Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym . Składniki: 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków(...)mąką pszenną i wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy cienkie wałki, które spłaszczamy dłonią, a następnie kroimy na kluseczki o grubości około 1 cm. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy 3 minuty. Nie dłużej, ponieważ kopytka mogą się rozpaść. Kopytka wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową
Smak mojego domuStudiowałam ostatnio sporo klasycznych przepisów, porównując je jednocześnie z moimi. I okazało się, że kopytka, które normalnie robię, można uzupełnić jeszcze o mąkę ziemniaczaną. Biorąc pod uwagę fakt, jak fajną konsystencję mają kluski śląskie, postanowiłam to sprawdzić. Kopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało się(...)obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki, wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę
Kardamonovykilka części. Każdą z nich rolujemy tworząc wałek, który kroimy nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z łyżką oleju. Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu około 2 – 3minuty do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekajmy jeszcze około minutę(...)następnie wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Gotowe kopytka polewam roztopionym masłem z bułką tartą. Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Układamy na kopytkach. Całość posypujemy cukrem oraz dodajemy kilka kleksów śmietany. Opcjonalnie jeśli mamy pod ręką dodatkowo polewamy sosem waniliowym. Smacznego * Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej. Artykuł
I LOVE LIFEKopytka najlepiej smakują z masełkiem. Składniki : 750 g ziemniaków ( waga po obraniu ) 500g obranej dyni ( bez skórki i pestek ) 2 całe jajka 3 - 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy pieprz czarny świeżo mielony 550 g mąki pszennej Dodatkowo przygotuj : 2 - 3 łyżki masła, smalcu ze skwarkami lub oliwy z oliwek(...)polania kopytek ) mąkę pszenną do podsypywania wodę do ugotowania kopytek Sposób wykonania : Z iemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy, aby wystygły. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do momentu, aż dynia będzie miękka. Patyczkiem lub widelcem możemy sprawdzić czy jest już miękka. Ugotowaną dynię odcedzamy
Przepisy i porady kulinarneMagda Jeśli marzy Wam się pyszny, pełen smaku wege obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis na kopytka. Był to mój taki mały eksperyment kulinarny – zalegały pieczarki, kopytka mrożone zawsze mam w zapasie, co tu z nich zrobić? Byłam bardzo mile zaskoczona jakie pyszne danie mi z tego wyszło, a nie ukrywam, że pieczarki potrafią być mdłe(...)Mozzarella to miły ciągnący dodatek, bazylii to nuta świeżości. Ja jeszcze to wszystko zwieńczyłam grubym młotkowanym pieprzem, ale można użyć świeżo mielonego Składniki (na 2 duże porcje): 500g gotowych kopytek – użyłam mrożonych 500g pieczarek 1 duża cebula 2 średnie ząbki czosnku 2 duże łyżki masła 2 łyżki gęstego octu balsamicznego kulka mozarelli sól i pieprz do smaku łyżka
Smaczna Stronablogu znajdziecie też przepisy z wykorzystaniem tej zasady. Dzisiaj pokażę Wam kolejną opcję na wykorzystanie tego, co zostało - buraczane kopytka. Nie jest to może najpopularniejszy sposób serwowania kopytek, ale niewątpliwie bardzo smaczny. Jest to też łatwy sposób na przemycenie dodatkowego warzywa w posiłku - zwłaszcza u dzieci, które często kręcą nosem na surówki. Buraczane kopytka są kolorowe(...)troszkę słodsze od tych klasycznych, na pewno więc zasmakują wszystkim, również najmłodszym członkom rodziny. Buraczane kopytka - przepis Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, 1 buraka (gotowanego lub pieczonego), 100g mąki, jajko. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj (jak to się mówi u mnie w domu - rozciapciaj!). 2. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Starte buraki
Z notatnika dietetykaMężuś miał ochotę na kopytka więc musiałam spełnić jego zachciankę 😍😃. Polecam mój przepis bo kopytka wychodzą miękkie i delikatne Składniki: 1 kg ziemniaków ok 15 dag mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju sól Dodatkowo: kawałek wędzonego surowego boczku cebula Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Do ziemniaków dodać(...)mąkę pszenną,ziemniaczaną,olej i szczyptę soli. Całość wyrobić na gładką masę. Jeśli masa będzie się bardzo kleić można dosypać trochę mąki. Należy jednak uważać - nadmiar mąki spowoduje,że kopytka będą twarde. W dużym garnku postawić wodę,żeby powoli się gotowała. W międzyczasie gotową masę podzielić na 6 części. Z każdej formować wałek grubości
Niespełnione zdolności kulinarnedużym półmisku, tak aby każdy mógł sobie nakładać porcję ciepłego posiłku. Do warzywnego ratatouille zrobiłam kopytka z mąką semoliną. Teraz wiem, że tylko tą mąkę będę używać do kopytek. Kopytka są miękkie i smaczne. Kopytka 1 kg ziemniaków 1 szklanka semolina jajo sól Ratatouille bakłażan 300 g pieczarek cukinia papryka 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki(...)wystudzonych ziemniaków dodać szklankę semoliny i jajko. Zagnieść ciasto. Można podsypywać semoliną jeśli ziemniaki nie były zbyt mączyste. Ciasto przekroić na trzy części. Z każdej uformować wałeczki. Pociąć na kopytka. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Ratatouille wyłożyć na półmisek i rozłożyć kopytka. Można także kopytka obsmażyć na złoty kolor
AZgotuj!talerzu. Będą również doskonale się komponować z różnego rodzaju mięsami – duszonymi, smażonymi czy pieczonymi, w zależności od upodobań. Zasada ich przygotowania jest tak samo prosta, jak przygotowywanie kopytek tradycyjnych . Jedynie co, to do ich zrobienia używam nieco większej ilości mąki, ponieważ ciasto poprzez dodanie szpinaku jest rzadsze. Potrzebujemy więc więcej mąki, aby je zagęścić. Kopytka z dodatkiem(...)szpinaku są delikatniejsze i bardziej miękkie. Zobacz też: Kluski śląskie – jak zrobić? Domowy makaron Przepis na zielone kopytka ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 800 g obranych ziemniaków 1,5 szklanki mąki jajko 2 garście szpinaku sól Przepis 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy są jeszcze ciepłe rozbijamy
Kuchnia Bazyliimoże u mnie zabraknąć tego przepisu. Kluski śląskie już są, teraz czas na kopytka. Pamiętam jak kiedyś z siostrą chciałyśmy przygotować obiad dla rodzinki, padło na kopytka, ciasto nie chciało nam się skleić, oj ile my mąki dodałyśmy oh i tata ratował zagniatał, zagniatał i nic...Spora ilość ciasta do wyrzucenia, błędem było to, że dałyśmy młode ziemniaki(...)wiem hahaha) i chyba nawet nie czekałyśmy aż wystygną :). Wiem, że mój tata bardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki
Na moim talerzuBabcią. Powstają u nas często. Podane prosto z wody, odsmażone na złoto i chrupko, z cebulką i podsmażoną kiełbasą lub boczkiem. Można poszaleć! Zapraszam na domowe kopytka, takie które każdy lubi, zna, pamięta SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g mąki pszennej (plus minus jeśli potrzeba więcej)* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Miękkie(...)miękkości, zawsze sprawdzam pierwszego (wyławiam, wrzucam na talerz, kroję i smakuję). Uważam, by do dna nie przyklejały się kluski, wtedy delikatnie mieszam je łyżką cedzakową ku górze. Kopytka wyławiam łyżką cedzakową i odkładam delikatnie na talerz. Podaję prosto z wody lub przesmażone z sosem i kawałkiem mięsa. Smacznego! * Ilość dodawania mąki pszennej może się różnić. Można nieco podsypywać kopytka
Zasmakuj Kuchniponad kilogram ugotowanych ziemniaków, które zostają z dnia wczorajszego to istne szaleństwo. Niestety, albo na całe szczęście - zdarza mi się to dość często. Roztargnienie? Nie sądzę, bo bardzo lubimy kopytka! Żeby nie było nudno, choć kopytka z cebulką na maśle są wyśmienite, postanowiłam przygotować je w doskonałym, lekko pomidorowym, sosie z kiełbasą. Kopytka: 1200 g ugotowanych(...)Wałeczek kroimy pod kątem na 1 centymetrowe kawałki. Gotujemy w lekko wrzącej wodzie z solą. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, jakieś 2-3 minuty w zależności od wielkości kopytek. Wyławiamy łyżką cedzakową. Gotujemy partiami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i dorzucamy ją do cebuli. Całość podsmażamy
MamaOskarkarównież konkretnych ilości, bo wiem, że są tacy co wszystko skrupulatnie odmierzają miareczkami. A mi może zostać z obiadu 300g ziemniaków, komuś innemu inna ilość i już nie zrobi kopytek ze szpinakiem, bo ilości nie te. Ten wpis powstał jako inspiracja dla Was, do poszukiwania takich dań, w których można wykorzystać resztki jedzeniowe, a nie każdorazowo gotować coś(...)u017cki mas\u0142a do \u015brodka ciasta\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a do polania\r","ga\u0142\u0105zka tymianku\r","kawa\u0142ek sera do starcia i posypania dania."],"name":"Kopytka ze szpinakiem i mas\u0142em tymiankowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Wa\u017cne, aby szpinak dobrze odcisn\u0105\u0107.\r","Do ziemniak\u00f3w dodajemy jajko, mas\u0142o
Mieszam w Garnkurównie dobrze możecie zrobić ich wytrawną wersję, podając je np. z jakimś mięskiem i sosem. Przepis fit, taki w moim stylu ;). Niezwłocznie wypróbujcie! Składniki: (na około 15 sztuk) Kopytka: 1 duże jajko 175 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka płynnego miodu 60 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej Do gotowania: woda kilka kropel oleju rzepakowego szczypta soli(...)obtoczenia: 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Kopytka: Jajko wbić do miski, krótko roztrzepać widelcem. Dodać twaróg i miód, energicznie wymieszać. Na koniec wsypać obydwa rodzaje mąki i zagnieść ciasto rękami. Z ciasta uformować wałek, a następnie nożem pociąć na skos otrzymując około 15 równych kopytek. W garnku zagotować wodę
Nastoletnie WypiekaniePyzy, śląskie, kopytka, itp. moglibyśmy zajadać codziennie. Tyle, że dieta bezglutenowa ma swoje ograniczenia więc jeśli chcemy zjeść dobre kluchy bezglutenowe musimy je sobie sami zrobić. Kopytka z kaszą jaglaną mają jeszcze tę zaletę, że są idealne na okres przeziębień i innych wirusów. Składniki: 1 kg obranych, surowych ziemniaków - ok 1300 g ziemniaków nieobranych 1 szkl(...)Dodać mąki i porządnie zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło. Następnie zagnieść jeszcze raz, dodając ewentualnie jeszcze trochę mąki bezglutenowej. Robić klasyczne kopytka: zrobić wałki i kroić na małe kawałki. Zagotować wodę w garnku, lekko posolić. Kopytka wrzucać do garnka i gotować do momentu wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać
Ze smakiem bez glutenu