Czas czytania: 3 min Chleb z ziarnami prażonego słonecznika i sezamu ma niesamowity orzechowy posmak, a to dzięki temu, że nasiona przed dodaniem do ciasta są właśnie uprażone. Nasiona prażymy tuż przed dodaniem do ciasta, aby ich aromat był jak najbardziej intensywny . Przepis na chleb w pierwotnej wersji był przepisem trójfazowym, ale przerobiłam go na chleb błyskawiczny . I tak, zamiast(...)przygotowywać zaczyn, postanowiłam użyć większej ilości aktywnego zakwasu i odrobiny drożdży dla przyspieszenia fermentacji. Chleb dzięki temu pięknie i szybko wyrasta , a jego miąższ jest miękki, puszysty i bardzo delikatny . Ciasto jest dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne bochenki. Z powodzeniem można piec chleb bez foremek, wystarczy uformować z ciasta dowolny kształt i upiec na blaszce. Mój
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z garnka. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta(...)upieczenia tego chleba potrzebny jest garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne z pokrywką, chleb upieczony w takim naczyniu będzie miał bardzo ładną przypieczona, chrupiącą skórkę i miękki środek z pięknymi dużymi dziurkami. Wypiek przypomina mi troszkę ciabattę z olbrzymimi dziurkami w środku miękkiego miąższu. Przepis na chleb znalazłam w programie Mark Bittman Recipe – The New York Times, natomiast autorem przepisu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Przepisów na chleb chyba nigdy nie za wiele! Bardzo lubię pieczywo domowe i jestem od niego uzależniona, bo chyba nie ma nic lepszego niż domowy świeży chleb! Cudowny zapach, jaki unosi się w domu podczas pieczenia chleba, jest jednym z najpiękniejszych zapachów, jaki można wyczarować w kuchni. Oczywiście smak świeżego delikatnie ciepłego chlebka z chrupiącą skórką(...)posmarowaną odrobiną masła, to jest coś wspaniałego! Dzisiejszy chleb razowy – żytni przygotowany jest na mocnym żytnim zakwasie, co to oznacza „mocny zakwas”? Często zdarza się, że zapominamy o naszym zakwasie spokojnie drzemiącym w lodówce, który potrzebuje regularnego dokarmiania, aby miał moc unoszenia chleba, ale bywa, że niestety zapominamy o tym, a wtedy zakwas słabnie albo nawet umiera
SprawdzonaKuchnia.plDziś przepis na pyszny domowy chleb żytni na zakwasie. Wpis jest kontynuacją artykułu Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony(...)zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję Wam, że dla efektu końcowego naprawdę warto. Z wideo krok po kroku dowiesz się jak zrobić swój własny chleb żytni na zakwasie: Składniki: 500 g mąki żytniej typ 700 (może być też razowa) 7 g soli 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej) 450 ml letniej wody
Słodki BlogChleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski(...)chleb przystało, chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie,składa się tylko z czterech składników mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej. Z przeprowadzonych przez etnografów wywiadów wiadomo, że we wsi Radziwiłłów niemal w każdym domu znajdował się piec do pieczenia chleba. Chleby, głównie żytnie, były wypiekane raz w tygodniu, w soboty i musiały wystarczyć na cały
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio mnie trochę mniej na blogu, z powodu ząbkowania i marudności Zośki. Ale mieszamy w garnku, tylko nieco mniej Dzisiaj zapraszam na chleb pszenny, ale nieco inny niż ten tradycyjny. Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, w oryginale melasy. Całość na drożdżach, więc ci, którzy boją się zakwasu, mogą piec śmiało. Mimo sporej ilości miodu, nie jest słodki(...)smaku. Mężowi najbardziej przypomina chleb tostowy. kolejnym plusem tego chleba, jest brak konieczności wyrabiania. Kanapki z tego chleba doskonale smakują z dżemem, wędliną czy serami, w wersji zwykłej jak i z tostera. W zależności od grubości mąki jakiej użyjecie i od miodu lub melasy, zależeć będzie kolor miąższu chleba. Melasa da nam ciemniejszy kolor. Kolejny plus, to że chleba
Mieszam w GarnkuWiększość chlebów bananowych jest dość wilgotna, przez co nie tylko smakiem, ale i konsystencją odbiegają od tradycyjnego pieczywa. Mąka ziemniaczana daje dość suche wypieki, więc postanowiłem użyć ją do chleba bananowego. Rezultat wyszedł znakomity – chleb bananowy z mąką ziemniaczaną! Jak zrobić tak smacznie wyglądający chleb? Przepis na chleb bananowy z mąką ziemniaczaną : mąka/skrobia ziemniaczana – 1,5 szklanki(...)pieca. Piecz w 180° przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe! Czytaj więcej o składnikach: Mąka w kuchni paleo | Jajka omega-3 – samo zdrowie czy marketing? Gotowy chleb jest słodkawy (ma w końcu miód i banany), ale nie za bardzo. Ja dodałem nieco pokrojonych drobno rodzynek (na zdjęciu powyżej taki właśnie chleb), przez co wyszedł nieco słodszy. Mimo słodkości
PaleoSMAKbędę za nim tęsknić. Choć zawsze zabieram go ze sobą, znika po paru dniach i później pozostaje po nim jedynie parę okruchów i tęskne wspomnienie. Chleb. Domowy chleb. Polski chleb. Jedyny taki na świecie. Najlepszy. Nie ma sobie równych. To pierwsza rzecz jakiej zawsze mi brak, gdy wyjeżdżam. To pierwsza rzecz, jaką zjadam zaraz(...)masłem wtapiającym się między dziurki. Czasami spełnia się marzenie o piętce, opruszonej lekko podpieczoną mąką. Pełnia szczęścia! Najdłuższa rozłąka trwała 4 miesiące. Ponad 16 tygodni marzeń o kromce prawdziwego chleba. Prawie 120 dni wśród nijakich, suchych i gąbczastych prostokątów, których termin ważności przekraczał często wytęsknioną datę powrotu do domu, do chleba, do kromki z masłem i białym serem. Teraz
KUCHARNIAOdkryłam niedawno przepyszną stronę z pięknymi chlebami. To strona Zapach Chleba, i na niej właśnie znalazłam ten przepis. Daleko mi do oryginału, ale chleb wyszedł smaczny , więc mimo iż nie jest jeszcze tak ładny jak ten ze strony Zapach Chleba to i tak warto się nim pochwalić. To mój pierwszy chleb wyrastający w koszyku do chleba! składniki(...)godziny. W czasie wyrastania należy ciasto co 45 minut odgazować * Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i ułożyć w dokładnie posypanym mąką koszyku, łączeniem do góry. Chleb wyrasta do dwóch godzin, prawie podwajając swoją objętość. Przed pieczeniem, bochenek naciąć głęboko, przynajmniej 3 cm. Piec z parą, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30-40 minut. *przełożyć ciasto
Stare Garyprostu pyszny! Orzechy są miękkie, marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam! składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare GaryNastępny z listy chlebów Hamelman'a. Chleb z pieczonym czosnkiem. Czosnek uwielbiam, więc byłam bardzo ciekawa efektów. Muszę przyznać, że trochę się rozczarowałam. Dałam trochę więcej czosnku niż w przepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być wina(...)moja a nie przepisu. Mimo wszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę. składniki zaczyn 180 g mąki pszenna chlebowa 110 g wody 40g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki pszennej razowa 480 g wody 50 g oliwy z oliwek 20 g soli 5 g drożdży
Stare GaryUwielbiam domowe pieczywo, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie bardzo czasochłonnych przepisów. Dlatego uwielbiam takie proste przepisy, jak ten na prosty chleb z oliwkami znaleziony na blogu Plate of joy . Chleb ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Jedyną wadą tego chleba jest to, że żeby go przygotować trzeba posiadać lub mieć możliwość pożyczenia garnka żeliwnego. Jestem szczęśliwą posiadaczką takiego(...)garnka od jakiś 2 lat, kupionego w jakieś dobrej ofercie i muszę powiedzieć, że zdecydowanie nie były to pieniądze wyrzucone w błoto…;) Piekę w nim chleby, pieczenie, smażę i gotuję. Obecnie nie wyobrażam sobie, że mogłabym się bez niego obejść…. bo człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego…:) Zapraszam Was na prosty, ale pyszny chleb z oliwkami
UgotujmyTo.pltrochę duńskim, trochę polskim) i sylwestrowych pysznościach, powoli wracam do normalności. Pisałam, że planuję wyhodować zakwas, to jednak zajmie mi nieco czasu, póki co piekę więc nieco mniej magiczny chleb, bo na drożdżach. Na bardzo małej ich ilości, bo na pół kilograma używam raptem sześciu gram. W chlebach na poolish zakochałam się od pierwszej próby - są po postu przepyszne(...)zakwasie, dostępne zwykłym śmiertelnikom. Wystarczy odrobina cierpliwości - ciasto potrzebuje duuużo czasu - i wyciągniemy z piekarnika cudnie pachnący bochenek z niesamowicie chrupiącą skórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb pszenny z suszonymi pomidorami... Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy. O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje
Gospodyni MiejskaChleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren, dlatego nazwałam go "ziarno przy ziarnie". Można go przygotować zarówno na samej mące żytniej, jak i samej orkiszowej, ja piekę na obydwu tych mąkach po połowie. Do wypieku używam także dwóch rodzajów zakwasu, żytniego i orkiszowego(...)piekę praktycznie wszystkie moje chleby). Każdy z nich nadaje pieczywu niepowtarzalny smak. Można poeksperymentować z zakwasami i dodawać sam żytni, sam orkiszowy lub tak jak ja jeden i drugi po połowie. Różnice smakowe są zauważalne, niemniej wszystkie są bardzo smaczne. Podaję składniki na 2 formy (używam silikonowych z metalową obejmą) o wym.23x8cm (dno formy). Składniki: - 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Smaczne Zdrowe