Lubicie różnego rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera! Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące! Idealne na obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)porcje ) KOPYTKA: * ugotowane ziemniaki – 1 kg * mąka pszenna – od 150 g – 250 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SOS POMIDOROWY: * passata pomidorowa – 250 g * oliwa z oliwek – 2 łyżki * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pier, cukier, oregano, bazylia DODATKOWO: * dobrej jakości mięso mielone ok.400 g * ser żółty Gouda
Ostra na SłodkoPodzielę się dzisiaj z przepisem na kopytka szpinakowe. Zobaczyłam je po raz pierwszy gdzieś w necie. Muszę powiedzieć , że przygotowanie w ten sposób kopytek bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować :) Kopytka są bardzo delikatne o dość wyczuwalnym smaku bazylii . Rodzinka je zaakceptowała , więc będą gościć u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej(...)ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całośc gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polać sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam ) Smacznego
Różne smaki w kuchnisię gumowate i mączyste. Później spróbowałam zrobić je sama i wtedy pokochałam ich smak. Teraz specjalnie gotuję więcej ziemniaków, żeby zostały na drugi dzień i żeby z nich zrobić kopytka. Klasyczne albo z dodatkiem buraczka - mają wtedy piękny kolor; z ziołami, koperkiem lub - jak ostatnio u mnie - z pietruszką. Te z pietruszką ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle(...)gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić skośne kopytka. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać kopytka, gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok. minuty. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, wykładać
Obiad gotowymożemy wykorzystać szpinak i inne zieleniny z czosnkiem i cebulą, które możemy ugotować z bulionem lub bez :) Mąkę i ziemniaki zagniatamy... ...kulamy wałki... ...no i już kroimy na kopytka, które potem wrzucamy do osolonej gotującej się wody :) Po wypłynięciu kopytka są gotowe :) Odławiamy cedzakiem i hartujemy w zimnej wodzie... Dalej kroimy i gotujemy :) W przenoszeniu(...)garnka pomocna jest deska, na którą zsuwamy kopytka ze stołu... ...sos po ugotowaniu miksujemy i doprawiamy... ...żeby dodać do kopytek wraz z zieleniną :) Pozostałe kopytka możemy przechować w lodówce do odsmażenia... Smacznego
chleba naszegoKopytka ziemniaczane nadziewane mięsem czyli tzw. byliny to pomysł na super połączenie mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam(...)notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę nie podała, albo ja nie pamiętam. Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym polałam słodkim sosem marchewkowym. To był strzał w dziesiątkę – kopytka smakowały zarówno bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno, […] The post Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekKopytka z kaszką jaglano owsianą i oczywiście z ziemniakami i z jajkiem w tym przypadku to smaczne i odżywcze danie, które bardzo smakowało moim dzieciom. Tradycyjne kopytka są pyszne, jednak po to by podkręcić ich wartości odżywcze warto dodać jajko oraz jagły i owies, które mają mnóstwo cennych dla organizmu wartości. To też smaczny sposób na przemycenie(...)diety tych zbóż, które nie zawsze są lubiane. Można je podać z masłem i cynamonem albo z podsmażoną na oliwie cebulką. PRZEPIS KOPYTKA Z KASZKĄ Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 ugotowana marchewka 1 jajko 4 łyżki kaszki jaglano owsianej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jak zrobić kopytka z kaszką: Ziemniaki i marchewkę przecisnąć
Dorota SmakujePrzychodzę do Was z przepisem niezwykle prostym a zarazem wykwintnym i przepysznym. Zainspirowana rewelacyjnymi kopytkami truflowymi z restauracji Bubbles w Warszawie, postanowiłam odtworzyć je w swojej kuchni. A do ich przygotowania potrzebujemy: 500 g kopytek, 200 g śmietanki 30%, 1 słoiczek pasty truflowej, sól, pieprz, estragon, ser Parmigiano Reggiano w płatkach, rukola Kopytka podsmażamy na patelni(...)mieszaniu. Następnie doprawiamy ją solą, pieprzem, estragonem oraz dorzucamy pastę truflową. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 4-5 minut. Powstały sos truflowy wlewamy na patelnię z kopytkami. Całość mieszamy. Wykładamy na talerze. Posypujemy serem w płatkach oraz układamy rukolę. Nasze kopytka truflowe są już gotowe. Smacznego! :) Kopytka truflowe
Przepis na Dzień DobrySmak dzieciństwa, obiadków u babci i domowego ciepła. Zrobiliśmy kopytka z serem, które potem obtoczyliśmy w zrumienionej na maśle bułce tartej. Rozkosz! Przepis na kopytka z serem Składniki: 1 kg ziemniaków , 400 gramów twarogu półtłustego, 1 jajko, mąka pszenna pół na pół z ziemniaczaną, pół kostki masła, 3-4 łyżei bułki tartej, cukier puder według upodobań. Jak zrobić(...)kopytka z serem? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości, odcedź, odstaw do całkowitego wystygnięcia, dokładnie utłucz na gładką masę. Wyjmij 1/4, puste miejsce uzupełnij z lekką górką mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajko, dodaj twaróg. Masę dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Odrywaj porcje, które przekładaj na deskę oprószoną mąką, uformuj wałeczek, który następnie pokrój ukośnie nożem
Kulinarna PolskaKopytka zielono mi. Zrobiłam je ze szpinakiem,a podałam z cukinią i kiełkami. Tak naprawdę to nic więcej nie potrzeba żeby zjeść syty i dobry obiad. Korzystajmy z tego co daje nam natura wiosenną porą. kopytka: 500 g ziemniaków 100 g szpinaku świeżego 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej(...)pozostałe: 1 garść kiełków 1 cukinia olej rzepakowy Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odstawiam żeby przestygły. Szpinak siekam nożem, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jako i miksuję blenderem na papkę. Dodaję do ziemniaków. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasta nie wyrabiamy długo, bo zacznie się kleić. Im więcej
wesoła kuchniakopytek mam szczególny sentyment, bo po pierwsze było to moje pierwsze dorosłe danie, jakie zrobiłam, a po drugie - robiłam je wtedy niemal co tydzień w piątki po szkole. Wtedy bardzo nienawidziłam ich przygotowywania i zagniatanie ciasta było udręką, bo ile bym wtedy mąki nie sypała, to zawsze było za mało 😞😨. Teraz robię często. Być może dlatego, że poznałam świetny(...)trik (proporcje), by się za dużo nie narobić i kopytka wychodziły znakomicie za każdym razem 😀😊😋 Składniki : ugotowane i przetarte przez praskę lub zmielone w maszynce ziemniaki jajko (dodaję dla koloru) mąka pszenna mąka ziemniaczana sól Ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać powierzchnię. Ziemniaki podzielić na 4 części. Wyjąć jedną z nich i uzupełnić mąką pszenną. Wyjąć drugą część ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodzienadzieję, że ten świąteczny okres minął Wam spokojnie. Mi jakoś ciężko po tych świętach się ogarnąć. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to może zaciekawi Was moja propozycja. Kopytka z dodatkiem kurkumy, do tego kurczak w sosie koperkowym i moja ulubiona surówka z kapusty włoskiej, pora, marchewki i jabłka. Obiadek był bardzo smaczny, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę(...)Kopytka 4 porcje: 1 kg ziemniaków 1 jajko sól około 200 - 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy Kurczak w sosie koperkowym: 3 filety z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka mąki 100 ml śmietanki 30% masło sól pieprz Surówka: ćwiartka kapusty włoskiej 2 średnie marchewki 1 większe jabłko kawałek pora sól
kruche babeczkiDziś kolejny pomysł na kluseczki w kształcie kopytek. Tym razem z ugotowanych ziemniaków i kaszy kuskus. Można je podawać jak tradycyjne kopytka, czyli na słodko np. z masełkiem i bułką tartą, lub ze skwarkami i cebulką. Mogą też stanowić dodatek do sosu pieczarkowego czy mięsnego gulaszu. Robi się je łatwo i szybko, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski, np.: kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano
Waniliowe Improwizacjeprzygotować to właśnie ten przepis zawsze mnie ratuje. Idąc za ciosem wymyśliłam kolejną kombinację smakową, która także została wychwalona i pochłonięta przez rodzinę ze smakiem. Do gotowych kopytek dodałam dobrze przesmażonego bakłażana, który przy dłuższej obróbce termicznej staje się aromatyczny i dymny. Do tego czosnek, słodki groszek i dwa rodzaje pomidorów – kolejna mistrzowska kompozycja. Składniki (na 2 porcje(...)opakowanie gotowych kopytek – 400g 1 średni bakłażan 5 suszonych pomidorów z oliwy i 4 łyżki oliwy spod pomidorów 2 garści pomidorków koktajlowych pół szklanki mrożonego groszku 1 średni ząbek czosnku kilka gałązek świeżego tymianku parmezan do posypania sól i pieprz do smaku Bakłażana myjemy i kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory suszone
Smaczna Stronamogłabym przygotować zdrowszą wersję kopytek. Nie było to dla mnie problemem i prędzej czy później (w tym przypadku później 😂) miał się taki przepis pojawić. I oto jest - kopytka na bazie mąki orkiszowej oraz dodatkowo z dynią. Muszę przyznać, że bardzo żałuję, że zabrałam się za ten przepis tak późno, bo finalnie kopyta wyszły niezwykle smaczne. Poniżej przepis(...)tylko na kopytka, ale pełne danie. To było coś pysznego, zdecydowanie przepis do powtórzenia. Kopytka: 100 g obranych i ugotowanych ziemniaków 100 g mąki orkiszowej 100 g pure z dyni (przepis tutaj ) szczypta soli Sos śmietankowo-warzywny: 1 cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 opakowanie
Zdrowie na języku :P