Rozkosz! Przepis na kopytka z serem Składniki: 1 kg ziemniaków , 400 gramów twarogu półtłustego, 1 jajko, mąka pszenna pół na pół z ziemniaczaną, pół kostki masła, 3-4 łyżei bułki tartej, cukier puder według upodobań. Jak zrobić(...)kopytka z serem? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości, odcedź, odstaw do całkowitego wystygnięcia, dokładnie utłucz na gładką masę. Wyjmij 1/4, puste miejsce uzupełnij z lekką górką mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajko, dodaj twaróg. Masę dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Odrywaj porcje, które przekładaj na deskę oprószoną mąką, uformuj wałeczek, który następnie pokrój ukośnie nożem
Kulinarna PolskaKopytka zielono mi. Zrobiłam je ze szpinakiem,a podałam z cukinią i kiełkami. Tak naprawdę to nic więcej nie potrzeba żeby zjeść syty i dobry obiad. Korzystajmy z tego co daje nam natura wiosenną porą. kopytka: 500 g ziemniaków 100 g szpinaku świeżego 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej(...)pozostałe: 1 garść kiełków 1 cukinia olej rzepakowy Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odstawiam żeby przestygły. Szpinak siekam nożem, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jako i miksuję blenderem na papkę. Dodaję do ziemniaków. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasta nie wyrabiamy długo, bo zacznie się kleić. Im więcej
wesoła kuchniakopytek mam szczególny sentyment, bo po pierwsze było to moje pierwsze dorosłe danie, jakie zrobiłam, a po drugie - robiłam je wtedy niemal co tydzień w piątki po szkole. Wtedy bardzo nienawidziłam ich przygotowywania i zagniatanie ciasta było udręką, bo ile bym wtedy mąki nie sypała, to zawsze było za mało 😞😨. Teraz robię często. Być może dlatego, że poznałam świetny(...)trik (proporcje), by się za dużo nie narobić i kopytka wychodziły znakomicie za każdym razem 😀😊😋 Składniki : ugotowane i przetarte przez praskę lub zmielone w maszynce ziemniaki jajko (dodaję dla koloru) mąka pszenna mąka ziemniaczana sól Ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać powierzchnię. Ziemniaki podzielić na 4 części. Wyjąć jedną z nich i uzupełnić mąką pszenną. Wyjąć drugą część ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodzienadzieję, że ten świąteczny okres minął Wam spokojnie. Mi jakoś ciężko po tych świętach się ogarnąć. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to może zaciekawi Was moja propozycja. Kopytka z dodatkiem kurkumy, do tego kurczak w sosie koperkowym i moja ulubiona surówka z kapusty włoskiej, pora, marchewki i jabłka. Obiadek był bardzo smaczny, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę(...)Kopytka 4 porcje: 1 kg ziemniaków 1 jajko sól około 200 - 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy Kurczak w sosie koperkowym: 3 filety z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka mąki 100 ml śmietanki 30% masło sól pieprz Surówka: ćwiartka kapusty włoskiej 2 średnie marchewki 1 większe jabłko kawałek pora sól
kruche babeczkiDziś kolejny pomysł na kluseczki w kształcie kopytek. Tym razem z ugotowanych ziemniaków i kaszy kuskus. Można je podawać jak tradycyjne kopytka, czyli na słodko np. z masełkiem i bułką tartą, lub ze skwarkami i cebulką. Mogą też stanowić dodatek do sosu pieczarkowego czy mięsnego gulaszu. Robi się je łatwo i szybko, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski, np.: kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano
Waniliowe Improwizacjeprzygotować to właśnie ten przepis zawsze mnie ratuje. Idąc za ciosem wymyśliłam kolejną kombinację smakową, która także została wychwalona i pochłonięta przez rodzinę ze smakiem. Do gotowych kopytek dodałam dobrze przesmażonego bakłażana, który przy dłuższej obróbce termicznej staje się aromatyczny i dymny. Do tego czosnek, słodki groszek i dwa rodzaje pomidorów – kolejna mistrzowska kompozycja. Składniki (na 2 porcje(...)opakowanie gotowych kopytek – 400g 1 średni bakłażan 5 suszonych pomidorów z oliwy i 4 łyżki oliwy spod pomidorów 2 garści pomidorków koktajlowych pół szklanki mrożonego groszku 1 średni ząbek czosnku kilka gałązek świeżego tymianku parmezan do posypania sól i pieprz do smaku Bakłażana myjemy i kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory suszone
Smaczna Stronamogłabym przygotować zdrowszą wersję kopytek. Nie było to dla mnie problemem i prędzej czy później (w tym przypadku później 😂) miał się taki przepis pojawić. I oto jest - kopytka na bazie mąki orkiszowej oraz dodatkowo z dynią. Muszę przyznać, że bardzo żałuję, że zabrałam się za ten przepis tak późno, bo finalnie kopyta wyszły niezwykle smaczne. Poniżej przepis(...)tylko na kopytka, ale pełne danie. To było coś pysznego, zdecydowanie przepis do powtórzenia. Kopytka: 100 g obranych i ugotowanych ziemniaków 100 g mąki orkiszowej 100 g pure z dyni (przepis tutaj ) szczypta soli Sos śmietankowo-warzywny: 1 cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 opakowanie
Zdrowie na języku :Pprawda jadłam ją w towarzystwie buraczanych gnochci, ale jakoś tak nawet kolorystycznie bardziej pasowały mi do tego dyniowe koptka. Nie ma co ukrywać, sztuką jest zrobić te kopytka, poległam za pierwszym podejściem, a dokładnie w momencie ich gotowania. Na szczęście uparta jestem i już wiem co i jak, więc oczywiście podzielę się z Wami tym szczęściem. Te kopytka(...)pomoca łyżki cedzakowej. Po dłuższym gotowaniu rozpadną się. Możesz podać od razu lub je przestudzić (przeschną przy okazji) i podsmażyć je na patelni. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Bezglutenowe kopytka dyniowe pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfzapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były zdecydowanie pierogi z dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe kopytka wędzonym serem, to było bardzo udane połączenie. Bao-ban z szarpaną wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się(...)groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi. Bardzo mi ta mięta tutaj podpasowała! Nie tylko kolorystycznie 😋. Pora na drugie dania: udko z kaczki confit z aronią, domowymi kopytkami i czerwoną kapustą sandacz z puree z cukinii, emulsyjnym sosem z małży i jarmużem Powiem Wam, że sandacz to było mistrzostwo świata! Soczysty, delikatny, z chrupiącą skórką. Idealnie
Kulinarne przygody GatityObiad w stylu polsko-włoskim: smażone kopytka (nasz odpowiednik włoskich kluseczek gnocchi), z pomidorkami, mozzarellą firmy Galbani i bazylią. Prosto,smacznie, kolorowo i wakacyjnie. KOPYTKOWE CAPRESE Składniki: kopytka: 1 jajko 500 g ugotowanych ziemniaków ok.100 g mąki (może być potrzebne więcej w zależności od rodzaju ziemniaków) szczypta soli oliwa do smażenia dodatki: 1 opakowanie sera mozzarella Galbani(...)pomidorów koktajlowych garść świeżej bazylii sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: kopytka: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie dodajemy mąkę, jajko oraz sól. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. W ciasta odrywamy po kawałku, z którego formujemy wałek (rolując po blacie można podsypać trochę mąką, aby się ciasto nie przyklejało) o grubości ok. 2 cm. Wałek
Bon appetit mon amieKopytka z serem (leniwe kopytka). Zastanawiam się pod którą nazwą je znacie Ja stosuję obie Wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na słodko (ja i moje dzieci lubimy je właśnie w takiej wersji), jak i np. z bułką czy roztopionym masłem (tak woli je mój mąż). Bez względu na sposób podania są pyszne i sycące. Idealna(...)tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy całe jajko, mąkę ziemniaczaną i stopniowo ugniatając ciasto ręką wsypujemy mąkę pszenną (dajemy jej tyle ile się „wgniecie”, im mnie mąki tym kopytka będą bardziej miękkie). U mnie zazwyczaj wychodzi około 1 i 1/2 szklanki mąki (ale zależy to też od rodzaju ziemniaków). Blat podsypujemy mąką (u mnie więcej, bo dzieci pomagały
Słodkie okruszkiprzygotowania około 20 minut, bo niektóre czynności można robić jednocześnie – multi-tasking przy szybkich obiadach mile widziane. Kopytka z warzywami to pomysł na obiad ekspres – gotowe kopytka ze sklepu to nie hańba dla kucharza, zwłaszcza gdy w przygotowaniu liczy się szybkość. Do tego zdrowe dodatki – cukinia i pomidorki, które podczas smażenia puszczają swoje słodkie soki(...)dodania trochę białka – sos czosnkowo- jogurtowy, do zamoczania podsmażonych kopytek. Pestki dyni i szczypiorek to opcjonalne dodatki, ale czynią to danie jeszcze pyszniejszym. Składniki (na 2 porcje): opakowanie gotowych kopytek – 400g 1 średnia cukinia 250g pomidorków koktajlowych – używałam truskawkowych 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Sos czosnkowo-jogurtowy: 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
Smaczna StronaKOPYTKA ZE SZPINAKIEM BEZ ZIEMNIAKÓW Szpinakowe kopytka to coś dla wielbicieli klusek ale tym razem w wersji fit! :) Składniki: - 250g chudego twarogu; - 100g świeżego lub mrożonego szpinaku; - 3 ząbki czosnku; - 3,5 szklanki mąki bezglutenowej (opcjonalnie: pełnoziarnistej); - 2 jaja; - 1 żółtko; - 0,5 szklanki ciepłej wody; - 3 łyżki oleju; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Sposób(...)sól morską oraz mąkę ziemniaczaną; - ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie, elastyczne i zwarte; - z oddzielonych porcji ciast wyrabiamy wałki, które następnie kroimy na wspak w małe kawałki; - kopytka można podsypywać podczas krojenia mąką, jednakże nie zbyt dużo aby po ugotowaniu nie były za twarde; - połowę z całej porcji kopytek wrzucamy do dużego garnka z wrzącą
MintTasteKopytka z bobu Chociaż kopytka najczęściej kojarzą się z ziemniakami, to można robić je również z innych warzyw! Na blogu dużą popularnością cieszą się kopytka z batatów , a dzisiaj chciałbym przedstawić Wam przepis na kopytka z bobu . Jestem przekonany, że przypadną Wam do gustu i nawet osoby, które nie wyobrażają sobie nie pożreć go zaraz(...)ugotowaniu, skuszą się na wstrzymanie się i ich przygotowanie. Kopytka z bobu zawierają dużo witamin z niego pochodzących oraz białka! Są mniej kaloryczne od klasycznych ziemniaczanych i świetnie sprawdzą się w diecie odchudzającej każdej osoby kochającej kluchy. Te z bobu nie przyprawią Cię o smutek i wyrzuty przy lustrze. Dzięki połączeniu strączka jakim jest bób i mąki orkiszowej, otrzymujemy
BlendmanKopytka to, po pyzach, drugie kulinarne szaleństwo, które za mną chodziło od jakiegoś czasu. Bałam się trochę ich przygotowania ze względu na moje doświadczenia z gotowymi kopytkami bezglutenowymi, które kiedyś kupiłam. Po prostu rozpadły się w gotowaniu... Na szczęście mój wyrób miał fajną strukturę. Miękkie ale jednocześnie zwarte. No i smaczne:-) Składniki na kopytka(...)początek dodając mniejszą ilość wody. Jeśli ciasto będzie gęste można dodać więcej wody ale ostrożnie... ciasto musi mieć zwartą konsystencję. Z kolei dodawanie za dużej ilości mąki spowoduje, że kopytka będą twarde i gumiaste. Trochę trzeba to robić na wyczucie. Po zrobieniu ciasta zrobić z niego duży wałek, pokroić na równe krążki a każdy z krążków uformować
Ze smakiem bez glutenuwczoraj powtórzyłam tę kombinację. Jakież było moje zdziwienie gdy nie znalazłam tego przepisu na blogu! Zdjęcia zrobiłam, przepis spisałam ale nie opublikowałam, ot co! Zawieruszył się między kopytkami. Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska wg Karola Okrasy. Słone", odrobinę go zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki(...)pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy na omączonej stolnicy wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz by obeschły trochę. kapusta: 600 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule skórka
Dzieje kuchennej WiewióryDziś zapragnęłam odmiany :) Dosyć grilla, dosyć mięs... Czas na kopytka! Moje ulubione polewam sosem pieczarkowym, ale na temat sosu powiem Wam jutro. Dziś skupmy się na kopytkach, które można jeść na wiele sposobów. Niektórzy preferują na przykład roztopione masełko i to im do szczęścia wystarczy. Składniki na kopytka (4 - 5 porcji): 1 kg ziemniaków 200 g mąki(...)Szybko zagnieść na ciasto. Podzielić na kilka części tak, aby wygodnie było formować wałki. Najlepiej, aby były one szerokości palca. Należy je lekko spłaszczyć i poprzecinać tak, aby powstały kopytka. Wrzucić do gotującej się wody. Wyławiać po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli kopytka chcemy zostawić na następny dzień warto polać je olejem, aby się nie pozlepiały
Karola gotujektóre potem trzymając nóż pod kątem pociąć na kopytka. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju lub oliwy. Na wrzątek wrzucać partiami kopytka, gotować aż wypłyną, a po wypłynięciu jeszcze ok. 2-3 minuty (zależy jak duże wyjdą nam kluski). Na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać również pokrojoną(...)kostkę cebulę i smażyć aż się zarumienią. Ja swoje kopytka przed podaniem podsmażyłam na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, ale można podać je tylko ugotowane z dodatkiem boczku i cebulki
Simply Foodrodzinka głodomorów zostaje w domu. Przepis na sos podpatrzony TU i zmieniony wg własnego widzi mi się :) Sos jest sycący, trochę tłusty, ale niesamowicie smaczny! polecam wszystkim mięsożercom :) Kopytka z młodych ziemniaków zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo kopytka: 900 g młodych ziemniaków, po ugotowaniu i obraniu ze skórki ok 350 g maki pszennej 1 jajko szczypta soli(...)maszynkę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywany po kawałku, na posypanej mąka stolnicy turlamy z nich wałeczki. Wałeczki tniemy ostrym nożem na dość drobne kopytka. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy szczyptę soli, gotujemy w niej kluseczki 3-4 minuty, tak by wypłynęły. Kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią chlebową od Młynomag . Wyszły równie pyszne jak tradycyjne. Polecam! Kopytka podałam na talerzu "Antonio" od Porcelany Bogucice . ok 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej mąka żytnia chlebowa Młynomag masło i bułka tarta Zmielone ziemniaki(...)razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto może się nieznacznie kleić). Od razu odrywać po kawałku ciasta, na podsypanej mąką stolnicy formować długie, cienkie wałeczki. Odkrawać kopytka. W dużym garnku zagotować wodę z ok 1 płaską łyżką soli. Kopytka gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia na niedużym ogniu. Można, tak jak ja, wrzucić partię ugotowanych
Smakołyki Asi