chleb - 25628 przepisów (strona:6/1709)

Chleb wiejski 96

Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak w tym przepisie użyję zakwasu instant dlatego wzbogacę chleb odrobiną drożdży, aby znacznie lepiej wyrósł i w środku porobiły się charakterystyczne dziury. Od razu uprzedzam, że chleb wymaga czasu, jest to chleb(...)długo wyrastający, dlatego najlepiej jest przygotować go wieczorem i piec rano następnego dnia. Wiele osób powraca do tego, co było kiedyś – czyli do pieczenia chleba w domu. Dawniej pieczono chleb codziennie, na mące z młyna, z domowym zakwasem dokarmianym nie tylko mąką żytnią ale również klasyczną mąką pszenną. Chleb wiejski charakteryzuje się długim czasem wyrastania oraz chrupiącą skórką. Chleb

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb z kawą 66

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny(...)puszysty no i oczywiście bardzo smaczny. Kawa nadała mu wyjątkowego karmelowo - kawowego smaku i pięknego kawowego koloru. chleb z kawa [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 50 g zakwasu żytniego 390 g wody leniej 200 g mąki pszennej typ 500 250 g semoliny lub mąka krupczatka 2 łyżki kawy

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb na zakwasie. Jak samodzielnie upiec chleb? 95

Print Domowy chleb na zakwasie. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dziś dla odmiany chciałabym się z wami podzielić przepisem na chleb. Według tej recepty wykonywałam go po raz pierwszy. Jak sami widzicie po zdjęciach, wypiek się udał. Kilka lat temu piekłam podobny chleb, był on jednak z gotowego zakwasu, otrzymanego od znajomej rodziny. Sam chleb(...)gotowania czy pieczenia, kiedy coś nam się nie udaje. Obecny przepis jest inny. Wypieki wychodzą lekkie i bardzo smakowite, odrobinę mokre w środku i chrupiące na zewnątrz. Zakwas do chleba naprawdę nadaje wyśmienity smak ciastu. Od kilku lat mieszkamy za granicą i niestety nie mamy dostępu do typowego polskiego chleba na zakwasie. Zmuszona byłam zrobić go więc sama. Z opisu

Zufi.pl
Chleb kaszubski na podmłodzie 104

Kolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina . Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia(...)względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)! Chleb kaszubski na podmłodzie

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny z czosnkiem 147

Chleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną

Gospodyni Miejska
Litewski na starogardzkiej 211

znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem naszych wschodnich sąsiadów. Ciemny chleb z aromatem kminku, o dość wilgotnym miąższu, któremu nutę słodkości dał dodatek melasy. Chleb dość długo się piecze. Po upieczeniu jest dosyć wilgotny, więc powinien dobrze wystygnąć i odparować. Warto odczekać(...)najmniej 12 godzin po upieczeniu, zanim zacznie się go kroić. Ci, którzy nie lubią zbyt twardych skórek, mogą bezpośrednio po upieczeniu chleba posmarować go olejem lub oliwą, przy użyciu kuchennego pędzla. Skórka jest wtedy bardziej miękka. Przepis źródłowy troszeczkę zmodyfikowałem. Mąkę żytnią razową zamieniłem na starogardzką (po prostu termin nadciągał). Zamiast prażenia odrobiny mąki użyłem zmielonego słodu karmelowego. Można

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 7

Jestem obecnie w szale pieczenia chleba. Jeszcze nie skończyłam swojego bochenka, już myślę nad jego inną wersją. Jeżeli chodzi o pieczywo dla My to sprawa jest dużo prostsza, bo on może jeść ten z mąki żytniej (najlepiej 2000), od czasu do czasu z domieszką orkiszu. A, no i mąka gryczana też wchodzi w grę. Na razie więc korzystam jedynie(...)rodzajów mąk. Parę dni temu kupiłam także jaglaną, ale za nią na razie się nie zabieram. Pamiętam jak parę lat temu mówiłam, że nie będę w domu piekła żadnego chleba, a z tydzień temu kupiłam sobie książkę kucharską pt: „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey’a Hamelmana. Na razie nie będę się rozpisywać na jej temat

Kardamonovy
Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. 55

Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. Ten chleb jest chyba najlepszym chlebem z kalafiora i jajek . Jest niskowęglowodanowy i bez glutenu . Ten bochenek chleba kalafiorowego z czosnkiem i rozmarynem tworzy pyszny chleb dla osób na diecie keto i paleo . Chleb o niskiej zawartości węglowodanów, który jest zdrowy i pyszny. Chleb z kalafiora świetnie nadaje na tosty, kanapki(...)każdy inny zamiennik pieczywa . Chleb z kalafiora możemy kroić bez problemu i traktować go jak zwykły bochenek chleba . Chleb z kalafiora wygląda podobnie do bochenka białego pieczywa chociaż różni się diametralnie. Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie

Zdrowy Styl Joanny
Chleb zmieniający życie 55

Czas czytania: 3 min Chleb zmieniający życie Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia „chleba zmieniającego życie” i wreszcie jest! Chleb jest niezwykły z kilku powodów. Najważniejsza sprawa jest po prostu niesamowicie dobry, bardzo sycący. Zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania, długo zachowuje świeżość i jest bez dodatku mąki. Chleb zmieniający życie to same nasiona z dodatkiem płatków(...)owsianych. Można zakwalifikować go do pieczywa bezglutenowego, jeśli użyjemy do jego przygotowania certyfikowanych płatków owsianych. O chlebie czytałam komentarze na wielu blogach i muszę przyznać, że zdecydowana większość ludzi, która miała okazję spróbować go, jest nim zachwycona! Ja i moi bliscy również! Chleb jest fantastyczny i pasuje do każdego rodzaju dodatków tych słodkich i słonych. Przygotowanie chleba Przygotowanie ciasta jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 163

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Zachciało mi się domowego chleba, zatęskniłam za zapachem pieczonego pieczywa, który roznosi się po całym domu, od którego poprawia się nastrój, za chrupiącą skórką i za chlebem, który się nie zsycha i smakuje wyśmienicie. Kilka dni temu nastawiłam zakwas, dokarmiałam codziennie o tej same porze, i w piątek wzięłam się za robienie chleba, późnym wieczorem już(...)siedział w piekarniku i się opalał. A w sobotę rano można się było nim delektować rano na śniadanie. Przygotowanie, jak i wypiek chleba nie jest może najprostszą rzeczą, ale uwierzcie mi, jeśli tylko się chce nauczyć przygotowywać chleb to z każdym kolejnym bochenkiem, będzie on co raz lepszy, co raz bardziej smaczny. Dzisiaj pokażę Wam najprostszy chleb domowy, który jest

SMYKWKUCHNI
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 193

Choć piekę chleb albo bułki prawie co tydzień, dawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to chleb został przez domowników zjedzony, nim zrobiłem zdjęcie. Dawno też nie piekłem w Piekarni Amber . W końcu jednak wziąłem się w garść, a że nadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu(...)Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami, to rzeczony chleb upiekłem, i go prezentuję. Chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z gara 686

ostatnio fazę na pieczenie chleba… Piekę na drożdżach i nawet przeszłam etap hodowania zakwasu i kilka chlebów na zakwasie też już upiekłam :)! W kolejce na bloga czeka chyba z 5 chlebów, przy czym dzisiejszy chleb z gara już dwa razy robiłam… Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba? No może jeszcze ten moment kiedy(...)wgryzamy się w chrupiącą skórkę Ci co pieką chleb to rozumieją mnie doskonale a Tych co nie pieką to bardzo do tego namawiam! Oczywiście są różne stopnie trudności w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakładu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego i umiejętne

UgotujmyTo.pl
Chleb toskański 89

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To już jego 8 edycja, a jego ideą jest uhonorowanie codziennego chleba i okazanie wdzięczności za to, że nam go nie brakuje. Nie wszyscy mają tyle szczęścia. Po raz pierwszy przyłączam się do tego święta i na pewno nie po raz ostatni. Już nie raz pisałam, że choć od niedawna piekę chleb, to uwielbiam(...)robić i ciągle dopisuję do mojej listy „do zrobienia” coraz to nowe przepisy do wypróbowania… Dzisiaj proponuję przepis na chleb toskański. Ponieważ miałam sporo wyhodowanego zakwasu i żal mi było go wyrzucić, poszperałam i na facebookowej stronie Malgorzaty Zarzyckiej-Andreucci (link poniżej) znalazłam przepis na ten pyszny chleb. Jest to największy chleb który do tej pory udało

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 97

kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber i Beę i po raz kolejny jestem zachwycona :)! Ty razem miałyśmy za zadanie upiec chleb czekoladowy z przepisu z książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem(...)Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał w dziesiątkę, bo połączenie czekolady i chrupiących orzechów zawsze i każdemu smakuje. Dodałam również od siebie trochę

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 205

Chleb pszenno-żytni na zakwasie... Okrągły, złocisty bochenek. Na bazie mąki pszennej i żytniej. Pyszny, domowy, pachnący. Polecam!   Składniki: 230 g zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej(u mnie typ 650); 100 g mąki żytniej (typ 720); 300 g ciepłej wody; 1 łyżeczka cukru; 1 łyżka soli; Ewentualnie 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant (jeśli zakwas jest młody, lub jeśli(...)chce się przyspieszyć rośnięcie chleba). Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 167

Chleb pszenny z dynią na zakwasie... O chrupiącej, złocistej skórce i wilgotnym, miękkim środku. Z dodatkiem pestek dyni. Długo utrzymujący świeżość. O delikatnym, prawie niewyczuwalnym aromacie dyni. Pyszny, domowy, niezastąpiony w jesienną słotę. Polecam!   Składniki: Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego; 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 150 g letniej wody. Ciasto chlebowe: Cały, powstały zaczyn(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około  2 godziny

Gospodyni Miejska
Domowy chleb 7647

Wieloletni, sprawdzony przepis na pyszny domowy pszenno – żytni chleb na drożdżach. Prosty w wykonaniu chleb z piekarnika z chrupiącą skórką, to świetny pomysł na udany domowy wypiek. Jak upiec dobry chleb na drożdżach? Nasz przepis na domowy chleb z piekarnika z pewnością nie sprawi nikomu żadnych trudności. Idealne, świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i kanapki(...)pracy. Chleb domowy to bez wątpienia świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu. Jakości domowego chleba i radości z wypieku chleba własnej roboty nie można w żaden sposób porównać z tym drugim. Prosty domowy chleb o wiele dłużej zachowuje świeżość. Mamy pełną świadomość jakości takiego wypieku oraz produktów do niego użytych. Chleb to tradycja. Często spotykamy się z pytaniem: Jak zrobić

Kuchnia Na Wypasie
Perski chleb barbari 72

Perski chleb barbari Przepis na tradycyjny chleb z Iranu i Afganistanu. Perski chleb barbari to tradycyjny płaski chleb z charakterystycznymi rowkami na całej długości. W przeciwieństwie do takich wypieków jak chleb naan czy turecki chleb z patelni albo rumuńska i mołdawska placinta , chleb barbari można pokroić na niezbyt wysokie kromki. Należy on do największych bliskowschodnich chlebów. W najgrubszym miejscu wysokość(...)chleba barbari może wynosić około 4 cm, szerokość 35cm, a długość do 70 cm.  Irański chleb barbari wypiekany jest z minimalną ilością drożdży, więc podana w przepisie ilość nie jest moją pomyłką. Dzięki długiej fermentacji ma wspaniałą strukturę, która wyglądem przypomina włoską ciabattę. Na wierzchu chleb posypujemy sezamem. Przepis na barbari bread bazuje na recepturze Omidy i pochodzi

Cztery Fajery
Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) 82

inne chleby bananowe, ten jest dość słodki . Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) niezbyt nadaje się na klasyczne kanapki z warzywami lub wędliną, ale za to jest idealny na szybkie śniadanie , jedzenie poza domem, a przede wszystkim jako śniadanie albo przekąska dla dzieci, których nie trzeba specjalnie namawiać do zjedzenia tego bardzo smacznego, bezglutenowego i dość zdrowego chleba. Słodycz bananów(...)miodu kontrastuje z goryczką ziaren kakaowca tworząc razem pyszną kompozycję o ciekawym smaku, która chyba każdemu przypadnie do gustu. Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) – przepis : jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) banany – 2 większe lub 3 mniejsze (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) miód – 3 łyżki mąka kokosowa – 1/2 szklanki mąka migdałowa – 1/2 szklanki olej kokosowy albo masło klarowane – 1/2 szklanki

PaleoSMAK
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 74

Szukając ciekawych przepisów na paleo chleby, trafiłem na chleb bananowy z migdałami. Niewiele się zastanawiając, upiekłem go – wyszedł bardzo smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu(...)białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki miód – łyżka ekstrakt waniliowy – łyżka jajka – 4 duże lub 5 małych

PaleoSMAK
Chleb z garnka-pytlowy 86

Czas czytania: 4 min Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb. Tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś zapraszam na chleb z garnka-pytlowy. Wieczorem przed pójściem spać trzeba przygotować zaczyn, który przez noc nabierze mocy. Następnego ranka będziemy mogli przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. 🥘 Składniki Składniki na zaczyn(...)odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje  w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z melasą 69

Czas czytania: 3 min Chleb żytni z melasą Zastanawiacie się jak upiec pyszny domowy chleb, jaki wybrać przepis, pomogę wam w tych dylematach! Na początek kilka słów o składnikach potrzebnych do upieczenia chleba żytniego , w tym przypadku chleba na zaczynie przygotowanym z zakwasu żytniego . Oczywiście potrzebny będzie zakwas żytni, bez tego ani rusz! Jeśli nie macie go w swojej lodówce(...)cenny składnik, pamiętajcie o dokarmieniu go przed przystąpieniem do mieszania ciasta, zakwas musi być aktywny i mocny! Kolejny składnik to mąka żytnia biała typ 720 , dzięki takiej mące chleb będzie lżejszy i bardziej sprężysty niż gdybyśmy użyli ciężkiej maki razowej. Melasa Melasa jest to składnik, który nadaje pieczywu pięknego koloru i niepowtarzalnego smaku. Jak pewne wiecie, jest to produkt uboczny

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na drożdżach, dla początkujących piekarzy 128

Chleb pszenny na drożdżach niebywale łatwo się piecze. To chleb dla zapracowanych lub początkujących piekarzy, szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje. Taki chleb piekę w piątkowe popołudnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na wypieki. Dopiero w weekend wyjmuję z lodówki zakwas i piekę chleb staropolsk i na zakwasie.  Chleb wg dzisiejszego przepisu jest lekki, niezbyt wilgotny(...)dniach trochę czerstwieje (ale nadal jest całkiem smaczny). Dlatego piekę ten chleb w niezbyt dużej blaszce (wymiary podałam w przepisie), taką ilość aby rodzina zjadła go w ciągu 2 dni. Jeśli potrzebujecie większego chleba wystarczy podwoić ilość wszystkich składników przepisu. Domowy chleb na drożdżach znacznie szybciej traci wilgotność niż chleb na zakwasie. Lekko czerstwy domowy chleb pszenny doskonale nadaje się

Codziennik Kuchenny
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 333

warzyw można zrobić chleb? Oczywiście, w dodatku c hleb bezglutenowy, bez zbóż i niskowęglowodanowy, a także ze zdrowym profilem tłuszczów nienasyconych. Chleb, który jest przy tym bardzo smaczny i szybko się go przygotowuje. Jak zrobić taki pyszny i zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna(...)wyszedł zakalec? Najważniejsze, żeby dobrze odsączyć warzywa z soku, zadbaj też, by wszystkie składniki (poza roztopionym masłem) były w temperaturze pokojowej. Nie otwieraj za często pieca i daj chlebowi troszkę przestygnąć w formie pod koniec – nie wyciągaj go za szybko. Możesz wzbogacić smak tego chleba dodając różnych przypraw. Świetnie smakuje w nieco pikantnej nucie , spróbuj dodać trochę pieprzu, bazylii

PaleoSMAK
Prosty chleb domowy 239

Powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt!   Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować(...)mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go wypróbować - choć z lekkimi modyfikacjami - i się nie zawiodłam! Chleb wyszedł pyszny, a samo

Grunt to przepis!
Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 160

Jeżeli lubicie oliwki i  chleby z wyrazistymi dodatkami, to ten chleb będzie wam smakował. Równie smaczny wychodzi z tego samego ciasta płaski chlebek -  fougasse. Zgodnie z sugestią autora przepisu, J. Hamelmana, zrobiłam tym razem jeden chleb podłużny (ok 1 kg) a z reszty ciasta płaski, prostokątny chlebek. Chleb piekłam tego samego dnia, więc nie sprawdziłam czy ciasto(...)wyrastaniu w lodówce jest faktycznie lepsze.  Mogę natomiast powiedzieć, że chleb długo utrzymuje świeżość. Po siedmiu dniach był po prostu trochę podsuszony, ale nadal nadawał się do jedzenia. Przepis z książki   "Chleb", autor  Jeffrey Hamelman składniki zaczyn   160g mąki chlebowej pszennej 200 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe

Stare Gary
Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie 180

Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie... Cudowny zapach unoszący się z kuchni - domowej piekarni. I on: pszenno-żytni chleb na zakwasie. O chrupiącej, trzeszczącej po wyjęciu z piekarnika skórce. Dobrze wypieczony. O zwartym miąższu. Pyszny! Polecam!   Składniki: Zaczyn: 90 g zakwasu żytniego; 110 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 40 g mąki żytniej(...)filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 - 2,5 godziny

Gospodyni Miejska