jabłecznik - 1671 przepisów (strona:9/112)

Jabłecznik królewski 113

Przepyszny jabłecznik królewski ze swojskim musem jabłkowym, na delikatnym biszkopcie, przykryty śmietankową chmurką. Całość to świetna kompozycja, idealna na uroczystości, do niedzielnej kawy, albo na słodkie „zachciewajki”. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm): 3 jajka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec(...)pozostałej śmietanki i miksuję. Tak przygotowaną śmietankę wylewam na warstwę jabłkową. Śmietankę wyrównuję, możecie zrobić wzorki łyżką lub packą. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin. Na koniec jabłecznik przyozdabiam – może to być tarta czekolada (wykorzystałam do tego 4 kostki czekolady), kakao, albo inna posypka. Jabłecznik królewski gotowy. Smacznego Artykuł Jabłecznik królewski pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Babcina szarlotka na kruchym cieście 116

mnie kwintesencja szarlotki to kruche ciasto, dużo jabłek z cynamonem, a podawana na ciepło koniecznie z gałką lodów na wierzchu:)  Polecam również inne przepisy na szarlotki i jabłeczniki: Jabłecznik z bezą i orzechami  Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater Strudel jabłkowy Szarlotka z bezą i orzechami Szarlotka sypana Biszkoptowy jabłecznik Jabłkowe pagórki Szarlotka fit Bursztynowa szarlotka Mini(...)jabłeczniki   Babcina szarlotka na kruchym cieście Składniki: 200g masła (miękkiego, w temp. pokojowej) 320g mąki (2 szklanki) 60g drobnego cukru (1/3 szklanki) 1 op. cukru waniliowego  1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka śmietany 18% nadzienie: 1,5kg jabłek (szara reneta, antonówka, boskop, kronselka) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, pokroić

Obiad gotowy
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką 119

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to najlepszy wypiek na jesienny deser, którego wykonanie jest bardzo proste. Łatwy przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Jabłecznik oprócz tradycyjnej szarlotki jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. O tej porze roku, ciasto z jabłkami jest obowiązkową pozycją na deser w moim domu. Zaraz po tradycyjnej szarlotce jest(...)Przygotowując ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, należy przygotować najpierw kruszonkę, którą wstawić do lodówki. Następnie obrać i pokroić jabłka, a dopiero później ucierać ciasto, wtedy cały proces robienia jabłecznika odbędzie się sprawnie i szybko. Należy również pamiętać, że składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej zaś masło na kruszonkę schłodzone. Wygląd i smak  ciasto jabłecznik

Kuchcik gotuje
Niemiecki jabłecznik z lukrem z przepisu babci 318

mnie samotnie, czy wstawać? Chyba sami rozumiecie jakie dylematy niesie z sobą nasze życie ;) Inne przepisy na inne ciasta z  jabłkami na blogu: Szarlotka z orzechami Soczysty jablecznik ze szmandem , czyli gesta, kwasna smietana Jablecznik babci Helenki Jablecznik z migdalowa skorupka Zatopiony jablecznik Pozdrawiam serdecznie Edyta

dolcevitainmykitchen
JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK 3442

Jabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam.        SKŁADNIKI : na ciasto półkruche      na blaszkę o wymiarach 25/30  3  szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem ( szklanka z duralexu ) 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy na dno blaszki wyłożonej papierem, wyrównujemy, rozkładamy jabłka i kładziemy drugie ciasto.  Jabłecznik pieczemy 45 minut w  temperaturze 180 % C, termoobieg.  Po upieczeniu jabłecznik stydzimy i posypujemy cukrem pudrem, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową 157

Może wyglądać, że to prosty jabłecznik, ale wcale nie prosty. To jest jabłecznik z dużą ilością jabłek i przepysznie chrupiącą kruszonką kurkumową. Smakuje obłędnie.  Lekkie, puszyste ciasto z zanurzonymi kawałeczkami jabłek, które po upieczeniu miękną i topnieją w buzi. Dodatek kurkumy nadaje ciastu pięknego, bursztynowego koloru, który zachęca do spróbowania, a kruszonka kurkumowa dodaje tu tego, czego brakuje - chrupkości(...)jest inaczej, przez to, że jabłka są obtoczone w skrobi i mące, które zatrzymują wydostające się z jabłek soki, mamy pewność, że zakalca nie będzie! Dodam tylko, że jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową, to super szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Najprostsze składniki, które z pewnością są w każdym domu. Nie trzeba obierać jabłek

Kuchnia Łukasza
Jabłecznik na kruchym cieście 177

Ostatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)minut w 180°C (aż do zezłocenia ciasta). Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, a na sam wierzch zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o średnich oczkach). Jabłecznik ponownie wstawić do lodówki i piec około 35-40 minut, aż do zezłocenia wierzchu jabłecznika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przygotowywanie kruchego ciasta Przygotowywanie masy jabłkowej Składania ciasta: 1./2 kruchego

Ugotować
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 154

bezą i jabłkami. Szarlotka  pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni  szarlotka  od jabłecznika?  Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być(...)jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej

Rita creative
Jabłecznik bardzo puszysty 191092

Niesamowicie delikatny i naprawdę bardzo puszysty jabłecznik, ja go uwielbiam. Szczególnie, że należy do ciast prostych w wykonaniu. I nie ma tutaj żadnego przekładania, wszystko pieczemy razem :). Piekłam go już kilkakrotnie, tym razem do ciasta dodałam skórkę otartą z cytryny, która nadała mu dodatkowego aromatu. Przekonajcie się czy taki jabłecznik trafia także w wasze podniebienia ;). Polecam! Przepis pochodzi ze strony(...)piec przez około 30 minut w temperaturze 175°C, aż wbity patyczek będzie suchy ( patyczek może być wilgotny od jabłek, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta ). Jabłecznik odstawić do całkowitego wystudzenia ( dopiero wtedy będzie się dobrze kroił ). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. UWAGA : Jabłecznik można upiec również z prażonymi jabłkami ze słoika - 1 duży słoik jabłek. Jeżeli

Opowieści z piekarnika
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 245

szarlotkę z bezą i jabłkami. Szarlotka  pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Niektórzy twierdzą że to jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być(...)jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej

RITA food channel
Szybki jabłecznik 201

Przepis na to ciasto jest dość stary. Pochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie(...)łyżki kakao. U mnie dzisiaj wersja podstawowa. Szybki jabłecznik Składniki: 8 jabłek szklanka cukru pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 2,5 szklanki mąki 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 25 x 21 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej

PatiGotuje
Kruchy jabłecznik z pianką. 169

Jabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka

Kuchnia Pokoleń
Ekspresowy puszysty jabłecznik 227

mnie nagła niespodziewana potrzeba zrobienia ciasta. I nie ma, że masa obowiązków, że tv kusi serialem, ja zamykam się w kuchni i czaruję ;) Tym razem wyczarowałam ekspresowy puszysty jabłecznik. Ekspresowy z 2 powodów, szybkości wykonania i szybkości znikania ;) heh musiałam schować kawałeczek żeby zrobić mu zdjęcie ;) Z racji tej "ekspresowości" przepis dodałam do akcji blogerskiej prowadzonej na Fb "Błyskawiczny piątek

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 261

Dzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gości, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie.   Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na „Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie”: Ciasto: 350g mąki pszennej użyłam tortowej 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka 80g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty zmielonych

Mała Cukierenka
Ciasto Jabłecznik z Budyniem - Szarlotka z Budyniem 345

łyżeczki cynamonu 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru kryształ Użyłam foremki o wymiarach 25 cm x 25 cm Link do filmu z przygotowania : Ciasto jabłecznik z budyniem https://www.youtube.com/watch?v=ieOUAsOBPIQ Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło lub margarynę , szczyptę soli i pocierając dłońmi łączę składniki ( można(...)używam tylko 400 ml czyli zmniejszam ilość mleka potrzebną do przygotowania budyniu o -20%. Ciepłym budyniem zaleję jabłka ułożone na cieście w foremce. Po 30 minutach Końcowe przygotowanie jabłecznika z budyniem : Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i rozwałkuję od razu na papierze do pieczenia ( ale można je rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i przenieść na wałku do foremki

Uwaga Babcia Gotuje