ziemniaki - przepisów 23322

  1. Wilcza Szkoła Gotowania: Ziemniaki na 9 sposobów
    Wilcza Szkoła Gotowania: Ziemniaki na 9 sposobów

    Witajcie w Encyklopedii Ziemniaka! A tak poważnie, z okazji pierwszych urodzin bloga przedstawiam 9 niezawodnych, ulubionych sposobów na ziemniaki w każdej postaci zebranych w jednym, monstrualnym poście. W niektórych przepisach nie podaję ilości, bo nie jest zbyt istotna, wszystko opiera się na technice a ilość ziemniaków czy oleju wystarczy dostosować do swojego apetytu czy wielkości garnka do smażenia. Mam nadzieję(...)się spodoba :) Dzięki za ten rok! Gniecione Tradycyjne, gniecione ziemniaki można wykonać na wiele sposobów. Moim ulubionym jest dodanie do nich masła i podawanie na ciepło. Jeśli zostaną po obiedzie łatwo można wykorzystać je do  przygotowania dań, choćby kopytek czy zapiekanki pasterskiej. Składniki: ► ziemniaki [ok. 1 kg surowych] ► masło [1-2 łyżki] ► sól, świeżo mielony pieprz [do smaku] Przygotowanie

    Przepis pochodzi z bloga Wilk Syty, prowadzonego przez Wilk Syty.

  2. DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki
    DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki

    Dieta ziemniaczana (ang. Potato Cleanse/Potato Diet) jest to dietą odchudzająca oraz oczyszczającą organizm. Bazuje na sposobie żywienia największych cywilizacjach świata. Od wieków ludzie większość swoich kalorii pozyskiwali właśnie z ziemniaków ciesząc się smukła sylwetką i doskonałym zdrowiem. Nawet w Polsce przez kilkadziesiąt lat w okresach niedostatku głównym pożywieniem były ziemniaki. Nie bez powodu autor książki pt. Marsjanin (na podstawie, której(...)powstał film, który wszedł do kina w 2015 r.) "żywił" swojego bohatera tylko ziemniakami.  Dietę ziemniaczaną aprobuje dr. John McDuogall (twórca Starch Solution).  Ziemniaki - doskonałe jedzenie Wywiad z dr. Johnem McDougallem na temat diety ziemniaczanej Rezultaty: Rezultaty na diecie ziemniaczanej są bardzo duże. Wiele osób w ciągu miesiąca chudnie nawet do 10 kg. Wszystko jest zależne od wagi

    Przepis pochodzi z bloga wegujemy, prowadzonego przez Justyna Herman.

  3. Frytki
    Frytki

    osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy w najmniejszej nawet mierze pod uwagę dostępnych w sklepach „spreparowanych” mrożonych „frytek”, które są w praktyce niezdrową i bezwartościową pseudo ziemniaczaną papką nasączoną bliżej nieokreślonym tłuszczem. Możliwych(...)możliwie mało tłuszczu, a ten użyty był możliwie mało niezdrowy, to jednak nigdy nie jest to niskokaloryczne jedzenie. Dla zainteresowanych dostępna jest jednak ich zdrowsza alternatywa pod postacią pieczonych ziemniaków . Sprzęt Jeśli chodzi o zaplecze sprzętowe, istnieją 2 główne szkoły: frytkownica oraz garnek do frytek. Frytkownica nie jest złym rozwiązaniem jeśli jest to dobrej jakości sprzęt renomowanego producenta. Dużą

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  4. Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju
    Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju

    znam osoby która powie że nie lubi frytek. A jeśli słyszę (albo czytam) u kogoś ostro trenującego że ziemniaki to samo zło, śmieję się pod nosem. Ok, może odgrzewane mrożone pseudofrytki z McD, albo te gotowane w wołowym łoju to zawał/zator/cukrzyca w pigułce, ale takie? Nie ma co demonizować, wszystko jest dla ludzi – byle z umiarem i z głową(...)Dzisiaj mój sposób na bardzo chrupiące frytki z piekarnika, przygotowane z minimalną ilością tłuszczu. Zobaczcie jak je robię.   Ziemniaki nie mają wbrew obiegowej opinii zbyt wielu kalorii — średnia wartość energetyczna to około 65-80kcal w 100g ugotowanego produktu, w zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  5. Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych
    Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych

    tłuste i lekkie, chrupiące i miękkie, zdrowe i jednocześnie obrzydliwie pełne węglowodanów. Nadszedł ten dzień. Padło na Rösti. To był najlepszy z możliwych wyborów. Należę do tych, którzy ziemniaki ukochali sobie w każdej formie i postaci. Na placki czy frytki dwa razy mnie namawiać nie trzeba. Pieczonym w folii, wyjętym prosto z kominka lub ogniska, z solą lawendową i surowym(...)Placek ziemniaczany wielkości średniej patelni na której jest smażony (18-20cm), gruby (2-2,5cm), przypieczony i rozkosznie złoty z wierzchu, kremowy i delikatny w środku. Dla pożeracza ziemniaków to kąsek nie lada – bo w podstawowym składzie nie ma nic poza ziemniakami.   Do obu sposobów przygotowanie potrzebne są dwie rzeczy – ziemniaki klasy użytkowej A lub C . Do długiego

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  6. Ziemniaki z rękawa
    Ziemniaki z rękawa

    Ziemniaki z rękawa... Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki. Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku. Pysznie przyprawione. Polecam!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1/2 łyżki masła; 1 duża cebula; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku; 1 płaska łyżeczka vegety; Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g); 1/2 łyżeczki chili; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli z czosnkiem. Koperek drobno posiekać. Dodać do cebuli, czosnku i boczku. Do cebuli, boczku, koperku i czosnku dodać majonez i wszystkie przyprawy

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  7. Zapiekane ziemniaki w sosie
    Zapiekane ziemniaki w sosie

    Zapiekane ziemniaki w sosie... Kawałki ziemniaków zatopione w śmietanowym sosie. Na wierzchu ciągnąca się mozzarella. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Niebo w gębie! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 ząbki czosnku; 150 g startej mozzarelli; 1 łyżka przyprawy do ziemniaków; Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić(...)połówki, większe na ćwiartki. Równomienie wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obarć, przecisnąć przez praskę. Do małego garnka wlać śmietanę kremówkę, dodać przyprawę do ziemniaków, przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotowaną śmietaną z przyprawami zalać ziemniaki. Ziemniaki piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  8. Ziemniaki hasselback, ziemniaki harmonijki, ziemniaki akordeony
    Ziemniaki hasselback, ziemniaki harmonijki, ziemniaki akordeony

    Znacie te ziemniaki? Ziemniaki hasselback znane są również pod nazwą ziemniaki harmonijki. Ale jak dla mnie, żadne z nich harmonijki, bo przecież to akordeonki Są to w charakterystyczny sposób nacięte ziemniaki, które potem się piecze. Podobno, po raz pierwszy ziemniaki te zrobiono w Szwecji, w restauracji Hasselbacken i szybko na stałe weszły do menu. Jest wiele przepisów na te ziemniaki(...)powinien wypracować sobie swój ulubiony przepis. U mnie wersja podstawowa, którą możecie dowolnie wzbogacać a to parmezanem, a to masłem czosnkowym czy nawet bekonem… Popróbujcie również różne odmiany ziemniaków, bo one również mają wpływ na smak potrawy. Teraz kilka słów na temat cięcia a raczej nacinania ziemniaków. cała sztuka polega na tym, aby tak naciąć ziemniaki, aby na górze

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  9. Kluski śląskie idealne
    Kluski śląskie idealne

    Ziemniaki. Ziemniaczane. O ziemniakach. Z ziemniakami. Pyra, grula, psianka, kartofel. Nie jestem z Poznania, ale zdecydowanie mogę się podpisać pod hasłem „kocham pyry”. W każdej możliwej postaci.   Nie podam Wam tutaj przepisu z wagami i aptekarskimi proporcjami. Tylko ze sprawdzonymi wskazówkami. Tak zrobione kluski śląskie zawsze się udają. I zawsze biorę dokładkę.   Ziemniaki nie mają wbrew obiegowej opinii(...)sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane.   Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C (ale tylko w gorących- witamina C się utlenia

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  10. Chrupiące ziemniaki w panierce z kaszy manny
    Chrupiące ziemniaki w panierce z kaszy manny

    Ziemniaki w panierce z kaszy manny... Złociste, idealnie chrupiące i pyszne. Obtoczone tymiankiem, słodką papryką i ... kaszą manną. Smaczny zamiennik ziemniaków z wody czy frytek. Kto ma ochotę? Zapraszam do stołu!   Składniki: 1 kg ziemniaków; 3 łyżki kaszy manny; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżeczka tymianku; 2 łyżeczka soli (jedna do gotowania ziemniaków, a druga do panierki); 1/2 łyżeczki(...)czarnego pieprzu; Olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego/blachy. Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki (mniejsze przekroić na pół), włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zasypać łyżeczką soli i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować jeszcze przez 5 mniut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i odparować ziemniaki. Przygotować panierkę do ziemniaków: wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Ziemniaki w całości z wypełnieniem z jajka, sosu pomidorowego, suszonej szynki z szybkowaru
    Ziemniaki w całości z wypełnieniem z jajka, sosu pomidorowego, suszonej szynki z szybkowaru

    Uwielbiam ziemniaki za to, że można z nich bez trudu przygotować coś smacznego i pożywnego - coś, co sprawdzi się w każdych okolicznościach, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ziemniaki faszerowane jajkiem wyśmienicie smakują z dodatkiem kefiru lub maślanki. Można oblać je roztopionym masłem lub sosem pomidorowym, posypać świeżymi ziołami. Z wydrążonego miąższu ziemniaka(...)możesz przygotować smakowite chipsy w następujący sposób: kawałki miąższu wrzuć do miski z zimną wodą od razu po wydrążeniu ziemniaków, aby nie ściemniały rozgrzej olej, jak do smażenia frytek osusz miąższ dokładnie ściereczką lub papierowym ręcznikiem i usmaż tak, jak smaży się frytki jeśli posiadasz frytownicę wielofunkcyjną, wystarczy, że do osuszonych kawałków miąższu ziemniaka dodasz

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Szybkowar, prowadzonego przez szybkoszybkowar.

  12. Ziemniaki nasze codzienne
    Ziemniaki nasze codzienne

    Ziemniak (Solanum tuberosum L.) to gatnek byliny nalezacy do rodziny psiankowatych.Roslina wywodzi sie z Andow,gdzie udomowiono ja 8 tysiety lat temu.Ziemniak zostal przywieziony do Europy w koncu XVI wieku.W ciagu nastepnych stuleci stal sie integralna czescia wielu kuchni z calego swiata. Do Polski trafily za sprawa Jana III Sobieskiego,ktory ofiarowal je Marysience jako ozdobe ogrodu. Bulwy po poddaniu(...)obrobce cieplnej stanowia cenny pokarm czlowieka. Caly naziemny ped-lodyga,liscie,kwiaty sa trujace,poniewaz zawieraja solanine,ktora powoduje zatrucia pokarmowe.Jesli ziemniak dluzszy czas jest wystawiony na dzialanie swiatla i skorka zazielenieje staje sie rowniez trujacy.Duze stezenie solaniny wystepuje w kielkach i oczkach,dlatego powinny zostac usuniete przed spozyciem. WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANA Czy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  13. Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru
    Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru

    Ziemniak - niby takie zwyczajne warzywko, a można z niego wyczarować wielce smaczne i aromatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z dodatkiem kremówki oraz orzeźwiającej kolendry. Indyk świetnie komponuje się także z innymi ziołami, więc jeśli nie masz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj(...)niego nieco więcej kremówki. Nie przesadź z solą - indyk jest bardzo delikatnym mięsem i bardzo łatwo go przesolić. Obrany, gorący ziemniak, polany masłem smakuje wybornie! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 16 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 Farsz z filetu indyka - ilość na 10 ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki  440 dag filetu

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Szybkowar, prowadzonego przez szybkoszybkowar.

  14. Pieczone ziemniaki
    Pieczone ziemniaki

    Ziemniaki można upiec na kilka sposobów. Najbardziej tradycyjny to oczywiście zakopanie ich „w mundurkach” pod ogniskiem. Tutaj jednak skupimy się na sposobach zdecydowanie bardziej praktycznych w warunkach kuchennych. Tak czy owak upieczenie ziemniaków nie jest jednak technicznie trudne i skomplikowane, właściwie to jest bardzo proste. Dużo ciekawszą sprawą jest wybór dodatków – ziół i przypraw, które po pierwsze wzbogacą smak(...)ogóle, a po drugie zgrają nasze ziemniaki z potrawą, z którą je podamy. W praktyce bowiem pieczone ziemniaki nie są zwykle samodzielnym daniem, lecz uzupełnieniem czegoś innego. Poniżej prezentujemy kilka wersji pieczonych ziemniaków, które robimy dokładnie tak samo technicznie, ale z różnym zestawem dodatków i przypraw. To oczywiście tylko pewne propozycje, które żadną miarą nie wyczerpują szerokiej gamy kombinacji, więc

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  15. Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir
    Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir

    blogu Ivka w Kuchni zobaczyłam przepis na turecki  kumpir . Ziemniaki zapiekane z różnymi dodatkami. Ponieważ w domu była jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak trafiłam na przepis na blogu  Turcja od Kuchni . Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło(...)bardzo smaczne i sycące. składniki  (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta oregano sól pieprz przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  16. Pieczone ziemniaki
    Pieczone ziemniaki

    Smaczne pieczone ziemniaki. W oryginalnym przepisie nazwane frytkami. Mimo, iż są bardzo smaczne, to, moim zdaniem, te przeze mnie zrobione nie do końca przypominały frytki więc nazwałam je po prostu pieczonymi ziemniakami. Przepis ze strony  Mniam Mniam składniki   1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi* 2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku(...)pominąć główka czosnku opcjonalnie 1 łyżka cukru sól przygotowanie Czosnek podzielić na pojedyncze ząbki. Obrane ziemniaki pokroić tak jak frytki lub w ósemki. Przełożyć  ziemniaki  do miski, zalać zimną wodą, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut. Wylać wodę, wypłukać ziemniaki  pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć na ściereczce. Ponownie przełożyć do miski, spryskać olejem, posypać

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

Wybierz stronę :