Kopytka

Kopytka

Kopytka

Składniki ( 4-8 porcji): 1 kg ziemniaków (400 g po ugotowaniu) 200 g mąki 2 jajka sól Przygotowanie : Ziemniaki umyć, obrać, większe przekroić, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut lub do miękkości (wbity nóż ma gładko w nie wchodzić). Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie ostudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Autor

Oka w rosole czyli KaFka gotujeOka w rosole czyli KaFka gotuje

W kuchni na dobre zadomowiłam się około 5 lat temu. To raczej późno biorąc pod uwagę, że jestem ryczącą trzydziestka .
Początkowo trzymałam się sztandarowych przepisów kuchni polskiej, a pierwszą zupą, którą nauczyłam się gotować był rosół. Stąd nazwa bloga. Jednak polskie schabowe czy mielone dość szybko powiały nudą i zaczęłam szukać kulinarnych inspiracji w sieci. Z czasem nabrałam odwagi, by samej coś tworzyć. I oto jestem z moim blogiem, na którym będę dzielić się moimi dziełami sztuki kulinarnej.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kopytka, rosół, ziemniaki, ciasto, sosy, grzyby

Inne przepisy z Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.