ziemniaki - 36421 przepisów (strona:5/2429)

Ziemniaki Hasselback 34

Ziemniaki Hasselback , znane także jako “ziemniaki harmonijkowe” , nieodłącznie kojarzą mi się z jedzeniem przygotowanym przez Mamę Eda, która przygotowywała je zazwyczaj podczas goszczenia nas u siebie w domu. Pyszne, chrupiące, maślano-ziołowe ziemniaki zawsze budziły mój zachwyt, a co najlepsze przy stole nikogo nie dziwiło, że biorę ich sobie nieco więcej od innych. Podczas kilkukrotnego przygotowywania ziemniaków Hasselback(...)przekonaliśmy się, że bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Kiedyś kupiliśmy ziemniaki przeznaczone specjalnie do pieczenia, ale efekt końcowy był najgorszy ze wszystkich dotychczasowych, ziemniaki miały spieczoną skórkę, a w środku nadal były twarde i zbite. Innym razem kupiliśmy na bazarku popularną odmianę, tym razem ziemniaki rozpadły się podczas pieczenia. Te ze zdjęcia kupiliśmy w sieciówce i jak widać ziemniaki

niecodziennikpary
Smażone ziemniaki z ziołami 86

Ziemniaki są jednym z bardziej popularnych warzyw. Są tanie, smaczne i użyć można ich do całej gamy dań. Smażone ziemniaki z ziołami Co roku czekam z niecierpliwością na moment, w którym pojawią się nowe ziemniaki. Zajadam się nimi do oporu. Zazwyczaj podaję je z masłem i koperkiem. Tak smakują mi najbardziej. Młode ziemniaki najlepiej podawać w całości, nie jako puree(...)gdyż nie mają w sobie zbyt wystarczającej ilości skrobi i puree będzie rzadkie. Smażone ziemniaki są jednym z kilku wariantów w jaki możemy podać młode ziemniaki. Ziemniaki przygotowane w sposób podany przeze mnie sposób nie muszą być młode, możemy wykorzystać każdego rodzaju ziemniaki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam

mecooks
Hiszpańska tortilla de patatas - tradycyjna i ze szpinakiem 115

tapas, u nas może stanowić wygodny obiad do pracy, przekąskę na pikniku czy finger food na przyjęciu. Jest przepyszna i wszechstronna, a w gruncie rzeczy to tylko 3 składniki - ziemniaki, cebula i jajka :)  W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami podstawowym przepisem na tortillę de patatas oraz jego odmianą z dodatkiem czosnku i szpinaku nazywaną tortilla de espinacas(...)inne dodatki i zwyczajnie czyścić przy jego pomocy lodówkę. Zresztą w samej Hiszpanii można spotkać niezliczone wersje tego dania. Choć i ja czasem przygotowuję przypominający tortillę omlet z gotowanymi ziemniakami pozostałymi z obiadu, to tradycyjną tortillę de patatas robimy z surowymi ziemniakami smażonymi do miękkości. Trzeba pokroić je na cienkie plasterki (polecam mandolinę) lub niedużą kostkę, wtedy usmażą się zdecydowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem 166

Tłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem... Kremowe i delikatne za sprawą śmietany. Oprószone posiekanym szczypiorkiem. Może i banalne, ale jakie pyszne! Idealny dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zagnieść tłuczkiem(...)ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki podawać ciepłe, oprószone szczypiorkiem. Uwagi do przepisu: Tak przyrządzone ziemniaki są bardziej kaloryczne, ale i dużo smaczniejsze. Często dzięki dodaniu śmietany można znacznie polepszyć smak niezbyt dobrych ziemniaków. Zamiast szczypiorku, ziemniaki można oprószyć podsmażoną na maśle/oleju drobno posiekaną cebulką

Gospodyni Miejska
Ziemniaki jak z ogniska 478

Ziemniaki jak z ogniska.... Chrupiąca skórka. Miękkie wnętrze. I smak... ... ziemniaków pieczonych w ognisku. Smacznego!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 czubate łyżki mąki pszennej; 1 czubata łyżka soli; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Sposób przygotowania: Mąkę, sól i paprykę dokładnie ze sobą wymieszać. Ziemniaki umyć, nie obierać . Jeszcze mokre obtaczać w panierce z mąki, soli i papryki(...)przygotowane ziemniaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Podana ilość panierki wystarcza na obtoczenie około 1,5 kg ziemniaków. W ten sam sposób można przygotować także marchewkę. Ziemniaki muszą być mokre , bo inaczej panierka się nie przyklei

Gospodyni Miejska
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 177

można było jeszcze piec ciut dłużej); naczynie żaroodporne trzeba bardzo starannie natłuścić oliwą lub smalcem, aby po upieczeniu chleb można było łatwo wyjąć. Na zakończenie - następnym razem mocniej podpiekę ziemniaki, aby były bardziej zbrązowiałe. Bedą wtedy lepiej wyczuwalne w delikatnej teksturze miąższu chleba. Dodam też więcej rozmarynu - po prostu lubię bardziej wyraziste aromaty. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie(...)godzin wcześniej  dokarmiony i odstawiony w temperaturze pokojowej. Do zakwasu dodaj mąkę i wodę, dokładnie wymieszaj, a po przykryciu folią spożywczą pozostaw do przefermentowania na 8-12 godzin. Ziemniaki: 500 g ziemniaków 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki umyj i pokrój w kostkę. Można pokroić razem ze skórką. Wrzuć ziemniaki do miski, dodaj oliwę

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków 8

Jestem miłośniczką ziemniaków praktycznie przez cały rok. Lubię obiady z dodatkiem ziemniaków pod wieloma postaciami. Przyznam że kiedy zbliża się lato i w warzywniakach pojawiają się pierwsze młode ziemniaki, to dla mnie szczególny czas pod względem kulinarnym. Młode ziemniaczki baby są szczególnie smaczne, uwielbiam te wiosenno – letnie lekkie obiady z ich udziałem w roli głównej. Właśnie udało mi się(...)Autor: Martyna Pietruszka Danie: Salatka Kuchnia: Niemiecka Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 150 kcal Sałatka z młodych ziemniaków z niezwykłym sosem z musztardą dijon honey. Uwaga, ta sałatka ziemniaczana jest wciągająco pyszna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SAŁATKA ZIEMNIACZANA 1,5 kg młodych, niedużych ziemniaków 4 pikantne korniszony

ProstePesto.pl
Ziemniaki fondant – rozpływają się w ustach! 546

ziemniaki najpierw się smażą, chwilę potem gotują, później duszą, na koniec znowu się smażą i… rozpływają się w ustach! Ziemniaki fondant ( pommes de terre fondantes ) to francuski klasyk, odpowiednik gotowanych najpierw w maśle a później pieczonych do chrupkości w piekarniku ziemniaków. Bogate w smaku, z relatywnie niewielką ilością tłuszczu, doskonale uzupełniają pieczenie wołowe, wieprzowe i pieczonego kurczaka dosłownie rozpływając(...)się w ustach przy jedzeniu. Kremowe, maślane i lekko chrupkie – to jest mokry sen każdego pyrocholika! Do zrobienia tych ziemniaków najlepiej nadają się ziemniaki typu użytkowego C, B lub CB (więcej o ziemniakach i ich typach napisałam już w TYM artykule) – powinny mieć sporo skrobi, być lekkie i puszyste. We francuskiej kuchni ziemniaki do szykowania w ten sposób są najpierw

Karo in the Kitchen
Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami 116

Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami to propozycja na bardzo elegancki obiad. Odpowiednio zrobione i przyprawione mięso z gęsi jest wyjątkowo delikatne w smaku i bardzo soczyste. Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że jego przygotowanie, a właściwie pieczenie wymaga od nas sporo czasu. Tak, tak będziemy je piekli ok. 3,5 godzin. Ale później jest delikatna w smaku, mięso praktycznie(...)samo odchodzi od kości. Składniki 2 nogi z gęsi szklanka soku pomarańczowego 4 ząbki czosnku sól pieprz tymianek Składniki na pieczone ziemniaki 5-6 ziemniaków ulubione przyprawy oliwa z oliwek Przepis na nogę z gęsi Nogi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy je dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i tymiankiem. Do zamykanego naczynia do pieczenia wkładamy gęś, wlewamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kumpir - zapiekany ziemniak turecki 5554

Kumpir to pieczony ziemniak, w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków. Swojego ziemniaka nadziałam filetem z kurczaka, papryką konserwową, kukurydzą i ogórkiem konserwowym. Innymi dodatkami mogą być oliwki, kapary, kapusta pekińska, czerwona kapusta, groszek zielony, prażona cebulka, bekon, salami, parówki, pieczarki ... W kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, to my decydujemy(...)zestaw najbardziej nam odpowiada.  Kumpir 5 dużych ziemniaków jednakowej wielkości 50 g startego sera mozzarella (ewentualnie sera żółtego) masło – kilka łyżek sól  Nadzienie 2 filety z kurczaka 50 g papryki konserwowej 50 g kukurydzy z puszki 50 g ogórka konserwowego dowolna przyprawa do kurczaka np. kebab, gyros (użyłam domowej mieszanki do shoarmy )  Ziemniaki umyć i wytrzeć

Ivka w kuchni
Ziemniak w mundurku podany z rusztu - Jak ugotować ziemniaka w mundurku 150

Jest wiele sposobów na ziemniaka w mundurku. Chcąc podać ziemniaka w mundurku z rusztu z pięknym wzorkiem grillowania, musimy wcześniej ziemniaka ugotować, upiec lub uparować. Jest na to kilka sposobów: "ugotować" w mikrofalówce (najszybszy sposób) ugotować w wodzie "ugotować" na parze upiec w folii w piekarniku upiec w folii na barbeque upiec w folii w żarze Poniżej: ziemnak w mundurku(...)grillowania. Najwygodniejsze i najczęściej stosowane są chyba 2 pierwsze sposoby. A jak to zrobić? "Gotowanie" w mikrofalówce": to najszybszy sposób (8 min na 4 szt. po ok. 180g). Więcej ziemniaków niż 4 sztuki- dodaj ok. 3 i pół min. na extra sztukę dodatkowo. Ziemniaka/i dokładnie umyć, ponakłuwać delikatnie skórkę w kilu miejscach czubkiem noża lub ostrym widelcem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 135

stronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami .  W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach.  Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały je wieczorem  i odbierały od piekarza następnego dnia(...)jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę  (3cm x 3 cm) Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka  oliwa z oliwek 2 kg  ziemniaków, obranych przygotowanie W dużej misce, wymieszać cebulę, pory, marchew, czosnek, liście laurowe, jagody jałowca, tymianek, pietruszkę , wino , wołowinę, wieprzowinę , jagnięcinę , 1 1/2 łyżeczki soli , i 1 łyżeczka pieprzu. Dobrze wymieszać, przykryć

Stare Gary
Młode ziemniaki z burakiem liściowym 6

krajach bałkańskich. Ja pierwszy raz zetknęłam się z nim kilka lat temu w trakcie urlopu w Chorwacji. Było to małej wiosce w Dalmacji, gdzie blitva podawana jest z ugotowanymi ziemniakami jako dodatek do grillowanych ryb oraz owoców morza. Po powrocie z wakacji próbowałam zakupić to warzywo u siebie w kraju, jednak bezskutecznie. I tak, przez ostatnich kilka lat jedyną okazją(...)roku mam swój ogród warzywny i zasiałam w nim buraka liściowego, czyli blitvę. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż jego liści używam nie tylko w połączeniu z ziemniakami, ale robię z nich także inne dania. Burak liściowy znakomicie sprawdza się w omlecie, jajecznicy, zupie oraz sałatce. Poniżej chcę się z Wami podzielić przepisem na tradycyjne danie chorwackie czyli blitvę

MeCooks
Pieczone młode ziemniaki 26

Pyszne pieczone młode ziemniaki w mundurkach z kremowym, delikatnym środkiem i przypieczoną, chrupiącą skórką. To nasz sprawdzony przepis na idealny i prosty w przygotowaniu dodatek nie tylko do dań mięsnych. Te młode ziemniaki zapiekane z czosnkiem i ziołami mogą być również świetny pomysłem na pyszny obiad, do którego wystarczy przygotować sałatkę warzywną. Poza tym skutecznie zastąpią frytki w wielu ulubionych(...)daniach i z pewnością będą od nich zdrowsze. Sekretem przepisu na pieczone młode ziemniaki jest obgotowanie ich w pierwszej kolejności. Dzięki temu, ziemniaczki potrzebują niewiele czasu, aby się dopiec w piekarniku. W związku z tym nadmiernie nie wysychają i są wyjątkowo kremowe. Pieczenie młodych ziemniaków w mundurkach, to sama przyjemność i piękny zapach, który roznosi się po całym domu. Jeśli

Kuchnia Na Wypasie
Pieczone ziemniaki z czosnkiem, tymiankiem i boczkiem 235

Przepis na pieczone ziemniaki ze strony  Jamie Oliver'a ,  Ziemniaki przeznaczone do pieczenia w folii na grillu. Ja robiłam w piekarniku, ale myślę ,że w sezonie spróbuję wrzucić ziemniaki na grill. Robiłam jako dodatek do mięsa, ale spokojnie miożna takie ziemniaki podać jako samodzielne danie. składniki 4 duże ziemniaki do pieczenia 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione(...)miazgę w moździerzu lub nożem na desce, wymieszać dobrze z miękkim masłem , sporą ilością pieprzu i solą . Z solą ostrożnie bo i anchois i boczek są słone. Każdy ziemniak pokroić na jednakowej grubości plastry  - ok 0,7 cm Posmarować każdy plasterek mieszanką masła,posypać tymiankiem, złożyć ponownie ziemniak w całość i ułożyć na grubej lub podwójnie złożonej folii aluminiowej

Stare Gary
Ziemniaki pieczone dwa razy 338

Baardzo dobre ziemniaki! Wygodny obiad jak brakuje pomysłu! Przepis wypatrzyłam na stronie  I am a food blog , dotyczył co prawda malutkich młodych ziemniaków ale bez problemu dało się go zastosować do dużych. składniki (dla 3 osób) 6 ziemniaków podobnej wielkości 80 g boczku pokrojonego 50 g żółtego sera (np chedar) startego  2 duże łyżki śmietany  pęczek szczypiorku(...)sól pieprz oliwa przygotowanie Ziemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z wodą . Gotować ok 10 min od zagotowania wody, mają być na wpół twarde. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą , obtoczyć w niej ziemniaki równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 40 min. Po tym czasie ziemniaki powinny być upieczone. Wyjąć

Stare Gary
Ziemniaki pieczone z piekarnika 567

Dzis bez ziemniakow trudno sobie wyobrazic polski jadlospis.Bo tez pyrki,kartofle,grule,ziemniaki mozna przyrzadzac na bardzo wiele sposobow. Znawcy gotuja je w mundurkach na parze.W ten sposob zostaja zachowane wartosciowe substancje smakowe i odzywcze.Jakie,mozesz przeczytac tutaj: ziemniaki-nasze-codzienne . Tak samo zdrowe i pyszne sa ziemniaki pieczone w piekarniku.Pieczone bez obierania,razem ze skorka i ze skorka jedzone.Tak(...)podane ziemniaki sa nie tylko zdrowsze,ale na pewno beda ozdoba kazdego dania. Skladniki: ziemniaki srednie,ale jednakowej wielkosci oliwa sol czerwona slodka papryka dowolne ziola-u mnie rozmaryn Wykonanie: Wybieramy ziemniaki jednakowej wielkosci,najlepiej srednie.Dokladnie szorujemy szczoteczka.Do krojenia ziemniak ukladamy na lyzce i nacinamy go w malych odstepach .Lyzka ulatwia nam to zadanie,bo dzieki niej nie przetniemy ziemniaka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki po gospodarsku, czyli pyrki na boczku 296

krótka ;) Na gotowanie też mało czasu, więc jest prosto i z tego co pod ręką akurat jest. Moooni  ostatnio poprosiła mnie i przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków.  Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki lub kefiru. Najlepsze byłoby(...)kwaśne mleko, ale w mieście niestety mało realne. No to co? jemy? To jest naprawdę szybkie i proste. Młode ziemniaki trzeba oskrobać lub wyszorować dokładnie pod kranem. Kroimy je w zależności od wielkości. Jeśli mamy małe, wtedy można na pół lub na ćwiartki. Jeśli są większe  wtedy w grubsze plastry. Pokrojone ziemniaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 123

Nadszedł czas młodych ziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja dzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :) Ziemniaczki: ziemniaki , sól ,  pieprz , zioła prowansalskie , olej . Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli(...)młode ziemniaki i mają grubą skórę, można je obrać. Dokładnie osuszyć i przekroić na 4-6 części mniej więcej jednakowej wielkości. Posypać przyprawami i solą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub żaroodporną brytfankę wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia. W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna