jabłecznik - 1459 przepisów (strona:8/98)

Jabłecznik francuski 114

Jabłeczników jest zapewne tyle, ile ludzi na świecie. Każdy ma swój przepis, ten najlepszy, który zawsze się udaje. Szarlotka na kruchym spodzie, biszkoptowe z musem jabłkowym. Każda z tych wersji jest smaczna i idealnie pasuje na deser. Jednym z jabłeczników, którym chciałem się dzisiaj podzielić i który zrobił małą furorę wśród klientów jest jabłecznik francuski. Dlaczego francuski? Albowiem wymyślił(...)szef kuchni David Lebovitz, od lat mieszkający we Francji i dbający o podniebienia paryżan. Jabłecznik ten jest bardzo szybki, mięciutki i naprawdę smaczny. Do tego, co najważniejsze, nie należy do drogich ciast.   Składniki: 4 jabłka 200g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli płatki migdałów cukier

Jacob Tastes
Smaczny jabłecznik bezglutenowy? To musi się udać… 114

Uwielbiam jabłka, zwłaszcza jesienią i zimą… Później przychodzi czas na bardziej sezonowe rozkosze podniebienia. Uwielbiam ciasta z jabłkami… jabłecznik, szarlotka, tarta… W dzieciństwie najłatwiejszego na świecie i zarazem najsmaczniejszego jabłecznika robiła moja mama. Teraz postanowiłam odtworzyć przepis… oczywiście w wersji bezglutenowej. Na średniej wielkości jabłecznik bezglutenowy (średnia tortownica) będziemy potrzebować: 6-7 niedużych jabłek garść rodzynek(...)Post Smaczny jabłecznik bezglutenowy? To musi się udać… pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta

Krzywa Prosta
Jabłecznik z budyniem 331

Przepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi . W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.   Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej - 250 g masła(...)pudrem. No cóż, Kasia sugerowała, aby (cyt.): „powstrzymać się od jedzenia go pierwszego dnia (ciasto również o niebo lepiej kroi się kiedy jest całkiem zimne a ciasto zmięknie).” Niestety, jabłecznik z budyniem wyglądał i pachniał tak kusząco, że nie można było się powstrzymać - ukroiłam jeszcze ciepły. Najlepszy ponoć ma być na drugi, albo nawet na trzeci dzień. Skąd takie stwierdzenie

mojewypiekiinietylko
Przepis na jabłecznik (szarlotkę) 300

rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z takich klasycznych przepisów od lat przygotowywanych jest jabłecznik, zwany również szarlotką. Dla wątpiących – w wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko(...)posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik. Przepis na jabłecznik – składniki: Ciasto: 250g tłuszczu (schłodzonego) 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 2 kg kwaśnych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonych

UgotujmyTo.pl
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką 2

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to najlepszy wypiek na jesienny deser, którego wykonanie jest bardzo proste. Łatwy przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Jabłecznik oprócz tradycyjnej szarlotki jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. O tej porze roku, ciasto z jabłkami jest obowiązkową pozycją na deser w moim domu. Zaraz po tradycyjnej szarlotce jest(...)Przygotowując ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, należy przygotować najpierw kruszonkę, którą wstawić do lodówki. Następnie obrać i pokroić jabłka, a dopiero później ucierać ciasto, wtedy cały proces robienia jabłecznika odbędzie się sprawnie i szybko. Należy również pamiętać, że składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej zaś masło na kruszonkę schłodzone. Wygląd i smak  ciasto jabłecznik

Kuchcik gotuje
Niemiecki jabłecznik z lukrem z przepisu babci 94

mnie samotnie, czy wstawać? Chyba sami rozumiecie jakie dylematy niesie z sobą nasze życie ;) Inne przepisy na inne ciasta z  jabłkami na blogu: Szarlotka z orzechami Soczysty jablecznik ze szmandem , czyli gesta, kwasna smietana Jablecznik babci Helenki Jablecznik z migdalowa skorupka Zatopiony jablecznik Pozdrawiam serdecznie Edyta

dolcevitainmykitchen
JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK 2706

Jabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam.        SKŁADNIKI : na ciasto półkruche      na blaszkę o wymiarach 25/30  3  szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem ( szklanka z duralexu ) 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy na dno blaszki wyłożonej papierem, wyrównujemy, rozkładamy jabłka i kładziemy drugie ciasto.  Jabłecznik pieczemy 45 minut w  temperaturze 180 % C, termoobieg.  Po upieczeniu jabłecznik stydzimy i posypujemy cukrem pudrem, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową 29

Może wyglądać, że to prosty jabłecznik, ale wcale nie prosty. To jest jabłecznik z dużą ilością jabłek i przepysznie chrupiącą kruszonką kurkumową. Smakuje obłędnie.  Lekkie, puszyste ciasto z zanurzonymi kawałeczkami jabłek, które po upieczeniu miękną i topnieją w buzi. Dodatek kurkumy nadaje ciastu pięknego, bursztynowego koloru, który zachęca do spróbowania, a kruszonka kurkumowa dodaje tu tego, czego brakuje - chrupkości(...)jest inaczej, przez to, że jabłka są obtoczone w skrobi i mące, które zatrzymują wydostające się z jabłek soki, mamy pewność, że zakalca nie będzie! Dodam tylko, że jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową, to super szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Najprostsze składniki, które z pewnością są w każdym domu. Nie trzeba obierać jabłek

Kuchnia Łukasza
Jabłecznik na kruchym cieście 59

Ostatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)minut w 180°C (aż do zezłocenia ciasta). Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, a na sam wierzch zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o średnich oczkach). Jabłecznik ponownie wstawić do lodówki i piec około 35-40 minut, aż do zezłocenia wierzchu jabłecznika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przygotowywanie kruchego ciasta Przygotowywanie masy jabłkowej Składania ciasta: 1./2 kruchego

Ugotować
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 52

bezą i jabłkami. Szarlotka  pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni  szarlotka  od jabłecznika?  Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być(...)jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej

Rita creative
Jabłecznik bardzo puszysty 150710

Niesamowicie delikatny i naprawdę bardzo puszysty jabłecznik, ja go uwielbiam. Szczególnie, że należy do ciast prostych w wykonaniu. I nie ma tutaj żadnego przekładania, wszystko pieczemy razem :). Piekłam go już kilkakrotnie, tym razem do ciasta dodałam skórkę otartą z cytryny, która nadała mu dodatkowego aromatu. Przekonajcie się czy taki jabłecznik trafia także w wasze podniebienia ;). Polecam! Przepis pochodzi ze strony(...)piec przez około 30 minut w temperaturze 175°C, aż wbity patyczek będzie suchy ( patyczek może być wilgotny od jabłek, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta ). Jabłecznik odstawić do całkowitego wystudzenia ( dopiero wtedy będzie się dobrze kroił ). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. UWAGA : Jabłecznik można upiec również z prażonymi jabłkami ze słoika - 1 duży słoik jabłek. Jeżeli

Opowieści z piekarnika
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 82

szarlotkę z bezą i jabłkami. Szarlotka  pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Niektórzy twierdzą że to jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być(...)jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej

RITA food channel
Szybki jabłecznik 74

Przepis na to ciasto jest dość stary. Pochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie(...)łyżki kakao. U mnie dzisiaj wersja podstawowa. Szybki jabłecznik Składniki: 8 jabłek szklanka cukru pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 2,5 szklanki mąki 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 25 x 21 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej

PatiGotuje