Mięso indycze coraz częściej gości na naszych stołach. Na terenie Unii Europejskiej to Polska jest jego największym producentem, na co wskazują eksperci programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Ten ptak po sprowadzeniu go z kontynentu amerykańskiego w XVI wieku był na tyle rzadki i cenny, że zdobił raczej dworskie parki i ogrody. Dzisiaj, hodowany pod czujną(...)kontrolą jakości i bezpieczeństwa żywności, może cieszyć nasze podniebienia i dostarczać wielu wartości odżywczych. Indyk w kuchniach świata – czy tylko w Ameryce? Kuchnia amerykańska kojarzy nam się przede wszystkim z hamburgerami i innymi daniami typu fast food. Jednakże ten wielki kraj słynie z proporcjonalnej do swej wielkości różnorodności kulinarnej. Poczynając od wpływów różnych plemion indiańskich, przez kolonizacyjne wpływy angielskie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych w ramach projektu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Sama w to nie wierzę, ale nauczyłam się czegoś nowego! Pod koniec lutego miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych, których głównym tematem był indyk. Mięso indycze dosyć często pojawia się w naszym domu i wszyscy je bardzo lubimy. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego(...)delikatne i soczyste mięso. Nie zawiodłam się, poznałam! I zaraz się z Wami podzielę nowym odkryciem. Ale wcześniej napiszę Wam więcej o samym projekcie. Wings of quality Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” to unijny projekt edukacyjno-informacyjny, w dużym uproszczeniu, mający na celu popularyzację mięsa indyczego jako wartościowego elementu właściwej diety i stylu życia. Inicjatorem projektu jest Krajowa
Dietolognaszej kuchni rzadko wykorzystujemy mięso z indyka, ale gdy kupiliśmy udziec, podzieliliśmy go na dwie części i zrobiliśmy z nich dwie potrawy. Podudzie z indyka upiekliśmy w rękawie z dodatkiem suszonych pomidorów oraz śródziemnomorskich przypraw, mięso było bardzo soczyste, miękkie i z łatwością odchodziło od kości. Suszone pomidory sprawiły, że podudzie indyka nabrało słodkiego pomidorowego smaku, a wytworzony podczas pieczenia(...)jeszcze ten smak podkreślił. Składniki na podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami 1 podudzie z indyka 10 suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W moździerzu rozgnieść ziele angielskie i liść laurowy, dodać oregano i bazylię, wymieszać. Podudzie z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
niecodziennikparyWitajcie, Dzisiaj pragnę Wam zaproponować galaretkę z indyka z mrożoną włoszczyzną Hortex. Zimą korzystam z mrożonek, ponieważ mrożonki zachowują większość właściwości odżywczych warzyw. Warto też dodać, że warzywa zamrożone zaraz po zebraniu mogą być świetną alternatywą dla suplementów diety, ponieważ zawarte w nich naturalne witaminy i minerały są lepiej wchłaniane niż ich sztuczne odpowiedniki. Galaretka swoim kolorem zachęca do jedzenia(...)smakuje rewelacyjnie Składniki: 300 g – 400 g fileta z indyka 6 szklanek wody 4-5 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu ½ łyżeczki ziaren gorczycy ¼ łyżeczki soli 2 liście laurowe 150 g włoszczyzny w paski Hortex 3 łyżki żelatyny bez namaczania 1-2 łyżek posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Filet z indyka zalać sześcioma szklankami zimnej wody. Dodać przyprawy: ziele angielskie, pieprz
Przepisy BabciSznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce fot. MKK Przepis na smażone filety z indyka. Soczyste sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce na obiad. Pyszne sznycle marynowane w soku z pomarańczy, przyprawione przyprawą do gyrosa, rozmarynem i oregano. Absolutnie rewelacyjny smażony filet z indyka. Najlepszy z pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką . Jak zrobić smażone filety z indyka - wypróbowany, prosty(...)przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. ----------------------------------- Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 30 minut* ----------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie mięsa Oto składniki i przyprawy na marynowane i smażone filety z indyka: 1 kg zgrabnego filetu z indyka 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry 2 jajka bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia marynata na kotlety z indyka: 1/2 filiżanki dobrej oliwy
Moja Książka KucharskaIndyk w potrawce. Potrawka z indyka z warzywami w gęstym, śmietanowo-cytrynowym sosie to propozycja na pożywny, lekkostrawny obiad. Mięso z piersi indyczej jest chude, wartościowe i bardzo smaczne. To lekkie i smaczne danie, doskonałe na obiad. Potrawka z gotowanego mięsa drobiowego to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie to pozytywne wspomnienie z tego okresu. Zamiast piersi(...)indyka można ugotować skrzydła indyka udko . Indyka w potrawce i kurczaka w potrawce uwielbia mój syn . Gdy przyjeżdża do domu to chce jeść naprzemiennie drób w potrawce, gołąbki i ruskie pierogi.Pracy przy przygotowania potrawki z indyka za dużo nie ma . Polecam przepis na klasycznego kurczaka w potrawce. Składniki: filet z piersi indyka ok. 600 g 1 marchew 1 pietruszka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny. Burgery z cukinii i indyka 500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie z filetu
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 2 - 4 golonki z indyka garść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwii sól, pieprz czosnek granulowany mielona papryka rękaw do pieczenia Golonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut. Mięso(...)pieczemy bez dodatkowego tłuszczu. Indyk w ziołach
Bon Appetit MałgorzatyZamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Składniki: 0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka) pół pora kawałek czerwonej pap ryki kawałek zielonej papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso
Kuchnia domowa AniMoja pierwsza golonka z indyka. Zrobiłam ją według przepisu Małgorzaty i bardzo nam smakowała :) Składniki: 2 golonki z indyka świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) pieprz, sól słodka mielona papryka czosnek granulowany Sposób przyrządzenia: 1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką. 2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki. 3. Golonki wkładamy do rękawa
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam na szybkie kotleciki z indyka, są pyszne i nie mają wiele kalorii. Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki otrąb pszennych sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Cebulkę drobno siekamy. 2. Mięso mieszamy dokładnie z otrębami, jajkiem, posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 3. Formujemy kotleciki. Smażymy na patelni, najlepiej
Kuchnia domowa Anidodatkowo szpinakowym makaronem. Smakowo to wyśmienite danie, a te różne odcienie zieleni pięknie i apetycznie prezentowały się na talerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :))) * pierś z indyka- 300 g * cebula- 1 szt. * cukinia- 1 spora sztuka * groszek cukrowy- 100 g * makaron szpinakowy- 120 g * sos sojowy- 3 łyżki * czosnek- 1 ząbek * suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki * sól(...)talarki i zeszklić ją na głębokiej patelni z olejem. Na patelnię z cebulą dodać pokrojoną w cienkie paski- doprawioną sosem sojowym, chili oraz pieprzem i czosnkiem- pierś z indyka i chwilę podsmażyć (1-2 min.). Cukinię również pokroić w paski, wrzucić na patelnię i s mażyć na średnim ogniu około 1 minuty, często mieszając. Ugotowany makaron wraz z groszkiem przełożyć
Kraina Miodem Płynącaniejadek zje taki obiadek.Nie sa one tak chrupiace ,jak ziemniaczane smazone we frytownicy,ale smakosze dyni i nie tylko beda zachwyceni..Polecam! Skladniki na 4 porcje: 4 filety z indyka lub kurczaka a´150 g sol,pieprz 50 g pestek z dyni 60 g bulki tartej ( lub czerstwej bulki) 1 dynia Hokkaido okolo 1 kg 2 lyzki oliwy 1 lyzeczka(...)slodkiej papryk3 lyzki masla ghee ziola np.rozmaryn,szalwia (niekoniecznie) Wykonanie: Filety z indyka lekko rozbic pod folia spozywcza.Posolic,oproszyc pieprzem.Pestki dyni i czerstwa bulke umiescic w kielichu blendera i grubo zmielic.Filety obtoczyc w rozmaconym jajku i opanierowac w bulce z pestkami.Odlozyc do lodowki. Piekarnik nastawic na 220°C ( z nawiewem na 200°C)..Umyta dynie przekroic na 4 czesci ,przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: udziec z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 2 sztuki, przyprawa do zup - do smaku, marchewki 6 sztuk, cebula 4 sztuk, woda 1 szklanka mięso z udźca indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym na gorącym oleju zrumienić z każdej strony posypać kucharkiem, dodać pokrojone w grubsze kawałki marchew, cebulę i żabki czosnku dodać kucharka w płynie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kasza jęczmienna średnia 1 szklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso gulaszowe z indyka 30 dag, cebula 1 sztuka, pieczarki 40 dag, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka żółta 5 większe, olej 2 łyżki na gorącym oleju podsmażyć mięso gulaszowe z indyka pokrojone na małe kawałki razem z pokrojoną w kostkę cebulą dodać
W Mojej Kuchni LubięDelikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny, wyśmienite i pyszne :) Składniki: 4 golonki z indyka Marynata: 3 łyżki miodu pół cytryny 2 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek
Apetyczna babeczkakanapek, bo jest bardziej zbita, lecz soczysta, a wszystko to dlatego, że piekłem ją obwiązaną sznurkiem. Drugi jako danie główne, łatwiejsze w przygotowaniu. Składniki: 2 duże piersi z indyka 0,5 łyżki soli 0,5 łyżki ostrej papryki 1/4 łyżki pieprzu 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 200 g gęstej śmietany 75 g masła Przygotowanie: Do śmietany dodajemy wszystkie(...)przyprawy i nacieramy piersi z indyka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-4 godziny. Zamarynowane piersi obwiązujemy sznurkiem lub po prostu układamy na blasze do pieczenia, w zależności jaki sposób przygotowania wybraliście. Piersi pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut, następnie do blachy wlewamy 2 szklanki wody i pieczemy kolejne 10 minut
Kuchnia ŁukaszaZapraszam na przepis z użyciem dipu meksykańskiego Prymat. składniki: 800 g piersi z indyka 3 papryki 4-5 plastrów świeżego ananasa Party Dip meksykański Prymat 6 łyżek keczupu 2 łyżki wody marynata: 1 łyżka miodu 7 łyżek oleju Rapso 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka przyprawy grill ziołowy Prymat Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić
Monia miesza i gotujemoim domu często na stole króluje szpinak pod różnymi postaciami. Uwielbia go moja rodzina ku mojej satysfakcji. To danie jest bardzo proste i szybkie :) Składniki: 60 dag filetu z indyka 45 dag mrożonego szpinaku 150 ml śmietanki kulinarnej 12% 150 g kwaśniej śmietany 12% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz, bazylia makaron penne(...)sera żółtego Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso z indyka, posolić i chwilę podsmażyć. Następnie dusić przez ok. 15 minut, po czym dodać szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek i dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Całość doprawić pieprzem i bazylią, dodać obie śmietanki i gotować 3 minuty. Podawać z makaronem
Delicious Titbitspagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} Kolejna odsłona z cyklu szybki obiad :) Bardzo lubimy mięso z indyka, a w szczególności w połączeniu z grilowanymi warzywami. Jakich warzyw użyjecie, to już zależy od Waszej inwencji. Ja zdecydowałam się na cukinię i paprykę ...i nie żałuję :) Składniki(...)sznycli z indyka, 1 żółta papryka, 1 duża cebula, 1,5 szklanka bulionu, 0,5 kg cukinii, oliwa, sól, pieprz, tymianek. Sznycle solimy i rumienimy z każdej strony, dodajemy do tego cebulę i przesmażamy. Zalewamy bulionem i dusimy do miękkości przez ok. 30-40 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie paprykę kroimy w paski, a cukinię w plasterki, przyprawiamy tymiankiem
Delicious TitbitsUdziec z indyka po włosku poleca się na obiad lub ciepłą kolację. Szybko i prosto się go przygotowuje, a smakuje wybornie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/02\/udziec-z-indyka-po-wlosku-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/02\/udziec-z-indyka-po-wlosku-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/02\/udziec-z-indyka-po-wlosku-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["600g ud\u017aca z indyka bez ko\u015bci,\r","2 cebule(...)u0142y\u017cka oliwy z oliwek,\r","3 \u0142y\u017cki przyprawy z suszonych pomidor\u00f3w,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","odrobina wody"],"name":"Udziec z indyka po w\u0142osku","recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H25M","prepTime":"PT0H5M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 w pi\u00f3rka. Zeszkli\u0107 na oliwie.\r","Pokroi\u0107 indyka w kostk\u0119 lub niewielkie paski.\r","Przyprawi
Bardzo Gruby SmokJeszcze macie czas, aby na noworocznym stole zagościł pieczony indyk w całości. Potrzeba 1 dzień na solankę, 1 dzień na marynatę i ok. 3 godzin na pieczenie. Indyk pieczony w worku ma bardzo kruche, wilgotne i aromatyczne mięso. Pomarańcze dodały mu delikatnego aromatu, a solanka i marynata odpowiedniego smaku. Worek i pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która(...)sposób przyrządza indyka. Serwowałam go w Boże Narodzenie z sosem jabłkowo-żurawinowym. Składniki: ? indyk 4,2 kg ? 3 duże marchewki ? 4 pomarańcze ? 2 kiście winogron ciemnych Solanka ? 6 l wody ? 9 łyżek soli ? ziele angielskie – 10 sztuk ? liście laurowe – 6 sztuk Marynata – 1/2 szklanki oleju – 1/2 szklanki sosu sojowego – 1/4 szklanki octu winnego
To co kochamIndyk w sosie porowym to smocza propozycja pysznego dania obiadowego, które super będzie się komponować zarówno z ziemniakami, ryżem, makaronem czy gnocchi. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/indyk-w-sosie-porowym-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/indyk-w-sosie-porowym-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/indyk-w-sosie-porowym-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1kg piersi z indyka,\r","0,5l \u015bmietany(...)pory,\r","odrobina sosu sojowego,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","odrobina oliwy,\r","troch\u0119 zielonej pietruszki"],"name":"Indyk w sosie porowym","recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Indyka pokroi\u0107 w paski. Przyprawi\u0107.\r","Podsma\u017cy\u0107 na oliwie. Odstawi\u0107 na bok.\r","Pora umy\u0107 i pokroi\u0107. Dusi\u0107 w garnku
Bardzo Gruby SmokJeśli w waszym życiu pojawi się nietolerancja laktozy, to macie przesrane, dosłownie. I zaraz wam wytłumaczę, co ma z tym wspólnego indyk pieczony w maśle. Ta cholerna laktoza jest wszędzie. Jeśli wasza nietolerancja jest poważna, to zaczynacie studiować składy każdego dostępnego produktu spożywczego i zaczynacie miotać brzydkim słowem i kombinować. W moim domu nietolerancja laktozy wjechała cała na biało, były(...)teściowej odziedziczyłam trzy stare, potężnych rozmiarów notesy, gdzie teściowa, jej mama oraz wszystkie ciotki i jej siostry spisywały przepisy. A musicie wiedzieć, że moja teściowa gotowała genialnie. Robiła indyka pieczonego w maśle i to był taki indyk, proszę ja was, że inne indyki mówiły mu szefie. Cudowne w tym indyku było to, że nadawał się zarówno na ciepło
ladykitchenIndyk w sosie musztardowym to proste do przygotowania i pyszne danie, które możemy podać na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami, kopytkami lub makaronem i surówką z kapusty kiszonej albo buraczków. Takie eskalopki są soczyste, delikatne i rozpływają się w ustach, a delikatny sos musztardowy ze śmietaną stanowi ich dobre uzupełnienie. Bardzo lubię mięso(...)indyka, gdyż jest chude i w porównaniu do innych mięs, zawiera mniej cholesterolu. Zawiera ono również witaminy z grupy B i D, a także składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i potas. Ponadto hodowla indyków zazwyczaj odbywa się w lepszych warunkach niż np. kurczaków, nie są one stłoczone w małych klatkach, a także nie faszeruje się
e-PrzepisyKulinarneNaleśniki z indykiem i pieczarkami zachwycą każdego “mięsożernego” fana naleśników. Pyszne i sycące. Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/nalesniki-z-pieczarkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/nalesniki-z-pieczarkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/nalesniki-z-pieczarkami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 szklanka mleka,\r","1,5 szklanki wody(...)szklanki m\u0105ki pszennej,\r","1 jajko,\r","szczypta soli,\r","szczypta cukru,\r","\u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia,\r","pier\u015b z indyka,\r","200g pieczarek,\r","1 cebula,\r","kilka plasterk\u00f3w \u017c\u00f3\u0142tego sera [opcjonalnie],\r","pieprz."],"name":"Nale\u015bniki z indykiem i pieczarkami","recipeCategory":"dania m\u0105czne, dania mi\u0119sne, obiady","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M
Bardzo Gruby SmokPulpety z indyka w sosie pomidorowym podane z kaszą jaglaną to sycący i zdrowy posiłek. Pulpety aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją(...)nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki
Moja DelicjaPierś z indyka w sosie pieczarkowym to szybka i prosta opcja na danie obiadowe z drobiem. Smok gwarantuje, że jest tak pyszne, że szybko się nie znudzi! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/indyk-w-sosie-pieczarkowym-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/indyk-w-sosie-pieczarkowym-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/indyk-w-sosie-pieczarkowym-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["300g pieczarek,\r","1 niedu(...)u017ca cebula,\r","200g wody,\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki,\r","150g \u015bmietany 18% (ok. p\u00f3\u0142 szklanki),\r","50g mas\u0142a,\r","6 porcji indyka,\r","s\u00f3l, pieprz,"],"name":"Pier\u015b z indyka w sosie pieczarkowym","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, obiady","cookTime":"PT0H35M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno w kosteczk\u0119 i poddusi
Bardzo Gruby SmokUdziec z indyka wolno duszony na obiad. Przepis na udziec z indyka duszony z warzywami w sosie własnym. Pyszny i soczysty udziec z indyka bez kości, duszony z czosnkiem i cebulą w rosole. Udziec z indyka doprawiony musztardą miodową i curry w sosie własnym idealny na obiad dla całej rodziny. Mięso pozostałe z obiadu można wykorzystać do potrawki(...)bazie takiego sosu , lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Jak zrobić doskonały udziec z indyka na obiad. Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowane krok po kroku. Udziec z indyka duszony z warzywami w musztardzie i curry. Oto składniki i przyprawy na udziec z indyka : 1 kg filetu z udźca indyka b/k 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżeczka curry
Moja Książka Kucharska/schema.org","@type":"Recipe","description":"Dzi\u015b prosz\u0119 pa\u0144stwa, przepis z cyklu \"na bogato\" Ponios\u0142o mnie odrobin\u0119 kulinarnie i oto efekty. Pi\u0119knie upieczone ziemniaczki, soczysty indyk w ob\u0142\u0119dnie smacznej i prostej marynacie. Nie wiem jak Wam, ale mnie \u015blinka cieknie na sam\u0105 my\u015bl Je\u017celi nie mieli\u015bcie pomys\u0142u na nast(...)u0119pny obiad to ju\u017c go macie! Spr\u00f3bujcie koniecznie, nie po\u017ca\u0142ujecie! ;)","recipeIngredient":["1 pier\u015b z indyka\r","300g m\u0142odych ziemniak\u00f3w\r","1 \u0142y\u017cki musztardy sto\u0142owej\r","2 \u0142y\u017cki miodu\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki papryki s\u0142odkiej w\u0119dzonej\r","s\u00f3l, pieprz cytrynowy\r","olej"],"name":"Pier\u015b indyka
Mostek w kuchniJeszcze macie czas, aby na noworocznym stole zagościł pieczony indyk w całości. Potrzeba 1 dzień na solankę, 1 dzień na marynatę i ok. 3 godzin na pieczenie. Indyk pieczony w worku ma bardzo kruche, wilgotne i aromatyczne mięso. Pomarańcze dodały mu delikatnego aromatu, a solanka i marynata odpowiedniego smaku. Worek(...)pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która w ten sposób przyrządza indyka. Serwowałam go w Boże Narodzenie z sosem jabłkowo-żurawinowym. Składniki: • indyk 4,2 kg • 3 duże marchewki • 4 pomarańcze • 2 kiście winogron ciemnych Solanka • 6 l wody • 9 łyżek soli • ziele angielskie – 10 sztuk • liście laurowe – 6 sztuk Marynata
To co kochamUwielbiam szybkie dania jednogarnkowe. Poniżej propozycja jednej z wielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyzauważyłyśmy kiedy chlebki były gotowe. Wróć - nawet nie zauważyłyśmy kiedy i jak to się stało, że one były i... zniknęły. Ale wspomnienie smaku, aromatu i wyglądu pozostało. SKŁADNIKI: /FARSZ: - indyk, 25 dag /pierś. - papryka czerwona, 1/2 - papryka żółta, 1/2 - cebula, 2-3, - kukurydza, 1/2 puszki, - ziarna "Ziołowo mi" - papryka zielona suszona , - chili, - pomidor, czosnek, bazylia, - pieprz ziołowy, - pieprz
Wypisz Wymalujcoś szybkiego dla zabieganych - do których ostatnio ja należę ;) Wystarczy mieć to, co nam pozostało z gotowania rosołu, czyli jakieś mięso i warzywa. Ja tym razem gotowałam rosół na indyku, a więc kawałki tego własnie mięsa mi zostały - konkretnie skrzydła. Kiedy ostygły, obrałam z nich chude mięso. Nie miałam na początku pojęcia, co z tym mięsem zrobić. Mogłam dorzucić
Codzienna kuchnia niecodziennazdjęć, bo obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;) Porcja dla 2 osób: 100 g makaronu ryżowego 400 g piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli
kuchcikowniafasolką, marchewką i groszkiem na ciepło . Pyszny, prosty i zdrowy obiad :)) Często do niego wracam, zmieniając tylko obiadowe dodatki :)) Polecam gorąco! Składniki: 5 00g mięsa z indyka (ja miałam pierś) 1 jajko 150g pieczarek 2 cebule sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z 1 cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem
Walijskie PichcenieSkładniki: filet z piersi indyka (lub kurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko 1 szt rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżki sok jabłkowy 1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażenia Przygotowanie: do smaku Mięso pokroić
głodny alergik