chleb - 25628 przepisów (strona:8/1709)

Chleb żytni, łatwy i szybki 217

Przepis na bardzo łatwy i szybki do wykonania chleb żytni - w sam raz dla początkujących, lub dla tych, którzy chcą świeżym chlebem uraczyć gości wkrótce pukających do drzwi. Wystarczy trochę mąki żytniej, wody i drożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb.  Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie(...)letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania  Przygotowanie chleba: W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 192

mówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)pokombinować troszkę z mąkami i zamiast mąki pszennej razowej dałam mąkę gryczaną. W ten sposób powstała kolejna odmiana cięższego, lekko razowego chleba na zakwasie. Inne moje razowe chleby znajdziecie tutaj:  chleb wieloziarnisty na zakwasie ,  razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy ,  chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu ,  wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie . Chleb na zakwasie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek) 306

Protokół autoimmunologiczny (restrykcyjna wersja diety paleo stosowana przy chorobach z autoagresją, np. Hashimoto ) wyklucza między innymi jajka, które wchodzą w skład zdecydowanej większości przepisów na chleby paleo. Zastąpienie jajek żelatyną czy siemieniem lnianym nie zawsze się sprawdza. Całe szczęście są przepisy na chleby AIP – chleby dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych – bez jajek, zbóż, nabiału, strączków, orzechów i wszelkich nasion(...)cukru i alergenów . Tak, można jeść chleb przy Hashimoto! Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo . Przepis na chleb paleo bez jajek – chleb dyniowy AIP: mąka/skrobia ziemniaczana , ararutowa albo z tapioki – 2 szklanki purée z dyni – 1 szklanka ( przepis ) olej kokosowy – ½ szklanki mąka kokosowa > – 4 łyżki miód – 3 łyżki ocet jabłkowy

PaleoSMAK
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 187

nawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka. Zazwyczaj pieczywo i tak kupujemy, bo nie mamy czasu codziennie piec własnego ale jeśli jest możliwość, robimy własne bułki czy chleb i najczęściej zjadamy jeszcze ciepłe. Nigdy nie brałam się za chleby na zakwasie, bo do tej pory nie czułam pociągu do tego totalnie, więc kiedy wreszcie przemknęła mi przez głowę(...)taka myśl: "a może by tak upiec własny chleb", zaczęłam przegrzebywać internet w poszukiwaniu chleba bez zakwasu oczywiście. Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na "szybki chlebek włoski, który uda się każdemu" i to zdanie przesądziło sprawę. Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 184

weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać do czegokolwiek innego. Po raz kolejny przy pieczeniu chleba sięgnęłam po gotową mieszankę mąk. Jeśli już widzieliście przepis na chleb baltonowski , mogliście tam przeczytać co nieco o mieszance mąk z Polskich Młynów. Tym razem użyłam(...)mąki do chleba mieszanego z tej firmy. Na opakowaniu po raz kolejny, tak jak w mieszance na chleb baltonowski, producent zapędził się z opisem przygotowania – jest dokładnym przedrukiem z opakowania chleba baltonowskiego. I tym razem, według takiego przepisu – nie wróżyłabym Wam szans na upieczenie dobrego chleba. Tym razem z ciekawości zważyłam mieszankę na elektrycznej wadze z dokładnością

Karo in the Kitchen
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 174

Pyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek.  składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody  30g -  2  łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) Namoczone ziarno 60g siemię lniane 190g wody ciasto właściwe 690 g mąki pszennej(...)ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe. Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,    łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze

Stare Gary
Chleb z suszonymi owocami 132

Ostatni raz w tym roku dostaliśmy zaproszenie do wspólnego pieczenia chleba. Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-grudzien-zaproszenie/ ) zaproponowała nam do pieczenia chleb z suszonymi owocami na drożdżach, który to przepis pochodzi z książki Artisan Breads. Jej autorem jest Jan Hedh, znany szwedzki cukiernik i piekarz. A receptura tego chleba powstała w piekarni Olofa Viktorsa, która wraz z cukiernią mieści się w Glemminge(...)pistacji dodałam orzechy laskowe. Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym

UgotujmyTo.pl
Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 109

Kolejny rozpoczęty miesiąc i kolejne wspólne pieczenie chleba zorganizowane przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/majowa-piekarnia-zaproszenie/ ) i kolejny wspaniały chleb do odkrycia, tym razem z przepisu Moniki – chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem ( http://gotujebolubi.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem/ ). Zdjęcia chleba zrobione przez Monikę mnie zachwyciły…. i bardzo chciałam ten chleb przygotować, choć nie czułam się w ten weekend najlepiej. Niestety nie zawsze(...)chęci wystarczają…. Mój chleb wyszedł smaczny, ale niestety nie miał tych cudownych dziur…:( Nawet nie wiem, co mi nie poszło… Zaczyn był dojrzały, bo go przetestowałam. Wyrabiałam nawet trochę dłużej niż w przepisie, choć wg mnie jeszcze powinnam go wyrabiać. Po 4 godzinach w lodówce nie podniósł się nawet o milimetr, pomyślałam, że jak go wyjmę

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 175

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem... Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem. Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika. Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba. Słonecznikowa pychota!   Składniki: 500 g mąki pszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania(...)miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić

Gospodyni Miejska
Chleb wileński żytni 203

już pisałam w jednym ze starszych wpisów, czasami gdy mam totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam w sklepie internetowym  Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę  z ich mieszanek, ale ten wyjątkowo podbił moje serce, a właściwie moje podniebienie... Co ważne mieszanki nie zawierają konserwantów(...)Chleb wileński jest chlebem w 100% żytnim, dodatkowo słód i kminek nadają mu fantastyczny smak i zapach.  Chleb  wileński Składniki: 1 opakowanie   mieszanki na chleb wileński 100% żytni 400 g wody Wykonanie: Wodę podgrzewamy do 30 stopni C. Zawartość obu torebek zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach 10

chyba mój ulubiony chleb. Stety, niestety, bo jednak wolałabym żeby był na mące orkiszowej, która jest zdrowsza od typowej pszennej. Cóż, nie przeskoczę tego. Próbowałam już tylu wersji chlebów, że głowa mała. Na różnych rodzajach mąk, na gryczanej też. Na drożdżach świeżych, suszonych, na samym zakwasie. Z żurawinami, pestkami dyni i innymi płatkami owsianymi. Część z Was pewnie zapyta(...)mieszać zakwas z drożdżami. Już spieszę z odpowiedzią. Bo chleb na samym zakwasie potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie, a nie zawsze jest na to czas. Drożdże powodują, że taki chleb rośnie dosłownie maksymalnie 2 godziny, ten na zakwasie jak się sfoszy, rośnie nawet paręnaście. To po co ten zakwas, skoro można upiec chleb na samych drożdżach? No można, ale już

Kardamonovy
Chleb w jajku 29

Wspaniały smak dzieciństwa: chleb w jajku. Dziś to popularne danie w myśl zasady nie marnowania jedzenia filozofii zero waste. Któż z nas nie pamięta tego pysznego przysmaku, którym zajadaliśmy się w młodości? To danie jest tak smaczne i proste, że może warto przypomnieć sobie jego smak? Zobacz z czym jeszcze podawać chleb w jajku. Przepis na chleb w jajku jest(...)bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Z potrawą poradzi sobie każdy. Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zobacz, jak w 2 prostych krokach usmażyć pyszną przekąskę na śniadanie lub kolację. Chleb w jajku polecam także w diecie wegetariańskiej, po usmażeniu na maśle lub oleju. Chleb w jajku – składniki: Kaloryczność: 220 kcal w 100 g. 4 kromki chleba pszennego (koniecznie czerstwego

Ania gotuje
Pieczenie własnego chleba w domu. Wiesz co jesz! 43

Statystyczny Polak zjada co roku około 50 kilogramów chleba - tak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej. Ilość ta systematycznie spada - od 2000 roku ilość spożywanego pieczywa zmniejszyła się o niemal 30 kilogramów. Dlaczego tak się dzieje? Powodów jest kilka. Niektórzy uważają, że tuczy, inni wskazują na to, iż jego jakość spada, a jeszcze inni podkreślają(...)jest za drogi. Sporo w tym prawdy - chleb w sklepach często jest chemicznie ulepszany, a jego cena nie jest już tak niska, jak jeszcze kilka lat temu. Pieczywo coraz częściej przegrywa z płatkami, makaronami i różnego rodzaju przekąskami. To błąd. Dietetycy podkreślają, iż chleb powinien stanowić jeden z głównych elementów piramidy żywieniowej. Warunkiem jest to, aby był wypieczony z dobrej

Moja smaczna kuchnia
Japoński chleb mleczny Hokkaido 82

Japoński chleb mleczny Hokkaido  Przepis na chleb tostowy lub kanapkowy długo świeży. Japoński chleb mleczny Hokkaido na zasmażce wodnej tangzhong zachowuje świeżość znacznie dłużej niż inne chleby pszenne. Pod tym względem dorównuje mu jedynie chleb orkiszowo konopny . Przepis na chleb mleczy Hokkaido jest długi, ale to dlatego, że starałam się wszystko bardzo dokładnie opisać.  Japoński chleb na zaczynie(...)tangzhong jest w rzeczywistości bardzo łatwy do przygotowania. Jeśli zawsze żyjesz w biegu i na wszystko brakuje Ci czasu, skorzystaj z przepisu na nocny chleb mleczny Hokkaido. Znajdziesz go na końcu artykułu.   Chleb mleczny na zasmażce wodnej tangzhong jest bardzo miękki i puszysty.   Co to jest tangzhong Tangzhong znana jako zasmażka wodna, to pasta z mąki gotowanej

Cztery Fajery
Chleb codzienny 56

Czas czytania: 3 min W moim menu znajdziecie sporo przepisów na szybkie pieczywo z różnego rodzaju mieszanek mąk i dodatków, ale ten chleb to numer jeden! Pewnie zdarza się to i w Waszych domach, że jakimś cudem wieczorem okazuje się, że nie ma chleba! Co wtedy? Oczywiście można pojechać do sklepu i coś kupić, tylko co można dostać późnym(...)wieczorem w sklepie? Najpewniej dostaniemy stare pieczywo lub foliowane z długim terminem przydatności! To chyba już lepiej zrobić naleśniki niż jeść taki chleb. A co, kiedy jednak chcemy zjeść pyszną kanapkę na kolację?! Odpowiadam, chleb codzienny, to jest rozwiązanie w nagłych wypadkach i nie tylko. Przykryć wierzch foremki folią spożywczą i odstawić na około 20 – 30 minut w bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl