ziemniaki - przepisów 29563

  1. Pieczone ziemniaki z przyprawami
    Pieczone ziemniaki z przyprawami

    Pieczone ziemniaki z przyprawami to idealny dodatek do dań mięsnych. Takie ziemniaczki świetnie będą pasować do pieczonego kurczaka, steka, czy chociażby smażonej piersi z kurczaka. Do przygotowania pieczonych ziemniaków z przyprawami możecie wykorzystać dowolne przyprawy. Składniki ziemniaki oliwa sól pieprz rozmaryn – świetnie pasuje do ziemniaków zioła prowansalskie Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawami Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy(...)minut w osolonej wodzie. Taki zabieg pozwoli nam aby nie piekły się zbyt długo, bowiem spalą nam się przyprawy. Po gotowaniu kroimy ziemniaki w ćwiartki, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Pieczemy w temperaturze ok. 170 st. C (góra – dół). Smacznego! Artykuł Pieczone ziemniaki z przyprawami pochodzi z serwisu Kulinarny

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Wilcza Szkoła Gotowania: Ziemniaki na 9 sposobów
    Wilcza Szkoła Gotowania: Ziemniaki na 9 sposobów

    Witajcie w Encyklopedii Ziemniaka! A tak poważnie, z okazji pierwszych urodzin bloga przedstawiam 9 niezawodnych, ulubionych sposobów na ziemniaki w każdej postaci zebranych w jednym, monstrualnym poście. W niektórych przepisach nie podaję ilości, bo nie jest zbyt istotna, wszystko opiera się na technice a ilość ziemniaków czy oleju wystarczy dostosować do swojego apetytu czy wielkości garnka do smażenia. Mam nadzieję(...)się spodoba :) Dzięki za ten rok! Gniecione Tradycyjne, gniecione ziemniaki można wykonać na wiele sposobów. Moim ulubionym jest dodanie do nich masła i podawanie na ciepło. Jeśli zostaną po obiedzie łatwo można wykorzystać je do  przygotowania dań, choćby kopytek czy zapiekanki pasterskiej. Składniki: ► ziemniaki [ok. 1 kg surowych] ► masło [1-2 łyżki] ► sól, świeżo mielony pieprz [do smaku] Przygotowanie

    Przepis pochodzi z bloga Wilk Syty, prowadzonego przez Wilk Syty.

  3. DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki
    DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki

    Dieta ziemniaczana (ang. Potato Cleanse/Potato Diet) jest to dietą odchudzająca oraz oczyszczającą organizm. Bazuje na sposobie żywienia największych cywilizacjach świata. Od wieków ludzie większość swoich kalorii pozyskiwali właśnie z ziemniaków ciesząc się smukła sylwetką i doskonałym zdrowiem. Nawet w Polsce przez kilkadziesiąt lat w okresach niedostatku głównym pożywieniem były ziemniaki. Nie bez powodu autor książki pt. Marsjanin (na podstawie, której(...)powstał film, który wszedł do kina w 2015 r.) "żywił" swojego bohatera tylko ziemniakami.  Dietę ziemniaczaną aprobuje dr. John McDuogall (twórca Starch Solution).  Ziemniaki - doskonałe jedzenie Wywiad z dr. Johnem McDougallem na temat diety ziemniaczanej Rezultaty: Rezultaty na diecie ziemniaczanej są bardzo duże. Wiele osób w ciągu miesiąca chudnie nawet do 10 kg. Wszystko jest zależne od wagi

    Przepis pochodzi z bloga wegujemy, prowadzonego przez Justyna Herman.

  4. Zapiekane ziemniaki z czosnkiem
    Zapiekane ziemniaki z czosnkiem

    Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z grilla. Najlepiej jest przygotować zapiekane ziemniaki z młodych , dużych ziemniaków. Składniki kilka dużych, młodych ziemniaków czosnek oliwa pieprz sól sól morska ewentualnie ulubione przyprawy Przepis na zapiekane ziemniaki z czosnkiem Ziemniaki dokładnie szorujemy(...)obieramy. W całości ziemniaki gotujemy na wpół miękko w osolonej wodzie. Jeśli tego nie zrobimy, musielibyśmy je bardzo długo piec i spaliłby nam sie czosnek. Kroimy w ćwiarteczki, albo połówki. Wszystko zależy od wielkości ziemniaków. Czosnek drobno siekamy. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy odrobiną oliwy posypujemy posiekanym czosnkiem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  5. Frytki
    Frytki

    osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy w najmniejszej nawet mierze pod uwagę dostępnych w sklepach „spreparowanych” mrożonych „frytek”, które są w praktyce niezdrową i bezwartościową pseudo ziemniaczaną papką nasączoną bliżej nieokreślonym tłuszczem. Możliwych(...)możliwie mało tłuszczu, a ten użyty był możliwie mało niezdrowy, to jednak nigdy nie jest to niskokaloryczne jedzenie. Dla zainteresowanych dostępna jest jednak ich zdrowsza alternatywa pod postacią pieczonych ziemniaków . Sprzęt Jeśli chodzi o zaplecze sprzętowe, istnieją 2 główne szkoły: frytkownica oraz garnek do frytek. Frytkownica nie jest złym rozwiązaniem jeśli jest to dobrej jakości sprzęt renomowanego producenta. Dużą

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  6. Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju
    Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju

    znam osoby która powie że nie lubi frytek. A jeśli słyszę (albo czytam) u kogoś ostro trenującego że ziemniaki to samo zło, śmieję się pod nosem. Ok, może odgrzewane mrożone pseudofrytki z McD, albo te gotowane w wołowym łoju to zawał/zator/cukrzyca w pigułce, ale takie? Nie ma co demonizować, wszystko jest dla ludzi – byle z umiarem i z głową(...)Dzisiaj mój sposób na bardzo chrupiące frytki z piekarnika, przygotowane z minimalną ilością tłuszczu. Zobaczcie jak je robię.   Ziemniaki nie mają wbrew obiegowej opinii zbyt wielu kalorii — średnia wartość energetyczna to około 65-80kcal w 100g ugotowanego produktu, w zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  7. Zapiekane ziemniaki w boczku
    Zapiekane ziemniaki w boczku

    Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze mamy je pod ręką, więc w sklepie wybierajmy te mniejsze. Ziemniaki możecie doprawić dowolnymi przyprawami, nasz przepis to tylko sugestia. Składniki młode ziemniaczki wędzony boczek w plasterkach pieprz sól zioła prowansalskie tymianek oliwa Przepis(...)zapiekane ziemniaki w boczku Ziemniaki dokładnie szorujemy – NIE obieramy. Zaczynamy od podgotowania ich w osolonej wodzie – gotujemy aż będą na wpół miękkie – ok. 10 minut. Ziemniaczki kroimy na połówki i każdą z nich zawijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  8. Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych
    Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych

    tłuste i lekkie, chrupiące i miękkie, zdrowe i jednocześnie obrzydliwie pełne węglowodanów. Nadszedł ten dzień. Padło na Rösti. To był najlepszy z możliwych wyborów. Należę do tych, którzy ziemniaki ukochali sobie w każdej formie i postaci. Na placki czy frytki dwa razy mnie namawiać nie trzeba. Pieczonym w folii, wyjętym prosto z kominka lub ogniska, z solą lawendową i surowym(...)Placek ziemniaczany wielkości średniej patelni na której jest smażony (18-20cm), gruby (2-2,5cm), przypieczony i rozkosznie złoty z wierzchu, kremowy i delikatny w środku. Dla pożeracza ziemniaków to kąsek nie lada – bo w podstawowym składzie nie ma nic poza ziemniakami.   Do obu sposobów przygotowanie potrzebne są dwie rzeczy – ziemniaki klasy użytkowej A lub C . Do długiego

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  9. Pieczone ziemniaki
    Pieczone ziemniaki

    Kuchnia polska bez tego warzywa nie byłaby taka sama. Jest ono podstawą wielu dań, bez których większość z nas nie wyobraża sobie dobrego obiadu. Pieczone ziemniaki Najczęściej ziemniaki wykorzystujemy w formie puree. Dość często robimy także z nich placki ziemniaczane, kluski śląskie czy kopytka. Po sobie samej widzę, iż znacznie rzadziej sięgamy po ziemniaki pieczone. Nie mówię tutaj już nawet(...)ziemniakach z ogniska tylko o ziemniakach pieczonych w piekarniku. A wielka szkoda, gdyż ziemniaki przygotowane w taki sposób smakują cudownie. Pieczone ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy to ryb. Warto zatem i po tę formę ziemniaka sięgnąć od czasu do czasu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

    Przepis pochodzi z bloga mecooks, prowadzonego przez MeCooks.

  10. KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI
    KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI

    Ziemniak to podstawowy produkt w naszej kuchni. Trudno wyobrazić sobie na obiad kotleta schabowego czy mielonego bez ziemniaków. Jednak nie do końca są one doceniane za swoje wartości odżywcze. Ziemniaki bardzo często lądują na naszych stołach ze względu na walory smakowe oraz cenę, a większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że są one bardzo zdrowe. Jedząc je, dostarczamy organizmowi(...)niemal wszystkich cennych mikro- i makroelementów. Poza tym, zawierają więcej witaminy C niż jabłka. Najzdrowsze są ziemniaki gotowane na parze lub w wodzie, natomiast najmniej wartości odżywczych mają ziemniaki smażone. Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach? Ziemniaki to cenne źródło: przeciwutleniaczy, które chronią organizm przez wolnymi rodnikami - działanie przeciwutleniające mają karotenoidy, flawonoidy, kwas kofeinowy, witamina C oraz glutation i kukoaminy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia MagdaLeny, prowadzonego przez Kuchnia MagdaLeny.

  11. Ziemniaki z rękawa
    Ziemniaki z rękawa

    Ziemniaki z rękawa... Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki. Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku. Pysznie przyprawione. Polecam!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1/2 łyżki masła; 1 duża cebula; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku; 1 płaska łyżeczka vegety; Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g); 1/2 łyżeczki chili; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli z czosnkiem. Koperek drobno posiekać. Dodać do cebuli, czosnku i boczku. Do cebuli, boczku, koperku i czosnku dodać majonez i wszystkie przyprawy

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Zapiekane ziemniaki w sosie
    Zapiekane ziemniaki w sosie

    Zapiekane ziemniaki w sosie... Kawałki ziemniaków zatopione w śmietanowym sosie. Na wierzchu ciągnąca się mozzarella. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Niebo w gębie! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 ząbki czosnku; 150 g startej mozzarelli; 1 łyżka przyprawy do ziemniaków; Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić(...)połówki, większe na ćwiartki. Równomienie wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obarć, przecisnąć przez praskę. Do małego garnka wlać śmietanę kremówkę, dodać przyprawę do ziemniaków, przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotowaną śmietaną z przyprawami zalać ziemniaki. Ziemniaki piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. Ziemniaki hasselback, ziemniaki harmonijki, ziemniaki akordeony
    Ziemniaki hasselback, ziemniaki harmonijki, ziemniaki akordeony

    Znacie te ziemniaki? Ziemniaki hasselback znane są również pod nazwą ziemniaki harmonijki. Ale jak dla mnie, żadne z nich harmonijki, bo przecież to akordeonki Są to w charakterystyczny sposób nacięte ziemniaki, które potem się piecze. Podobno, po raz pierwszy ziemniaki te zrobiono w Szwecji, w restauracji Hasselbacken i szybko na stałe weszły do menu. Jest wiele przepisów na te ziemniaki(...)powinien wypracować sobie swój ulubiony przepis. U mnie wersja podstawowa, którą możecie dowolnie wzbogacać a to parmezanem, a to masłem czosnkowym czy nawet bekonem… Popróbujcie również różne odmiany ziemniaków, bo one również mają wpływ na smak potrawy. Teraz kilka słów na temat cięcia a raczej nacinania ziemniaków. cała sztuka polega na tym, aby tak naciąć ziemniaki, aby na górze

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  14. Kluski śląskie idealne
    Kluski śląskie idealne

    Ziemniaki. Ziemniaczane. O ziemniakach. Z ziemniakami. Pyra, grula, psianka, kartofel. Nie jestem z Poznania, ale zdecydowanie mogę się podpisać pod hasłem „kocham pyry”. W każdej możliwej postaci.   Nie podam Wam tutaj przepisu z wagami i aptekarskimi proporcjami. Tylko ze sprawdzonymi wskazówkami. Tak zrobione kluski śląskie zawsze się udają. I zawsze biorę dokładkę.   Ziemniaki nie mają wbrew obiegowej opinii(...)sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane.   Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C (ale tylko w gorących- witamina C się utlenia

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  15. Chrupiące ziemniaki w panierce z kaszy manny
    Chrupiące ziemniaki w panierce z kaszy manny

    Ziemniaki w panierce z kaszy manny... Złociste, idealnie chrupiące i pyszne. Obtoczone tymiankiem, słodką papryką i ... kaszą manną. Smaczny zamiennik ziemniaków z wody czy frytek. Kto ma ochotę? Zapraszam do stołu!   Składniki: 1 kg ziemniaków; 3 łyżki kaszy manny; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżeczka tymianku; 2 łyżeczka soli (jedna do gotowania ziemniaków, a druga do panierki); 1/2 łyżeczki(...)czarnego pieprzu; Olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego/blachy. Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki (mniejsze przekroić na pół), włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zasypać łyżeczką soli i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować jeszcze przez 5 mniut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i odparować ziemniaki. Przygotować panierkę do ziemniaków: wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

Wybierz stronę :