chleb - 26516 przepisów (strona:6/1768)

Którego drzewa strąki nazywane są chlebem świętojańskim? 41

Którego drzewa strąki nazywane są chlebem świętojańskim? Którego drzewa strąki nazywane są chlebem świętojańskim? W Polsce, jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli lata jest chleb świętojański. To tradycyjne wypieki, które są spożywane podczas Nocy Świętojańskiej, obchodzonej w nocy z 23 na 24 czerwca. Chleb świętojański jest nieodłącznym elementem tej tradycji i jest często przygotowywany przez rodziny na własny użytek. Historia chleba(...)świętojańskiego Chleb świętojański ma długą historię sięgającą czasów pogańskich. Wierzono, że w noc letniego przesilenia, moc natury jest największa, a rośliny osiągają swoją pełnię. Wierzono również, że w tym czasie drzewa owocowe, zwłaszcza jabłonie, mają magiczną moc. Strąki z tych drzew były zbierane i używane do wypieku chleba świętojańskiego. Chleb świętojański a drzewo jabłonie Chociaż chleb świętojański jest tradycyjnie kojarzony

Żyję by jeść
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią 73

dynią w postaci miąższu i dynią w postaci pestek dyni. Jak się bawić to się bawić. Chleby piekę od paru lat. Nie pamiętam czy zmobilizowała mnie do tego pandemia czy leczenie boreliozy My. Obstawiam jednak to drugie. Mój mąż nie mógł jeść drożdży, cukru, mąki pszennej. Kombinowałam więc z zakwasem, z różnymi rodzajami mąk, dodatkami. Okazało się to w sumie(...)dość proste. Czasochłonne, ale proste. Piekę więc chleby już z rozpędu. Kupuję książki, studiuję internety. Czasami wpadnie mi do głowy coś zupełnie z czapy. Chleb pszenno-orkiszowy z dynią jest właśnie takim wytworem. Bo, jak zwykle w październiku, zaopatrzyłam się w sporą ilość różnego rodzaju dyni. Bo takie ładne, oryginalne, bo inne niż ogólnodostępne hokkaido. Mam ich jakieś

Kardamonovy
5 powodów dla których warto piec chleb w domu 121

Kiedyś i dziś chleb to jeden z podstawowych produktów żywieniowych. Dawniej pieczenie chleba dla naszych babć było codziennością, jednak w obecnych czasach, kiedy na każdej ulicy jest market, piekarnia zapomniano o jego wypiekaniu w domu. Jednak w związku z pandemią i coraz bardziej popularną pracą zdalną, wracamy do domowych wypieków pieczywa. Domowy chleb smakuje najlepiej i wypiek domowego pieczywa staje(...)się rutyną w niejednej rodzinie. Oprócz walorów smakowych, ma to również jeszcze aspekt finansowy. Ceny w sklepach szybują do góry, więc domowy wypiek chleba staje się znacznie bardziej opłacalny. Myślę, że jak raz upieczecie swój domowy chleb to ten rytuał na stałe zagości w Waszych domach. Zapach świeżego pieczywa jest nieziemski, roznosi się po całym domu. Jeśli wcześniej nie piekliście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną) 155

Chleb bananowy tak naprawdę bardziej przypomina ciasto niż klasyczny chleb, no ale nie kłóćmy się o nazwę 🙂 Nie wszyscy lubią smak mąki kokosowej albo mogą pozwolić sobie na zakupy mąki migdałowej lub kasztanowej . Rozwiązaniem jest chleb bananowy paleo z mąką gryczaną. Mąka gryczana jest naprawdę tania, w przeciwieństwie do wielu mąk paleo . Wyrabiane z niej ciasto jest lekko gumowe, przez(...)zawartość węglowodanów oraz zanieczyszczenie glifosatem (roundupem). Gryka nie zawiera większości szkodliwych substancji z pszenicy i innych zbóż (czytaj więcej: Zboża szkodzą ). Niestety nie zawiera także wielu substancji odżywczych. Większość chlebów paleo ma mąkę kokosową albo lnianą (ze względu na ich właściwości pochłaniania wilgoci), ale nadają one dość specyficzny smak, który nie każdemu pasuje. Chleb bananowy paleo z mąką gryczaną

PaleoSMAK
Chleb paleo bananowo-gryczany 175

przepis to trochę dzieło przypadku. Miałem opakowanie mąki gryczanej, dla której nie było zastosowania. Pomyślałem więc o jakimś wypieku na słodko i tak powstał chleb paleo bananowo-gryczany. Można go także przygotować w wersji czekoladowej! Jak w przypadku każdego chleba bananowego, słowo „chleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może(...)zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis: mąka gryczana – 1 szklanka banany – 1,5 szklanki rozgniecionych, czyli jakieś 5 średnich kakao albo karob – ½  szklanki miód – 3 łyżki olej kokosowy – 3 łyżki – 1 łyżka ocet jabłkowy

PaleoSMAK
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 236

Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska Chleb pszenny na zakwasie codzienny Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia. Pieczenie(...)chleba Początkowo chleb wypiekamy w bardzo wysokiej temperaturze. Kolejny etap pieczenia chleba następuje po około 20 minutach - obniżamy wówczas temperaturę i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Nie zalecam, a nawet przestrzegam przed pieczeniem chleba w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - chleb może zwyczajnie zbyt mocno się zarumienić, a nawet przypalić (szczególnie z wierzchu). Idealnie wypieczony chleb Chleb jest idealnie

Moja Książka Kucharska
Chleb Polny pszenno żytni 199

Jeśli śledzicie trochę mój blog, to pewnie wiecie, jeśli trafiliście tutaj dopiero co, to chleba nie kupuję regularnie od jakiś 5 lat. Nie powiem, żebym w cale nie kupowała, zdarzyło mi się z 4-5 razy w tym okresie chleb kupić. A bo to miałam smaka na jakiś konkretny rodzaj, albo po porodzie nie chciało mi się zwyczajnie chleba piec(...)zjedliśmy po kilka kromek i jakoś tak się tęskno robiło za tym domowym chlebem. Tym razem padło na przepis z książki „Mąka, woda, drożdże, sól” Kena Forkisha. Bo właściwie, czego więcej do chleba nam trzeba? Mam ją dobre dwa lata, ale jakoś nie po drodze nam było ze sobą. Nie wiem zupełnie czemu. Po książkę sięgnęłam jakiś miesiąc

Mieszam w Garnku
Chleb z ziarnami na zakwasie 292

Chleb z ziarnami na zakwasie... Okrągły, pachnący bochenek chleba. Na bazie mąki pszennej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej. Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu. Pyszny, domowy! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 85 g letniej wody; 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego(...)składanie ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie chleb

Gospodyni Miejska
Chleb wiejski 162

Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak w tym przepisie użyję zakwasu instant dlatego wzbogacę chleb odrobiną drożdży, aby znacznie lepiej wyrósł i w środku porobiły się charakterystyczne dziury. Od razu uprzedzam, że chleb wymaga czasu, jest to chleb(...)długo wyrastający, dlatego najlepiej jest przygotować go wieczorem i piec rano następnego dnia. Wiele osób powraca do tego, co było kiedyś – czyli do pieczenia chleba w domu. Dawniej pieczono chleb codziennie, na mące z młyna, z domowym zakwasem dokarmianym nie tylko mąką żytnią ale również klasyczną mąką pszenną. Chleb wiejski charakteryzuje się długim czasem wyrastania oraz chrupiącą skórką. Chleb

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb z kawą 132

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny(...)puszysty no i oczywiście bardzo smaczny. Kawa nadała mu wyjątkowego karmelowo - kawowego smaku i pięknego kawowego koloru. chleb z kawa [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 50 g zakwasu żytniego 390 g wody leniej 200 g mąki pszennej typ 500 250 g semoliny lub mąka krupczatka 2 łyżki kawy

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb na zakwasie. Jak samodzielnie upiec chleb? 152

Print Domowy chleb na zakwasie. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dziś dla odmiany chciałabym się z wami podzielić przepisem na chleb. Według tej recepty wykonywałam go po raz pierwszy. Jak sami widzicie po zdjęciach, wypiek się udał. Kilka lat temu piekłam podobny chleb, był on jednak z gotowego zakwasu, otrzymanego od znajomej rodziny. Sam chleb(...)gotowania czy pieczenia, kiedy coś nam się nie udaje. Obecny przepis jest inny. Wypieki wychodzą lekkie i bardzo smakowite, odrobinę mokre w środku i chrupiące na zewnątrz. Zakwas do chleba naprawdę nadaje wyśmienity smak ciastu. Od kilku lat mieszkamy za granicą i niestety nie mamy dostępu do typowego polskiego chleba na zakwasie. Zmuszona byłam zrobić go więc sama. Z opisu

Zufi.pl
Chleb kaszubski na podmłodzie 178

Kolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina . Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia(...)względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)! Chleb kaszubski na podmłodzie

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny z czosnkiem 205

Chleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną

Gospodyni Miejska
Litewski na starogardzkiej 267

znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem naszych wschodnich sąsiadów. Ciemny chleb z aromatem kminku, o dość wilgotnym miąższu, któremu nutę słodkości dał dodatek melasy. Chleb dość długo się piecze. Po upieczeniu jest dosyć wilgotny, więc powinien dobrze wystygnąć i odparować. Warto odczekać(...)najmniej 12 godzin po upieczeniu, zanim zacznie się go kroić. Ci, którzy nie lubią zbyt twardych skórek, mogą bezpośrednio po upieczeniu chleba posmarować go olejem lub oliwą, przy użyciu kuchennego pędzla. Skórka jest wtedy bardziej miękka. Przepis źródłowy troszeczkę zmodyfikowałem. Mąkę żytnią razową zamieniłem na starogardzką (po prostu termin nadciągał). Zamiast prażenia odrobiny mąki użyłem zmielonego słodu karmelowego. Można

Grahamka, weka i kajzerka
Odświeżenie chleba – co możesz zrobić? 63

Masz w domu za dużo pieczywa, które robi się czerstwe i zastanawiasz się, co zrobić, by przywrócić walory smakowe? Poznaj sprawdzone sposoby na odświeżanie chleba. Dzięki temu nie będziesz marnować jedzenie. Pamiętaj, że opisanym niżej zabiegom poddaje się tylko takie pieczywo, które jeszcze się nie zepsuło, czyli nie ma widocznej pleśni! Dwa sposoby na odświeżenie chleba w piekarniku Patenty(...)odświeżenie chleba przy wykorzystaniu piekarnika przypadną do gustu każdemu. Ten sprzętem znajduje się przecież w każdej kuchni. Oba sposoby zakładają wykorzystanie wody, jednak w różny sposób , a ich efektem jest uzyskanie chrupkiego i aromatycznego pieczywa. Zwilżenie chleba wodą Pierwszy patent polega na zwilżeniu chleba lub bułek wodą, a następnie owinięciu pieczywa folią aluminiową i włożeniu do piekarnika, nagrzanego

Rozdomowiona

Proponowane wyszukiwania