Pamiętam jak parę lat temu mówiłam, że w życiu nie zabiorę się za robienie chleba w domu. W życiu! A jak usłyszałam słowo „zakwas na chleb”, robiło mi się słabo. A teraz proszę bardzo jakie cudawianki robię. Jedyne chyba jeszcze czego nie piekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj(...)przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca i gotowe. No nie. Przygotowywanie takiego chleba musi potrwać. Więc… przypomniałam sobie o chlebie
KardamonovyChleb na maślance to bardzo smaczny, wilgotny i długo zachowujący świeżość chleb na drożdżach. Kilka prosty składników stworzą niesamowity smak domowego pieczywa. Chleb możecie również przygotować z ulubionymi dodatkami – ziarnami, pestkami dyni, czy tak ja w tym przepisie do ciasta dodałem suszoną żurawinę. Jeśli myślisz, że chleb nie może być lepszy, czas spróbować chleba na maślance. Ten upieczony bochenek(...)chleba jest miękki i puszysty. Delikatnie rumiana i chrupiąca skórka połączona z dodatkiem żurawiny tworzy niezwykłą kompozycję. Chleb przygotowuję zawsze w naczyniu żaroodpornym, bo dzięki temu mam pewność, że chleb będzie idealnie upieczony. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne domowe wypieki chlebów. Zobacz przepis na chleb z naczynia żaroodpornego, albo jeśli wolisz pieczywo razowe to znajdziesz również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego nie jest tak trudny do przygotowania, jak się może wydawać. Dzięki odpowiednim składnikom możesz upiec pyszny, świeży i zdrowy chleb bezglutenowy w zaledwie kilku prostych krokach. Bez względu na to, czy szukasz przepisów bez pszenicy, bez glutenu, ten przewodnik pomoże Ci upiec smaczny bochenek chleba, który pokochają wszyscy. Przygotowanie własnego chleba bezglutenowego to jeden(...)najlepszych sposobów, aby cieszyć się pysznymi smakami, a jednocześnie uzyskać pełne wartości odżywcze. Jeśli nie chcesz rezygnować ze wspaniałego, smacznego bochenka chleba i chcesz spróbować czegoś zdrowszego, to chleb bezglutenowy jest dla Ciebie idealny! Rezygnacja z glutenu nie oznacza już, że musisz rezygnować z ulubionego pieczywa! Wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowia, chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego to świetny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chleb żytni na zakwasie. Podstawowy chleb na zakwasie. Chleb żytni na zakwasie Chleby na zakwasie pojawiły się w moim domu wcale nie tak dawno. Nie wierzyłam w siebie po prostu. Pomijam, że poprzez liczne i długie wyjazdy uśmiercałam notorycznie moje zakwasy, ale od czego się ma Przyjaciółkę? Wysyłała mi kurierem nowy zakwas i to niejeden raz. Dzięki temu mogę kontynuować(...)swoją przygodę z chlebem. Przepis na ten chleb oczywiście jest z bloga Kulinarnej Maniusi bo co jak co, to ona robi chleby pyszne i genialne! Dacie wiarę, że wysyła mi chleb kurierem? Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni na zakwasie Ale przejdźmy do chleba na zakwasie. Potrzebuje on miłości i cierpliwości. To na pewno, no i dobrego zakwasu
Z Kuchni Do KuchniDomowy chleb ze słodkich ziemniaków “chodził” za mną od jakiegoś już czasu. Co weekend, a czasami nawet w trakcie tygodnia piekę domowe pieczywo . Są to przeróżnego rodzaju bułki, bułeczki oraz chleby. Do tychże wypieków używam różnych baz mącznych jak i rozmaitych dodatków. Moje pieczywo często jest bezglutenowe, nagminnie dodaję suszone pomidory, ziarna chia, słonecznika oraz pestki z dyni(...)blogu kulinarnym znajdziecie przepisy na poniższe wypieki z dodatkiem warzyw. Bułeczki dyniowe Bułki szpinakowe Bułeczki z burakiem ćwikłowym Jako, iż nie dzieliłam się z Wami jeszcze przepisem na chleb ze słodkim ziemniaków , robię to poniżej. Ten chleb ze słodkich ziemniaków jest lekki, bardzo puszysty i rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie jest banalnie proste i tak naprawdę nie musimy się
MeCooksdziś wiadomo, że chleb upieczony w domu jest najlepszy! Ja piekę go bardzo często, z reguły jest to chleb na zakwasie ( chleb razowy pszenny na zakwasie , chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem , chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ) , ale w moim piekarniku lądują też chleby drożdżowe (. Tym razem przygotowałam chleb tostowy pszenny. Uważam, że taki(...)sklepowy, który zawiera niestety różne zbędne dodatki. Jeśli obserwujesz mnie również na Instagramie - zostawiam link → kulinarne_przygody_gatity , to wiesz, że od kilku miesięcy moje chleby piekę w formach korzeniewscy24.pl . Są idealne do chlebków na zakwasie, ale nie tylko. Upieczemy w ich każdy rodzaj chleba, a także ciasta, pasztety i mięsa. Formy ze stali kwasoodpornej
Kulinarne przygody GatityMieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie ! Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami . Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂 Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami: banany(...)minut do czasu, gdy patyczek wyjdzie czysty z ciasta. Gotowe! Prawda, że pyszne? Choć w składnikach jest tylko łyżka miodu, to dzięki bananom i mące kasztanowej ten chleb jest naprawdę słodki. Ja jeszcze do ciasta dałem garść rodzynków (widać je na zdjęciu powyżej), ale wychodzi tak samo dobre bez nich. Jedna porcja ma 11-12 g węglowodanów (w tym skrobię
PaleoSMAKSkoro udało mi się wyhodować zakwas, przyszedł czas na pierwszy chleb. Wybrałam przepis na Vermont Sourdough ze strony Dorotus. Pierwsze próby (i pierwsze błędy)mam już za sobą, wiem, że jeszcze nie mam wystarczającej wprawy, by otrzymać idealny wypiek, ale już mogę się z Wami podzielić nie tylko przepisem, ale również swoimi doświadczeniami. Piekłam ten chleb już 3 razy. Dzisiaj(...)każdym razem poprawiałam technikę pieczenia. Będę ćwiczyła dalej, jeśli dojdę do jakichś wniosków, uzupełnię przepis. Na razie przekazuję Wam swoje doświadczenia, które zdobyłam w ostatnim tygodniu. Do pieczenia chlebów w domu przygotowałam się, kupując kamień do pieczenia oraz koszyki do wyrastania chleba. Czy się przydały? Hmmm… posłuchajcie. Pierwszy raz upiekłam ten chleb bez żadnych dodatkowych akcesoriów. Chleb wyrósł, upiekł się
W mojej kuchniktóre warto wybierać mądrze. Piekarnie Cukiernie Putka to moja ulubiona sieć piekarni, którą cenię za duży wybór, najlepszy smak produktów, a także świetną jakość wyrobów. W odróżnieniu od chleba z dyskontów czy supermarketów, nie jest mrożone na żadnym etapie swojej produkcji, o czym możecie przeczytać więcej w tym artykule . Jest to piekarnia o ponad stuletniej tradycji, która jednak idzie(...)dań, jak sałatki, muffinki, kotleciki czy placuszki. Mogą być one sposobem na ciekawe wykorzystanie pieczywa, również tego wczorajszego. Praktycznie do każdego poza kanapką z poniższych przepisów możecie wykorzystać czerstwy chleb i dzięki temu uniknąć jego marnowania. Spróbujcie dodać pokrojone w kostkę pieczywo do jajecznych muffinek, przygotujcie na jego bazie chlebowe placki lub zróbcie z niego grzanki i podajcie jako dodatek
Chilli Czosnek i OliwaPrzyznaję się bez bicia. Od pojawienia się na świecie Zosi, a to już niemal rok temu, zdarzyło mi się kilka razy kupić chleb. Dla mnie to wielka zmiana, bo od dobrych kilku lat, chleb piekłam sama. Przyznam, że jeśli wiecie gdzie kupować chleb, to może on być naprawdę dobry. Ale to nie do końca ja Ja muszę(...)lubię nawet w 30 stopniach odpalić piekarnik i piec. Obojętne co, ciasto czy chleb. Nawet teraz, kiedy czasu mam bardzo mało, to praktycznie zamiast walnąć się na łóżku i cieszyć wolną chwilą, ja ląduję w garach No dobrze, nie o mnie wpis ma być, a o chlebie. Musiałam mieć chleb. Prawie tu i teraz, a większość przepisów każe nastawić chleb
Mieszam w GarnkuWiększość chlebów paleo bazuje na mąkach migdałowej albo kokosowej. Mają one swój specyficzny smak, który nie każdemu podchodzi do gustu. Okazuje się jednak, że można zrobić chleb paleo, który wśród składników ma głównie masło orzechowe i jajka – żadnej mąki . Chleb paleo z masła orzechowego – bez mąki, bezglutenowy, bez nabiału, niskowęglowodanowy – przepis: masło orzechowe 100% – 1 szklanka(...)ucierając. Przelej do prostokątnej foremki i piecz w 160-180° (zależnie od pieca) przez 35-40 minut – aż do suchego patyczka. To takie proste i takie smaczne! Chleb paleo z masła orzechowego smakuje wyśmienicie i jest świetną niskowęglowodanową przekąską, bogatą w tłuszcz i białko – dającą sytość na długo. Niestety nie polecam jadania takiego chleba zbyt często – zawiera
PaleoSMAKbochenki każdy o wadze po upieczeniu, około 850g. Smak i zapach chleba podkreśla palona mąka i ziarno sezamu. Siemię lniane oprócz smaku daje ciastu stabilność i wzmacnia je podczas ostatecznej fermentacji, ponieważ wcześniej namoczone ziarna tworzą w cieście żelującą siatkę. Siemię lniane należy do jednych z najzdrowszych ziaren, które łatwo jest przy pomocy pieczywa włączyć do codziennej diety. Ciasto chlebowe(...)dodatkiem siemienia należy do jednych z niewielu ciast chlebowych, które nie muszą wyrastać w koszyczku, jeśli oczywiście pieczemy chleb z użyciem mąk białych. Ciasto jest dość miękkie, ale na tyle stabilne, że nie rozchodzi się na boki i uzyskanie zgrabnego bochenka zawsze przynosi zamierzony efekt. W przepisach nie zawsze informuję, że najlepiej jest piec chleb w zaparowanym piekarniku
Leśny ZakątekChodził za mną, chodził…i wychodził. Chleb pszenny z pomidorami. Ci, którzy w miarę czytają bloga wiedzą, że baaaardzo rzadko jadamy pieczywo pszenne. Czasem mnie po prostu na niego nachodzi a czasem nachodzi mnie na domowy chleb, ale potrzebuję go szybko. Wtedy przepis na pszenny chleb na drożdżach jest idealny. Pieczywo na drożdżach nie musi wyrastać tak długo(...)chleby robione na zakwasie. A dzięki temu, że do chleba używam suszonych drożdży, składniki na taki chleb zawsze mam w domu. Wystarczy tylko złapać proporcje, zagnieść i chwilę poczekać. Jeśli używacie drożdży świeżych, pamiętajcie aby wcześniej zrobić rozczyn. Chlebek zaczęłam robić ok. godziny 16. Chleb jedliśmy już na kolację. No dobra, nie był zupełnie zimny, ale kto by czekał
Mieszam w Garnkuprostu zamiast mą ki graham damy to, co jest pod ręką w szafie - m ąka orkiszowa razowa. A skoro kombinujemy, pójdźmy krok dalej - trochę mąki z pestek dyni (chleb ciut sciemnieje, może raczej zz ielenieje, ciekawe , czy dużo?), trochę ostrope stu (ten króluje u nas w domu po przeczytaniu artukułu na portalu DrogaDoSiebie.pl ), a na koniec odrobina ziaren kolendry(...)się przypomniał dawno nie pieczony chleb Borodinsky ). I w ten sposób doszliśmy do ładnie nazwanego chleba pszenno-orkiszowego, z ostropestem i nutą kolendry. Od razu muszę powiedzieć, że dawno nie byłem tak zadowolony z chleba. Pięknie wyrośnięty, pięknie upieczony. Ani za dużo, ani za mało. Po prostu w sam raz. Skórka chrupiąca, ale nie za twarda (zazwyczaj, jeśli upiekę dużo
Grahamka, weka i kajzerkaosób słysząc, że wracam do pracy po wielomiesięcznym odpoczynku, mówiło, że skończą się domowe chlebki i bułeczki. Szczerze mówiąc, wynika to nade wszystko z ogólnego nastawienia do domowego wypiekania chleba. Chciałabym nieco "odczarować" to zjawisko. Oczywiście jest wiele sposobów przygotowywania chleba, wiele faktycznie jest wymagających, czasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie(...)prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym patrzeć wówczas, jaki
I tu będę miała takie teChleb bezglutenowy na zakwasie piekę już od jakiegoś czasu. Nie jest to nasze stałe menu, ale niekiedy bywa. Co jakiś czas coś zmieniam, dodaję, modyfikuję, by uzyskać chleb idealny. Ostatnia wersja, jest chyba już właśnie idealna, co nie ukrywam przy chlebach bezglutenowych jest nie lada wyzwaniem. Uzyskanie chleba takiego, by zadowolił nasze zmanierowane gusta, przyzwyczajone do chlebów orkiszowych, które(...)prostu cuuuudowne... Co tu dużo mówić, kto jadł, ten wie, że trudno je zastąpić innymi równie smacznymi. Ale wiem, że dla osób z nietolerancją glutenu, nasze chleby są bezużyteczne... I choć poprzednie chleby bezglutenowe, które piekłam, dla osób na diecie bezglutenowej już były mistrzostwem świata, to ja miałam pewien niedosyt... Wreszcie osiągnęłam, to co sobie założyłam, uzyskałam chleb bezglutenowy, który
Smaczne ZdrowePowrocilam do chlebow bochenkowych.Co prawda upieczenie bochenka wymaga wiekszego nakladu pracy i czasu niz tego z foremki,ale trud sie oplaca.Tak upieczony chleb zachwyca gruba,chrupiaca skorka.Obydwa dzisiejsze chleby pieklam na kamieniu,ktory do tej pory uzywalam tylko do pieczenia pizzy.Bardzo polecam ten sposob.Efekty sa rewelacyjne,nie do osiagniecia przy uzyciu zwyklej blachy,garnka zeliwnego czy glinianego. Kamien ukladamy(...)komplecie i ustawiamy temperature piekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka. Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory. Przedstawiony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb,pelen kolorow i blonnika.Ziarno stanowi 40% wagi maki i w znacznym stopniu wplywa na smak oraz wartosc odzywcza.Zachowuje tez bardzo duzo wilgoci,ktora sprawia,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Rodzaj ziarna i jego udzial w ciescie moze sie zmieniac,pod warunkiemze ogolna hydratacja jest stala.Korzystne jest dla smaku chleba,gdy ciasto rosnie w chlodzie(...)przez cala noc. To moj pierwszy drozdzowy chleb z ksiazki "Chleb" J. Hamelmana. Skladniki na 2 male bochenki: maka chlebowa -227g maka pszenna razowa -181g maka zytnia razowa -45g platki owsiane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ ) i Wisłę ( http://zapachchleba.blogspot.com/ ), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego przepisu można(...)było zrobić 2 bochenki chleba lub 1 bochenek i foccacię. Ja zdecydowałam się zrobić dwa bochenki a dodatkowo dodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek
UgotujmyTo.plKolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ . Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)! Chleb z porem karmelizowanym i pestkami Składniki: Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej) 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni) 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin
UgotujmyTo.plniedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia chleba z melasą i kuminem według przepisu Ilony Kuchnia Ilony klik . Podjęłam wyzwanie i chleb wedle przepisu zrobiłam. Najbardziej ciekawił mnie kumin co on wniesie do smaku chleba?, czy będzie mi smakowało i reszcie mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem(...)jeszcze upiekę. Gdy zaczęłam wyrabiać ciasto dość mocno się kleiło więc do przepisu dosypałam jeszcze dodatkowy kubek mąki żytniej a do podsypywania użyłam mąki pszennej. Pełna obaw wstawiłam chleb do miski przykryłam ściereczką i czekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek
Basia w kuchnimiesiąc chlebowypiekacze spotykają się przy piekarniku Amber , i wspólnie pieką „coś”. Tym razem to „coś” zostało zaproponowane przez prowadzącą Ogrody Babilonu Kamilę. Upiekliśmy wspólnie normandzki chleb jabłkowy. Przepis na niego można znaleźć w książce Jeffreya Hamelmana p.t. „Chleb”. Czy rzeczywiście jest normandzkim? To sprawa dyskusyjna, ale za to chleb ładnie się nazywa. No i na pewno jest jabłkowy(...)Polacy lubimy jabłka :) Trochę przepis zmieniłem. Zamiast mąki pszennej razowej użyłem orkiszowej razowej, a to dlatego, że orkiszowa zbliżała się do teminu swej przydatności. Aby zrobić chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Postanowiłam z tej okazji upiec chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków. Składniki: Zaczyn (dzień wcześniej) 30 g zakwasu żytniego klik 175 g letniej wody 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody
Ala piecze i gotujeDlaczego NIE-zwykły chleb? Bo każdy wychodzi inaczej, bo można coś dodać, można ująć, można poeksperymentować. Chleb powszedni jak najbardziej wskazany. Bez chleba...jak bez ręki, żyć trudno. Poszperałam sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego schematu 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga(...)wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła MASMAL 25 g białek Wyobrazcie sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł
Z Kuchni Do Kuchnimoże pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach. Wprawdzie odpowiedniego garnka do upieczenia tego chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku , to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój(...)chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityDzisiaj mam dla Was nowy przepis na chleb z sezamem. Upiekłam chleb w postaci okrągłych placków lekko naciętych w kratkę i obficie posypanych sezamem. Uwielbiam chleb z sezamem ! Ostatnio często piekę chleb i bułki na kamieniu. Jakość takiego wypieku jest zupełnie inna, a dodatkowym plusem jest fakt, że pieczywo piecze się o wiele szybciej i równomiernie. Kamień do pieczenia jest(...)jedną z moich najlepszych inwestycji. Piekę bardzo często, więc taki kamień do pieczenia bardzo ułatwia mi pracę. Wracając do przepisu to jest to typowy chleb pszenny , który ja obficie obtoczyłam w mące grahamce. Mąka zapobiega przywieraniu chleba do kamienia. Z drugiej strony, jeśli kamień jest dobrze nagrzany to nie ma szansy, aby chleb przywarł do kamienia. Jeszcze mi się
codojedzeniaWitam Was serdecznie w tych nietypowych czasach. Zdecydowałam się na ten post, ponieważ coraz więcej osób zaczyna wypiekać chleb w swoich domach. Bardzo dobrze, bo nie dość, że taki chlebek jest bardzo tani, to jeszcze możemy do niego dodać wszelkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Są dwa podstawowe typy chleba w zależności od sposobu wyrastania: Pierwszy, bardzo popularny(...)wszystkich piekarniach, to chleb na drożdżach piekarniczych. Wadą tego chleba jest to, że trzeba mieć drożdże, a w sklepach ostatnio ich nie ma. Drugi sposób, to chleb na naturalnym zakwasie żytnim, który możemy sami wyhodować. Dziś skupimy się na drugim sposobie. Zacznijmy od zakwasu. Aby powstał nasz pierwszy chleb potrzebujemy 5 dni i trochę mąki żytniej chlebowej i razowej. Skupmy
moj przepis naWitam Was serdecznie w tych nietypowych czasach. Zdecydowałam się na ten post, ponieważ coraz więcej osób zaczyna wypiekać chleb w swoich domach. Bardzo dobrze, bo nie dość, że taki chlebek jest bardzo tani, to jeszcze możemy do niego dodać wszelkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Są dwa podstawowe typy chleba w zależności od sposobu wyrastania: Pierwszy, bardzo popularny(...)wszystkich piekarniach, to chleb na drożdżach piekarniczych. Wadą tego chleba jest to, że trzeba mieć drożdże, a w sklepach ostatnio ich nie ma. Drugi sposób, to chleb na naturalnym zakwasie żytnim, który możemy sami wyhodować. Dziś skupimy się na drugim sposobie. Zacznijmy od zakwasu. Aby powstał nasz pierwszy chleb potrzebujemy 5 dni i trochę mąki żytniej chlebowej i razowej. Skupmy
moj przepis naPłaski chleb ziemniaczany. Chleb bez glutenu. Czy pozostały nam resztki ziemniaków po obiedzie ? Zamieńmy je w pyszny płaski chleb ziemniaczany . Chleb bez glutenu . Chleb jest bez drożdży i zakwasu. Jest to bardzo prosty przepis na chleb , który jest idealny do wykorzystania resztek puree ziemniaczanego . Chleb jest niezwykle miękki i łatwy do wykonania. Ziemniaki są znane każdemu(...)maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6. Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się
Zdrowy Styl JoannyChleb pszenno razowy ze słonecznikiem. Kto powiedział, że chleb pszenno razowy musi być gęsty, suchy i bez smaku? Ten bochenek chleba w 100% pełnoziarnisty zawiera rozkoszny smak pszenicy i słonecznika . Chleb pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika , który pokochamy. Jest bardzo zdrowy i naprawdę łatwy do wykonania. Obfity, smaczny, pożywny i zdrowy chleb z domowej piekarni. Chleb jest miękki i idealny(...)minut by drożdże zaczęły pracować. Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, miękkie masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Mieszamy i wlewamy drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Następnie z ciasta formujemy kulkę, miskę przykrywamy folią spożywcza i ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką
Zdrowy Styl JoannyChleb paleo z ziarnami i orzechami. Zdrowy chleb z ziarnami i orzechami to czysta przyjemność jedzenia. Ten chleb nie jest przewiewny i delikatny, jest zbity, sycący i jest mega dużo żucia. Chleb jest zdrowy i łatwy do wykonania, a w środku znajdziemy: jajka , nasiona chia , pestki dyni i słonecznika , migdały . Kanapka z tym chlebem to rozkosz dla naszego podniebienia(...)jaki zdrowy dla brzuszka! Każde domowe pieczywo jest wyjątkowe na swój sposób i dobrze jest mieć w zapasie kilka fajnych przepisów na chleb . Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli
Zdrowy Styl JoannyCzas czytania: 2 min Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny, przez co długo pozostaje świeży. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Skórkę chleba możecie posypać mąką, ulubionymi ziarnami, można również posmarować upieczony, gorący chleb roztopionym masłem, wybór zostawiam Wam. Przygotowanie chleba(...)jest bardzo proste oczywiście jak to chleb na zakwasie i ten potrzebuje czasu na przerobienie zaczynu, ale nie jest pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy duża miska i drewniana łyżka do mieszana ciasta. Spróbujcie koniecznie! Print Chleb z mąki pełnoziarnistej .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pyszny delikatny lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w większości przepisów trójfazowych. Zakwas do chleba przygotowujemy z niewielkiej ilości mocnego, klasycznego zakwasu z dodatkiem jasnej mąki żytniej, który po 12 godzinach nadaje się do przygotowania ciasta właściwego. Chleb na bardzo łagodny kwaśny posmak(...)dość zwarty, ale nie gliniasty miękisz z mnóstwem maleńkich dziureczek. Chleb pachnie kminkiem, który dodałam do ciasta, ale można, zamiast dodawać go do ciasta obsypać nim wierzch chleba. Najlepiej zrobić to podczas formowania bochenków. Przygotowany bochenek chleba przykryjcie na chwilę bardzo mokrą ściereczką, a następnie posypcie zwilżoną część chleba kminkiem. Kminek dobrze przyklei się do ciasta i po upieczeniu
SprawdzonaKuchnia.plChleb z garnka na zakwasie Dziś zapraszam na pyszny chleb z garnka na zakwasie (żeliwnego/rzymskiego) - Vermont Sourdough. Jego przygotowanie trochę trwa, ale za to jest łatwe - chleb nie wymaga od nas wiele pracy, raczej czasu. W dobie pandemii, kiedy i tak jesteśmy w domu, warto wypróbować tego typu przepisy, których wcześniej nie moglibyśmy przetestować. Wiejski chleb z garnka żeliwnego(...)przygotowujemy na zakwasie żytnim lub pszennym . O tym, jak przygotować zakwas, pisałam dawno temu (przepis TUTAJ ). Ważne, by nasz zakwas był dość silny, a nie bardzo młody. Chleb jest pieczony bez drożdży, więc ciasto musi urosnąć tylko dzięki zakwasowi. Pamiętajcie, że zakwas możecie z powodzeniem mrozić. Po rozmrożeniu i dokarmieniu (u mnie to około 2 dni) nadaje się do pieczenia
Lekcje w kuchniSuchy chleb, woda i mąka bez grama dodatkowego startera zakwasowego i innych wspomagaczy. Już w niecałą dobę możemy poczuć smak chleba bez dodatku drożdży piekarskich. Smak tego chleba może zachęci osoby do zrobienia prawdziwego zakwasu. Jest to również dobry sposób na wykorzystanie suchego pieczywa, aby ponownie upiec chleb. Oczywiście mam na myśli chleb domowy żytni, razowy, lub pszenny pełnoziarnisty(...)zakwasie. Nie wykluczam dobrego chleba na zakwasie, który można kupić. Suszymy kawałek chleba celowo lub używamy resztki pieczywa, którego nie zdążyliśmy zjeść. Ważne ! Przygotowany zaczyn / zakwas / nie jest na tyle dojrzały, aby odłożyć część do lodówki do następnego wypieku. Jest w nim mało kwaskowatego zapachu, czyli bakterii kwasu octowego. Przeważają w nim bakterie kwasu mlekowego
Leśny ZakątekChleb na zakwasie z dużą ilością dziur! Chleb orkiszowy według zmodyfikowanej receptury wg. J.Hamelmana- Chleba z Vermont Po przepisie na chleb Pain au levain i przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb(...)mąki orkiszowej, już dzieliłam się z Wami moim autorskim przepisem na chleb orkiszowy , dzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, tak aby chleb powstał taki jak chciałam, a mianowicie właśnie z maki orkiszowej a nie białej. Zwiększyłam też minimalnie ilość zakwasu do zaczynu, aby chleb miał po prostu ładne duże
SMYKWKUCHNIDOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE ;-) CHLEB WEDŁUG RECEPTURY J. HAMELMANA Jeffrey Hamelman, to bezkonkurencyjny guru w zakresie wypieków chleba. Jego książka pt. "Chleb", jest określana jako biblia wypieków chleba. Książka to bestseller światowy, a przepisy na chleby według pana Hamelmana, biją rekordy popularności. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb - Pain au levain. Chleb jest chlebem z mąki(...)pszennej, tylko na zakwasie, ma bardzo cienką i chrupiącą skórkę. Miąższ ma o idealnej strukturze, bardzo miękki i idealnie lekko wilgotny. Chleb według tej receptury robię już trzeci raz, i za każdym razem wychodzi świetnie, dlatego mogę podzielić się z Wami przepisem, bo wiem, że jest sprawdzony. Ma jedyny minus jest czasochłonny, ale wart każdej poświęconej mu minucie ;-) Polecam
SMYKWKUCHNIPszenny domowy chleb na samym zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam(...)filmik o tym jak zrobić zakwas na chleb, omówiłam w nim wszytko co tylko wiem (filmik był dostępny na Insta stories). Jeśli ktoś z Was ma mimo to pytania odnośnie zakwasu na chleb, to śmiało piszcie. Zachęcam Was do śledzenia mojego profilu na Instagramie, bo tam jestem codziennie i jeśli tylko coś robię, to na gorąco pokazuje to aby móc
SMYKWKUCHNIksiążce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z dodatkami w postaci nasion i orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto(...)fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba, wystarczy go posmarować świeżym masłem. To wszystko sprawia, że chleb szybko znika, zwłaszcza, gdy się go je w sobotni poranek, na werandzie, obserwując wioskowych łobuziaków (patrz ostatnie zdjęcie). Chlen nafaszerowałem nasionami
Grahamka, weka i kajzerkaŻytni zakwas na chleb Upiekłam pierwszy chleb na zakwasie - i z miejsca się zakochałam! Ten smak! Ta świeżość! Wystarczyła kromka, bym się nasyciła. Chleb przeleżał 3 dni i nie stracił nic na świeżości! Myśl o pieczeniu własnego chleba dojrzewała we mnie długo, aż którego dnia po prostu kupiłam niewielką książkę Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!" Krok(...)kroku wprowadza czytelnika w tajniki robienia zakwasu i pieczenia chlebów na zakwasie. Książkę pochłonęłam w godzinę, bo czyta się ją tak, jakby się Beaty Pawlikowskiej słuchało w radiu - z pasją i zaangażowaniem potrafi pisać nawet o żytnim zakwasie! Zachęcona opisami stwierdziłam, że to nie może być tak trudne, jak się wydaje. I nie było! Z pieczołowitością przygotowywałam swój siedmiodniowy zakwas
Moje QulinariaPrzepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie(...)szybko jest gotowy do jedzenia. I oczywiście mimo pewnych braków - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako szybki awaryjny - bardzo polecam, jako chleb na co dzień , chyba mniej , ale myślę że to też sprawa gustu :) Niewątpliwą zaletą jest to, że długo, jak na chleb drożdżowy, zachowuje świeżość składniki: (na 2 foremki) 800 g mąki
Stare Garypiekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie! Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem! Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare GaryKolejny przepis z książki "Chleb" Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składniki zaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare Garyzobaczyłam ten chleb dyniowy u Wisły to wiedziałam, że będę musiała go zrobić I zrobiłam…. I oczywiście się nie zawiodłam…. Chleb smakuje i wygląda obłędnie :)! Ja użyłam do jego przygotowania puree z dyni piżmowej butternut. Jednak kolor chleba pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam(...)jakoś nie mam odpowiednio ostrego noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)! Chleb dyniowy na zakwasie Zaczyn: 40 g zakwasu (dałam żytni) 200 g mąki chlebowej 150 g wody Składniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin
UgotujmyTo.plChleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :) Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem przekładam do formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze(...)około 12h od chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści :) Ale wróćmy do chleba: 700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje) 2 łyżeczki soli 25 g masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 150 ml mleka 300 ml wody Gdy robimy chleb
Z butelką mleczka w tlepóźno... Śnieg cieszy mnie do połowy stycznia, potem jest już, niestety, tylko utrapieniem. Hmm... Chyba dorastam... Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać(...)czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli. Tym razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedezorganizacji...? Mi naprawdę rzadko, nie wiem, co wczoraj mnie dopadło. Na szczęście minęło, i mam nadzieję, że szybko nie wróci. Zanim mój umysł odmówił współpracy, zdążyłam jednak upiec chleb. Zupełnie wyjątkowy! Na drożdżach, więc banalnie prosty i stosunkowo szybki. Za to wygląd... Robi niesamowite wrażenie. Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć(...)się go szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb. Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb nie jest słodki. Wszak porządne, gorzkie kakao jest... Gorzkie . Chleb jest pyszny z dżemem czy nutellą, ale z wędliną czy serem również
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb pszenny z sezamem... Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką. Oprószony ziarnami sezamu. Idealny do kanapek! Komu kromeczkę? Zapraszam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka soli; 62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka cukru; 200 ml zimnego mleka; 1 jajo; 2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu; Margaryna + bułka tarta do posmarowania(...)wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu sezamem. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut. Chleb studzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ciasto jest dość rzadkie
Gospodyni MiejskaChleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana. Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego 8 g mąki żytniej razowej 12 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C. Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu(...)chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu. 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej wysokoproteinowej 420 g wody 10 g świeżych drożdży (opcjonalnie) 1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być niestety lekko klejące z powodu małej ilości mąki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 20 minut
Grahamka, weka i kajzerkamąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka mąk dała bardzo ciekawy smak, wzbogacony orzechową nutą i kwaskowatością, którą nadała odrobina zakwasu(...)Dodatek rodzynek dopełnił reszty i powstał smak tyle ciekawy, że po upieczeniu chleb nie potrzebował żadnych dodatków - plastrów sera, wędliny czy powideł. Wystarczy posmarować go odrobiną masła, lub Smakowitej, i można się nim smakować. Chleb wymagał dłuższego pieczenia, niż to się robi piekąc typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong , a także wymaga odczekania do całkowitego ostygnięcia, zanim zacznie się
Grahamka, weka i kajzerkaBardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby(...)mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny, mężowi też zasmakował :) Marzy mi się idealny chleb na zakwasie, ale niestety z zakwasem jeszcze się nie polubiliśmy mimo kilku podejść, może macie
Ze smakiem i z pasjąsamymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły . Zmodyfikowałam go tylko nieco(...)dodając zamiast otrębów ziarna pszenicy. Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Składniki: Zaczyn 120 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej) 50 ml letniej wody 135 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1/2 szklanki ziaren pszenicy 450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową) 2 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody
Kulinarne przygody Gatity