kopytka - 2509 przepisów (strona:5/168)

Kopytka z dynią 188

Dawno nie robiłam kopytek,a że miałam akurat jeszcze mus dyniowy, zrobiłam kopytka z dodatkiem dyni i szałwii. Ciasto na kopytka wyszło bardzo klejące ale nie dawałam więcej mąki, żeby nie były twarde. Z ich uformowaniem poradziłam sobie przekładając porcjami ciasto na deskę posypaną mąką a następnie formowałam kopytka rękami oprószonymi mąką. Kopytka może(...)wyglądają zbyt pięknie, ale za to były pyszne. Kopytka można po ugotowaniu polać roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie) orzechów włoskich. Składniki: 4 duże ziemniaki 100 g twarogu 2 szklanki musu dyniowego ½ szklanki tartego parmezanu 2 jajka ok 3 szklanki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa ok. 6 liści szałwii Dodatkowo

Mama Gotuje
Domowe kopytka 220

Domowe kopytka. To jeden z łatwiejszych i tańszych pomysłów na obiad. Kopytka można przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub wykorzystać te, które zostały nam np. z obiadu lub z przygotowań sałatki. Takie kopytka wspaniale smakują z dowolnym sosem, bułką tartą i tłuszczykiem lub polane tłuszczem i cebulką (tak najczęściej jada mój mąż, ja wolę wersję z sosem(...)dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Obsypujemy blat/stolnicę mąką i rolujemy po ciasto partiami tworząc wałeczki. Ich grubość zależy od naszych upodobań – ja robiłam dziś ciut większe kopytka, spłaszczając na końcu mój wałek i robiąc wzorki tępą częścią noża. Jednak jeśli chcecie małe, zgrabne kopytka, to róbcie wałki około 2 cm grubości i krójcie

Słodkie okruszki
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 233

czas, uwielbiam jesień i październik, i tą pękatą kulę, pomarańczową niczym zastępcze słońce w pochmurne dni. Tak myślę, że z dyni można wyczarować wszystko. tym razem postanowiłam zrobić korzenne kopytka z dyni i ziemniaków, z dodatkiem twarogu i cynamonu.  Kopytka z dyni robi się na prawdę łatwo. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Aromatyczne i słodziutkie. U mnie(...)miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła - 1- 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu

SMYKWKUCHNI
Kopytka z boczkiem i groszkiem 288

potato and ricotta) with Peas and Parmesan, czyli gnocchi z groszkiem i parmezanem. Postanowiłam przygotować podobne, ale bazujące na moich pysznych kopytkach ale wyglądających jak gnocchi Gordona, podsmażane kopytka zrobiłam z dziurką. Połączenie podsmażonych na boczku kopytek, groszku i parmezanem uważam za godne polecenia. Przepis na Kopytka z boczkiem i groszkiem : Składniki na kopytka(...)wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy kluski wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową na patelnię z delikatnie podsmażonym pokrojonym drobno boczkiem. Powoli wytapiamy tłuszcz z boczku, jednocześnie podsmażając kopytka z obu stron. Doprawiamy kopytka solą i pieprzem. Dodajemy mrożony groszek, czekamy aż dojdzie. Podsmażone kopytka podajemy na gorąco z otartym parmezanem i kefirem. Smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka 308

przygotowanego posiłku. Odgrzewamy je wówczas w sposób stosowny do docelowej potrawy i okoliczności, np. na patelni ze skwarkami, w kuchence mikrofalowej czy też piekarniku rozgrzanym do stosunkowo niskiej temperatury. Kopytka mogą być większe i mniejsze, zwykle mają jednak charakterystyczny kształt rombu. Bierze się on stąd, że ciasto formujemy w długie wałki o średnicy ok. 3 cm i kroimy(...)ukośnie w nieduże kluski. Jak to często ma miejsce z daniami mącznymi, kopytka podczas gotowania dość znacznie zwiększają swoją objętość. Należy to wziąć pod uwagę krojąc ciasto. Kopytka 2015-10-04 13:16:44 Przepis na tradycyjne polskie kopytka - popularny i uniwersalny dodatek do wielu dań, jednak spożywane również samodzielnie, np. ze skwarkami lub sosem. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa
Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle 292

zapraszam na przepis miesiąca. Czekam na wasze propozycje przez cały wrzesień….wrzesień, wierzyć mi się nie chce, że już niedługo jesień…Pewnie każde z Was umie przyrządzić kopytka , knedle , pyzy czy kluski , ale jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu. Kopytka z jarmużowym pesto i kurkami(...)smażenia garść rukoli 2 czubate łyżki pesto 3 łyżki płatków parmezanu Z mąki, żółtka i ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka na talerz za pomocą cedzakowej

codojedzenia
Ruskie kopytka 477

Ruskie kopytka... Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka. O smaku farszu z pierogów ruskich. Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku. Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich. Polecam!   Składniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków; 250 g chudego, białego sera; 1 duża cebula; 1 jajo; 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo(...)wędzonego boczku; 1 duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać

Gospodyni Miejska
Kopytka...po włosku! 296

elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części.  Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski.  Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty(...)czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć kopytka z wody i wrzucić na patelnie z roztopionym masłem. Dodać salsy pomidorowej-dość sporo -i lekko gotować na patelni energicznie potrząsając, tak by kopytka całe w tej salsie się obtoczyły. Posypać żółtym serem , a najlepiej parmezanem lub grana padano!  Poczekać aż się rozpuści, energicznie potrząsając patelnią. Włosi jedzą gnocchi

Z Kuchni Do Kuchni
Kopytka 129

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kopytka – to pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Pamiętam je z czasów dzieciństwa, ,kiedy gotowała je moja mama. Od niej nauczyłam się przygotowywać najpyszniejsze ciasto na kopytka. Zapach rumieniącej się cebulki, która świetnie komponuje się z kopytkami, aż kusi , aby przygotować je od czasu do czasu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Kopytka – składniki : 1 kg obranych ziemniaków 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 czubata skrobi ziemniaczanej 1 jajko sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kopytka – sposób przygotowania Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odparować i ostudzić. Ostudzone ziemniaki zmielić, dodać jajko, skrobię ziemniaczaną oraz połowę mąki pszennej. Zagniatać podsypując pozostałą mąką pszenną

Olcia gotuje!
Szybkie kopytka 143

Dziś pokażę Wam jak przygotować szybkie kopytka. Kopytka to idealny dodatek do obiad, który świetnie pasuje do duszonych mięs, gulaszy i sosów. Kopytka możecie jeść ugotowane prosto z wody, albo następnego dnia – przesmażone na odrobinie masełka. Są pyszne. Zobacz przepis na Bitki z cebulą Składniki 1 kg ziemniaków sól pieprz 10 łyżek mąki oraz trochę(...)podsypanie 2 jajka Zobacz jak przygotować: Polędwiczki wieprzowe w porach Szybkie kopytka – przepis Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Odcedzamy i studzimy. Najlepiej aby stały całą noc w lodówce. Kopytka należy robić wyłącznie z zimnych lub bardzo ciepłych ziemniaków. NIGDY, ale to przenigdy nie można ich robić z „letnich” ziemniaków. Bowiem takie ziemniaki pochłaniają najwiecej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka ze szpinakiem 352

Kopytka ze szpinakiem. Kształtem te szpinakowe kluski przypominają tradycyjne kopytka , a swój zielony kolor zawdzięczają szpinakowi. Kto nie lubi szpinaku to go polubi po zjedzeniu tych kopytek. Na blogu jest już przepis na kluski ze szpinakiem i kluski szpinakowo-serowe . Kopytka ze szpinakiem podane były z podsmażoną kapustą. Szpinak, ziemniaki i jajko zostały dokładnie zmiksowany(...)puree w szatkownicy. Kopytka ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 1,5 szklanki świeżego szpinaku lub mrożonego 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania Przygotowanie kopytek ze szpinakiem: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka Shreka 171

Kopytka to danie, które zdecydowana większość dzieci uwielbia. W przeciwieństwie do warzyw - szczególnie szpinaku. Na szczęście kopytka są tym rodzajem dania, w którym bez problemu możemy przemycić w diecie dziecka troszkę dodatkowych warzyw, a maluch chętnie zje, bo będą wyglądały ciekawie 😃 Kopytka uwielbiają zresztą nie tylko dzieci, a także nie tylko najmłodsi stronią od warzyw, zawsze warto(...)więc starać się dodawać jak najwięcej "zieleniny" do posiłków. Dodawać możemy zresztą nie tylko szpinak, dzięki któremu kopytka nabiorą zielonego koloru, ale też np. buraków, dzięki czemu uzyskamy różowe zabarwienie (przepis na buraczane kopytka ). Mamy więc coś dla miłośników Shreka i dla miłośników Barbie 😄 Dodatkowym plusem kopytek jest to, że są proste do zrobienia, a ich przygotowanie

Z notatnika dietetyka
Kopytka 158

Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka . Składniki na kopytka 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania sól do gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)zgnieść praską. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, dokładnie połączyć składniki. Blat stołu lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć część masy na kopytka, formować z niej podłużny, cienki wałek. Następnie nożem pokroić go na ok. 3 centymetrowe paski. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić część kopytek, delikatnie zamieszać drewnianą

niecodziennikpary
Przepis dnia: Zdrowe kopytka z batatów 156

wyrzutów sumienia, bo słodki ziemniak to jedno z najzdrowszych warzyw. A danie składa się prawie wyłącznie z batatów. Czas : 50 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 2 Kopytka z batatów sa bardzo delikatne, lekko słodkie i świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami, np. z sałatą skropioną sokiem z cytryny Bataty to zdrowe warzywa będące prawdziwą kopalnią prowitaminy A, która(...)jest bardzo smaczny. Szczególnie dobrze smakuje w daniu, które polecamy w tym przepisie. Batata nadaje się do dań wytrwanych i na słodko (polecamy pyszne i łatwe ciastka z batatów ) Kopytka zrobione z batata stanowią połączenie i jednego i drugiego. Są i wytrawne i słodkie:) Jak zrobić kopytka z batatów Kopytka z batatów to danie bardzo proste

Niedzielny kucharz
Kaczka z żurawiną i kopytkami Świąteczny obiad 245

warto zostawić na noc w solance – wtedy mięso po przygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne. Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze. Ziemniaki do kopytek możemy ugotować sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KACZKA Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki kaczka z żurawiną i kopytkami: kaczka: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól pieprz zioła prowansalskie masło czosnek granulowany kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól żurawina – zobacz przepis na żurawinę do mięs Jak zrobić kaczka z żurawiną i kopytkami: Kaczka: Na samym początku

Dorota Smakuje