Wieloletni, sprawdzony przepis na pyszny domowy pszenno – żytni chleb na drożdżach. Prosty w wykonaniu chleb z piekarnika z chrupiącą skórką, to świetny pomysł na udany domowy wypiek. Jak upiec dobry chleb na drożdżach? Nasz przepis na domowy chleb z piekarnika z pewnością nie sprawi nikomu żadnych trudności. Idealne, świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i kanapki(...)pracy. Chleb domowy to bez wątpienia świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu. Jakości domowego chleba i radości z wypieku chleba własnej roboty nie można w żaden sposób porównać z tym drugim. Prosty domowy chleb o wiele dłużej zachowuje świeżość. Mamy pełną świadomość jakości takiego wypieku oraz produktów do niego użytych. Chleb to tradycja. Często spotykamy się z pytaniem: Jak zrobić
Kuchnia Na WypasiePerski chleb barbari Przepis na tradycyjny chleb z Iranu i Afganistanu. Perski chleb barbari to tradycyjny płaski chleb z charakterystycznymi rowkami na całej długości. W przeciwieństwie do takich wypieków jak chleb naan czy turecki chleb z patelni albo rumuńska i mołdawska placinta , chleb barbari można pokroić na niezbyt wysokie kromki. Należy on do największych bliskowschodnich chlebów. W najgrubszym miejscu wysokość(...)chleba barbari może wynosić około 4 cm, szerokość 35cm, a długość do 70 cm. Irański chleb barbari wypiekany jest z minimalną ilością drożdży, więc podana w przepisie ilość nie jest moją pomyłką. Dzięki długiej fermentacji ma wspaniałą strukturę, która wyglądem przypomina włoską ciabattę. Na wierzchu chleb posypujemy sezamem. Przepis na barbari bread bazuje na recepturze Omidy i pochodzi
Cztery Fajeryinne chleby bananowe, ten jest dość słodki . Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) niezbyt nadaje się na klasyczne kanapki z warzywami lub wędliną, ale za to jest idealny na szybkie śniadanie , jedzenie poza domem, a przede wszystkim jako śniadanie albo przekąska dla dzieci, których nie trzeba specjalnie namawiać do zjedzenia tego bardzo smacznego, bezglutenowego i dość zdrowego chleba. Słodycz bananów(...)miodu kontrastuje z goryczką ziaren kakaowca tworząc razem pyszną kompozycję o ciekawym smaku, która chyba każdemu przypadnie do gustu. Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) – przepis : jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) banany – 2 większe lub 3 mniejsze (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) miód – 3 łyżki mąka kokosowa – 1/2 szklanki mąka migdałowa – 1/2 szklanki olej kokosowy albo masło klarowane – 1/2 szklanki
PaleoSMAKSzukając ciekawych przepisów na paleo chleby, trafiłem na chleb bananowy z migdałami. Niewiele się zastanawiając, upiekłem go – wyszedł bardzo smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu(...)białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże lub 5 małych
PaleoSMAKCzas czytania: 4 min Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb. Tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś zapraszam na chleb z garnka-pytlowy. Wieczorem przed pójściem spać trzeba przygotować zaczyn, który przez noc nabierze mocy. Następnego ranka będziemy mogli przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. 🥘 Składniki Składniki na zaczyn(...)odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Chleb żytni z melasą Zastanawiacie się jak upiec pyszny domowy chleb, jaki wybrać przepis, pomogę wam w tych dylematach! Na początek kilka słów o składnikach potrzebnych do upieczenia chleba żytniego , w tym przypadku chleba na zaczynie przygotowanym z zakwasu żytniego . Oczywiście potrzebny będzie zakwas żytni, bez tego ani rusz! Jeśli nie macie go w swojej lodówce(...)cenny składnik, pamiętajcie o dokarmieniu go przed przystąpieniem do mieszania ciasta, zakwas musi być aktywny i mocny! Kolejny składnik to mąka żytnia biała typ 720 , dzięki takiej mące chleb będzie lżejszy i bardziej sprężysty niż gdybyśmy użyli ciężkiej maki razowej. Melasa Melasa jest to składnik, który nadaje pieczywu pięknego koloru i niepowtarzalnego smaku. Jak pewne wiecie, jest to produkt uboczny
SprawdzonaKuchnia.plChleb pszenny na drożdżach niebywale łatwo się piecze. To chleb dla zapracowanych lub początkujących piekarzy, szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje. Taki chleb piekę w piątkowe popołudnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na wypieki. Dopiero w weekend wyjmuję z lodówki zakwas i piekę chleb staropolsk i na zakwasie. Chleb wg dzisiejszego przepisu jest lekki, niezbyt wilgotny(...)dniach trochę czerstwieje (ale nadal jest całkiem smaczny). Dlatego piekę ten chleb w niezbyt dużej blaszce (wymiary podałam w przepisie), taką ilość aby rodzina zjadła go w ciągu 2 dni. Jeśli potrzebujecie większego chleba wystarczy podwoić ilość wszystkich składników przepisu. Domowy chleb na drożdżach znacznie szybciej traci wilgotność niż chleb na zakwasie. Lekko czerstwy domowy chleb pszenny doskonale nadaje się
Codziennik Kuchennywarzyw można zrobić chleb? Oczywiście, w dodatku c hleb bezglutenowy, bez zbóż i niskowęglowodanowy, a także ze zdrowym profilem tłuszczów nienasyconych. Chleb, który jest przy tym bardzo smaczny i szybko się go przygotowuje. Jak zrobić taki pyszny i zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna(...)wyszedł zakalec? Najważniejsze, żeby dobrze odsączyć warzywa z soku, zadbaj też, by wszystkie składniki (poza roztopionym masłem) były w temperaturze pokojowej. Nie otwieraj za często pieca i daj chlebowi troszkę przestygnąć w formie pod koniec – nie wyciągaj go za szybko. Możesz wzbogacić smak tego chleba dodając różnych przypraw. Świetnie smakuje w nieco pikantnej nucie , spróbuj dodać trochę pieprzu, bazylii
PaleoSMAKPowszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt! Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować(...)mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go wypróbować - choć z lekkimi modyfikacjami - i się nie zawiodłam! Chleb wyszedł pyszny, a samo
Grunt to przepis!Jeżeli lubicie oliwki i chleby z wyrazistymi dodatkami, to ten chleb będzie wam smakował. Równie smaczny wychodzi z tego samego ciasta płaski chlebek - fougasse. Zgodnie z sugestią autora przepisu, J. Hamelmana, zrobiłam tym razem jeden chleb podłużny (ok 1 kg) a z reszty ciasta płaski, prostokątny chlebek. Chleb piekłam tego samego dnia, więc nie sprawdziłam czy ciasto(...)wyrastaniu w lodówce jest faktycznie lepsze. Mogę natomiast powiedzieć, że chleb długo utrzymuje świeżość. Po siedmiu dniach był po prostu trochę podsuszony, ale nadal nadawał się do jedzenia. Przepis z książki "Chleb", autor Jeffrey Hamelman składniki zaczyn 160g mąki chlebowej pszennej 200 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe
Stare GaryChleb z trzeszczącą skórką na zakwasie... Cudowny zapach unoszący się z kuchni - domowej piekarni. I on: pszenno-żytni chleb na zakwasie. O chrupiącej, trzeszczącej po wyjęciu z piekarnika skórce. Dobrze wypieczony. O zwartym miąższu. Pyszny! Polecam! Składniki: Zaczyn: 90 g zakwasu żytniego; 110 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 40 g mąki żytniej(...)filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 - 2,5 godziny
Gospodyni MiejskaSwoją przygodę z pieczeniem chleba zaczynałam od gotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo zapoznać się z tematem pieczenia chleba, zaopatrzyć w różne rodzaje mąki. Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka(...)gotowa mieszanka bardzo ułatwia życie, gdy chcemy upiec chleb na szybko. Ostatnio trafiłam na stronę Chleb na zdrowie i "z pewną taka nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM. Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się
Kulinarne przygody Gatitydzisiejszym artykule przedstawimy przepisy na domowe pieczywo od chleba po bułeczki , które pozwolą Ci cieszyć się smakiem świeżego, domowego wypieku. Pieczenie własnego pieczywa to nie tylko sposób na zdrowsze i smaczniejsze posiłki, ale także doskonała okazja do eksperymentowania z różnymi smakami i dodatkami. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na klasyczny chleb pszenny, chleb na zakwasie, chleb z dodatkami, bułeczki drożdżowe, bułeczki(...)najlepiej kupować świeże, choć można również użyć suszonych. Jeśli chodzi o sól, warto wybrać sól morską lub himalajską, które są bogatsze w minerały niż sól kuchenna. Przepisy na domowy chleb W tej części artykułu przedstawimy różne przepisy na chleb , które można przygotować w domu. Omówimy klasyczny chleb pszenny, chleb na zakwasie oraz chleb z dodatkami. Klasyczny chleb pszenny: krok
Ugotowane pozamiataneJesteś FIT i wyznajesz filozofię zero waste? Świetnie się składa, przepis na FIT chleb w jajku z piekarnika jest idealny dla Ciebie. Soczysty chlebek z piekarnika jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Jestem pewna, że uda się każdemu. Podpowiem także, z czym jeszcze podawać chleb w jajku z piekarnika. Chlebem w jajku lub maczanym w śmietanie zajadałam się(...)Obecnie dzięki popularnej filozofii nie marnowania jedzenia – zero waste, potrawa powraca na nasze talerze. Swoje robi też, wszędzie obecna drożyzna, której nie pamiętają najstarsi górale :-). Jeśli szukasz tradycyjnego chleba w jajku, smażonego na patelni, to polecam przepis https://ania-gotuje.pl/przepis/chleb-w-jajku/ Jednak wszystkie osoby dbające o linię, zapraszam na wersję FIT bez tłuszczu . Nie wyrzucaj czerstwego chleba, zobacz
Ania gotujeSkoro da się zrobić chleb z ziemniaków ( Chleb paleo z ziemniaków i lnu ), to pewnie da się też zrobić z batatów. Rzeczywiście, chleb z batatów jest bardzo smaczny i choć nie zawiera cukru, miodu ani żadnego słodzika, to jest na tyle słodki , że można go też nazwać ciastem 🙂 Kiedy przychodzą zimne dni, mój organizm domaga się większych ilości węglowodanów. Latem(...)chleb byłby dla mnie za słodki, jest za to dobrą propozycją na jesień albo zimę. Przypuszczam, że wielu czytelników ma podobnie. Chleb paleo batatowy (ze słodkich ziemniaków) – bezglutenowy, bez nabiału i cukru – przepis: bataty – 1,5 szklanki purée z ugotowanych (3 mniejsze lub 2 większe) jajka – 6 (zobacz też: Zamiast jajek ) olej kokosowy
PaleoSMAKDzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb . Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb(...)orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania – będzie ten chleb często gościł w naszym domu Chleb orkiszowy na drożdżach Składniki: 30 g świeżych drożdży (u mnie 14 g drożdży instant) 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie 1 łyżeczka cukru) 2-3 łyżki letniej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej
UgotujmyTo.plChleb pszenny na zakwasie żurkowym... Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką. Przygotowany na bazie zakwasu na żur. Z dużą ilością ziaren. Najlepszy, domowy! Składniki: 500 g mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 125 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 1/2 łyżki soli; 1 łyżka słoneczniku + odrobina do posypania po wierzchu(...)łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba, przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 250 ml letniej wody i około 5 czubatych łyżek mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić
Gospodyni MiejskaChleb gryczany ze słonecznikiem... Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej. Ze złocistą i chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej. Z dodatkiem ziaren słoneczniku. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej. I nie tylko. Zapraszam! Składniki: 500 g mąki gryczanej; Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g); 4 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki oleju + odrobina(...)przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą
Gospodyni MiejskaChleb orkiszowo-żytni na zakwasie... Podłużny, złocisty bochenek. Upieczony na bazie mąki żytniej i orkiszowej. I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu... Poezja smaku i zapachu! Składniki: Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego; 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej; 100 g letniej wody; Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 150 g mąki żytniej (typ 720); 350 g mąki pszennej (u mnie(...)ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie podłużnego bochenka - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie chleb
Gospodyni MiejskaPrzepis na bardzo łatwy i szybki do wykonania chleb żytni - w sam raz dla początkujących, lub dla tych, którzy chcą świeżym chlebem uraczyć gości wkrótce pukających do drzwi. Wystarczy trochę mąki żytniej, wody i drożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb. Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie(...)letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól
Grahamka, weka i kajzerkamówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)pokombinować troszkę z mąkami i zamiast mąki pszennej razowej dałam mąkę gryczaną. W ten sposób powstała kolejna odmiana cięższego, lekko razowego chleba na zakwasie. Inne moje razowe chleby znajdziecie tutaj: chleb wieloziarnisty na zakwasie , razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy , chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu , wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie . Chleb na zakwasie
Kulinarne przygody GatityProtokół autoimmunologiczny (restrykcyjna wersja diety paleo stosowana przy chorobach z autoagresją, np. Hashimoto ) wyklucza między innymi jajka, które wchodzą w skład zdecydowanej większości przepisów na chleby paleo. Zastąpienie jajek żelatyną czy siemieniem lnianym nie zawsze się sprawdza. Całe szczęście są przepisy na chleby AIP – chleby dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych – bez jajek, zbóż, nabiału, strączków, orzechów i wszelkich nasion(...)cukru i alergenów . Tak, można jeść chleb przy Hashimoto! Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo . Przepis na chleb paleo bez jajek – chleb dyniowy AIP: mąka/skrobia ziemniaczana , ararutowa albo z tapioki – 2 szklanki purée z dyni – 1 szklanka ( przepis ) olej kokosowy – ½ szklanki mąka kokosowa > – 4 łyżki miód – 3 łyżki ocet jabłkowy
PaleoSMAKnawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka. Zazwyczaj pieczywo i tak kupujemy, bo nie mamy czasu codziennie piec własnego ale jeśli jest możliwość, robimy własne bułki czy chleb i najczęściej zjadamy jeszcze ciepłe. Nigdy nie brałam się za chleby na zakwasie, bo do tej pory nie czułam pociągu do tego totalnie, więc kiedy wreszcie przemknęła mi przez głowę(...)taka myśl: "a może by tak upiec własny chleb", zaczęłam przegrzebywać internet w poszukiwaniu chleba bez zakwasu oczywiście. Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na "szybki chlebek włoski, który uda się każdemu" i to zdanie przesądziło sprawę. Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEweekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać do czegokolwiek innego. Po raz kolejny przy pieczeniu chleba sięgnęłam po gotową mieszankę mąk. Jeśli już widzieliście przepis na chleb baltonowski , mogliście tam przeczytać co nieco o mieszance mąk z Polskich Młynów. Tym razem użyłam(...)mąki do chleba mieszanego z tej firmy. Na opakowaniu po raz kolejny, tak jak w mieszance na chleb baltonowski, producent zapędził się z opisem przygotowania – jest dokładnym przedrukiem z opakowania chleba baltonowskiego. I tym razem, według takiego przepisu – nie wróżyłabym Wam szans na upieczenie dobrego chleba. Tym razem z ciekawości zważyłam mieszankę na elektrycznej wadze z dokładnością
Karo in the KitchenPyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek. składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) Namoczone ziarno 60g siemię lniane 190g wody ciasto właściwe 690 g mąki pszennej(...)ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe. Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze
Stare GaryOstatni raz w tym roku dostaliśmy zaproszenie do wspólnego pieczenia chleba. Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-grudzien-zaproszenie/ ) zaproponowała nam do pieczenia chleb z suszonymi owocami na drożdżach, który to przepis pochodzi z książki Artisan Breads. Jej autorem jest Jan Hedh, znany szwedzki cukiernik i piekarz. A receptura tego chleba powstała w piekarni Olofa Viktorsa, która wraz z cukiernią mieści się w Glemminge(...)pistacji dodałam orzechy laskowe. Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym
UgotujmyTo.plKolejny rozpoczęty miesiąc i kolejne wspólne pieczenie chleba zorganizowane przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/majowa-piekarnia-zaproszenie/ ) i kolejny wspaniały chleb do odkrycia, tym razem z przepisu Moniki – chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem ( http://gotujebolubi.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem/ ). Zdjęcia chleba zrobione przez Monikę mnie zachwyciły…. i bardzo chciałam ten chleb przygotować, choć nie czułam się w ten weekend najlepiej. Niestety nie zawsze(...)chęci wystarczają…. Mój chleb wyszedł smaczny, ale niestety nie miał tych cudownych dziur…:( Nawet nie wiem, co mi nie poszło… Zaczyn był dojrzały, bo go przetestowałam. Wyrabiałam nawet trochę dłużej niż w przepisie, choć wg mnie jeszcze powinnam go wyrabiać. Po 4 godzinach w lodówce nie podniósł się nawet o milimetr, pomyślałam, że jak go wyjmę
UgotujmyTo.plChleb pszenno - żytni ze słonecznikiem... Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem. Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika. Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba. Słonecznikowa pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania(...)miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić
Gospodyni Miejska