kopytka - 2368 przepisów (strona:10/158)

Kopytka leniwe 118

Kopytka u nas bardzo lubimy - mięciutkie, rozpływające się w ustach, pyszne...! A kopytka leniwe przyjęły się chyba nawet bardziej :)  Zuzia wprost się zajadała, Wiki też ;)  aż żałuję, że wcześniej im ich nie robiłam (ostatni raz robiłam je jeszcze mieszkając w Warszawie, czyli już ponad 3 lata temu!). A to takie dobre :) Leniwe kopytka w przygotowaniu(...)stoi na przeszkodzie, by przygotować je bardziej słone i mocno pieprzne - będą równie doskonałe! A takie omaścić można też podsmażoną cebulką czy boczkiem - co kto lubi. Takie kopytka są świetnym rozwiązaniem, gdy z obiadu zostanie trochę ziemniaków - podane w innej formie ziemniaki będą smakowały jeszcze lepiej. I uwaga - odsmażone na patelni, z lekko przyrumienioną skórką są wprost obłędne

Kolorowy Przepisownik
Kopytka 119

przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie. Kilka składników i dodatek do obiadu z mięsem gotowy. U mnie w domu najczęściej jemy kopytka z mięsem i kapustą czerwoną.  Kopytka Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko około 100 g mąki pszennej - im więcej dodamy tym kopytka będą mniej delikatne szczypta(...)powstało gładkie ciasto. Jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki. W tym czasie zagotowujemy garnek z wodą. Ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości. Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy około 4 minut, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotujemy i mieszamy drewnianą łyżką, aby sprawdzić, czy kopytka

Moja smaczna kuchnia
Kopytka z batatów 139

wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów . Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem je do zamrażalnika. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyciągnąłem je, a po kilku(...)minutach już mogłem zdjąć z nich skórkę, natomiast po kolejnych kilkudziesięciu były już miękkie i gotowe do działania. Jak widać u mnie kopytka z batatów są na wytrawnie. Pesto bazyliowe z wczorajszego przepisu świetnie się sprawdza! Czy kopytka z batatów są trudne? Ja, że nie jestem raczej osobą, która lubi sobie utrudniać życie, myślałem tylko jak małym nakładem

Blendman
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 134

jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia(...)praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić

Nie tylko w kuchni
Kopytka z serem i ziemniakami 252

ziemniaki z obiadu, zawsze następnego dnia na moim stole goszczą jakieś kluchy. Tak było i tym razem. ziemniaki nie zmarnowały się, a obiad był błyskawiczny i bardzo pyszny. Kopytka, czy też pierogi leniwe, a nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku z bułką(...)Kopytka wychodzą delikatne, maślane, u mnie jako danie główne, jako odstępstwo od mięsa. Składniki: około 700 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera półtłustego 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki będzie uzależniona od odmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy sól dodatkowo: 100 g masła 3-4 łyżki

na moim stole...
Kopytka 135

może u mnie zabraknąć tego przepisu. Kluski śląskie już są, teraz czas na kopytka. Pamiętam jak kiedyś z siostrą chciałyśmy przygotować obiad dla rodzinki, padło na kopytka, ciasto nie chciało nam się skleić, oj ile my mąki dodałyśmy oh i tata ratował zagniatał, zagniatał i nic...Spora ilość ciasta do wyrzucenia, błędem było to, że dałyśmy młode ziemniaki(...)wiem hahaha) i chyba nawet nie czekałyśmy aż wystygną :). Wiem, że mój tata bardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

NA MOIM TALERZU
kopytka 359

kopytka Gdy zostają nam, z obiadu, ugotowane ziemniaki i zastanawiamy się co z nimi możemy zrobić, idealnym rozwiązaniem staja się kopytka. Na Ukrainie, zwie się je paluszkami. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka jajko sol Przygotowanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. 2. Nasze ziemniaki dzielimy na 4 części 3. Jedną, z tych części(...)czym kroimy go na skośne kawałki.  9. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. 10. Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Wody ma być tyle, by nasze kopytka w niej swobodnie pływały.  11. Do gotującej wody wkładamy nasze kopytka.   12. Od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody, gotujemy ok 3 minut.  13. Wyjmujemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zielone kopytka- szpinakowe ;) 640

straszny problem ze znalezieniem pomysłów na obiad. Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem serowym. Mniam! ;) Gdy tylko pomyślałam o nazwie "zielone kopytka" przed oczami miałam taki obrazek: Wiem, wiem, mam bujną wyobraźnię i czasem podpowiada mi ona bardzo dziwne rzeczy :D Mam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki(...)Składniki: Kopytka: 1kg ziemniaków 200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka

Czerwona Porzeczka
Gnocchi z kukurydzą 52

Gnocchi z kukurydzą to włoski przysmak , który przypomina polskie kopytka. Ich przyrządzenie jest bardzo podobne, ale sposób jedzenia różni się znacznie. Kiedy Polacy jedzą kopytka ze zrumienioną na maśle bułką, kopytka z twarogiem lub kopytka do gulaszu, Włosi lubią je z pesto. U mnie w domu kopytka podaję podobnie jak gnocchi i kroję(...)gnocchi… no prawie. Do ciasta na gnocchi dodaję parmezan. KLuski są bardzo puszyste. Z mąką nie należy przesadzać, bo wtedy gnocchi, czy kopytka będą twarde. tak więc sztukę jest zrobić miękkie gnocchi i pysznie je podać. Od dawna serwuję gnocchi z pesto, oczywiście domowej roboty. To o wiele ciekawsza alternatywa. Dzisiaj przyrządziłam gnocchi nie tylko z pesto

codojedzenia
Kluseczki dyniowe – kopytka z dyni 90

Propozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :) Wszyscy znamy tradycyjne kopytka z ziemniakami. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na kopytka z dynią, mają piękny pomarańczowy kolor i są wyjątkowo smaczne. Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki(...)dyniowe – kopytka z dyni Składniki 800 g świeżej dyni Hokkaido 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej mogą być 2 szklanki pszennej 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 1 średnia cebula 1 łyżka masła Instrukcje Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 C. Studzimy

To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis 118

Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis Kopytka , kto ich nie zna Są pyszne i proste do zrobienia . Smakują świetnie z gulaszem lub jako dodatek do mięsa . Genialne będą też dla amatorów kuchni wegetariańskiej , gdyż zaserwowane z warzywami , czy sosem pomidorowym z parmezanem będą hitem . Ale co by nie mówić najsmaczniejsze są odsmażone . Bynajmniej w takiej wersji najbardziej smakują moim chłopakom(...)się trafiać grudki Dodajemy mąkę , jajko i natychmiast wyrabiamy na gładkie ciasto . Ciasto będzie się troszkę lepić do rąk , taki jego urok Nie należy dodawać zbyt dużo mąki bo kopytka wyjdą twarde , można troszkę więcej ale ostrożnie i z umiarem . Dzielimy je na małe porcje ,żeby łatwiej było formować i kładziemy na wysypanym mąką blatem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ogrodnik w podróży
Jak przygotować kopytka -film 119

przygotować kopytka -film Jak przygotować kopytka -film Często zostają nam ziemniaki z obiadu, można je wykorzystać do przygotowania kopytek. Potrzebne nam będzie: ok kg ugotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej jajko szczypta soli łyżka oleju Jak przygotować kopytka -film Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz(...)mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde. Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę  doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać  i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki

Podstawy Gotowania
Kopytka dyniowe 111

Zostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc znów udało mi się przemycić dynię Mężowi, który ciągle uparcie twierdzi, że jej nie lubi(...)rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem.  Uważamy przy tym żeby nie przedobrzyć z mąką, bo kopytka będą wtedy gumowe. Gotowe ciasto dzielimy na części, z których formujemy wałeczki,  które następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 1 cm. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy nasze kopytka

Cynamonowe szczęście
Kopytka 164

Kopytka Klasyczne kluski z ugotowanych i rozduszonych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka, zwane kopytkami. Można je podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, gulaszem lub jeść samodzielnie np. polane stopionym masłem lub skwarkami z cebulką.   Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej sól, olej     *** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki, należy jednak uważać aby nie przesadzić, gdyż im mniej mąki tym smaczniejsze i delikatniejsze wyjdą kopytka *** *** Ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie i dzielimy na kilka części (4-6). Z każdej części tworzymy obtoczony mąką wałek, który następnie delikatnie spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki

Blog z Apetytem
Zielone kopytka 159

szpinakowe. Muszę się przyznać że jako dziecko byłam niejadkiem, ale wszelkie kluchy, placki mogłam jeść bez limitu ;) Zostało mi tak do tej pory ;)Pomyślałam żeby na obiad zrobić kopytka, ale żeby smakowały troszkę inaczej dodałam do nich szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc(...)ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całość gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polać sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania