chleb - 23130 przepisów (strona:13/1542)

Chleb wieloziarnisty 50

uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie(...)powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty :)! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu

UgotujmyTo.pl
Chleb na zakwasie z mielonym lnem 115

samą metodą - co ok 24 dosypuje do niego mąkę, wlewam wodę i mieszam - zakwas ma mieć mniej więcej wygdląd i konsystencję majonezu. Gdy wiem, że będę piekła chleb dokarmiam zakwas i czekam około 3 godzin (wszystko zależy od temperatury otoczenia) gdy zakwas pięknie bąbelkuje i jest "wzburzony" oznacza to, że jest gotowy do pieczenia. Istnieje mnóstwo przepisów na chleb(...)zakwasie, różnią się one między sobą przede wszystkim proporcjami mąki, dodatkami smakowymi i ksztaltami chleba. Wypróbowałam około 10 róznych przepisów, ale nie szukam nowych bo mam swój ulubiony, idealny i taki, który można poddawać dowolnym modyfikacjom a chleb i tak się uda. 0,5 l buzującego zakwasu 0,5 kg mąki 0,25 l wody 1 łyżeczka soli

Z butelką mleczka w tle
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 108

Chleb pszenny z płatkami owsianymi... Złocisty, z chrupiącą skórką. Z dodatkiem płatków owsianych. Obsypany ziarnami. Pyszny, domowy!   Składniki: 500 g mąki pszennej; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych, górskich; 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki pestek dyni + odrobina(...)posypania po wierzchu; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki mleka do posmarowaniu po wierzchu chleba. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepłą wodę. Dodać płatki owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu

Gospodyni Miejska
Chleb graham 86

Wyprawa do młyna zaowocowała wejściem w posiadanie sporej ilości mąki graham, która nie mogła wiecznie stać na półce. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham, na który przepis znalazłem przeglądając różne blogi. Przepis jest bardzo prosty, nie jest pracochłonny. Jedyne odstępstwo od pierwowzoru to odrobina cukru, aby drożdże miały większą ochotę popracować trochę, oraz odrobina słodu pszenicznego(...)wyrastania pod przykryciem na 1 godzinę, lub jeśli jest taka konieczność - na dłużej. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Jeśli chleb wyrastał w koszyku, wyłóż go na oprószoną blachę. Wyrośnięty chleb posyp mąką, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do wystygnięcia. Chleb

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb litewski 108

miesiąc Amber zaprosiła nas do swojej   piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu .  Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały(...)Chleb litewski Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 26 x 12 cm Czas przygotowania: ok. 21 godzin Składniki Zaczyn/ciasto potrójnie zakwaszane: 50 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego* 220 g  mąki żytniej razowej typ 2000 230 g wody Ciasto właściwe: 100 g otrębów żytnich 200 g wrzącej wody 2 łyżki kminku 350 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie 84

wspólne, tym razem wrześniowe pieczenie za nami ! Z radością obserwuję, że rośniemy w siłę :-). Za każdmy razem jest nas coraz więcej !  Kolejne wyzwanie dla nas to tym razem chleb oliwkowy i focaccia. Przygotowała je dla nas Wisła z bloga Zapach chleba  na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Chleb wyszedł bardzo smaczny, ładnie wyrósł, w środku powstały piękne(...)fakt chyba mówi sam za siebie :) Dziękuję wszystki piekarkom za wspólne wrześniowe pieczenie ! I czekam na kolejne :-). Listę wszystkich blogerek, które piekły  z nami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana) Składniki na 2 małe chleby: Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski na zakwasie 108

cyklu   Wypiekanie na śniadanie   w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle  Małgosia , a pochodził on z bloga  Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na  zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z ziarnami 22

Czas czytania: 3 min Chleb z ziarnami prażonego słonecznika i sezamu ma niesamowity orzechowy posmak, a to dzięki temu, że nasiona przed dodaniem do ciasta są właśnie uprażone. Nasiona prażymy tuż przed dodaniem do ciasta, aby ich aromat był jak najbardziej intensywny . Przepis na chleb w pierwotnej wersji był przepisem trójfazowym, ale przerobiłam go na chleb błyskawiczny . I tak, zamiast(...)przygotowywać zaczyn, postanowiłam użyć większej ilości aktywnego zakwasu i odrobiny drożdży dla przyspieszenia fermentacji. Chleb dzięki temu pięknie i szybko wyrasta , a jego miąższ jest miękki, puszysty i bardzo delikatny . Ciasto jest dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne bochenki. Z powodzeniem można piec chleb bez foremek, wystarczy uformować z ciasta dowolny kształt i upiec na blaszce. Mój

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z garnka 24

Czas czytania: 3 min Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z garnka. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta(...)upieczenia tego chleba potrzebny jest garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne z pokrywką, chleb upieczony w takim naczyniu będzie miał bardzo ładną przypieczona, chrupiącą skórkę i miękki środek z pięknymi dużymi dziurkami. Wypiek przypomina mi troszkę ciabattę z olbrzymimi dziurkami w środku miękkiego miąższu. Przepis na chleb znalazłam w programie Mark Bittman Recipe – The New York Times, natomiast autorem przepisu

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb razowy – żytni 18

Czas czytania: 3 min Przepisów na chleb chyba nigdy nie za wiele! Bardzo lubię pieczywo domowe i jestem od niego uzależniona, bo chyba nie ma nic lepszego niż domowy świeży chleb! Cudowny zapach, jaki unosi się w domu podczas pieczenia chleba, jest jednym z najpiękniejszych zapachów, jaki można wyczarować w kuchni. Oczywiście smak świeżego delikatnie ciepłego chlebka z chrupiącą skórką(...)posmarowaną odrobiną masła, to jest coś wspaniałego! Dzisiejszy chleb razowy – żytni przygotowany jest na mocnym żytnim zakwasie, co to oznacza „mocny zakwas”? Często zdarza się, że zapominamy o naszym zakwasie spokojnie drzemiącym w lodówce, który potrzebuje regularnego dokarmiania, aby miał moc unoszenia chleba, ale bywa, że niestety zapominamy o tym, a wtedy zakwas słabnie albo nawet umiera

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy chleb żytni na zakwasie 50

Dziś przepis na pyszny domowy chleb żytni na zakwasie. Wpis jest kontynuacją artykułu Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony(...)zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję Wam, że dla efektu końcowego naprawdę warto. Z wideo krok po kroku dowiesz się jak zrobić swój własny chleb żytni na zakwasie: Składniki: 500 g mąki żytniej typ 700 (może być też razowa) 7 g soli 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej) 450 ml letniej wody

Słodki Blog
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie 42

Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski(...)chleb przystało, chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie,składa się tylko z czterech składników mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej. Z przeprowadzonych przez etnografów wywiadów wiadomo, że we wsi Radziwiłłów niemal w każdym domu znajdował się piec do pieczenia chleba. Chleby, głównie żytnie, były wypiekane raz w tygodniu, w soboty i musiały wystarczyć na cały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach 65

Ostatnio mnie trochę mniej na blogu, z powodu ząbkowania i marudności Zośki. Ale mieszamy w garnku, tylko nieco mniej Dzisiaj zapraszam na chleb pszenny, ale nieco inny niż ten tradycyjny. Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, w oryginale melasy. Całość na drożdżach, więc ci, którzy boją się zakwasu, mogą piec śmiało. Mimo sporej ilości miodu, nie jest słodki(...)smaku. Mężowi najbardziej przypomina chleb tostowy. kolejnym plusem tego chleba, jest brak konieczności wyrabiania. Kanapki z tego chleba doskonale smakują z dżemem, wędliną czy serami, w wersji zwykłej jak i z tostera. W zależności od grubości mąki jakiej użyjecie i od miodu lub melasy, zależeć będzie kolor miąższu chleba. Melasa da nam ciemniejszy kolor. Kolejny plus, to że chleba

Mieszam w Garnku
Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) 117

Większość chlebów bananowych jest dość wilgotna, przez co nie tylko smakiem, ale i konsystencją odbiegają od tradycyjnego pieczywa. Mąka ziemniaczana daje dość suche wypieki, więc postanowiłem użyć ją do chleba bananowego. Rezultat wyszedł znakomity – chleb bananowy z mąką ziemniaczaną! Jak zrobić tak smacznie wyglądający chleb? Przepis na chleb bananowy z mąką ziemniaczaną : mąka/skrobia ziemniaczana – 1,5 szklanki(...)pieca. Piecz w 180° przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe! Czytaj więcej o składnikach: Mąka w kuchni paleo | Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? Gotowy chleb jest słodkawy (ma w końcu miód i banany), ale nie za bardzo. Ja dodałem nieco pokrojonych drobno rodzynek (na zdjęciu powyżej taki właśnie chleb), przez co wyszedł nieco słodszy. Mimo słodkości

PaleoSMAK
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 58

będę za nim tęsknić.  Choć zawsze zabieram go ze sobą, znika po paru dniach i później pozostaje po nim jedynie parę okruchów i tęskne wspomnienie.   Chleb. Domowy chleb. Polski chleb. Jedyny taki na świecie.  Najlepszy.  Nie ma sobie równych.  To pierwsza rzecz jakiej zawsze mi brak, gdy wyjeżdżam. To pierwsza rzecz, jaką zjadam zaraz(...)masłem wtapiającym się między dziurki. Czasami spełnia się marzenie o piętce, opruszonej lekko podpieczoną mąką. Pełnia szczęścia! Najdłuższa rozłąka trwała 4 miesiące. Ponad 16 tygodni marzeń o kromce prawdziwego chleba. Prawie 120 dni wśród nijakich, suchych i gąbczastych prostokątów, których termin ważności przekraczał często wytęsknioną datę powrotu do domu, do chleba, do kromki z masłem i białym serem.  Teraz

KUCHARNIA