chleb - 23104 przepisów (strona:4/1541)

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI 83

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI Dzisiaj obiecany przepis na chleb na samym zakwasie, z suszonymi pomidorami, który tak bardzo się Wam spodobał na Instagramie. Chleb upiekłam jeszcze raz wszystko ponotowałam i przepis gotowy. Dodałam dodatkowo troszkę zielonych kaparów, które idealnie wkomponowały się w lekko włoski klimat chleba. Na insta stories mogliście obejrzeć kilka filmików na temat(...)coś pokazywać i opisywać jednocześnie, niż tylko pisać o tym jak coś powinno wyglądać. Mam nadzieję, że dzięki tej instrukcji nie będzie już mieli żadnych problemów z zakwasem na chleb. Dodatkowo zbieram kilka najważniejszych informacji o zakwasie: - do zakwasu użyj mąki typ 720, a nie pełne ziarno, po prostu ona lepiej pracuje - wybierz mąkę żytnią, z której zakwas zawsze się

SMYKWKUCHNI
Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną) 59

Chleb bananowy tak naprawdę bardziej przypomina ciasto niż klasyczny chleb, no ale nie kłóćmy się o nazwę 🙂 Nie wszyscy lubią smak mąki kokosowej albo mogą pozwolić sobie na zakupy mąki migdałowej lub kasztanowej . Rozwiązaniem jest chleb bananowy paleo z mąką gryczaną. Mąka gryczana jest naprawdę tania, w przeciwieństwie do wielu mąk paleo . Wyrabiane z niej ciasto jest lekko gumowe, przez(...)zawartość węglowodanów oraz zanieczyszczenie glifosatem (roundupem). Gryka nie zawiera większości szkodliwych substancji z pszenicy i innych zbóż (czytaj więcej: Zboża szkodzą ). Niestety nie zawiera także wielu substancji odżywczych. Większość chlebów paleo ma mąkę kokosową albo lnianą (ze względu na ich właściwości pochłaniania wilgoci), ale nadają one dość specyficzny smak, który nie każdemu pasuje. Chleb bananowy paleo z mąką gryczaną

PaleoSMAK
Chleb paleo bananowo-gryczany 47

przepis to trochę dzieło przypadku. Miałem opakowanie mąki gryczanej, dla której nie było zastosowania. Pomyślałem więc o jakimś wypieku na słodko i tak powstał chleb paleo bananowo-gryczany. Można go także przygotować w wersji czekoladowej! Jak w przypadku każdego chleba bananowego, słowo „chleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może(...)zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis: mąka gryczana – 1 szklanka banany – 1,5 szklanki rozgniecionych, czyli jakieś 5 średnich kakao albo karob – ½  szklanki miód – 3 łyżki olej kokosowy – 3 łyżki – 1 łyżka ocet jabłkowy

PaleoSMAK
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 95

Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska Chleb pszenny na zakwasie codzienny Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia. Pieczenie(...)chleba Początkowo chleb wypiekamy w bardzo wysokiej temperaturze. Kolejny etap pieczenia chleba następuje po około 20 minutach - obniżamy wówczas temperaturę i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Nie zalecam, a nawet przestrzegam przed pieczeniem chleba w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - chleb może zwyczajnie zbyt mocno się zarumienić, a nawet przypalić (szczególnie z wierzchu). Idealnie wypieczony chleb Chleb jest idealnie

Moja Książka Kucharska
Chleb Polny pszenno żytni 81

Jeśli śledzicie trochę mój blog, to pewnie wiecie, jeśli trafiliście tutaj dopiero co, to chleba nie kupuję regularnie od jakiś 5 lat. Nie powiem, żebym w cale nie kupowała, zdarzyło mi się z 4-5 razy w tym okresie chleb kupić. A bo to miałam smaka na jakiś konkretny rodzaj, albo po porodzie nie chciało mi się zwyczajnie chleba piec(...)zjedliśmy po kilka kromek i jakoś tak się tęskno robiło za tym domowym chlebem. Tym razem padło na przepis z książki „Mąka, woda, drożdże, sól” Kena Forkisha. Bo właściwie, czego więcej do chleba nam trzeba? Mam ją dobre dwa lata, ale jakoś nie po drodze nam było ze sobą. Nie wiem zupełnie czemu. Po książkę sięgnęłam jakiś miesiąc

Mieszam w Garnku
Chleb z ziarnami na zakwasie 134

Chleb z ziarnami na zakwasie... Okrągły, pachnący bochenek chleba. Na bazie mąki pszennej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej. Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu. Pyszny, domowy! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 85 g letniej wody; 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego(...)składanie ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie chleb

Gospodyni Miejska
Chleb z kawą 24

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny(...)puszysty no i oczywiście bardzo smaczny. Kawa nadała mu wyjątkowego karmelowo - kawowego smaku i pięknego kawowego koloru. chleb z kawa [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 50 g zakwasu żytniego 390 g wody leniej 200 g mąki pszennej typ 500 250 g semoliny lub mąka krupczatka 2 łyżki kawy

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb na zakwasie. Jak samodzielnie upiec chleb? 46

Print Domowy chleb na zakwasie. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dziś dla odmiany chciałabym się z wami podzielić przepisem na chleb. Według tej recepty wykonywałam go po raz pierwszy. Jak sami widzicie po zdjęciach, wypiek się udał. Kilka lat temu piekłam podobny chleb, był on jednak z gotowego zakwasu, otrzymanego od znajomej rodziny. Sam chleb(...)gotowania czy pieczenia, kiedy coś nam się nie udaje. Obecny przepis jest inny. Wypieki wychodzą lekkie i bardzo smakowite, odrobinę mokre w środku i chrupiące na zewnątrz. Zakwas do chleba naprawdę nadaje wyśmienity smak ciastu. Od kilku lat mieszkamy za granicą i niestety nie mamy dostępu do typowego polskiego chleba na zakwasie. Zmuszona byłam zrobić go więc sama. Z opisu

Zufi.pl
Chleb kaszubski na podmłodzie 71

Kolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina . Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia(...)względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)! Chleb kaszubski na podmłodzie

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny z czosnkiem 110

Chleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną

Gospodyni Miejska
Litewski na starogardzkiej 147

znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber . W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem naszych wschodnich sąsiadów. Ciemny chleb z aromatem kminku, o dość wilgotnym miąższu, któremu nutę słodkości dał dodatek melasy. Chleb dość długo się piecze. Po upieczeniu jest dosyć wilgotny, więc powinien dobrze wystygnąć i odparować. Warto odczekać(...)najmniej 12 godzin po upieczeniu, zanim zacznie się go kroić. Ci, którzy nie lubią zbyt twardych skórek, mogą bezpośrednio po upieczeniu chleba posmarować go olejem lub oliwą, przy użyciu kuchennego pędzla. Skórka jest wtedy bardziej miękka. Przepis źródłowy troszeczkę zmodyfikowałem. Mąkę żytnią razową zamieniłem na starogardzką (po prostu termin nadciągał). Zamiast prażenia odrobiny mąki użyłem zmielonego słodu karmelowego. Można

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. 20

Chleb z kalafiora i jajek. Chleb bez glutenu. Ten chleb jest chyba najlepszym chlebem z kalafiora i jajek . Jest niskowęglowodanowy i bez glutenu . Ten bochenek chleba kalafiorowego z czosnkiem i rozmarynem tworzy pyszny chleb dla osób na diecie keto i paleo . Chleb o niskiej zawartości węglowodanów, który jest zdrowy i pyszny. Chleb z kalafiora świetnie nadaje na tosty, kanapki(...)każdy inny zamiennik pieczywa . Chleb z kalafiora możemy kroić bez problemu i traktować go jak zwykły bochenek chleba . Chleb z kalafiora wygląda podobnie do bochenka białego pieczywa chociaż różni się diametralnie. Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie

Zdrowy Styl Joanny
Chleb zmieniający życie 18

Czas czytania: 3 min Chleb zmieniający życie Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia „chleba zmieniającego życie” i wreszcie jest! Chleb jest niezwykły z kilku powodów. Najważniejsza sprawa jest po prostu niesamowicie dobry, bardzo sycący. Zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania, długo zachowuje świeżość i jest bez dodatku mąki. Chleb zmieniający życie to same nasiona z dodatkiem płatków(...)owsianych. Można zakwalifikować go do pieczywa bezglutenowego, jeśli użyjemy do jego przygotowania certyfikowanych płatków owsianych. O chlebie czytałam komentarze na wielu blogach i muszę przyznać, że zdecydowana większość ludzi, która miała okazję spróbować go, jest nim zachwycona! Ja i moi bliscy również! Chleb jest fantastyczny i pasuje do każdego rodzaju dodatków tych słodkich i słonych. Przygotowanie chleba Przygotowanie ciasta jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 97

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Zachciało mi się domowego chleba, zatęskniłam za zapachem pieczonego pieczywa, który roznosi się po całym domu, od którego poprawia się nastrój, za chrupiącą skórką i za chlebem, który się nie zsycha i smakuje wyśmienicie. Kilka dni temu nastawiłam zakwas, dokarmiałam codziennie o tej same porze, i w piątek wzięłam się za robienie chleba, późnym wieczorem już(...)siedział w piekarniku i się opalał. A w sobotę rano można się było nim delektować rano na śniadanie. Przygotowanie, jak i wypiek chleba nie jest może najprostszą rzeczą, ale uwierzcie mi, jeśli tylko się chce nauczyć przygotowywać chleb to z każdym kolejnym bochenkiem, będzie on co raz lepszy, co raz bardziej smaczny. Dzisiaj pokażę Wam najprostszy chleb domowy, który jest

SMYKWKUCHNI
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 107

Choć piekę chleb albo bułki prawie co tydzień, dawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to chleb został przez domowników zjedzony, nim zrobiłem zdjęcie. Dawno też nie piekłem w Piekarni Amber . W końcu jednak wziąłem się w garść, a że nadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu(...)Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami, to rzeczony chleb upiekłem, i go prezentuję. Chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu

Grahamka, weka i kajzerka