Domowe kopytka to proste danie, zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej(...)ewentualnie odgrzewane na patelni. Kiedy zatęsknię za polskim smakiem z dzieciństwa, sięgam do starego zeszytu z ręcznie zanotowanymi recepturami, który mam po mojej babci, po przepis na domowe kopytka. Kiedy je przygotowuję, przypominam sobie jak moja babcia, a potem mama, stały przy dużej, drewnianej stolnicy, posypywały ją odrobiną mąki i rozwałkowywały rękami długi sznur ciasta, by potem pewnym ruchem
smakowitehistorie.comDomowe kopytka to proste danie, zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej(...)ewentualnie odgrzewane na patelni. Kiedy zatęsknię za polskim smakiem z dzieciństwa, sięgam do starego zeszytu z ręcznie zanotowanymi recepturami, który mam po mojej babci, po przepis na domowe kopytka. Kiedy je przygotowuję, przypominam sobie jak moja babcia, a potem mama, stały przy dużej, drewnianej stolnicy, posypywały ją odrobiną mąki i rozwałkowywały rękami długi sznur ciasta, by potem pewnym ruchem
smakowitehistorie.comZostały ci ziemniaki po obiedzie???Utłucz je i zostaw na jutrzejszy obiad.Tradycyjne poznańskie"szagówki", to super dodatek do obiadu- z ciemnym sosem pieczeniowym po prostu
Kuchnia BeatySkładniki: 1 kg ziemniaków mąka pszenna 1 jajko sól Przygotowanie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Gdy już będą gotowe ostawiamy je do ostygnięcia. Obieramy
ClauditteMissCookingZnakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości
Stare GaryDyniowe kukurydziane kluski "leniwe"* z masłem i cukrem trzcinowym; jogurtem naturalnym (potem) *z ziemniakami i mąką kukurydzianą Robione z tydzień temu w wersji obiadowej
More food, love and dreamsBardzo lubię takie kluseczki , chociaż wiem ,że są tuczące, ale odrobina nie zaszkodzi. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1
W kuchennym oknie EwyZiemniaczane kopytka były w moim domu od zawsze. Pamiętam, że mama zbierała niezjedzone ziemniaki z obiadu i kiedy było ich już odpowiednio dużo, to można się było spodziewać, że wkrótce pojawią się na obiad kopytka. Później na długo o nich zapomniałam, bo rzadko jem ziemniaki, ale ostatnio robię je bardzo często. Nie dlatego, że mam nadmiar ziemniaków(...)kupuję je specjalnie po to żeby przygotować właśnie kopytka. Polskie kopytka bardzo przypominają włoskie gnocchi. Przygotowuje się je ugotowanych ziemniaków i mąki. Można również do ciasta dodać jajko lub olej. Kopytka powinny być delikatne, miękkie i lekkie, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością mąki. Tradycyjnie kopytka je się z bułką tartą i masłem (chyba każdy
rabarbarowodanie, do którego przymierzałam się już w tamtym roku. Tak się zbierałam, że aż w końcu sezon na bób się skończył. W tym roku nie mogłam już odpuścić. Kopytka z bobu zapisałam z listę must do na te wakacje I jak tylko pojawił się ładny (i rozsądny cenowo bób) zabrałam się za gotowanie. Nie wiem, czy już Wam wspominałam(...)jestem ogromną fanką produktów mącznych. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka, pierogi , naleśniki . W moim regionie (Śląsk) tego typu dania stanowiły codzienny element menu. I teraz jako dorosła osoba, jak nie wiem co bym zjadła to w głowie pojawiają mi się pierogi albo własnie kopytka. Lubię wersje tradycyjne, ale bardzo chętnie próbuję nowych połączeń. Dlatego próbowałam już kopytek
365 dni dookoła kuchniWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to na pewno będą mu smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kopytek z kaszy jaglanej będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 kopytek 400 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem(...)łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach
Uwaga Babcia GotujeKopytka z batatów Kopytka pamiętam z dzieciństwa, gdy babcia robiła je na stolnicy wielkości stołu i podawała z gulaszem lub ewentualnie cukrem. W wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów . Kilka(...)zdziwienie, gdy wyciągnąłem je, a po kilku minutach już mogłem zdjąć z nich skórkę, natomiast po kolejnych kilkudziesięciu były już miękkie i gotowe do działania. Jak widać u mnie kopytka z batatów są na wytrawnie. Pesto bazyliowe z wczorajszego przepisu świetnie się sprawdza! Czy kopytka z batatów są trudne? Ja, że nie jestem raczej osobą, która lubi sobie
BlendmanJednym z dań, które pamiętam z rodzinnego domu są kopytka, które często robiła moja mama. Jedliśmy je wtedy na słodko z podsmażoną na maśle bułką tartą. Ja natomiast podaję kopytka z sosem pieczarkowym. Jest to pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Czasami zdarza się, że zostają nam niezjedzone ziemniaki z obiadu, więc aby ich nie wyrzucać, warto je powtórnie(...)wykorzystać. Dobrym pomysłem w tej sytuacji będą kopytka z sosem pieczarkowym. Jeżeli korzystamy z takich ziemniaków wcześniej ugotowanych to najlepiej zmielić je w maszynce do mięsa. Kopytka to proste do zrobienia kluski, które możemy podawać zaraz po ugotowaniu z różnymi sosami, mogą też być dodatkiem do pieczeni, a jedną z wersji ich podania są kopytka z sosem
Danka PichciJednym z dań, które pamiętam z rodzinnego domu są kopytka, które często robiła moja mama. Jedliśmy je wtedy na słodko z podsmażoną na maśle bułką tartą. Ja natomiast podaję kopytka z sosem pieczarkowym. Jest to pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Czasami zdarza się, że zostają nam niezjedzone ziemniaki z obiadu, więc aby ich nie wyrzucać, warto je powtórnie(...)wykorzystać. Dobrym pomysłem w tej sytuacji będą kopytka z sosem pieczarkowym. Jeżeli korzystamy z takich ziemniaków wcześniej ugotowanych to najlepiej zmielić je w maszynce do mięsa. Kopytka to proste do zrobienia kluski, które możemy podawać zaraz po ugotowaniu z różnymi sosami, mogą też być dodatkiem do pieczeni, a jedną z wersji ich podania są kopytka z sosem
Danka PichciPrzez ostatnie kilka dni chodziły za mną kluseczki. Zastanawiałem się nie tylko nad ich formą. Do wyboru były oczywiście znane i lubiane przez wszystkich kluski śląskie, gnocchi, oraz kopytka. Zdecydowałem się na kopytka, ale nie poprzestałem na przygotowaniu klasycznych klusek… Oj nie, to nie mogło skończyć się tradycyjnie i nudnie. Postanowiłem zrobić zielone kopytka brokułowe ! Kopytka(...)już zapadła decyzja o kształcie kluseczek oraz ich delikatnej wariacji, nadszedł czas na dodatki. Ukręciłem prosty, szybki, ale jednocześnie bardzo smaczny sos pomidorowy, który świetnie komponuje się z kopytkami brokułowymi. Jego głównymi składnikami są dobrej jakości pomidory pelati, pomidory suszone, oliwki, kapary, suszona żurawina oraz młode liście szpinaku. Zwieńczeniem gotowego dania jest wegański parmezan , który ukręciłem w kilka sekund
Blendmanniej zapachy Bożego Narodzenia, korzennych ciasteczek, marynat do mięsa i innych świątecznych pyszności. Ale to dopiero za chwilę. A dziś w leniwą, jesienną sobotę, zrobiłam na obiad zwyczajne kopytka. Miałam aromatyczny sos i stwierdziłam, że tym razem zjemy go właśnie z kopytkami. Dario zajął się pracami wokół domu, a ja szybciutko ugotowałam ziemniaki i przygotowałam pyszne kluseczki(...)początku w ogóle nie miałam zamiaru wstawiać tego przepisu na bloga. Myślałam, że przecież każdy umie robić kopytka i każdy robi je po swojemu. Ale wtedy zadzwoniła do mnie mama i podczas rozmowy powiedziałam jej, że robię kopytka. Zapytała: - A umiesz? - No pewnie – odpowiedziałam – a co w tym trudnego? - Zrobienie dobrych kopytek wcale
W mojej kuchni