kopytka - 2368 przepisów (strona:27/158)

Kluski leniwe 605

kuchni polskiej. Kształtem przypominają one kopytka, ponieważ też się je kroi na skos, a przygotowuje się je z białego sera z dodatkiem mąki i jajka. Leniwe, podobnie jak kopytka, gotujemy w osolonej wodzie. Takie kluski leniwe pamiętam z dzieciństwa, ponieważ często robiła je moja babcia. Bardzo mi wtedy smakowały. Jednak muszę przyznać, że na długi czas o nich(...)twarde. Na stolnicę rozsypać trochę mąki, wziąć część ciasta i dłońmi oprószonymi mąką uformować wałek. Następnie lekko go spłaszczyć i ostrym nożem pociąć ukośnie na kluski (podobnie jak na kopytka). W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i wrzucać partiami przygotowane kluski. Gotować na małym ogniu około 2 minut od czasu wypłynięcia. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kluski

Danka Pichci
Kopytka w sosie śmietanowym z pieczarkami, szpinakiem i parmezanem 117

gotuję posoloną wodę, w momencie, gdy zacznie wrzeć wrzucam przygotowane kopytka, które gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Za jednym razem gotuję jedną z trzech części kopytek. Ugotowane przekładam na talerz. Na patelni smażę czosnek oraz szalotkę. Dodaję pieczarki i smażę składniki kilka minut. Dodaję szpinak i duszę składniki jeszcze dwie minuty. Wlewam śmietanę i redukuję(...)przez 5 minut, na koniec doprawiam wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję natkę pietruszki, parmezan i ugotowane kopytka a całość dokładnie mieszam i ściągam z ognia. Podaję od razu. Można posypać jeszcze większą ilością parmezanu i natki pietruszki tuż przed podaniem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kopytka z serem 265

Witajcie. 🙂 W tym wpisie chciałabym przedstawić Wam mój przepis na kopytka z serem. Choć w wielu domach kopytka z serem nazywa się pierogami lub kluskami leniwymi, jedyną wspólną rzeczą obu tych rodzajów jest twaróg. Continue reading Kopytka z serem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Kopytka z kurkami 88

musi być jak ciasto drożdżowe) odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy (również rękoma) na wałek jednolitej grubości. Nożem odcinamy kawałki ciasta, które gotujemy potem w osolonej lekko wodzie. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy ok 7-10 minut. Odcedzamy, umieszczamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy razem z przygotowanymi wcześniej kurkami (podsmażone na maśle z cebulką, doprawione solą i pieprzem) smażymy(...)minut na średnim ogniu i podajemy. Jeżeli macie ochotę jeszcze bardziej „podkręcić” danie, nic prostszego – posypcie parmezanem gorące jeszcze kopytka. Życzę Wam eksplozji smaku podczas konsumpcji

Szybko Tanio Smacznie
Serowe kluseczki 136

polskich talerzach - coraz częściej zamiast ziemniaków pojawia się ryż, a czasem nawet kasza 😃 Dziś pokażę Wam jeszcze inną alternatywę - serowe kluseczki. Z wyglądu i sposobu przygotowania przypominają trochę kopytka, ale w przeciwieństwie do nich kluseczki nie zawierają ziemniaków, tylko biały ser. Serowe kluseczki - przepis Do przygotowania kluseczek będziesz potrzebować: 300 twarogu półtłustego, 2 białka jaja, 100g mąki orkiszowej + mąka(...)części. 3. Blat podsyp mąką i z każdej części ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój go w plasterki na pojedyncze kluseczki (podobnie jak wtedy, gdy robisz kopytka). 4. Ugotuj kluseczki w osolonej wodzie - będą gotowe, gdy zaczną unosić się na wodzie (podobnie jak kopytka

Z notatnika dietetyka
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZE ŚLIWKAMI 158

śliwki – 150 g * czerwone wytrawne wino – ok. 150 ml * masło min. 82% – 4 pełne łyżki * świeży tymianek i rozmaryn * sól, pieprz, papryka ostra * plastry boczku DODATKOWO: * kopytka – przepis TU * czerwona kapusta + czerwona cebula + oliwa ( +przyprawy ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umytą polędwiczkę oczyszczamy z nadmiaru białych błon. Osuszamy, układamy na desce, rozcinamy bardzo ostrym nożem tworząc płat ( uważamy(...)masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso i dusimy podlewając sosem przez ok. 20-25 minut ( aż będzie miękka w środku ). Podajemy na gorąco z kopytkami, surówką z czerwonej kapusty i powstałym sosem na bazie wina i ziół. Smacznego! Ps. W świątecznych i nie tylko kulinarnych „podbojach” cały czas mam tych samych pomocników

Ostra na Słodko
Kopytka 150

kucharzyć i wychodziły mi ...albo i nie wychodziły. Teraz już zawsze wychodzą. Wystarczy zachować proporcje i pamiętać o tym, żeby ziemniaki porządnie wystudzić.  Kiedy po raz pierwszy robiłam kopytka dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków :) Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie :) Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka(...)wierzch i zaczęły delikatnie puchnąć. Podałam w tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą zarumienioną na maśle. Dodam jeszcze, że wybieram zawsze żółte ziemniaki. Nie każde nadają się na kopytka, pyzy czy chociaż frytki.  Co roku sadzę albo kupuję odmianę o nazwie Bella Rosa albo Vineta. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Grillowane kotlety mielone z pieczarkami – prosty przepis na obiad 243

małe pieczarki 2-3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 jajko olej do podsmażenia cebuli i pieczarek Propozycja podania: kopytka, surówka z białej kapusty i sos Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami. Do miski przekładamy mięso mielone(...)używam takiego ) Dziś kotlety przygotowałam właśnie w tym opiekaczu (znacznie skraca czas przygotowania, mięso wychodzi idealne).  Gotowe kotlety możemy podać na obiad. U mnie w towarzystwie domowych kopytek i ciemnego sosu. Do tego pyszna surówka z białej kapusty. Obiad idealny Takie kotlety wspaniale nadają się również do przygotowania domowych hamburgerów. Smacznego

Słodkie okruszki
Kluski z kaszy jaglanej, sera i ziemniaków z masłem rozmarynowym 123

u0142a zagnie\u015b\u0107 zwi\u0119z\u0142e ciasto, dodaj\u0105c tyle m\u0105ki, ile ciasto zbierze.\r","Formowa\u0107 z ciasta wa\u0142eczki, kroi\u0107 je pod skosem w kopytka.\r","Wrzuca\u0107 na wrz\u0105c\u0105 osolon\u0105 wod\u0119 i gotowa\u0107 ok 2 min. od wyp\u0142yni\u0119cia.\r","\r","Mas\u0142o\r","Na patelni rozpu(...)przygotowania Z sera, ziemniaków, kaszy, jajka, soli i pieprzu oraz masła zagnieść zwięzłe ciasto, dodając tyle mąki, ile ciasto zbierze. Formować z ciasta wałeczki, kroić je pod skosem w kopytka. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 2 min. od wypłynięcia. Masło Na patelni rozpuścić masło z oliwą i podgrzewać troszkę z gałązkami rozmarynu. Kluski polać masłem, posypać

Mieszam w Garnku
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 157

prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych(...)prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kopytka ze szpinakiem 164

Masz ochotę na domowe kopytka ze szpinakiem ? Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, zielony kolor. Do tego są super smaczne i niezwykle delikatne. Kopytka szpinakowe to świetny pomysł na prosty i tani obiad.  Zdecydowanie najlepsze są podane od razu po wyjęciu z wody. Wystarczy polać je roztopionym masłem i udekorować ulubionymi ziołami. Kopytka ze szpinakiem bardzo

AniaGotuje.pl
Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste 193

trzeba ich obierać, kroić wszystko jest już gotowe :) Ten przepis to przepis na danie szybkie w przygotowaniu :)   Jak wykorzystać łopatkę z dnia powszedniego łopatka 1 opakowanie gotowych kopytek marchewka z groszkiem Poltino 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju pieprz Na parze gotujemy marchewkę z groszkiem, ale tak żeby została lekko twardawa. Cebulę(...)olej, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione mięso i marchewkę z groszkiem, dolewamy wodę, mieszamy i zmniejszamy gaz i całość przykrywamy pokrywką. Gdy to się dusi, na patelni podsmażamy kopytka. Po kilku minutach mieszamy całość, doprawiamy do smaku ( u mnie tylko pieprz ). Do patelni z mięsem dodajemy kopytka wszystko razem mieszamy. Przygotowanie obiadu zajmuje 10-15 minut

Kuchnia na wzgórzu
Duszony kurczak z warzywami i kopytkami 120

łyżka suszonej kolendry 1/8 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1/8 łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy(...)czasie całość przekładamy do nagrzanego garnka, wszystko podsmażamy, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 25 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy kopytka, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kopytka z musztardą ziarnistą 199

ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie byłabym sobą, gdybym jednak czegoś od siebie nie dodała. Tym razem to ziarnista musztarda francuska, która powoduje delikatną chrupkość kopytek. Polecam dla odmiany! Składniki: – 1 kg ugotowanych ziemniaków – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 łyżeczka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej Do gotowania(...)kroić je po skosie na około 2 cm kawałki. – W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy i wrzucać partiami kopytka na gotującą się wodę. – Wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię

To co kocham
Kopytka 143

razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. „kopytka” o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Wrzucać(...)gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze. Propozycja podania: z sosem z leśnych grzybów, na który przepis znajdziesz tutaj a jeśli chcesz zrobić kopytka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje