chleb - 26084 przepisów (strona:6/1739)

Chleb wiejski 129

Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak w tym przepisie użyję zakwasu instant dlatego wzbogacę chleb odrobiną drożdży, aby znacznie lepiej wyrósł i w środku porobiły się charakterystyczne dziury. Od razu uprzedzam, że chleb wymaga czasu, jest to chleb(...)długo wyrastający, dlatego najlepiej jest przygotować go wieczorem i piec rano następnego dnia. Wiele osób powraca do tego, co było kiedyś – czyli do pieczenia chleba w domu. Dawniej pieczono chleb codziennie, na mące z młyna, z domowym zakwasem dokarmianym nie tylko mąką żytnią ale również klasyczną mąką pszenną. Chleb wiejski charakteryzuje się długim czasem wyrastania oraz chrupiącą skórką. Chleb

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb z kawą 88

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny(...)puszysty no i oczywiście bardzo smaczny. Kawa nadała mu wyjątkowego karmelowo - kawowego smaku i pięknego kawowego koloru. chleb z kawa [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 50 g zakwasu żytniego 390 g wody leniej 200 g mąki pszennej typ 500 250 g semoliny lub mąka krupczatka 2 łyżki kawy

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb na zakwasie. Jak samodzielnie upiec chleb? 113

Print Domowy chleb na zakwasie. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dziś dla odmiany chciałabym się z wami podzielić przepisem na chleb. Według tej recepty wykonywałam go po raz pierwszy. Jak sami widzicie po zdjęciach, wypiek się udał. Kilka lat temu piekłam podobny chleb, był on jednak z gotowego zakwasu, otrzymanego od znajomej rodziny. Sam chleb(...)gotowania czy pieczenia, kiedy coś nam się nie udaje. Obecny przepis jest inny. Wypieki wychodzą lekkie i bardzo smakowite, odrobinę mokre w środku i chrupiące na zewnątrz. Zakwas do chleba naprawdę nadaje wyśmienity smak ciastu. Od kilku lat mieszkamy za granicą i niestety nie mamy dostępu do typowego polskiego chleba na zakwasie. Zmuszona byłam zrobić go więc sama. Z opisu

Zufi.pl
Chleb kaszubski na podmłodzie 131

Kolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina . Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia(...)względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)! Chleb kaszubski na podmłodzie

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny z czosnkiem 166

Chleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną

Gospodyni Miejska
Litewski na starogardzkiej 232

znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem naszych wschodnich sąsiadów. Ciemny chleb z aromatem kminku, o dość wilgotnym miąższu, któremu nutę słodkości dał dodatek melasy. Chleb dość długo się piecze. Po upieczeniu jest dosyć wilgotny, więc powinien dobrze wystygnąć i odparować. Warto odczekać(...)najmniej 12 godzin po upieczeniu, zanim zacznie się go kroić. Ci, którzy nie lubią zbyt twardych skórek, mogą bezpośrednio po upieczeniu chleba posmarować go olejem lub oliwą, przy użyciu kuchennego pędzla. Skórka jest wtedy bardziej miękka. Przepis źródłowy troszeczkę zmodyfikowałem. Mąkę żytnią razową zamieniłem na starogardzką (po prostu termin nadciągał). Zamiast prażenia odrobiny mąki użyłem zmielonego słodu karmelowego. Można

Grahamka, weka i kajzerka
Odświeżenie chleba – co możesz zrobić? 19

Masz w domu za dużo pieczywa, które robi się czerstwe i zastanawiasz się, co zrobić, by przywrócić walory smakowe? Poznaj sprawdzone sposoby na odświeżanie chleba. Dzięki temu nie będziesz marnować jedzenie. Pamiętaj, że opisanym niżej zabiegom poddaje się tylko takie pieczywo, które jeszcze się nie zepsuło, czyli nie ma widocznej pleśni! Dwa sposoby na odświeżenie chleba w piekarniku Patenty(...)odświeżenie chleba przy wykorzystaniu piekarnika przypadną do gustu każdemu. Ten sprzętem znajduje się przecież w każdej kuchni. Oba sposoby zakładają wykorzystanie wody, jednak w różny sposób , a ich efektem jest uzyskanie chrupkiego i aromatycznego pieczywa. Zwilżenie chleba wodą Pierwszy patent polega na zwilżeniu chleba lub bułek wodą, a następnie owinięciu pieczywa folią aluminiową i włożeniu do piekarnika, nagrzanego

Rozdomowiona
Cukrzyca ciążowa jadłospis na tydzień 37

oraz TikTok . JADŁOSPIS TYGODNIOWY PRZY CUKRZYCY CIĄŻOWEJ na 21WW (ok 2300kcal) opracowany przez Dietetyka Klinicznego, który otrzymałam w szpitalu Dzień 1 ⇒Śniadanie 4 WW ~450 kcal Kanapki z wędliną -chleb żytni (3 kromki) + olej roślinny (kilka kropli), -wędlina drobiowa (3-4 plastry), -pomidor (1 duży), cebula (1 plaster), szczypiorek (2 łyżeczki) Woda mineralna ⇒ II śniadanie 3 WW ~280 kcal Kanapki(...)twarogiem -chleb razowy (1 kromka), -ser biały chudy (100g), -rzodkiewka, papryka (150g) -woda mineralna ⇒Obiad 5 WW~600 kcal Zupa ogórkowa -mięso drobiowe (50g). -włoszczyzna tarta (3 lyżki). -ogórek kiszony (2 średnie). -mleko lub jogurt naturalny. -przyprawy Goląbki w sosie pomidorowym (2 sztuki) -mięso z indyka lub kurczaka (50g) -ryż brązowy (2 lyżki). -jajko (1 szt.), -kapusta biała (2 liście

Dorota Smakuje
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 24

Jestem obecnie w szale pieczenia chleba. Jeszcze nie skończyłam swojego bochenka, już myślę nad jego inną wersją. Jeżeli chodzi o pieczywo dla My to sprawa jest dużo prostsza, bo on może jeść ten z mąki żytniej (najlepiej 2000), od czasu do czasu z domieszką orkiszu. A, no i mąka gryczana też wchodzi w grę. Na razie więc korzystam jedynie(...)rodzajów mąk. Parę dni temu kupiłam także jaglaną, ale za nią na razie się nie zabieram. Pamiętam jak parę lat temu mówiłam, że nie będę w domu piekła żadnego chleba, a z tydzień temu kupiłam sobie książkę kucharską pt: „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey’a Hamelmana. Na razie nie będę się rozpisywać na jej temat

Kardamonovy
Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. 83

Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. Ten chleb jest chyba najlepszym chlebem z kalafiora i jajek . Jest niskowęglowodanowy i bez glutenu . Ten bochenek chleba kalafiorowego z czosnkiem i rozmarynem tworzy pyszny chleb dla osób na diecie keto i paleo . Chleb o niskiej zawartości węglowodanów, który jest zdrowy i pyszny. Chleb z kalafiora świetnie nadaje na tosty, kanapki(...)każdy inny zamiennik pieczywa . Chleb z kalafiora możemy kroić bez problemu i traktować go jak zwykły bochenek chleba . Chleb z kalafiora wygląda podobnie do bochenka białego pieczywa chociaż różni się diametralnie. Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie

Zdrowy Styl Joanny
Chleb zmieniający życie 69

Czas czytania: 3 min Chleb zmieniający życie Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia „chleba zmieniającego życie” i wreszcie jest! Chleb jest niezwykły z kilku powodów. Najważniejsza sprawa jest po prostu niesamowicie dobry, bardzo sycący. Zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania, długo zachowuje świeżość i jest bez dodatku mąki. Chleb zmieniający życie to same nasiona z dodatkiem płatków(...)owsianych. Można zakwalifikować go do pieczywa bezglutenowego, jeśli użyjemy do jego przygotowania certyfikowanych płatków owsianych. O chlebie czytałam komentarze na wielu blogach i muszę przyznać, że zdecydowana większość ludzi, która miała okazję spróbować go, jest nim zachwycona! Ja i moi bliscy również! Chleb jest fantastyczny i pasuje do każdego rodzaju dodatków tych słodkich i słonych. Przygotowanie chleba Przygotowanie ciasta jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 183

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Zachciało mi się domowego chleba, zatęskniłam za zapachem pieczonego pieczywa, który roznosi się po całym domu, od którego poprawia się nastrój, za chrupiącą skórką i za chlebem, który się nie zsycha i smakuje wyśmienicie. Kilka dni temu nastawiłam zakwas, dokarmiałam codziennie o tej same porze, i w piątek wzięłam się za robienie chleba, późnym wieczorem już(...)siedział w piekarniku i się opalał. A w sobotę rano można się było nim delektować rano na śniadanie. Przygotowanie, jak i wypiek chleba nie jest może najprostszą rzeczą, ale uwierzcie mi, jeśli tylko się chce nauczyć przygotowywać chleb to z każdym kolejnym bochenkiem, będzie on co raz lepszy, co raz bardziej smaczny. Dzisiaj pokażę Wam najprostszy chleb domowy, który jest

SMYKWKUCHNI
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 214

Choć piekę chleb albo bułki prawie co tydzień, dawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to chleb został przez domowników zjedzony, nim zrobiłem zdjęcie. Dawno też nie piekłem w Piekarni Amber . W końcu jednak wziąłem się w garść, a że nadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu(...)Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami, to rzeczony chleb upiekłem, i go prezentuję. Chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z gara 712

ostatnio fazę na pieczenie chleba… Piekę na drożdżach i nawet przeszłam etap hodowania zakwasu i kilka chlebów na zakwasie też już upiekłam :)! W kolejce na bloga czeka chyba z 5 chlebów, przy czym dzisiejszy chleb z gara już dwa razy robiłam… Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba? No może jeszcze ten moment kiedy(...)wgryzamy się w chrupiącą skórkę Ci co pieką chleb to rozumieją mnie doskonale a Tych co nie pieką to bardzo do tego namawiam! Oczywiście są różne stopnie trudności w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakładu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego i umiejętne

UgotujmyTo.pl
Chleb toskański 117

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To już jego 8 edycja, a jego ideą jest uhonorowanie codziennego chleba i okazanie wdzięczności za to, że nam go nie brakuje. Nie wszyscy mają tyle szczęścia. Po raz pierwszy przyłączam się do tego święta i na pewno nie po raz ostatni. Już nie raz pisałam, że choć od niedawna piekę chleb, to uwielbiam(...)robić i ciągle dopisuję do mojej listy „do zrobienia” coraz to nowe przepisy do wypróbowania… Dzisiaj proponuję przepis na chleb toskański. Ponieważ miałam sporo wyhodowanego zakwasu i żal mi było go wyrzucić, poszperałam i na facebookowej stronie Malgorzaty Zarzyckiej-Andreucci (link poniżej) znalazłam przepis na ten pyszny chleb. Jest to największy chleb który do tej pory udało

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 122

kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber i Beę i po raz kolejny jestem zachwycona :)! Ty razem miałyśmy za zadanie upiec chleb czekoladowy z przepisu z książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem(...)Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał w dziesiątkę, bo połączenie czekolady i chrupiących orzechów zawsze i każdemu smakuje. Dodałam również od siebie trochę

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 226

Chleb pszenno-żytni na zakwasie... Okrągły, złocisty bochenek. Na bazie mąki pszennej i żytniej. Pyszny, domowy, pachnący. Polecam!   Składniki: 230 g zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej(u mnie typ 650); 100 g mąki żytniej (typ 720); 300 g ciepłej wody; 1 łyżeczka cukru; 1 łyżka soli; Ewentualnie 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant (jeśli zakwas jest młody, lub jeśli(...)chce się przyspieszyć rośnięcie chleba). Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 182

Chleb pszenny z dynią na zakwasie... O chrupiącej, złocistej skórce i wilgotnym, miękkim środku. Z dodatkiem pestek dyni. Długo utrzymujący świeżość. O delikatnym, prawie niewyczuwalnym aromacie dyni. Pyszny, domowy, niezastąpiony w jesienną słotę. Polecam!   Składniki: Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego; 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 150 g letniej wody. Ciasto chlebowe: Cały, powstały zaczyn(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około  2 godziny

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania