szybko potrzebowałem chleba. Ale tak naprawdę na szybko. Nie za 3 czy 4 godziny, ale tak bardziej za 1,5 godziny. A nie za bardzo mogłem iść do sklepu. No i co zrobić? Bo to nie tak, że mogłem się wtedy obejść bez tego chleba. Po prostu był mi potrzebny i jednocześnie nie mogłem iść do sklepu. Nie pozostało(...)więc nic innego jak na szybko opracować taką recepturę, która pozwoli mi cieszyć się chlebem za 1,5 godziny. Tak, ja wiem, że chleb to przede wszystkim czas. Że nie da się zrobić prawdziwego chleba nie dysponując czasem. To oczywiście prawda, zawsze to powtarzam. Chleb musi być dobrze wyrobiony, musi się w nim wyrobić siatka glutenowa, musi wyrastać, a najlepiej
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 4 min Chleb pszenny z czarnuszką Mam nadzieję, że zakochaliście się już w pieczeniu chleba ! Jeśli jeszcze nie, to może ten przepis zachęci was do domowych wypieków? Jest to jeden z najprostszych domowych chlebów na drożdżach. Ciasto takie zazwyczaj przygotowuję w wieczór przed pieczeniem, a dopiero następnego formuję i piekę chleb. W dzisiejszym przepisie pominęłam proces nocnego wyrastania(...)godziny, aby wyrosło, a drożdże mogły się rozmnożyć. Kolejnym krokiem jest składanie ciasta. Składanie ciasta Po tym czasie konieczne jest wspomniane już składanie ciasta , ten zabieg wzmacnia chleb, daje mu sprężystość i wspaniałą strukturę gotowego pieczywa. Składanie to bardzo prosty zabieg, ale żeby sobie go ułatwić, należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto się nie kleiło do rąk. Mokrą dłonią sięgamy
SprawdzonaKuchnia.plprośbę Edyty, czytelniczki mojego bloga upiekłam chleb bezglutenowy. Ten chleb był dla mnie nie lada wyzwaniem. Jedni z konieczności drudzy z innych powodów nie jedzą tradycyjnego chleba. Mam nadzieję, że ten przepis posłuży jednym i drugim. . Tarte jabłko, którego często używam do tradycyjnych chlebów na zakwasie, również w chlebie bezglutenowym sprawdziło się doskonale! Na pewno wspomogło fermentację a przy(...)okazji dodało smaku i zapachu. Nawet nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak pyszny! Zakwas był na tyle młody iż do końca nie wierzyłam, że będzie to chleb zjadliwy. Kiedy go ukroiłam / radzę kroić dopiero następnego dnia / byłam mile zaskoczona. Nie mam doświadczenia w pieczeniu tego typu chleba ale doświadczenie w chlebach tradycyjnych bardzo się tu przydało. Chleb daje
Leśny ZakątekUpiekłam chleb pszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela(...)przez co moje weekendowe plany pieczenia chleba prawie wzięły w łeb. Prawie, bo poratował mnie pobliski Aldi, który ma w swojej ofercie 3 gotowe mieszanki chlebowe- chleb wiejski, chleb ze słonecznikiem i chleb pełnoziarnisty. Cena? Patrząc na cenę dobrej jakości mąki- żadna, bo każdy z kilogramowych opakowań kosztuje 4,89 złotego, a mamy z niego dwa bochenki chleba po 750g
Karo in the Kitchenkolejny wspólnie pieczony chleb w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . Tym razem wybrany został chleb pomidorowy Dany z Leśnego Zakątka …. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)! Nie powinna(...)długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć…. Nie udało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków
UgotujmyTo.plChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami... Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu. Z mąk razowych - pszennej i żytniej. Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi. Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki żytniej razowej; 1/4 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/4 szklanki płatków jęczmiennych; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina(...)suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera). Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami. Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna
Gospodyni MiejskaSzacunek do chleba wpoili mi rodzice, słowa jakie ciągle powtarzali "nigdy nie wyrzucaj chleba do kosza bo kiedyś może Ci go zabraknąć" tkwią we mnie do dziś. Nigdy chleba nie wyrzuciłam teraz tego uczę moje córki. Wiadomo chleb czasem zostaję, w dzieciństwie mama smażyła go nam na patelni i podawała z cukrem. Jakie to było pyszne. Ja chleb jak dziś(...)zostanie wykorzystuję go w inny sposób. Nazywamy go chleb z dziurką :) Robię go tak... SKŁADNIKI: porcja na 1 osobę czas przygotowania 15 min. - 2 kawałki chleba - masło 1/2 kostki - jajka 2szt - szczypiorek - pomidor - sól , pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - z kawałka chleba wykrawam ze środka dziurkę - na rozgrzaną patelnię wkładam kawałek masła i układam na niej chleb - w środek
Basia w kuchnisię z tym wiąże, że mój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp do pilota :)) Mecz, piwko i przekąska ot co im potrzeba. Poszłam dalej upiekłam chleb piwny stworzenie takiego chleba co prawda trwa dwa całe mecze, ale warto jest pyszny, delikatny, z nuta karmelu a zarazem ma to coś w sobie, więc będę go piekła(...)wykładamy ciasto na dobrze omączony blat składamy ciasto za pomocą łopatki (ciasto jest dość luźne ) do środka, po czym dzielimy ciasto na pół i formujemy okrągły lub prostokątny chleb. Uważamy, aby jak najmniej mąki dostało się do środka ciasta. Jeżeli używamy foremek np. (keksówek ) delikatnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką razową (może być równie inna) - wkładamy ciasto
Basia w kuchniDziś światowy dzień chleba ..i wpis z chlebem musi być..Dawno nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba ,,,no i końcu się udało..tym razem propozycją do wspólnego wypiekania chleb był chleb kaszubski z bloga Marcina . (przepis cytuję za Marcinem ) podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 g świeżych drożdży Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie(...)dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu [ dałam Smalczyk Smakowita Pajda] mąka
Moje domowe kucharzenierazem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga Leśny zakątek , który prowadzi Dana. Ciasto podzieliłam na 2 bochenki, bo gdy zajrzałam do miski gdzie wyrastało ciasto, zrobiło się go bardzo dużo :-). Niestety chlebki lekko mi klapnęły po wyjęciu z koszyczków. Chyba moje ciasto(...)było troszkę za rzadkie, a poza tym zastała mnie już noc z tymi rosnącymi chlebami i musiałam już włożyć do piekarnika, nie mogłam już dłużej czekać. Następnym razem zostawię je do rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano. Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki
Kulinarne przygody GatityJestem obecnie w szale pieczenia chleba. Jeszcze nie skończyłam swojego bochenka, już myślę nad jego inną wersją. Jeżeli chodzi o pieczywo dla My to sprawa jest dużo prostsza, bo on może jeść jedynie ten z mąki żytniej 2000, ewentualnie z domieszką orkiszu. A, no i mąka gryczana też wchodzi w grę. Na razie więc korzystam jedynie z tych trzech rodzajów(...)mąk. Parę dni temu kupiłam także jaglaną, ale za nią na razie się nie zabieram. Pamiętam jak parę lal temu mówiłam, że nie będę w domu piekła żadnego chleba, a z tydzień temu kupiłam sobie książkę kucharską pt: „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey’a Hamelmana. Na razie nie będę się rozpisywać na jej temat
KardamonovyChleb orkiszowy na zakwasie, pieczony w żeliwnym garze, to ostatnio najczęściej pieczony przeze mnie chleb. Moja Rodzinka go uwielbia. Ma wszystko to, co dobry chleb mieć powinien. Meeega chrupiącą (cudną) skórkę i pełen- zwarty, elastyczny i wilgotny miąższ. Takiego chleba nie uświadczymy w sklepie. Ale nic trudnego przygotować go samemu w domu. A zapach tak pieczonego chleba, jest po prostu(...)bajeczny...:-) Poprzedni przepis na chleb , który piekłam z okazji Światowego Dnia Chleba, dopracowałam chyba już do perfekcji, wszak ..."ćwiczenie czyni mistrza...", a piekę go min. 1-2x w tygodniu, więc trochę już tego upiekłam. I wiecie co jest jeszcze cudne w tym chlebie, on nigdy nie wychodzi taki sam. Każdy kolejny chleb jest inny od poprzedniego. O ile chleby
Smaczne ZdroweOstatnio zaniedbałam i pieczenie chlebów i prowadzenie bloga. Taka smutna rzeczywistość. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Zmuszona byłam przez miesiąc do kupowania chleba i wiecie co, nawet mi smakował. Smakował, dopóki nie wróciłam do pieczenia domowych chlebów. Zapraszam na wiejski chleb, z dodatkiem siemienia lnianego. Na pewno następnym razem dodam kminku. Przepis pochodzi(...)książki Kena Forkisha „Mąka, Woda, Drożdże, Sól. Rzecz o pieczeniu chleba”. Przyznam się, że to trzeci chleb pieczony z tej książki i trzeci chleb, po prostu doskonały. Ja zawsze w chlebie pszennym miałam problem ze skórką. Nie była ona taka chrupiąca, jakbym chciała, tylko bledsza. Sam chleb również nie pozostawał długo świeży, tylko zwykle kruszył się po kilku
Mieszam w GarnkuNajczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion - słonecznik, dynia , siemię lniane lub czarnuszka . Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa(...)zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był raz chleb z chrzanem ). Zachęcam do szukania ciekawych przepisów z najprzeróżniejszymi dodatkami, i oczywiście do dzielenia się z nami tymi przepisami. Dzisiaj ja podzielę się przepisem na chleb fasolowy - z dodatkiem pure z białej fasoli. Fasolę można ugotować
Grahamka, weka i kajzerka