które warto wybierać mądrze. Piekarnie Cukiernie Putka to moja ulubiona sieć piekarni, którą cenię za duży wybór, najlepszy smak produktów, a także świetną jakość wyrobów. W odróżnieniu od chleba z dyskontów czy supermarketów, nie jest mrożone na żadnym etapie swojej produkcji, o czym możecie przeczytać więcej w tym artykule . Jest to piekarnia o ponad stuletniej tradycji, która jednak idzie(...)dań, jak sałatki, muffinki, kotleciki czy placuszki. Mogą być one sposobem na ciekawe wykorzystanie pieczywa, również tego wczorajszego. Praktycznie do każdego poza kanapką z poniższych przepisów możecie wykorzystać czerstwy chleb i dzięki temu uniknąć jego marnowania. Spróbujcie dodać pokrojone w kostkę pieczywo do jajecznych muffinek, przygotujcie na jego bazie chlebowe placki lub zróbcie z niego grzanki i podajcie jako dodatek
Chilli Czosnek i OliwaPrzyznaję się bez bicia. Od pojawienia się na świecie Zosi, a to już niemal rok temu, zdarzyło mi się kilka razy kupić chleb. Dla mnie to wielka zmiana, bo od dobrych kilku lat, chleb piekłam sama. Przyznam, że jeśli wiecie gdzie kupować chleb, to może on być naprawdę dobry. Ale to nie do końca ja Ja muszę(...)lubię nawet w 30 stopniach odpalić piekarnik i piec. Obojętne co, ciasto czy chleb. Nawet teraz, kiedy czasu mam bardzo mało, to praktycznie zamiast walnąć się na łóżku i cieszyć wolną chwilą, ja ląduję w garach No dobrze, nie o mnie wpis ma być, a o chlebie. Musiałam mieć chleb. Prawie tu i teraz, a większość przepisów każe nastawić chleb
Mieszam w GarnkuWiększość chlebów paleo bazuje na mąkach migdałowej albo kokosowej. Mają one swój specyficzny smak, który nie każdemu podchodzi do gustu. Okazuje się jednak, że można zrobić chleb paleo, który wśród składników ma głównie masło orzechowe i jajka – żadnej mąki . Chleb paleo z masła orzechowego – bez mąki, bezglutenowy, bez nabiału, niskowęglowodanowy – przepis: masło orzechowe 100% – 1 szklanka(...)ucierając. Przelej do prostokątnej foremki i piecz w 160-180° (zależnie od pieca) przez 35-40 minut – aż do suchego patyczka. To takie proste i takie smaczne! Chleb paleo z masła orzechowego smakuje wyśmienicie i jest świetną niskowęglowodanową przekąską, bogatą w tłuszcz i białko – dającą sytość na długo. Niestety nie polecam jadania takiego chleba zbyt często – zawiera
PaleoSMAKbochenki każdy o wadze po upieczeniu, około 850g. Smak i zapach chleba podkreśla palona mąka i ziarno sezamu. Siemię lniane oprócz smaku daje ciastu stabilność i wzmacnia je podczas ostatecznej fermentacji, ponieważ wcześniej namoczone ziarna tworzą w cieście żelującą siatkę. Siemię lniane należy do jednych z najzdrowszych ziaren, które łatwo jest przy pomocy pieczywa włączyć do codziennej diety. Ciasto chlebowe(...)dodatkiem siemienia należy do jednych z niewielu ciast chlebowych, które nie muszą wyrastać w koszyczku, jeśli oczywiście pieczemy chleb z użyciem mąk białych. Ciasto jest dość miękkie, ale na tyle stabilne, że nie rozchodzi się na boki i uzyskanie zgrabnego bochenka zawsze przynosi zamierzony efekt. W przepisach nie zawsze informuję, że najlepiej jest piec chleb w zaparowanym piekarniku
Leśny ZakątekChodził za mną, chodził…i wychodził. Chleb pszenny z pomidorami. Ci, którzy w miarę czytają bloga wiedzą, że baaaardzo rzadko jadamy pieczywo pszenne. Czasem mnie po prostu na niego nachodzi a czasem nachodzi mnie na domowy chleb, ale potrzebuję go szybko. Wtedy przepis na pszenny chleb na drożdżach jest idealny. Pieczywo na drożdżach nie musi wyrastać tak długo(...)chleby robione na zakwasie. A dzięki temu, że do chleba używam suszonych drożdży, składniki na taki chleb zawsze mam w domu. Wystarczy tylko złapać proporcje, zagnieść i chwilę poczekać. Jeśli używacie drożdży świeżych, pamiętajcie aby wcześniej zrobić rozczyn. Chlebek zaczęłam robić ok. godziny 16. Chleb jedliśmy już na kolację. No dobra, nie był zupełnie zimny, ale kto by czekał
Mieszam w Garnkuprostu zamiast mą ki graham damy to, co jest pod ręką w szafie - m ąka orkiszowa razowa. A skoro kombinujemy, pójdźmy krok dalej - trochę mąki z pestek dyni (chleb ciut sciemnieje, może raczej zz ielenieje, ciekawe , czy dużo?), trochę ostrope stu (ten króluje u nas w domu po przeczytaniu artukułu na portalu DrogaDoSiebie.pl ), a na koniec odrobina ziaren kolendry(...)się przypomniał dawno nie pieczony chleb Borodinsky ). I w ten sposób doszliśmy do ładnie nazwanego chleba pszenno-orkiszowego, z ostropestem i nutą kolendry. Od razu muszę powiedzieć, że dawno nie byłem tak zadowolony z chleba. Pięknie wyrośnięty, pięknie upieczony. Ani za dużo, ani za mało. Po prostu w sam raz. Skórka chrupiąca, ale nie za twarda (zazwyczaj, jeśli upiekę dużo
Grahamka, weka i kajzerkaosób słysząc, że wracam do pracy po wielomiesięcznym odpoczynku, mówiło, że skończą się domowe chlebki i bułeczki. Szczerze mówiąc, wynika to nade wszystko z ogólnego nastawienia do domowego wypiekania chleba. Chciałabym nieco "odczarować" to zjawisko. Oczywiście jest wiele sposobów przygotowywania chleba, wiele faktycznie jest wymagających, czasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie(...)prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym patrzeć wówczas, jaki
I tu będę miała takie teChleb bezglutenowy na zakwasie piekę już od jakiegoś czasu. Nie jest to nasze stałe menu, ale niekiedy bywa. Co jakiś czas coś zmieniam, dodaję, modyfikuję, by uzyskać chleb idealny. Ostatnia wersja, jest chyba już właśnie idealna, co nie ukrywam przy chlebach bezglutenowych jest nie lada wyzwaniem. Uzyskanie chleba takiego, by zadowolił nasze zmanierowane gusta, przyzwyczajone do chlebów orkiszowych, które(...)prostu cuuuudowne... Co tu dużo mówić, kto jadł, ten wie, że trudno je zastąpić innymi równie smacznymi. Ale wiem, że dla osób z nietolerancją glutenu, nasze chleby są bezużyteczne... I choć poprzednie chleby bezglutenowe, które piekłam, dla osób na diecie bezglutenowej już były mistrzostwem świata, to ja miałam pewien niedosyt... Wreszcie osiągnęłam, to co sobie założyłam, uzyskałam chleb bezglutenowy, który
Smaczne ZdrowePowrocilam do chlebow bochenkowych.Co prawda upieczenie bochenka wymaga wiekszego nakladu pracy i czasu niz tego z foremki,ale trud sie oplaca.Tak upieczony chleb zachwyca gruba,chrupiaca skorka.Obydwa dzisiejsze chleby pieklam na kamieniu,ktory do tej pory uzywalam tylko do pieczenia pizzy.Bardzo polecam ten sposob.Efekty sa rewelacyjne,nie do osiagniecia przy uzyciu zwyklej blachy,garnka zeliwnego czy glinianego. Kamien ukladamy(...)komplecie i ustawiamy temperature piekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka. Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory. Przedstawiony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb,pelen kolorow i blonnika.Ziarno stanowi 40% wagi maki i w znacznym stopniu wplywa na smak oraz wartosc odzywcza.Zachowuje tez bardzo duzo wilgoci,ktora sprawia,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Rodzaj ziarna i jego udzial w ciescie moze sie zmieniac,pod warunkiemze ogolna hydratacja jest stala.Korzystne jest dla smaku chleba,gdy ciasto rosnie w chlodzie(...)przez cala noc. To moj pierwszy drozdzowy chleb z ksiazki "Chleb" J. Hamelmana. Skladniki na 2 male bochenki: maka chlebowa -227g maka pszenna razowa -181g maka zytnia razowa -45g platki owsiane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ ) i Wisłę ( http://zapachchleba.blogspot.com/ ), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego przepisu można(...)było zrobić 2 bochenki chleba lub 1 bochenek i foccacię. Ja zdecydowałam się zrobić dwa bochenki a dodatkowo dodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek
UgotujmyTo.plKolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ . Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)! Chleb z porem karmelizowanym i pestkami Składniki: Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej) 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni) 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin
UgotujmyTo.plniedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia chleba z melasą i kuminem według przepisu Ilony Kuchnia Ilony klik . Podjęłam wyzwanie i chleb wedle przepisu zrobiłam. Najbardziej ciekawił mnie kumin co on wniesie do smaku chleba?, czy będzie mi smakowało i reszcie mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem(...)jeszcze upiekę. Gdy zaczęłam wyrabiać ciasto dość mocno się kleiło więc do przepisu dosypałam jeszcze dodatkowy kubek mąki żytniej a do podsypywania użyłam mąki pszennej. Pełna obaw wstawiłam chleb do miski przykryłam ściereczką i czekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek
Basia w kuchnimiesiąc chlebowypiekacze spotykają się przy piekarniku Amber , i wspólnie pieką „coś”. Tym razem to „coś” zostało zaproponowane przez prowadzącą Ogrody Babilonu Kamilę. Upiekliśmy wspólnie normandzki chleb jabłkowy. Przepis na niego można znaleźć w książce Jeffreya Hamelmana p.t. „Chleb”. Czy rzeczywiście jest normandzkim? To sprawa dyskusyjna, ale za to chleb ładnie się nazywa. No i na pewno jest jabłkowy(...)Polacy lubimy jabłka :) Trochę przepis zmieniłem. Zamiast mąki pszennej razowej użyłem orkiszowej razowej, a to dlatego, że orkiszowa zbliżała się do teminu swej przydatności. Aby zrobić chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Postanowiłam z tej okazji upiec chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków. Składniki: Zaczyn (dzień wcześniej) 30 g zakwasu żytniego klik 175 g letniej wody 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody
Ala piecze i gotuje