chleb - 26176 przepisów (strona:6/1746)

Chleb paleo bananowo-gryczany 141

przepis to trochę dzieło przypadku. Miałem opakowanie mąki gryczanej, dla której nie było zastosowania. Pomyślałem więc o jakimś wypieku na słodko i tak powstał chleb paleo bananowo-gryczany. Można go także przygotować w wersji czekoladowej! Jak w przypadku każdego chleba bananowego, słowo „chleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może(...)zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis: mąka gryczana – 1 szklanka banany – 1,5 szklanki rozgniecionych, czyli jakieś 5 średnich kakao albo karob – ½  szklanki miód – 3 łyżki olej kokosowy – 3 łyżki – 1 łyżka ocet jabłkowy

PaleoSMAK
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 202

Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska Chleb pszenny na zakwasie codzienny Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia. Pieczenie(...)chleba Początkowo chleb wypiekamy w bardzo wysokiej temperaturze. Kolejny etap pieczenia chleba następuje po około 20 minutach - obniżamy wówczas temperaturę i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Nie zalecam, a nawet przestrzegam przed pieczeniem chleba w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - chleb może zwyczajnie zbyt mocno się zarumienić, a nawet przypalić (szczególnie z wierzchu). Idealnie wypieczony chleb Chleb jest idealnie

Moja Książka Kucharska
Chleb Polny pszenno żytni 173

Jeśli śledzicie trochę mój blog, to pewnie wiecie, jeśli trafiliście tutaj dopiero co, to chleba nie kupuję regularnie od jakiś 5 lat. Nie powiem, żebym w cale nie kupowała, zdarzyło mi się z 4-5 razy w tym okresie chleb kupić. A bo to miałam smaka na jakiś konkretny rodzaj, albo po porodzie nie chciało mi się zwyczajnie chleba piec(...)zjedliśmy po kilka kromek i jakoś tak się tęskno robiło za tym domowym chlebem. Tym razem padło na przepis z książki „Mąka, woda, drożdże, sól” Kena Forkisha. Bo właściwie, czego więcej do chleba nam trzeba? Mam ją dobre dwa lata, ale jakoś nie po drodze nam było ze sobą. Nie wiem zupełnie czemu. Po książkę sięgnęłam jakiś miesiąc

Mieszam w Garnku
Chleb z ziarnami na zakwasie 259

Chleb z ziarnami na zakwasie... Okrągły, pachnący bochenek chleba. Na bazie mąki pszennej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej. Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu. Pyszny, domowy! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 85 g letniej wody; 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego(...)składanie ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie chleb

Gospodyni Miejska
Chleb wiejski 133

Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak w tym przepisie użyję zakwasu instant dlatego wzbogacę chleb odrobiną drożdży, aby znacznie lepiej wyrósł i w środku porobiły się charakterystyczne dziury. Od razu uprzedzam, że chleb wymaga czasu, jest to chleb(...)długo wyrastający, dlatego najlepiej jest przygotować go wieczorem i piec rano następnego dnia. Wiele osób powraca do tego, co było kiedyś – czyli do pieczenia chleba w domu. Dawniej pieczono chleb codziennie, na mące z młyna, z domowym zakwasem dokarmianym nie tylko mąką żytnią ale również klasyczną mąką pszenną. Chleb wiejski charakteryzuje się długim czasem wyrastania oraz chrupiącą skórką. Chleb

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb z kawą 98

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny(...)puszysty no i oczywiście bardzo smaczny. Kawa nadała mu wyjątkowego karmelowo - kawowego smaku i pięknego kawowego koloru. chleb z kawa [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 50 g zakwasu żytniego 390 g wody leniej 200 g mąki pszennej typ 500 250 g semoliny lub mąka krupczatka 2 łyżki kawy

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb na zakwasie. Jak samodzielnie upiec chleb? 119

Print Domowy chleb na zakwasie. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dziś dla odmiany chciałabym się z wami podzielić przepisem na chleb. Według tej recepty wykonywałam go po raz pierwszy. Jak sami widzicie po zdjęciach, wypiek się udał. Kilka lat temu piekłam podobny chleb, był on jednak z gotowego zakwasu, otrzymanego od znajomej rodziny. Sam chleb(...)gotowania czy pieczenia, kiedy coś nam się nie udaje. Obecny przepis jest inny. Wypieki wychodzą lekkie i bardzo smakowite, odrobinę mokre w środku i chrupiące na zewnątrz. Zakwas do chleba naprawdę nadaje wyśmienity smak ciastu. Od kilku lat mieszkamy za granicą i niestety nie mamy dostępu do typowego polskiego chleba na zakwasie. Zmuszona byłam zrobić go więc sama. Z opisu

Zufi.pl
Chleb kaszubski na podmłodzie 143

Kolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina . Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia(...)względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)! Chleb kaszubski na podmłodzie

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny z czosnkiem 173

Chleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną

Gospodyni Miejska
Litewski na starogardzkiej 238

znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem naszych wschodnich sąsiadów. Ciemny chleb z aromatem kminku, o dość wilgotnym miąższu, któremu nutę słodkości dał dodatek melasy. Chleb dość długo się piecze. Po upieczeniu jest dosyć wilgotny, więc powinien dobrze wystygnąć i odparować. Warto odczekać(...)najmniej 12 godzin po upieczeniu, zanim zacznie się go kroić. Ci, którzy nie lubią zbyt twardych skórek, mogą bezpośrednio po upieczeniu chleba posmarować go olejem lub oliwą, przy użyciu kuchennego pędzla. Skórka jest wtedy bardziej miękka. Przepis źródłowy troszeczkę zmodyfikowałem. Mąkę żytnią razową zamieniłem na starogardzką (po prostu termin nadciągał). Zamiast prażenia odrobiny mąki użyłem zmielonego słodu karmelowego. Można

Grahamka, weka i kajzerka
Odświeżenie chleba – co możesz zrobić? 26

Masz w domu za dużo pieczywa, które robi się czerstwe i zastanawiasz się, co zrobić, by przywrócić walory smakowe? Poznaj sprawdzone sposoby na odświeżanie chleba. Dzięki temu nie będziesz marnować jedzenie. Pamiętaj, że opisanym niżej zabiegom poddaje się tylko takie pieczywo, które jeszcze się nie zepsuło, czyli nie ma widocznej pleśni! Dwa sposoby na odświeżenie chleba w piekarniku Patenty(...)odświeżenie chleba przy wykorzystaniu piekarnika przypadną do gustu każdemu. Ten sprzętem znajduje się przecież w każdej kuchni. Oba sposoby zakładają wykorzystanie wody, jednak w różny sposób , a ich efektem jest uzyskanie chrupkiego i aromatycznego pieczywa. Zwilżenie chleba wodą Pierwszy patent polega na zwilżeniu chleba lub bułek wodą, a następnie owinięciu pieczywa folią aluminiową i włożeniu do piekarnika, nagrzanego

Rozdomowiona
Cukrzyca ciążowa jadłospis na tydzień 48

oraz TikTok . JADŁOSPIS TYGODNIOWY PRZY CUKRZYCY CIĄŻOWEJ na 21WW (ok 2300kcal) opracowany przez Dietetyka Klinicznego, który otrzymałam w szpitalu Dzień 1 ⇒Śniadanie 4 WW ~450 kcal Kanapki z wędliną -chleb żytni (3 kromki) + olej roślinny (kilka kropli), -wędlina drobiowa (3-4 plastry), -pomidor (1 duży), cebula (1 plaster), szczypiorek (2 łyżeczki) Woda mineralna ⇒ II śniadanie 3 WW ~280 kcal Kanapki(...)twarogiem -chleb razowy (1 kromka), -ser biały chudy (100g), -rzodkiewka, papryka (150g) -woda mineralna ⇒Obiad 5 WW~600 kcal Zupa ogórkowa -mięso drobiowe (50g). -włoszczyzna tarta (3 lyżki). -ogórek kiszony (2 średnie). -mleko lub jogurt naturalny. -przyprawy Goląbki w sosie pomidorowym (2 sztuki) -mięso z indyka lub kurczaka (50g) -ryż brązowy (2 lyżki). -jajko (1 szt.), -kapusta biała (2 liście

Dorota Smakuje
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 32

Jestem obecnie w szale pieczenia chleba. Jeszcze nie skończyłam swojego bochenka, już myślę nad jego inną wersją. Jeżeli chodzi o pieczywo dla My to sprawa jest dużo prostsza, bo on może jeść ten z mąki żytniej (najlepiej 2000), od czasu do czasu z domieszką orkiszu. A, no i mąka gryczana też wchodzi w grę. Na razie więc korzystam jedynie(...)rodzajów mąk. Parę dni temu kupiłam także jaglaną, ale za nią na razie się nie zabieram. Pamiętam jak parę lat temu mówiłam, że nie będę w domu piekła żadnego chleba, a z tydzień temu kupiłam sobie książkę kucharską pt: „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey’a Hamelmana. Na razie nie będę się rozpisywać na jej temat

Kardamonovy
Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. 96

Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. Ten chleb jest chyba najlepszym chlebem z kalafiora i jajek . Jest niskowęglowodanowy i bez glutenu . Ten bochenek chleba kalafiorowego z czosnkiem i rozmarynem tworzy pyszny chleb dla osób na diecie keto i paleo . Chleb o niskiej zawartości węglowodanów, który jest zdrowy i pyszny. Chleb z kalafiora świetnie nadaje na tosty, kanapki(...)każdy inny zamiennik pieczywa . Chleb z kalafiora możemy kroić bez problemu i traktować go jak zwykły bochenek chleba . Chleb z kalafiora wygląda podobnie do bochenka białego pieczywa chociaż różni się diametralnie. Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie

Zdrowy Styl Joanny
Chleb zmieniający życie 73

Czas czytania: 3 min Chleb zmieniający życie Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia „chleba zmieniającego życie” i wreszcie jest! Chleb jest niezwykły z kilku powodów. Najważniejsza sprawa jest po prostu niesamowicie dobry, bardzo sycący. Zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania, długo zachowuje świeżość i jest bez dodatku mąki. Chleb zmieniający życie to same nasiona z dodatkiem płatków(...)owsianych. Można zakwalifikować go do pieczywa bezglutenowego, jeśli użyjemy do jego przygotowania certyfikowanych płatków owsianych. O chlebie czytałam komentarze na wielu blogach i muszę przyznać, że zdecydowana większość ludzi, która miała okazję spróbować go, jest nim zachwycona! Ja i moi bliscy również! Chleb jest fantastyczny i pasuje do każdego rodzaju dodatków tych słodkich i słonych. Przygotowanie chleba Przygotowanie ciasta jest

SprawdzonaKuchnia.pl