Kopytka pszenno - kukurydziane z serem feta 160przygotowuję. Zwłaszcza często robię kopytka lub temu podobne kluski, bo mój synek bardzo je lubi. Moja ciekawość kulinarna jest jednak spora i często modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g ugotowanych ziemniaków ok. 100g sera feta 2 jajka 1szkl. mąki pszennej 1szkl. mąki(...)dodatkowo podsypać mąką pszenną. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na kilka grubszych plastrów. Następnie każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kopytka odkładałam na drewnianą deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kluski gotowałam jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie łyżką
Waniliowe Improwizacje
Kopytka z cukrem i malinami 191Kopytka na słono czy na słodko? Z wody czy podsmażone na patelni? Moje dzieci uwielbiają kluski na słodko i Kopytka z cukrem i malinami to moja odpowiedź na ich zachciankę a przy okazji inspiracja dla was na super obiad lub kolację. PRZEPIS NA KOPYTKA Z CUKREM I MALINAMI Składniki na kopytka z cukrem i malinami(...)ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól nasło cukier trzcinowy maliny Jak zrobić kopytka z cukrem i malinami: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo
Dorota Smakuje
Kopytka – przepis 228Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym. PRZEPIS NA KOPYTKA Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki(...)zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól Jak zrobić kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować. Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry
Dorota Smakuje
Kopytka z buraków i kaszy jaglanej 186obranych 150 g kaszy jaglanej 400 g wody 50 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g orzechów włoskich sól i pieprz do smaku szczypta tymianku Thermomix przepisy. Kopytka z buraków i kaszy jaglanej Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy. Miksujemy czas 20s/obr.8. Orzechy przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę. Wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas(...)ściankach naczynia, zgarniamy za pomocą kopystki i miksujemy ponownie czas 10s/obr.8. Dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy czas 10s/obr.6. Masa będzie lepiąca. Masę przekładamy na blat posypany mąką. Formujemy kopytka. Jeżeli masa będzie się kleiła przed każdym formowaniem oprószmy ręce mąką lub nasmarujmy lekko oliwą. Kopytka wrzucamy na wrzątek. Jeżeli kopytka wypłyną na powierzchnię od tego czasu gotujemy
Themo przepisy
Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny 441Kopytka to doskonała potrawa, którą możemy nakarmić całą rodzinę. Świetnie sprawdzą się one zarówno jako dodatek do obiadu, jak słodki deser. W przygotowaniu kopytek najważniejsze są proporcje. Mąki nie może być zbyt dużo, bo nasze kluseczki wyjdą twarde. Cały szkopuł tkwi w ziemniakach. W zależności od odmiany będą one wymagały więcej lub mniej mąki. 1 kg ziemniaków (można(...)wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie. Kopytka powinny mieć grubość ok. 2 cm. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka
Dieta bez mleka
przepyszne kopytka gryczane 268wersji klasycznej, czasami w formie racuchów na słodko i obie te wersje uwielbiam do dziś. Jeżeli musiałbym się zdecydować na jeden z nich to po ogromnym namyśle wybrałbym klasyczne kopytka, podsmażone na rumiano z idealnie chrupiącą skórką. Niewiele jest tak pysznych i prostych w przygotowaniu dań, które są dla mnie w stanie z nimi konkurować. Co więcej kopytka(...)niczym nie ustępują tym pszennym, a moim zdaniem dodatek mąki gryczanej jeszcze ich smak wzbogaca. Tak więc, jeżeli z Twojego obiadu ponownie zostało trochę ziemniaków i masz ochotę na kopytka ziemniaczane koniecznie sprawdź ten przepis. Składniki: ugotowane ziemniaki (w dowolnej ilości, jaka pozostała z obiadu), mąka gryczana (w zależności od ilości ziemniaków, około 1/4 ilości ziemniaków- patrz przygotowanie), odrobina
Gar Zdrowia
Kopytka 258Kopytka bez dodatku jajka ze smażoną cebulką Co zrobić z reszty ziemniaków z poprzedniego obiadu? Na przykład kopytka. Jeśli ziemniaków zostało zbyt mało, zawsze można jeszcze dogotować. Dzisiaj przepis na kopytka wegańskie, zawsze robiłam z jajkiem ale tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bez niego. I wiecie co wam powiem, o wiele lepsze. Jajko jest(...)ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :) Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :) Przepis: (90 kopytek) Składniki: 1 kg ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól
Mój pomysł na
Kopytka ze szpinakiem 238pomagałam, więc co nie co wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam, że mi się udały chociaż idealnego kształtu nie miały. Ale jak je babcia ugotowała, to z wrażenia oniemiała. No cóż trochę twarde się(...)stały, bo mąki za dużo w sobie miały. Siostra do tej pory mi to przypomina i teraz z tego, śmieję się i rodzina…..”pamiętasz jak kopytka zrobiłaś, jak widelec się w nie wbiło, to stał, bo były tak twarde, że nawet zwierzęta jeść ich nie chciały…” Ponad 30 lat minęło od moich początków z gotowaniem i teraz
Moniki Smakołyki
Twarogowe kopytka na słodko – tylko 4 składniki! 107Twarogowe kopytka na słodko – tylko 4 składniki! Kto lubi szybkie obiady? Ja wręcz uwielbiam. Chwila przygotowań i twarogowe kopytka gotowe. Można je podać na wytrawnie
Słodkie okruszki
Odsmażane kopytka z bobem, boczkiem i cebulką 98Moja propozycja na bardzo smaczny obiad. To danie jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Sycące, pachnące i bardzo kaloryczne. Kopytka, bób i boczek to pyszne
Izabelawkuchni
Odsmażane kopytka z boczkiem, kiełbasą i cebulką 89To danie jest bardzo smaczne danie. Idealne na sycący zimowy obiad. Trochę pracochłonne jak to przy kopytkach, ale warto je przygotować. Może i trochę, a nawet
Izabelawkuchni
KOPYTKA Z CEBULĄ I KIEŁBASĄ 194łatwy i szybki w przygotowaniu. Przepis krok po kroku możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości. Klik TUTAJ . Kopytka z cebulą i kiełbasą. SKŁADNIKI: jajko (1 duże lub 2 małe) ziemniaki (0,8 kg) mąka pszenna (2 szkl. + - ) mąka ziemniaczana (0,5 szkl.) oliwa sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów. 4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową. 5. Na patelni na oliwie smażymy drobno
RITA food channel
Kopytka, szpinak, gorgonzola – obiad z trzech składników 186Kopytka, szpinak, gorgonzola – obiad z trzech składników Dzisiaj pracuję z domu, więc mogę sobie zrobić obiad sama :) Tym razem nie do pudełka. Kopytka, szpinak, gorgonzola – to znalazłam w lodówce i już był pomysł. Kopytka kupne, tak nie ukrywam tego wcale :) Resztka opakowania liści szpinaku, pozostałego po sałatce sprzed kilku dni. W lodówce też znalazłam(...)kawałek mojego ulubionego sera czyli gorgonzoli. Aj, mogłabym ją jeść codziennie, uwielbiam ! Kopytka, szpinak, gorgonzola garść kopytek garść szpinaku kawałek nieduży gorgonzoli olej rzepakowy łyżka 1 ząbek czosnku ( wprost z zamrażarki ) Na patelni rozgrzałam olej, po chwili dodałam do niego kopytka, pomieszałam i pozwoliłam im się podgrzać i leciutko podrumienić. Dodałam czosnek i szpinak
Kuchnia na wzgórzu
Kopytka, szpinak, gorgonzola – obiad z trzech składników 206Kopytka, szpinak, gorgonzola – obiad z trzech składników Dzisiaj pracuję z domu, więc mogę sobie zrobić obiad sama :) Tym razem nie do pudełka. Kopytka, szpinak, gorgonzola – to znalazłam w lodówce i już był pomysł. Kopytka kupne, tak nie ukrywam tego wcale :) Resztka opakowania liści szpinaku, pozostałego po sałatce sprzed kilku dni. W lodówce też znalazłam(...)kawałek mojego ulubionego sera czyli gorgonzoli. Aj, mogłabym ją jeść codziennie, uwielbiam ! Kopytka, szpinak, gorgonzola garść kopytek garść szpinaku kawałek nieduży gorgonzoli olej rzepakowy łyżka 1 ząbek czosnku ( wprost z zamrażarki ) Na patelni rozgrzałam olej, po chwili dodałam do niego kopytka, pomieszałam i pozwoliłam im się podgrzać i leciutko podrumienić. Dodałam czosnek i szpinak
Kuchnia na wzgórzu
Kopytka 174obiad, lub mamy bardzo mało czasu, wtedy często robię kopytka. Ja zawsze robię ze świeżo gotowanych, jeszcze letnich, ale można tez zrobić z ziemniaków zimnych z dnia poprzedniego. Kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać(...)roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde. Kopytka Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać kopytka i gotować aż wypłyną
Pomysłowa kuchnia