kopytka - 2368 przepisów (strona:18/158)

Kopytka z sosem pieczarkowym 23

Pamiętam, że tym daniem krótko po ślubie ratowałam dni, kiedy na gotowanie nie miałam czasu. Przygotowywałam ziemniaczane kopytka i dla wzmocnienia smaku robiłam sos grzybowy. Potem na długo zapomniałam o tej potrawie. “Odgrzałam” ją w domowym menu całkiem niedawno. Danie, choć jarskie, jest sycące. Bardziej nadaje się na jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony(...)pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka? 400 g ugotowanych ziemniaków i utłuczonych z odrobiną masła i mleka na puree 100 g mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wykładamy tłuczone ziemniaki, robimy w nich dołeczek, wbijamy jajko, zasypujemy mąką i solą. Całość

Raj dla Podniebienia
Kopytka z sosem pieczarkowym 17

Pamiętam, że tym daniem krótko po ślubie ratowałam dni, kiedy na gotowanie nie miałam czasu. Przygotowywałam ziemniaczane kopytka i dla wzmocnienia smaku robiłam sos grzybowy. Potem na długo zapomniałam o tej potrawie. “Odgrzałam” ją w domowym menu całkiem niedawno. Danie, choć jarskie, jest sycące. Bardziej nadaje się na jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony(...)pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka? 400 g ugotowanych ziemniaków i utłuczonych z odrobiną masła i mleka na puree 100 g mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wykładamy tłuczone ziemniaki, robimy w nich dołeczek, wbijamy jajko, zasypujemy mąką i solą. Całość

Raj dla Podniebienia
Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem 48

Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem – to proste, wegetariańskie i sycące danie obiadowe. Ostatnio w ramach zjadania większej ilości warzyw a mniejszej mięsa testuję z bardzo smacznym skutkiem dodawanie do wielu dań mielonych warzyw strączkowych. I tak puszka fasoli zwiększa objętość dania. Zwiększa też jego walory zdrowotne i odżywcze a przy tym, nie umniejsza smaku. Warzywa strączkowe(...)źródłem pełnowartościowego białka. Dzisiaj zapraszam was na zdrową wersję klusek , z dodatkiem fasoli, pełnoziarnistej mąki i wiosenny dzikich roślin jadalnych – pokrzywy i podagrycznika. PRZEPIS KOPYTKA Z FASOLI Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 puszka 400g fasoli białej 1 garść listków młodej pokrzywy 1 garść listków młodego podagrycznika 2 jajka 500-700g mąki graham

Dorota Smakuje
Kopytka 54

coraz bardziej wymyślnych przepisów na blogach kulinarnych - wracają do mnie, najlepsze na świecie smaki z dzieciństwa, a co za tym idzie chęć zrobienia czegoś normalnego :) Tym razem padło na kopytka. Podzielę się z wami swoim starym, niezawodnym przepisem - gdzie waga ziemniaków, podana jest z obranych i ugotowanych już ziemniaków, ponieważ najczęściej do przygotowania kopytek wykorzystujemy ziemniaki(...)wczorajszego obiadu. Kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub z gulaszem mięsnym . Składniki: 1 kg ziemniaków (waga obranych i ugotowanych) 250 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki po ugotowaniu w osolonej wodzie, odcedzić i od razu rozgnieść praską na puree. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i całkowicie ostudzić. Kiedy ziemniaki będą już zimne - dodać mąkę, jajko

Świat Domowej Kuchni
Kopytka 66

Studiowałam ostatnio sporo klasycznych przepisów, porównując je jednocześnie z moimi. I okazało się, że kopytka, które normalnie robię, można uzupełnić jeszcze o mąkę ziemniaczaną. Biorąc pod uwagę fakt, jak fajną konsystencję mają kluski śląskie, postanowiłam to sprawdzić. Kopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało się(...)obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki, wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę

Kardamonovy
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 51

knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczana – Placki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem – tradycyjne Kopytka domowe , – Kopytka z boczkiem i groszkiem – Kopytka ze szpinakiem – Kopytka marchewkowe z rozmarynem – ruskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gnocchi di patate 68

mąki gryczanej. Podobne są do polskich kopytek. Wikipedia Zrobiłam i ja. Do pysznej wołowiny zrobiłam samodzielnie gnocchi di patate, ale możecie też zrobić tradycyjne kluski śląskie lub najzwyklejsze kopytka . Polecam Wam także inne przepisy na kluski: domowy makaron szare kluski Kopytka marchewkowe z rozmarynem Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. Kopytka ze szpinakiem kluseczki. albo lane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
kopytka i kotleciki mielone w sosie pomidorowym... 69

miejsce mąki, wbić jajko, dodać soli i zagnieść szybko gładkie ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rękoma wałkować rulony, nożem je spłaszczyć i pociąć  na około 2 cm kopytka. Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz. Mielone mięso z łopatki wymieszać(...)posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano. Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem - smaczne, delikatne kopytka z kotlecikami w sosie pomidorowym, smakują doskonale i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szpinakowe kopytka z łososiem i kiełkami 80

można samemu wyhodować, i oliwą pietruszkową którą samemu zrobicie. Czy może być coś lepszego mega zielonego i dobrego. Nawet osoby które nie lubią szpinaku zjedzą kluski bo jest niewyczuwalny. kopytka: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g szpinaku świeżego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1  szklanka mąki  migdałowej albo innej mąki bezglutenowej 1/2 łyżeczki soli pozostałe(...)łososia wędzonego 50 g masła 5 gałązek natki pietruszki 1 garść kiełków z rzodkiewki Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Zostawiam do ostygnięcia. Jajko miksuje z liśćmi szpinaku w misie blendującej. Dodaję do zimnych ziemniaków. Wsypuję mąkę migdałową i ziemniaczaną. Mieszam i nie podsypuję za bardzo już mąką, bo im więcej mąki

wesoła kuchnia
Kopytka z sosem pomidorowo paprykowym. 59

Robię je zawsze, kiedy zostają ziemniaki z obiadu z wczorajszego dnia. Zazwyczaj jemy na słodko, ale czasami też z sosami. Dziś padło na pomidorowo paprykowy.  Polecam! Składniki na kopytka;  50 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli o koło 10 dag mąki pszennej Przygotowanie; Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy(...)stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski (kopytka).Przygniatamy widelcem aby zrobić dekoracyjne rowki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kopytka z pomidorami i kurkami 78

przygotowuję z nich kopytka - są łatwe do zrobienia i przede wszystkim pyszne. Mam do nich słabość, przyznaję 😄 Ponieważ dzisiaj obiad u mnie w domu jest bezmięsny, przygotowałam do kopytek sos z kurkami i warzywami. Kopytka z pomidorami i kurkami - przepis Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, jajko, 250g mąki pszennej. Do przygotowania sosu będziesz(...)ząbki czosnku, 50g suszonych pomidorów, 250g cukinii, 4 łodygi selera naciowego, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj, dodaj mąkę i jajko. 2. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku - nie dodawaj soli, ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to wystarczy. 3. Czosnek i cebulę posiekaj. 4. Suszone pomidory, cukinię i selera pokrój

Z notatnika dietetyka
Kopytka ze szpinakiem 80

Kopytka ze szpinakiem! 🌱 Prosty, zdrowy i pyszny pomysł na obiad 🤤😎 Kopytka można spokojnie jeść również na drugi dzień (warto oblać je masłem, będą się mniej kleiły). Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka ok. 300 g szpinaku mrożonego ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(...)łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, szpinakiem i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie). Kopytka podajemy polane

Czarnawisienka
Kopytka. 140

razem postanowiłam odmierzyć składniki, żeby dodać przepis na blog. Na pewno są osoby, które nigdy nie robiły i chciałyby spróbować. Czasami zostają ziemniaki z obiadu i wtedy kopytka są idealnym rozwiązaniem. Nic się nie marnuje. Składniki: 600 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu) 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)stolnicę. Dodać obie mąki i sól. Zrobić wgłębienie i wbić jajko. Zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, można trochę podsypać mąką. Pamiętajcie, że jeśli dodacie za dużo mąki, to kopytka będą twarde. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części uformować cienki wałeczek. Następnie, delikatnie spłaszczyć go dłonią. Kroić po ukosie. W większym garnku zagotować wodę z solą. Kopytka

Agusiowe smakołyki
Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 96

Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezmięsny obiad. Domowe kopytka z sosem grzybowym na bazie suszonych grzybów. Dla mnie coś cudownego. Taki sos jest wyjątkowo aromatyczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dzięki temu(...)obiad i jedno z świątecznych dań Ja właśnie tak zrobiłam. Namoczyłam ciut więcej grzybów. Część wykorzystałam do dzisiejszego sosu grzybowego, a resztę do pysznych drożdżowych pasztecików na święta. Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie do tego ćwikła z chrzanem. Ja uwielbiam takie połączenie. Szukając naprawdę dobrych produktów warto sięgnąć po produkty firmy Moryń . Kilka słów o… Firma

Słodkie okruszki
Kopytka z batatów 61

Kopytka z batatów Kopytka z batatów Składniki 300g batatów (1 sztuka) jajko 150-200 g mąki ½ łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka soli Wykonanie: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu batata przegniatamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i mąkę(...)masy stopniowo dosypujemy mąkę, pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione formujemy kopytka na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy go na mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Artykuł Kopytka

Pomysłowa kuchnia
Kopytka razowe 118

gładka.  Jak już mamy dobrze wyrobione ciasto ziemniaczane  dzielimy na kawałki i z każdego robimy jak by węża i kroimy pod skosem , następnie kiedy mamy już gotowe kopytka wstawiamy osoloną wodę , a kiedy woda sie gotuje wrzucamy nasze kopytka , byle nie za dużą ilość, aby mam się zupa nie zrobiła , a jak nasze kopytka wypłyną(...)wierzch to można wyciągać na talerz , postępujemy tak aż ciasto ziemniaczne nam się skonczy .  Takie kopytka możemy podawać z sosem czy na słodko ,wybór pozostawiam Wam . Smaczego

Mój Smak
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 103

przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste(...)aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 103

przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste(...)aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką 262

jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak. 5. Ugotowane kopytka przekładamy z durszlaka na talerz i dajemy im troszkę odparować. 6. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do nich kopytka, obsypujemy je odrobiną pieprzu, sera żółtego i mieszamy, następnie(...)ścieramy resztę sera żółtego i posypujemy nimi kopytka, dodajemy także parmezan (mozzarelle zostawiamy na sam koniec pieczenia) Naczynia wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia obsypujemy kopytka mozzarella. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kopytka z sosem pieczarkowym 80

jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony sos – pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka? 400 g ugotowanych ziemniaków i utłuczonych z odrobiną masła i mleka na puree 100 g mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wykładamy tłuczone ziemniaki(...)formujemy wałek lub kulę. Z ciasta odrywamy kawałki, z których dłońmi wałkujemy cienki rulon. Za pomocą ostrego noża odkrajać małe kawałki (2 lub 3cm), o wielkości, jaką lubimy. Kopytka wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min, aż kluseczki wypłyną na wierzch. Delikatnie wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy do durszlaka, lekko „hartujemy

Raj dla Podniebienia
Kopytka w sosie pomidorowym 147

Kopytka z sosem pomidorowym to jedno z ulubionych dań dzieciństwa. Druga mamina wersja kopytek to kluski ziemniaczane posypane rozkruszonym twarogiem i usmażoną cebulą. A Wy z czym jecie kopytka? Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego  ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka włoskich(...)dostępna w sklepach ze zdrową żywnością), pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki. Kopytka: 1 kg ziemniaków 2 małe jajka sól olej ok. 1,5 szklanki mąki pszennej mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże

Czerwień i błękit
Kopytka 149

Kopytka są potrawą mączną, którą dość często przygotowuje się w polskich domach. Kopytka ziemniaczane mogą być podawane jako danie główne lub w postaci dodatków do innych potraw, np. do gulaszu. Ja najczęściej podaję kopytka okraszone skwarkami z boczku lub słoniny, z zasmażaną kapustą kiszoną. Często goszczą u mnie również kopytka na słodko, które podaję z... Tryb(...)czytania Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Kopytka z dyni 89

Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów. W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kopytka(...)wrzucam do wrzącej wody i gotuję na małym ogniu około 2 – 3minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową. * Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej   Artykuł Kopytka z dyni pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Kopytka z pieczoną dynią i kiełbasą 96

zapraszam na kopytka podane z ulubioną kiełbasą oraz pieczoną dynią. I być może, na pierwszy rzut przepis sprawia wrażenie dosyć pracochłonnego, to nic bardziej mylnego- w trakcie przygotowywania kopytek, dynia i kiełbasa 'robią się' w piekarniku więc jedyną 'trudnością' są... kopytka (choć dla mnie to ogromna przyjemność) 😊  3-4 porcje: Kopytka: * ugotowane ziemniaki(...)cebula- 1 szt. * oliwa z oliwek- 3 łyżki * świeży rozmaryn- 1 gałązka * papryka wędzona- 2/3 łyżeczki * szczypta soli Z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto podzielić na 2-3 części, zrobić cienki rulon i kroić mniejsze kawałki. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Dynię pokroić w kostkę, chorizo w plastry, a cebulę

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka najlepszy łatwy przepis 117

Kopytka najlepszy łatwy przepis Najlepszy przepis na kopytka - nasze polskie kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym . Kopytka-najlepszy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wodę , dodać łyżkę oliwy. Wrzucać partiami na gotującą się wodę, wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię SMACZNEGO :) Przepis na pyszny sos mięsno-warzywny, który można podać z kopytkami znajdziecie tutaj  KLIK

zielonacukinka
Bezglutenowe jaglane kopytka 143

czarowałam- "a spróbujcie mi się mendy małe rozpaść...", bo pierwsze się rozpadły właśnie, a drugie... no cóż... miały w sobie tyle mąki, że to jakieś gniotki a nie kopytka były.  I wiecie, chyba poskutkowało. Albo się przestraszyły, albo po prostu się w końcu jakimś cudem udało i było wszystko pięknie i cacy. Kopytka nie miały posmaku tych(...)prędkości 5. Gotowe ciasto przekładamy na delikatnie podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, dzielimy na mniejsze części i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy i tniemy na kształt kopytek (rombów). Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy** polane masłem, z ulubionymi surówkami lub gulaszem. Sposób przygotowania tradycyjny: Kaszę jaglaną* zalewamy wodą, solimy i gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Kopytka, kluski leniwe-podstawowy przepis 191

Witam Kochani dziś podstawy kuchni, czyli coś co każda pani domu powinna potrafić :) Kopytka czy inaczej kluski leniwe-pyszne, łatwe i dające wiele możliwości. Z tych proporcji kopytek wystarczy dla 4 osobowej rodziny. Są jędrne, nie kleją się i super smakują. Polecam -900g ugotowanych ziemniaków -łyżeczka soli -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej -1 szklanka (250ml) mąki pszennej(...)jajko Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy. Studzimy i mielimy maszynką lub przepuszczamy przez praskę. Kopytka wychodzą moim zdaniem najlepsze gdy ziemniaki poleżą do drugiego dnia. Do miski dajemy ziemniaki i resztę składników. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na kilka części, z każdej tworzymy wałek, kroimy pod skosem na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę. Kopytka wrzucamy na gotującą się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kopytka z kaszy jaglanej 124

drugim. Wzrusz! :) Potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, ja użyłam kaszy jaglanej Sonko 200 g twarogu 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej woda i sól do gotowania kopytek Kaszę mielimy w blenderze, dodajemy do niej pokruszony twaróg i obydwie mąki.  Ciasto na kopytka najłatwiej będzie zagnieść ręcznie, ponieważ jest dość twarde.  Kiedy nasze ciasto(...)składników wyszło takie ciasto, które nie wymagało ode mnie dodatkowego podsypywania wałeczków, nic nie kleiło się do rąk, ani blatu. Wałeczek o średnicy około 3 cm kroimy na małe kopytka pod skosem. Wrzucamy je na dobrze osolony wrzątek (ciasta nie soliliśmy) i gotujemy od momentu wypłynięcia ich na wierzch około 2-3 minuty.  Podajemy z cebulką podsmażoną

MamaOskarka
Kopytka 151

blogu zabrakło jeszcze kopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :) Składniki: 500 g ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól(...)prasce. 2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od zagotowania, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, przelać zimną wodą. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami 122

tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje się w konfiturze, która nadaje jej fajnego aromatu i słodyczy. A i ważna uwaga: do dyniowych kopytek najlepiej wykorzystać mączne odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, np. dynię piżmową, czy hokkaido. Nie rozrzedzą one nam wtedy ciasta i nadadzą cudownego koloru. Pierś z kaczki możecie podmienić także(...)konfitowane kacze udo. Będzie sztos! * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Pierś z kaczki: 4 kacze piersi kilka gałązek rozmarynu klarowane masło pieprz, sól Dyniowe kopytka: 500 g purée z dyni* ok. 150 g mąki pszennej + do podsypania ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej) ½ łyżeczki soli 1 jajko Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona

Food Square
Kopytka 119

takie same. Stolnicę obsypać mąką. Partiami formować wałeczki i pociąć na małe kawałki formując kopytka. W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzątku wrzucać ciasto na kopytka. Od momentu jak kopytka wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze minutkę. Wyjąć kopytka łyżką cedzakową i położyć na durszlaku, odcedzić. Położyć na talerze i polać dowolnym sosem

Kuchnia Pokoleń
Przepis na kopytka 179

przesadzamy z dodatkiem mąki). Zagotować wodę w dużym garnku (wodę należy dobrze posolić). Gdy woda zacznie się gotować, to zmniejszyć jej temperaturę (woda ma się delikatnie gotować, aby kopytka się nie rozpadały). Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę (blat). Dzielimy je na kilka części np. 5-6. Z każdej części formujemy wałek grubości palca (powinien być ładnie obtoczony(...)mące). Wałek lekko spłaszczamy i tniemy ukośnie tworząc kopytka. Często na wierzchu wałka robię „wzory” nożem, ale jest to oczywiście nie konieczne – zwykły odruch Tak przygotowane kopytka ostrożnie wkładamy do gotującej się wody (można raz lekko zamieszać łyżką, aby kopytka nie przykleiły się do dna). Gotujemy około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągamy

Słodkie okruszki
Dyniowe kopytka 92

dodatkiem soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Do kopytek najlepsze są "wczorajsze " ziemniaki czyli takie ugotowane wcześniej, nie tego samego dnia, ewentualnie na kilka godzin przed przygotowaniem kopytek. Zimne ziemniaki przeciskamy przez maszynkę lub praskę do ziemniaków. U mnie była to maszynka, ponieważ razem z ziemniakami przez maszynkę przepuściłam 3-krotnie surową, obraną ze skóry dynie hokkaido. Dodajemy(...)dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy partiami kopytka do wody. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie, drewnianą łyżką. Gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową i najlepiej podawać od razu jeszcze

Życie zaczyna się w kuchni
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej 113

stała się podstawą kopytek.  Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się kolejnych.   Kopytka z dyni i kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 450 g dyni 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta kurkumy 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej(...)dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie lekko klejące, ale bez problemu daje się formować. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego wałek, który ostrym nożem kroimy po skosie.  Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy.  Kopytka możemy podawać z tartym parmezanem lub ze smażonym boczkiem i cebulką

Przysmaki Karolki
Kopytka z serem i ziemniakami 139

dużo czasu, szybko się gotują i najlepszym do nich dodatkiem jest po prostu podprażona bułka tarta. Dzięki tej potrawie możemy również wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Kopytka z serem i ziemniakami Składniki: 800 g ziemniaków 300 g białego sera około 1,5-2 szklanek mąki pszennej 1 jajko sól W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki do miękkości(...)formujemy kulkę. Kulkę dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Kroimy pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą. Jak przygotować

PatiGotuje
Smażone kopytka z bryndzą 156

Niedawno na targu kupiłam prawdziwą bryndzę. Oczywiście wykorzystałam ją w dużej mierze do kanapki, ale zostało mi trochę i zastanawiałam się jak ją kreatywnie wykorzystać. I wpadłam na pomysł kopytek. Bo skoro są takie pyszne z twarogiem to czemu by nie spróbować z bryndzą. Później stwierdziłam, że wrzucę je do frytkownicy. No i powiem Wam efekt mnie zaskoczył!!! Były(...)dużej ilości oleju (ja użyłam do tego frytkownicy nagrzanej do 180-190°C) około 4-5 minut, aż będą zarumienione. Podajemy od razu po upieczeniu. Smacznego Artykuł Smażone kopytka z bryndzą pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 184

masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego sól pieprz czarny mielony KOPYTKA KUKURYDZIANE: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól masło do smażenia natka pietruszki Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić(...)Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje. Kopytka kukurydziane . Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Odstawić do przestudzenia. Do jeszcze ciepłej kaszy dodać mąkę kukurydzianą

https:KKuchniaMniam
KOPYTKA 148

ukośnie . Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kopytka i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.  Polej przesmażoną na maśle tartą bułką . Kopytka można podawać z sosem, ze skwarkami ze słoniny i boczku

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kopytka z soczewicą i pomidorami 190

szerokim łukiem. Jednak czasami bywają dni gdy wracam z pracy tak zmęczona i głodna, że chciałabym przygotować pyszny obiad w najszybszy możliwy sposób. Wtedy zdarza mi się kupić gotowe kopytka i podać je tak jak dziś Wam przedstawiam. Najlepiej byłoby przyrządzić je samemu, ale jeśli nie macie na to czasu, to poszukajcie takich, których skład nie przyprawia o zawał(...)pomidory. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy kopytka. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami. Smacznego :) Artykuł Kopytka z soczewicą i pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kopytka z dynią 116

Kopytka lubią chyba wszyscy, od tych najmniejszych milusińskich, poprzez tych pyskatych podrostków, na mądrej starszyźnie kończąc. Ale...kopytka często robione stają się nudne. Dlatego mam radę - dodawajcie do ciasta różne różności, jak na przykład duszony szpinak, pure z pieczonych buraczków, świeże zioła, a teraz w sezonie pure z dyni. Możecie zrobić też kopytka z samego pure(...)podzielić na 4 części, każdą część uformować w wałeczek. Wałeczki kroić skośnie. W dużym szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać 2 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wrzucać porcję kopytek, gotować max 1 minutę od  wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Na patelni rozgrzać masło, dodać świeże listki tymianku lub posiekany świeży rozmaryn - podgrzewać chwilę. Kopytka podawać

kolorowotorcikowo
Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym 134

bardzo łatwo je przygotować. Stragany pełne są pomarańczowych grzybków, nie zwlekaj, bo sezon na kurki powoli dobiega końca. Wypróbuj przepis, zaręczam, że danie zachwyci wszystkich domowników! Składniki na kopytka: 800 g ziemniaków 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 jajko 2 garście jarmużu 1 łyżka oleju Składniki na sos: 300-400 g kurek 1 cebula(...)Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zmiksowany z jajkiem jarmuż. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby się kleiło, podsypać mąką. Ostrożnie z dodawaniem mąki. Za duża jej ilość - to twardawe kopytka. Podzielić na 4 porcje. Każdą rozwałkować na rulonik, lekko spłaszczyć i odcinać skośnie  kilkucentymetrowe romby. Kopytka układać na stolnicy podsypanej mąką. Gotować w osolonej wodzie kilka minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka 97

Naszła mnie ochota na kopytka , a najbardziej lubię odsmażane , moja córka ze śmietaną i cukrem ,więc każdy znajdzie coś dla siebie , a wiec zabrałam się do pracy i oto gotowe kopyta i cieszę się że udały(...)się . Kiedyś miałam taką śmieszną sytuację własnie z robieniem kopytek ,moja mama poprosiła mnie abym zrobiła kopytka i zamiast wsypać szklankę mąki wsypałam 2 łyżki mąki,kopytka ugniotłam jakimś cudem , ale kiedy wrzuciłam na wrzątek jakoś ślad po nich zaginął , i ani kopytek ani obiadu , i od tamtej pory stawiałam im czoła aż udały mi się

Mój Smak
Bazyliowe kopytka 104

Zapraszam na troszkę inną odsłonę kopytek , są to kopytka z dodatkiem bazylii , znakomicie smakują z dodatkiem sosu , a jeszcze bardziej smakują odsmażone na chrupko bez żadnych dodatków , więc zapraszam do wypróbowania . Składniki  5 ugotowanych ziemniaków  2 jajka  2 szklanki mąki orkiszowej  szczypta soli  2 garście bazylii  Wykonanie  Ugotowane ziemniaki przeciskam przez(...)bądź zmielona w blenderze , wszytko dokładnie mieszamy , kiedy ciasto już mamy gotowe , na stolnicę wysypujemy mąkę i odcinamy kawałek ciasta i formujemy długi pasek , następnie kroimy nie za duże kopytka .  W garnku wstawiamy wodę lekko osoloną , kiedy woda zacznie się nam gotować wkładamy nasze kopytka i czekamy aż wypłyną , kiedy wypłyną należy wyłowić nasze kopytka

Mój Smak
Kukurydziane kopytka w sosie z zielonym groszkiem i pomidorami 152

kaszce kukurydzianej. Podałam razem z sosem śmietankowym, w którym znalazł się zielony groszek i kawałki świeżych pomidorów . Pomimo tego, że danie nie zawiera mięsa to zaspokoi nie jeden głód :) KOPYTKA KUKURYDZIANE: 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól SOS: 1 cebula 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 szklanki bulionu drobiowego(...)Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na płaską powierzchnię i zwilżonymi rękami uformować wałeczek. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową układając luźno na talerzu lub tacy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wsypać mąkę i chwilę podsmażyć

https:KKuchniaMniam
Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka 338

Klasyczne , tradycyjne kopytka , czyli kluseczki przygotowywane z ziemniaków , mąki i jaj. Z iemniak i na kopytka powinn y być sypkie , mączyste z dużą zawartością skrobi i tylko takie powinniśmy wybierać. Kopytka to jedno z popularniejszych dań w polskich domach - t akie kluseczki to idealnym pomysł na podwieczorek lu b nawet prosty i szybki obiad. Najlepsze Klasyczne Domowe(...)Kopytka - Składniki: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli masło cukier (lub dow olny sos)   Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka -  Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce

Słodka Strona
Kopytka buraczane 109

Cześć ! Lubicie kopytka ? Ja uwielbiam je w wersji mniej klasycznej. Ostatnio na blogu hitem okazały się kopytka dyniowe . Dziś mam dla Was przepis na obłędne kopytka buraczane podane na rukoli z orzechami włoskimi, masełkiem i serem grana padano. Cudownego dnia ! Składniki (4 – 6 porcji): 1/2 kg buraków 1/2 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + dodatkowo(...)masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody. Na małej patelni rozgrzej masło, podgrzewaj chwilkę (uważaj

Moja pasja smaku
Kopytka na słodko. 121

Kopytka zazwyczaj robię wtedy kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu. Wykorzystuje je następnego dnia a słodkie danie robi się ekspresowo. Ja wybrałam opcje na słodko ale do gulaszu czy innego sosu  równie będą idealne. Składniki; pół kg. ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 3/4 szkl. mąki pszennej ok. pół łyżeczki soli Dodatkowo; łyżka masła(...)nich rolujemy na wałeczki o średnicy około 2-3 cm. i kroimy na niewielkie kawałeczki. Podsypując mąką odkładamy na bok stolnicy. Wodę gotujemy a do posolonego wrzątku wrzucamy kopytka. Gotować około 3 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Kopytka odcedzamy, na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kopytka. Dodajemy cukier i chwile mieszamy aż powstały "sos" oblepi dokładnie kopytka

Radość kipiąca uśmiechem.
Kopytka 140

Kopytka moje love. Wtedy przypominam sobie jak byłam mała i uśmiech mamy. Jak jedliśmy świeże, a wieczorem odsmażaliśmy je na patelni i zjadaliśmy takie przysmażone, pomarańczowe takie. Kopytka uwielbia też mój syn, a ja daję mu takie same wspomnienia. Dziś u nas były kopytka, a na naszych twarzach pojawił się uśmiech. Składniki: 1 kg ugotowanych i wystudzonych(...)skosie, w charakterystyczne dla kopytek romby. Wrzucam partiami do gotującej się wody dobrze osolonej z dodatkiem łyżki oleju. Po wrzuceniu mieszam i gotuję do czasu wypłynięcia kopytek pod powierzchnię wody. Przekładam na talerz, a po chwili jak jeszcze obciekną z wody przekładam na drugi talerz. Uwielbiamy z cebulką podsmażoną na maśle, a następnego dnia odsmażamy na patelni

Blondynka Gotuje
Kopytka dyniowe z bakaliami- na słodko 143

przygotować wersję deserową i podać np. z bakaliami, polać syropem czekoladowym lub kremowym sosem waniliowym, oprószyć aromatycznymi przyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam  kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w  sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek(...)łyżeczki * orzechy włoskie- garść * słonecznik- mała garść * pistacje- mała garść N a suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie oraz słonecznik i przesypać do miseczki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego zezłocenia, dodać  miód, sok z cytryny, gałkę, cynamon oraz przesypać bakalie, a następnie całość wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Ozdobić pistacjami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
69. Bezglutenowe kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z sosem jogurtowo-bazyliowym 162

pomocą łyżki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy do wrzątku wraz ze szczyptą soli. Z otrzymanej masy formujemy wałki (najlepiej na oprószonej mąką stolnicy), spłaszczamy i kroimy pod ukosem. Kopytka gotujemy w wodzie do 3 minut od ich wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z jogurtem czy sosem jogurtowo-bazyliowym z przepisu niżej. Nie przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam nierówne(...)naturalnego - 20g listków bazylii (szklanka) - ząbek czosnku - sok z ćwiartki cytryny - sól, pieprz Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy w miseczce lub oblewamy nim kopytka. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 167

zapewniał, że są ok (pewnie biedaczek miał już dość kopytek i chciał mnie odwieść od tego ciągłego udoskonalania receptury;-)) to ja i tak wiedziałam swoje. Miałam porównanie do kopytek mojej babci, które były niesamowicie delikatne. Niestety babcia nie zdążyła zdradzić mi swej receptury, a raczej ja nie zdążyłam o nią poprosić. Na szczęście metodą prób i błędów udało(...)przynajmniej tak mi się wydaje. Tak więc myślę sobie, że jeśli ktoś się zastanawia jak zrobić pyszne kopytka, to mam sprawdzony przepis, a oto on. Składniki na kopytka, które rozpływają się w ustach 1 kg ziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również to, by nie były wodniste) 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko

Rozpustne gotowanie
Kopytka z cebulkową okrasą 74

kopytka przepisów jest mnóstwo. Większość z nich nakazuje dodać mąkę pszenną - moja Mama wyłącznie ziemniaczaną. Takie kopytka znam z dzieciństwa i takie robię najczęściej. Najczęściej nie znaczy zawsze, bo na przykład czasem nie mam tyle mąki ziemniaczanej i mieszam z pszenną :) Ale jak już robię to nie na jedną porcję - hurtem :) jedzenia na 2 dni, a jeszcze(...)zamrożę czasem - w "dzień leniucha" jak znalazł :D Składniki: Kopytka: 3 kg ziemniaków 3 jajka mąka ziemniaczana sól pieprz mąka pszenna do podsypywania Okrasa: masło cebula Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Rozcieramy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Studzimy. 1/4 ziemniaków zrzucamy na pozostałe, a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy

Kolorowy Przepisownik
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 99

Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra(...)momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki pszennej (czasem więcej, czasem mniej - zależnie od wilgotności

Weekendy w domu i ogrodzie
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 222

Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek. A z czym? To już kwestia gustu, lub może raczej smaku. Kopytka mogą być podawane jako samodzielne danie np. z sosem pomidorowym, grzybowym, na słodko z cukrem, cynamonem lub jako(...)dodatek do dań głównych np. pieczeni, czy gulaszu . Sami zdecydujcie na co macie ochotę. Ja przedstawiam przepis podstawowy. Na kopytka najlepiej sprawdzają się mączyste odmiany ziemniaków (o większej zawartości skrobi) np.ibis, aster, augusta, bryza. Jeżeli nazwa nie jest podana, można to sprawdzić, przekrawając ziemniaka na pół. Jeżeli po potarciu o siebie dwóch połówek będą się one kleić, ziemniak jest

Pełny talerz
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 135

bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów(...)leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy

Pyry na Gaz
Kopytka 159

w innym wydaniu i w różnej formie. Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki. Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.    Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.     Gotujemy też(...)odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.    Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5. Dodajemy zmieloną marchewkę, po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej oraz pół łyżeczki słodkiej papryki

Maminek kulinarny
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 140

oraz gałka muszkatułowa, bez której kopytka włoskie nie istnieją,  w ilości jednej płaskiej łyżeczki od herbaty. Teraz wstawiamy garnek z posoloną wodą na gaz. Składniki na kopytka, oprócz MĄKI! !! mieszamy do jednolitej masy. I dopiero teraz dodajemy mąkę i krótko  wyrabiamy, aż do połączenia się w jednolitą masę. Jeżeli nie mamy zamiaru zjeść gniocchi zaraz(...)ugotowaniu szykujemy miskę z lodowatą wodą. Z ciasta formujemy wałeczki i odcinamy nasze kopytka nożem lub plastikową kartą. Ciasto podsypujemy stale mąką. Uformowane gniocchi wrzucamy partiami do gotującej się wody. Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy do lodowatej wody, lub do sosu np pomidorowego lub wrzucamy na rozgrzane masło jako dodatek do np gulaszu. Jeżeli jednak

Pasje Jolki
Kopytka z sosem 221

łyżki mąki, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, Przygotowanie:      Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy stolnicę mąką i odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy, tak by powstała nam długi wałek o grubości ok. 2cm. Po ukosie kroimy nożem kopytka o długości(...)gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką cedzakową.   Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka

Aga w kuchni
Karkówka i kopytka 29

Moje dzieci dzieci uwielbiają karkówkę, a karkówka w warzywach, podana z kopytkami lub gnocchi to faworyt! Patrząc na obecne ceny to karkówka jest o wiele tańsza niż kurczak, przynajmniej u nas w Szwecji. Poza tym mięso w sosie z warzywami korzeniowymi też starczy na więcej obiadów, niż np. taka sama porcja mięsa w postaci kotletów . Chociaż karkówka na obiad(...)też mam obiad na dwa dni dla czterech osób. Karkówka w warzywach, czyli karkówka w potrawce, do którego pasują przystawki takie jak surówka , mizeria , czy buraczki . Wraz z kopytkami tworzy smaczne danie obiadowe, które bardzo polecam. Lubię przyrządzać karkówkę na obiad. Jest nieco tłuściejsza i dlatego sos nabiera przyjemnego dla podniebienia smaku. Tłuszcz przedłuża sensacje smakowe i sprawia

codojedzenia
KOPYTKA (GNOCCHI) Z RICOTTĄ 89

Leciutkie i mięciutkie kopytka z dodatkiem ricotty. Dużo delikatniejsze i bardziej pulchne od tradycyjnych kopytek przygotowanych tylko z ziemniaków.  Im mniej damy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze. Kluczem do sukcesu są tu ziemniaki odpowiedniej odmiany. Po ugotowaniu powinny być sypkie i mączyste, np. odmiany gala lub winieta. Takie ziemniaki zawierają sporo skrobi, co sprawia(...)winieta/ dobrze odparowanych i ostudzonych 250 g sera ricotta 1 jajko 1/2 szklanki mąki* 2 łyżeczki soli opcjonalnie: 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu * ilość mąki dodanej do kopytek może się różnić w zależności od użytej odmiany ziemniaków i stopnia ich odparowania. Najpierw dodajemy tyle mąki, ile jest w przepisie, a jeśli uznamy, że masa jest za rzadka, dosypujemy

cool and minty
Kopytka serowe z pesto 85

Prosty wiosenny obiad- kopytka z pesto z czosnku niedźwiedziego. Oczywiście można też przygotować kopytka z pesto bazyliowym lub pietruszkowym, ale to z młodych listków czosnku niedźwiedziego jest wyjątkowe! Szkoda że sezon na czosnek niedźwiedzi tak szybko się kończy. Do prezentowanych poniżej kopytek wykorzystałam resztę mojego tegorocznego pesto, na kolejne czekać będziemy do kolejnej wiosny. Lubię takie sezonowe(...)ostudzeniu do ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i przeciśnięty przez praskę ser biały. Wszystko razem mieszamy.  Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki, które kroimy na małe kopytka. Wrzucamy je partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po kilku sekundach po wypłynięciu na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisku. Przed podaniem odsmażamy je na maśle i mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kopytka 57

Kopytka: z sosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kopytka Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce(...)sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałeczki, lekko spłaszczamy ręką i kroimy kluseczki dowolnej wielkości (3-4 cm). Gotowe kopytka wrzucamy do sporej ilości, posolonej i gotującej się wody. Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego. Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Kluseczki dyniowe – kopytka 55

Propozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :)  Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki dyniowe – kopytka Składniki 800 g świeżej dyni Hokkaido 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej mogą być 2 szklanki pszennej(...)wykorzystamy całej mąki lub jeszcze trzeba będzie dodać jej więcej. Im mniej mąki dodamy do ciasta tym kluseczki będą delikatniejsze. Z gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy na małe „kopytka”. Gotowe kluseczki wrzucamy do garnka z dużą ilością, gotującej się i posolonej wody. Od chwili wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką na maśle

To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka ze szpinakiem 260

kopytek trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię polską. Te kluski zna każdy od najmłodszych lat. Ja je uwielbiam w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Te klasyczne robimy tylko z ziemniaków, ale u mnie dzisiaj odmiana tych pysznych klusek. Do kopytek dodałam szpinakowy farsz. Spróbujecie? KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 3 ząbki(...)przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie studzimy. Szpinak odciskamy z nadmiaru soków i dodajemy do 200 g przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. kopytka: 300 g ziemniaków, jajko, sól oraz mąkę (zależnie od ziemniaków można dodać jej więcej jeśli ciasto będzie za lepiące) zagniatamy tak, aby powstała sprężysta, zwięzła kula. Kulę dzielimy

Bon appetit mon amie
Kopytka 70

resztę składników i ugniatamy gładkie ciasto bez żadnych grudek. 2. Na obsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkujemy dłońmi ciasto na sznurek o grubości ok 1,5-2 cm i wycinamy nożem kopytka. W dużym garnku zaczynamy gotować wodę. 3. Do gotującej wody wkładamy partiami nasze kopytka. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 minut i wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe… Smacznego(...)Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu

karolgotuje
Kopytka 65

kucharzyć i wychodziły mi …albo i nie wychodziły. Teraz już zawsze wychodzą. Wystarczy zachować proporcje i pamiętać o tym, żeby ziemniaki porządnie wystudzić. Kiedy po raz pierwszy robiłam kopytka dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka(...)wierzch i zaczęły delikatnie puchnąć. Podałam w tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą zarumienioną na maśle. Dodam jeszcze, że wybieram zawsze żółte ziemniaki. Nie każde nadają się na kopytka, pyzy czy chociaż frytki. Co roku sadzę albo kupuję odmianę o nazwie Bella Rosa albo Vineta. Notatki: * przykładowa proporcja: na 1 kilogram ziemniaków 0,25 dkg mąki + mąka do obtaczania

Pieprzyć z Fantazją
Kopytka ziołowe ze szparagami 125

przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę, posiekane zioła. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste, podsypujemy odrobiną mąki, nie za dużo, żeby kopytka nie były twarde.  Odrywamy porcję ciasta i na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałek o średnicy ok 2 cm. Ostrym nożem odcinamy ukośne kawałki o długości(...)dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Kopytka porcjami delikatnie wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, pozostałe łodygi kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Szparagi powinny pozostać al dente

Smakowity Blog Kulinarny
Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą 106

podobne do polskich kopytek. Podawane z gęstym sosem szpinakowym i fetą stanowią prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Składniki na gnocchi są w zasadzie identycznie jak na kopytka, choć wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi bezwzględnie go wymagają. Do robienia włoskich kluseczek użyjcie starych ziemniaków, młode są zbyt wodniste. Same(...)także o tym, że czas mieszania składników ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. Jak podawać włoskie kopytka? Świetnie smakują zarówno z ‘lekkimi’ sosami jako dodatek do obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej. Polecam również: Sos z maślaków

A to pestka
Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe) 135

względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości, nic nie gniecie w żołądku(...)garnek z wodą. Solimy wrzątek jedną łyżeczką soli. Wrzucamy pierogi na wrzątek, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę delikatnie mieszając. W rondelku roztapiamy masło lekko je brązowiąc. Ugotowane pierożki vel kopytka polewamy roztopionym masłem i sypiemy cukrem. Smacznego

Kawa z mlekiem
Koreańskie kluski ryżowe na ostro – kopytka tteokbokki 378

tylko ze względu na jej smak, ale także za to, że mając kilka gotowych produktów można zrobić szybki i naprawdę pyszny obiad. Pamiętacie przepis na kimchi bokumbap ? W przypadku kopytek tteokbokki jest podobnie. I tak gdy już napracuje się robiąc kleistą mąkę ryżową (przepis tutaj ), a z niej zapasy klusek garaetteok (przepis tutaj ), które przechowuję w zamrażarce, to później(...)łyzka brązowego cukru 2 łyżki koreańskiej pasty paprykowej chilli gochujang (lub wedle uznania) 150 g grubo pokrojonej świeżej kapusty białej (pekińska też może być) 3 cebulki dymki Wykonanie: Kopytka ryżowe robimy według tego przepisu . Jeśli macie możliwość kupić je w swoim miejscu zamieszkania, to też można W niewielkim naczyniu mieszamy pastę gochujang, cukier i sos sojowy. Cebulkę dymkę myjemy

Lamarida.pl
Koreańskie kopytka ryżowe (garaetteok) – wersja na słodko 191

nieciekawym” wyglądem… Gdy pierwszy raz zaproponowałam Mężowi skosztowanie tego przysmaku to spojrzał na mnie podejrzliwie Zdecydowanie nie był entuzjastycznie nastawiony do ich spróbowania. Ale jak tylko ugryzł samo kopytko był pozytywnie zaskoczony A jak jeszcze okrasił je słodkim syropem, to do ich zjedzenia nie trzeba go było namawiać. Zresztą tak jak i reszty rodzinki I oczywiście zaraz usłyszałam zawiedzione głosy(...)rozbijamy ciasto aż będzie elastyczne o gładkiej konsystencji – tutaj zobaczcie jak Maangchi to robi Wyrabiamy ciasto rękami formując długi cylinder, który dzielimy na mniejsze o żądanej długości. Formujemy “kopytka” o preferowanej wielkości. W wersji na słodko podajemy z ulubionym syropem. Można też użyć domowego dżemu lub musu jabłkowego . A wersja kopytek na ostro pojawi się już wkrótce

Lamarida.pl
Kopytka bezglutowe 117

łyżek mąki kukurydzianej jajko, sól Przygotowanie : Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać obie mąki i wbić jajko, dodać sól Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne(...)przy dłuższym gotowaniu mogą się rozpaść. Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam

Proste Potrawy
KOPYTKA 110

ugotowaniu.  Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy.  Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego dnia. Ja sama najczęściej przygotowuję(...)obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków (nie młodych) 1 jajko

cool and minty
Kopytka 120

lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły mi strasznie dużo mąki :/ ale i tak wyszły pycha :D Składniki: (na ok. 6 porcji) 1 kg ugotowanych, zgniecionych, ostygniętych (!) ziemniaków (np. z "wczoraj(...)rąk.  Ja podzieliłam sobie ciasto na 8 części. Z każdej cząstki rolujemy wałeczki grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na skos. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kopytka partiami. Na początku mieszamy żeby nie przykleiły się do siebie i dna, potem czekamy ok. 2-3 min od wypłynięcia. Podajemy prosto z wody, smacznego ;) Kopytka oczywiście bardzo

W kuchni bez szafek
Kopytka 190

Kopytka na moim stole goszczą bardzo często. Jest to ulubione danie moich dzieci. Tym razem podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki(...)kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną 1/4 część ziemniaków i dokładnie połączyłam składniki. Rozwałkowałam kawałek "ciasta" w długi pasek i kroiłam w poprzek. Gotowałam

Amatorka kuchenna
KOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ 105

mąka ziemniaczana cebula 2 szt wegeta cienka kiełbasa- 250 g PRZYGOTOWANIE Ugotowane ziemniaki, wystudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę , dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować(...)jeszcze 5 minuty, wybierać cedzakiem na talerz  Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z kiełbasą, usmażyć na tłuszczu . Gotowe kopytka polać tłuszczem z cebulką i kiełbaską (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi