kopytka - 2368 przepisów (strona:8/158)

Kopytka z batatów dla dzieci – przepis 83

Kopytka z batatów dla dzieci Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina. Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy(...)frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki , które zostały z obiadu. PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI Składniki : 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych (zobacz Jak upiec bataty ) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 1 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej

Dorota Smakuje
Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym 59

Żywot ów sera był na wyczerpaniu, więc postanowiłam wykorzystać go do pierogów ruskich. Do pierogów ugotowałam za dużo ziemniaków, więc kapusta została zmuszona do spółkowania z kopytkami. Od dawna chciałam także zapiec kopytka w sosie pomidorowym. I tak powstał pomysł na zrobienie kopytek pieczonych z młodą kapustą w sosie pomidorowym. My trochę marudził, że smakuje(...)bigosem (którego nie lubi), zjadł jednak trzy z czterech porcji, więc nie wiem o co mu tak naprawdę chodziło. Takie kopytka na 100% zapiekę jeszcze z innymi sosami, to jest naprawdę genialne.   Składniki: kopytka pół młodej kapusty 400 ml passaty pomidorowej 1 cebula pół pęczka koperku garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz olej

Kardamonovy
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie 74

Kopytka ruskie to nic innego jak tradycyjnego kopytka, ale z dodatkiem sera białego. Wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie i pyszne. Można je podawać jako samodzielne danie, z omastą z cebuli lub boczku, na słodko ze śmietaną i cukrem albo z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym, a także jako dodatek do jakiejś pieczeni lub gulaszu. Kopytka z serem jest(...)bardzo tania potrawa, prosta do zrobienia, choć nieco pracochłonna.   Składniki na kopytka ruskie (około 4 porcje): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 80 g mąki (pół szklanki) sól   Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i podstawiamy do przestygnięcia. Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Można też ziemniaki

e-PrzepisyKulinarne
Kopytka pszenno - kukurydziane z serem feta 100

przygotowuję. Zwłaszcza często robię kopytka lub temu podobne kluski, bo mój synek bardzo je lubi. Moja ciekawość kulinarna jest jednak spora i często modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g ugotowanych ziemniaków ok. 100g sera feta 2 jajka 1szkl. mąki pszennej 1szkl. mąki(...)dodatkowo podsypać mąką pszenną. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na kilka grubszych plastrów. Następnie każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kopytka odkładałam na drewnianą deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę. Osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kluski gotowałam jakieś 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie łyżką

Waniliowe Improwizacje
Kopytka z cukrem i malinami 108

Kopytka na słono czy na słodko? Z wody czy podsmażone na patelni? Moje dzieci uwielbiają kluski na słodko i Kopytka z cukrem i malinami to moja odpowiedź na ich zachciankę a przy okazji inspiracja dla was na super obiad lub kolację. PRZEPIS NA KOPYTKA Z CUKREM I MALINAMI Składniki na kopytka z cukrem i malinami(...)ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól nasło cukier trzcinowy maliny Jak zrobić kopytka z cukrem i malinami: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo

Dorota Smakuje
Kopytka – przepis 149

Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym. PRZEPIS NA KOPYTKA Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki(...)zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól Jak zrobić kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować. Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry

Dorota Smakuje
Kopytka z buraków i kaszy jaglanej 111

obranych 150 g kaszy jaglanej 400 g wody 50 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g orzechów włoskich sól i pieprz do smaku szczypta tymianku Thermomix przepisy. Kopytka z buraków i kaszy jaglanej Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy. Miksujemy czas 20s/obr.8. Orzechy przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę. Wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas(...)ściankach naczynia, zgarniamy za pomocą kopystki i miksujemy ponownie czas 10s/obr.8. Dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy czas 10s/obr.6. Masa będzie lepiąca. Masę przekładamy na blat posypany mąką. Formujemy kopytka. Jeżeli masa będzie się kleiła przed każdym formowaniem oprószmy ręce mąką lub nasmarujmy lekko oliwą. Kopytka wrzucamy na wrzątek. Jeżeli kopytka wypłyną na powierzchnię od tego czasu gotujemy

Themo przepisy
Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny 287

Kopytka to doskonała potrawa, którą możemy nakarmić całą rodzinę. Świetnie sprawdzą się one zarówno jako dodatek do obiadu, jak słodki deser. W przygotowaniu kopytek najważniejsze są proporcje. Mąki nie może być zbyt dużo, bo nasze kluseczki wyjdą twarde. Cały szkopuł tkwi w ziemniakach. W zależności od odmiany będą one wymagały więcej lub mniej mąki. 1 kg ziemniaków (można(...)wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie. Kopytka powinny mieć grubość ok. 2 cm. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka

Dieta bez mleka
przepyszne kopytka gryczane 176

wersji klasycznej, czasami w formie racuchów na słodko i obie te wersje uwielbiam do dziś. Jeżeli musiałbym się zdecydować na jeden z nich to po ogromnym namyśle wybrałbym klasyczne kopytka, podsmażone na rumiano z idealnie chrupiącą skórką. Niewiele jest tak pysznych i prostych w przygotowaniu dań, które są dla mnie w stanie z nimi konkurować. Co więcej kopytka(...)niczym nie ustępują tym pszennym, a moim zdaniem dodatek mąki gryczanej jeszcze ich smak wzbogaca. Tak więc, jeżeli z Twojego obiadu ponownie zostało trochę ziemniaków i masz ochotę na kopytka ziemniaczane koniecznie sprawdź ten przepis. Składniki: ugotowane ziemniaki (w dowolnej ilości, jaka pozostała z obiadu), mąka gryczana (w zależności od ilości ziemniaków, około 1/4 ilości ziemniaków- patrz przygotowanie), odrobina

Gar Zdrowia
Kopytka 171

Kopytka bez dodatku jajka ze smażoną cebulką Co zrobić z reszty ziemniaków z poprzedniego obiadu? Na przykład kopytka. Jeśli ziemniaków zostało zbyt mało, zawsze można jeszcze dogotować.  Dzisiaj przepis na kopytka wegańskie, zawsze robiłam z jajkiem ale tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bez niego. I wiecie co wam powiem, o wiele lepsze. Jajko jest(...)ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :) Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :) Przepis:  (90 kopytek) Składniki: 1 kg ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól

Mój pomysł na
Kopytka ze szpinakiem 154

pomagałam, więc co nie co wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam, że mi się udały chociaż idealnego kształtu nie miały. Ale jak je babcia ugotowała, to z wrażenia oniemiała. No cóż trochę twarde się(...)stały, bo mąki za dużo w sobie miały. Siostra do tej pory mi to przypomina i teraz z tego, śmieję się i rodzina…..”pamiętasz jak kopytka zrobiłaś, jak widelec się w nie wbiło, to stał, bo były tak twarde, że nawet zwierzęta jeść ich nie chciały…” Ponad 30 lat minęło od moich początków z gotowaniem i teraz

Moniki Smakołyki
KOPYTKA Z CEBULĄ I KIEŁBASĄ 118

łatwy i szybki w przygotowaniu.  Przepis krok po kroku możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości. Klik TUTAJ . Kopytka z cebulą i kiełbasą. SKŁADNIKI: jajko (1 duże lub 2 małe) ziemniaki (0,8 kg) mąka pszenna (2 szkl. + - ) mąka ziemniaczana (0,5 szkl.) oliwa sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto.  3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów. 4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową. 5. Na patelni na oliwie smażymy drobno

RITA food channel
Kopytka, szpinak, gorgonzola – obiad z trzech składników 122

Kopytka, szpinak, gorgonzola – obiad z trzech składników Dzisiaj pracuję z domu, więc mogę sobie zrobić obiad sama :) Tym razem nie do pudełka. Kopytka, szpinak, gorgonzola – to znalazłam w lodówce i już był pomysł.   Kopytka kupne, tak nie ukrywam tego wcale :) Resztka opakowania liści szpinaku, pozostałego po sałatce sprzed kilku dni. W lodówce też znalazłam(...)kawałek mojego ulubionego sera czyli gorgonzoli. Aj, mogłabym ją jeść codziennie, uwielbiam ! Kopytka, szpinak, gorgonzola garść kopytek garść szpinaku kawałek nieduży gorgonzoli olej rzepakowy łyżka 1 ząbek czosnku ( wprost z zamrażarki )   Na patelni rozgrzałam olej, po chwili dodałam do niego kopytka, pomieszałam i pozwoliłam im się podgrzać i leciutko podrumienić. Dodałam czosnek i szpinak

Kuchnia na wzgórzu
Kopytka, szpinak, gorgonzola – obiad z trzech składników 111

Kopytka, szpinak, gorgonzola – obiad z trzech składników Dzisiaj pracuję z domu, więc mogę sobie zrobić obiad sama :) Tym razem nie do pudełka. Kopytka, szpinak, gorgonzola – to znalazłam w lodówce i już był pomysł.   Kopytka kupne, tak nie ukrywam tego wcale :) Resztka opakowania liści szpinaku, pozostałego po sałatce sprzed kilku dni. W lodówce też znalazłam(...)kawałek mojego ulubionego sera czyli gorgonzoli. Aj, mogłabym ją jeść codziennie, uwielbiam ! Kopytka, szpinak, gorgonzola garść kopytek garść szpinaku kawałek nieduży gorgonzoli olej rzepakowy łyżka 1 ząbek czosnku ( wprost z zamrażarki )   Na patelni rozgrzałam olej, po chwili dodałam do niego kopytka, pomieszałam i pozwoliłam im się podgrzać i leciutko podrumienić. Dodałam czosnek i szpinak

Kuchnia na wzgórzu
Kopytka 115

obiad, lub mamy bardzo mało czasu, wtedy często robię kopytka. Ja zawsze robię ze świeżo gotowanych, jeszcze letnich, ale można tez zrobić z ziemniaków zimnych z dnia poprzedniego. Kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać(...)roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde. Kopytka Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać kopytka i gotować aż wypłyną

Pomysłowa kuchnia
Kopytka 163

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym . Składniki: 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków(...)mąką pszenną i wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy cienkie wałki, które spłaszczamy dłonią, a następnie kroimy na kluseczki o grubości około 1 cm. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy 3 minuty. Nie dłużej, ponieważ kopytka mogą się rozpaść. Kopytka wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania