kopytka - 2368 przepisów (strona:10/158)

Kopytka z truskawkami 44

kilka części. Każdą z nich rolujemy tworząc wałek, który kroimy nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z łyżką oleju. Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu około 2 – 3minuty do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekajmy jeszcze około minutę(...)następnie wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Gotowe kopytka polewam roztopionym masłem z bułką tartą. Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Układamy na kopytkach. Całość posypujemy cukrem oraz dodajemy kilka kleksów śmietany. Opcjonalnie jeśli mamy pod ręką dodatkowo polewamy sosem waniliowym. Smacznego * Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej. Artykuł

I LOVE LIFE
Kopytka dyniowe z masełkiem. 62

Kopytka najlepiej smakują z masełkiem.     Składniki : 750 g ziemniaków ( waga po obraniu ) 500g obranej dyni ( bez skórki i pestek ) 2 całe jajka 3 - 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli  1/2 łyżeczki mielonej kurkumy pieprz czarny świeżo mielony 550 g mąki pszennej Dodatkowo przygotuj : 2 - 3 łyżki masła, smalcu ze skwarkami lub oliwy z oliwek(...)polania kopytek ) mąkę pszenną do podsypywania wodę do ugotowania kopytek Sposób wykonania :    Z iemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy, aby wystygły. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do momentu, aż dynia będzie miękka. Patyczkiem lub widelcem możemy sprawdzić czy jest już miękka. Ugotowaną dynię odcedzamy

Przepisy i porady kulinarne
Kopytka z pieczarkami w occie balsamicznym 50

Magda Jeśli marzy Wam się pyszny, pełen smaku wege obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis na kopytka. Był to mój taki mały eksperyment kulinarny – zalegały pieczarki, kopytka mrożone zawsze mam w zapasie, co tu z nich zrobić? Byłam bardzo mile zaskoczona jakie pyszne danie mi z tego wyszło, a nie ukrywam, że pieczarki potrafią być mdłe(...)Mozzarella to miły ciągnący dodatek, bazylii to nuta świeżości. Ja jeszcze to wszystko zwieńczyłam grubym młotkowanym pieprzem, ale można użyć świeżo mielonego Składniki (na 2 duże porcje): 500g gotowych kopytek – użyłam mrożonych 500g pieczarek 1 duża cebula 2 średnie ząbki czosnku 2 duże łyżki masła 2 łyżki gęstego octu balsamicznego kulka mozarelli sól i pieprz do smaku łyżka

Smaczna Strona
Buraczane kopytka 123

blogu znajdziecie też przepisy z wykorzystaniem tej zasady. Dzisiaj pokażę Wam kolejną opcję na wykorzystanie tego, co zostało - buraczane kopytka. Nie jest to może najpopularniejszy sposób serwowania kopytek, ale niewątpliwie bardzo smaczny. Jest to też łatwy sposób na przemycenie dodatkowego warzywa w posiłku - zwłaszcza u dzieci, które często kręcą nosem na surówki. Buraczane kopytka są kolorowe(...)troszkę słodsze od tych klasycznych, na pewno więc zasmakują wszystkim, również najmłodszym członkom rodziny. Buraczane kopytka - przepis Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, 1 buraka (gotowanego lub pieczonego), 100g mąki, jajko. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj (jak to się mówi u mnie w domu - rozciapciaj!). 2. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Starte buraki

Z notatnika dietetyka
KOPYTKA 109

Mężuś miał ochotę na kopytka więc musiałam spełnić jego zachciankę 😍😃. Polecam mój przepis bo kopytka wychodzą miękkie i delikatne Składniki: 1 kg ziemniaków  ok 15 dag mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju sól Dodatkowo: kawałek wędzonego surowego boczku  cebula Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Do ziemniaków dodać(...)mąkę pszenną,ziemniaczaną,olej i szczyptę soli. Całość wyrobić na gładką masę. Jeśli masa będzie się bardzo kleić można dosypać trochę mąki. Należy jednak uważać - nadmiar mąki spowoduje,że kopytka będą twarde. W dużym garnku postawić wodę,żeby powoli się gotowała. W międzyczasie gotową masę podzielić na 6 części. Z każdej formować wałek grubości

Niespełnione zdolności kulinarne
Ratatouille z kopytkami z semoliną 132

dużym półmisku, tak aby każdy mógł sobie nakładać porcję ciepłego posiłku. Do warzywnego ratatouille zrobiłam kopytka z mąką semoliną. Teraz wiem, że tylko tą mąkę będę używać do kopytek. Kopytka są miękkie i smaczne. Kopytka 1 kg ziemniaków 1 szklanka semolina jajo sól Ratatouille bakłażan 300 g pieczarek cukinia papryka 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki(...)wystudzonych ziemniaków dodać szklankę semoliny i jajko. Zagnieść ciasto. Można podsypywać semoliną jeśli ziemniaki nie były zbyt mączyste. Ciasto przekroić na trzy części. Z każdej uformować wałeczki. Pociąć na kopytka. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Ratatouille wyłożyć na półmisek i rozłożyć kopytka. Można także kopytka obsmażyć na złoty kolor

AZgotuj!
Zielone kopytka ze szpinakiem 95

talerzu. Będą również doskonale się komponować z różnego rodzaju mięsami – duszonymi, smażonymi czy pieczonymi, w zależności od upodobań. Zasada ich przygotowania jest tak samo prosta, jak przygotowywanie kopytek tradycyjnych . Jedynie co, to do ich zrobienia używam nieco większej ilości mąki, ponieważ ciasto poprzez dodanie szpinaku jest rzadsze. Potrzebujemy więc więcej mąki, aby je zagęścić. Kopytka z dodatkiem(...)szpinaku są delikatniejsze i bardziej miękkie. Zobacz też: Kluski śląskie – jak zrobić? Domowy makaron Przepis na zielone kopytka ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 800 g obranych ziemniaków 1,5 szklanki mąki jajko 2 garście szpinaku sól Przepis 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy są jeszcze ciepłe rozbijamy

Kuchnia Bazylii
Kopytka 102

może u mnie zabraknąć tego przepisu. Kluski śląskie już są, teraz czas na kopytka. Pamiętam jak kiedyś z siostrą chciałyśmy przygotować obiad dla rodzinki, padło na kopytka, ciasto nie chciało nam się skleić, oj ile my mąki dodałyśmy oh i tata ratował zagniatał, zagniatał i nic...Spora ilość ciasta do wyrzucenia, błędem było to, że dałyśmy młode ziemniaki(...)wiem hahaha) i chyba nawet nie czekałyśmy aż wystygną :). Wiem, że mój tata bardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

Na moim talerzu
KOPYTKA 106

Babcią. Powstają u nas często. Podane prosto z wody, odsmażone na złoto i chrupko, z cebulką i podsmażoną kiełbasą lub boczkiem. Można poszaleć! Zapraszam na domowe kopytka, takie które każdy lubi, zna, pamięta SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g mąki pszennej (plus minus jeśli potrzeba więcej)* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Miękkie(...)miękkości, zawsze sprawdzam pierwszego (wyławiam, wrzucam na talerz, kroję i smakuję). Uważam, by do dna nie przyklejały się kluski, wtedy delikatnie mieszam je łyżką cedzakową ku górze. Kopytka wyławiam łyżką cedzakową i odkładam delikatnie na talerz. Podaję prosto z wody lub przesmażone z sosem i kawałkiem mięsa. Smacznego! * Ilość dodawania mąki pszennej może się różnić. Można nieco podsypywać kopytka

Zasmakuj Kuchni
Kopytka w sosie z kiełbasą 91

ponad kilogram ugotowanych ziemniaków, które zostają z dnia wczorajszego to istne szaleństwo. Niestety, albo na całe szczęście - zdarza mi się to dość często. Roztargnienie? Nie sądzę, bo bardzo lubimy kopytka! Żeby nie było nudno, choć kopytka z cebulką na maśle są wyśmienite, postanowiłam przygotować je w doskonałym, lekko pomidorowym, sosie z kiełbasą.  Kopytka: 1200 g ugotowanych(...)Wałeczek kroimy pod kątem na 1 centymetrowe kawałki.  Gotujemy w lekko wrzącej wodzie z solą. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, jakieś 2-3 minuty w zależności od wielkości kopytek. Wyławiamy łyżką cedzakową. Gotujemy partiami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i dorzucamy ją do cebuli. Całość podsmażamy

MamaOskarka
Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym 115

również konkretnych ilości, bo wiem, że są tacy co wszystko skrupulatnie odmierzają miareczkami. A mi może zostać z obiadu 300g ziemniaków, komuś innemu inna ilość i już nie zrobi kopytek ze szpinakiem, bo ilości nie te. Ten wpis powstał jako inspiracja dla Was, do poszukiwania takich dań, w których można wykorzystać resztki jedzeniowe, a nie każdorazowo gotować coś(...)u017cki mas\u0142a do \u015brodka ciasta\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a do polania\r","ga\u0142\u0105zka tymianku\r","kawa\u0142ek sera do starcia i posypania dania."],"name":"Kopytka ze szpinakiem i mas\u0142em tymiankowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Wa\u017cne, aby szpinak dobrze odcisn\u0105\u0107.\r","Do ziemniak\u00f3w dodajemy jajko, mas\u0142o

Mieszam w Garnku
Fit kopytka twarogowo-kukurydziane 156

równie dobrze możecie zrobić ich wytrawną wersję, podając je np. z jakimś mięskiem i sosem. Przepis fit, taki w moim stylu ;). Niezwłocznie wypróbujcie! Składniki: (na około 15 sztuk) Kopytka: 1 duże jajko 175 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka płynnego miodu 60 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej Do gotowania: woda  kilka kropel oleju rzepakowego szczypta soli(...)obtoczenia: 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu  Przygotowanie: Kopytka: Jajko wbić do miski, krótko roztrzepać widelcem. Dodać twaróg i miód, energicznie wymieszać. Na koniec wsypać obydwa rodzaje mąki i zagnieść ciasto rękami. Z ciasta uformować wałek, a następnie nożem pociąć na skos otrzymując około 15 równych kopytek.  W garnku zagotować wodę

Nastoletnie Wypiekanie
Kopytka z kaszą jaglaną - bezglutenowe 358

Pyzy, śląskie, kopytka, itp. moglibyśmy zajadać codziennie.  Tyle, że dieta bezglutenowa ma swoje ograniczenia więc jeśli chcemy zjeść dobre kluchy bezglutenowe musimy je sobie sami zrobić.  Kopytka z kaszą jaglaną mają jeszcze tę zaletę, że są idealne na okres przeziębień i innych wirusów. Składniki: 1 kg obranych, surowych ziemniaków - ok 1300 g ziemniaków nieobranych 1 szkl(...)Dodać mąki i porządnie zagnieść ciasto.  Odstawić na ok 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło. Następnie zagnieść jeszcze raz, dodając ewentualnie jeszcze trochę mąki bezglutenowej. Robić klasyczne kopytka: zrobić wałki i kroić na małe kawałki. Zagotować wodę w garnku, lekko posolić. Kopytka wrzucać do garnka i gotować do momentu wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać

Ze smakiem bez glutenu
Kopytka leniwe 103

Kopytka u nas bardzo lubimy - mięciutkie, rozpływające się w ustach, pyszne...! A kopytka leniwe przyjęły się chyba nawet bardziej :)  Zuzia wprost się zajadała, Wiki też ;)  aż żałuję, że wcześniej im ich nie robiłam (ostatni raz robiłam je jeszcze mieszkając w Warszawie, czyli już ponad 3 lata temu!). A to takie dobre :) Leniwe kopytka w przygotowaniu(...)stoi na przeszkodzie, by przygotować je bardziej słone i mocno pieprzne - będą równie doskonałe! A takie omaścić można też podsmażoną cebulką czy boczkiem - co kto lubi. Takie kopytka są świetnym rozwiązaniem, gdy z obiadu zostanie trochę ziemniaków - podane w innej formie ziemniaki będą smakowały jeszcze lepiej. I uwaga - odsmażone na patelni, z lekko przyrumienioną skórką są wprost obłędne

Kolorowy Przepisownik
Kopytka 104

przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie. Kilka składników i dodatek do obiadu z mięsem gotowy. U mnie w domu najczęściej jemy kopytka z mięsem i kapustą czerwoną.  Kopytka Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko około 100 g mąki pszennej - im więcej dodamy tym kopytka będą mniej delikatne szczypta(...)powstało gładkie ciasto. Jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki. W tym czasie zagotowujemy garnek z wodą. Ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości. Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy około 4 minut, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotujemy i mieszamy drewnianą łyżką, aby sprawdzić, czy kopytka

Moja smaczna kuchnia
Kopytka z batatów 115

wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów . Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem je do zamrażalnika. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyciągnąłem je, a po kilku(...)minutach już mogłem zdjąć z nich skórkę, natomiast po kolejnych kilkudziesięciu były już miękkie i gotowe do działania. Jak widać u mnie kopytka z batatów są na wytrawnie. Pesto bazyliowe z wczorajszego przepisu świetnie się sprawdza! Czy kopytka z batatów są trudne? Ja, że nie jestem raczej osobą, która lubi sobie utrudniać życie, myślałem tylko jak małym nakładem

Blendman
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 119

jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia(...)praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić

Nie tylko w kuchni
Kopytka z serem i ziemniakami 234

ziemniaki z obiadu, zawsze następnego dnia na moim stole goszczą jakieś kluchy. Tak było i tym razem. ziemniaki nie zmarnowały się, a obiad był błyskawiczny i bardzo pyszny. Kopytka, czy też pierogi leniwe, a nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku z bułką(...)Kopytka wychodzą delikatne, maślane, u mnie jako danie główne, jako odstępstwo od mięsa. Składniki: około 700 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera półtłustego 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki będzie uzależniona od odmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy sól dodatkowo: 100 g masła 3-4 łyżki

na moim stole...
Kopytka 117

może u mnie zabraknąć tego przepisu. Kluski śląskie już są, teraz czas na kopytka. Pamiętam jak kiedyś z siostrą chciałyśmy przygotować obiad dla rodzinki, padło na kopytka, ciasto nie chciało nam się skleić, oj ile my mąki dodałyśmy oh i tata ratował zagniatał, zagniatał i nic...Spora ilość ciasta do wyrzucenia, błędem było to, że dałyśmy młode ziemniaki(...)wiem hahaha) i chyba nawet nie czekałyśmy aż wystygną :). Wiem, że mój tata bardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste i dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

NA MOIM TALERZU
kopytka 346

kopytka Gdy zostają nam, z obiadu, ugotowane ziemniaki i zastanawiamy się co z nimi możemy zrobić, idealnym rozwiązaniem staja się kopytka. Na Ukrainie, zwie się je paluszkami. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka jajko sol Przygotowanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. 2. Nasze ziemniaki dzielimy na 4 części 3. Jedną, z tych części(...)czym kroimy go na skośne kawałki.  9. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. 10. Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Wody ma być tyle, by nasze kopytka w niej swobodnie pływały.  11. Do gotującej wody wkładamy nasze kopytka.   12. Od momentu wypłynięcia na powierzchnie wody, gotujemy ok 3 minut.  13. Wyjmujemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zielone kopytka- szpinakowe ;) 624

straszny problem ze znalezieniem pomysłów na obiad. Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem serowym. Mniam! ;) Gdy tylko pomyślałam o nazwie "zielone kopytka" przed oczami miałam taki obrazek: Wiem, wiem, mam bujną wyobraźnię i czasem podpowiada mi ona bardzo dziwne rzeczy :D Mam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki(...)Składniki: Kopytka: 1kg ziemniaków 200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka

Czerwona Porzeczka
Gnocchi z kukurydzą 29

Gnocchi z kukurydzą to włoski przysmak , który przypomina polskie kopytka. Ich przyrządzenie jest bardzo podobne, ale sposób jedzenia różni się znacznie. Kiedy Polacy jedzą kopytka ze zrumienioną na maśle bułką, kopytka z twarogiem lub kopytka do gulaszu, Włosi lubią je z pesto. U mnie w domu kopytka podaję podobnie jak gnocchi i kroję(...)gnocchi… no prawie. Do ciasta na gnocchi dodaję parmezan. KLuski są bardzo puszyste. Z mąką nie należy przesadzać, bo wtedy gnocchi, czy kopytka będą twarde. tak więc sztukę jest zrobić miękkie gnocchi i pysznie je podać. Od dawna serwuję gnocchi z pesto, oczywiście domowej roboty. To o wiele ciekawsza alternatywa. Dzisiaj przyrządziłam gnocchi nie tylko z pesto

codojedzenia
Kluseczki dyniowe – kopytka z dyni 75

Propozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :) Wszyscy znamy tradycyjne kopytka z ziemniakami. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na kopytka z dynią, mają piękny pomarańczowy kolor i są wyjątkowo smaczne. Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki(...)dyniowe – kopytka z dyni Składniki 800 g świeżej dyni Hokkaido 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej mogą być 2 szklanki pszennej 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 1 średnia cebula 1 łyżka masła Instrukcje Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 C. Studzimy

To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis 104

Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis Kopytka , kto ich nie zna Są pyszne i proste do zrobienia . Smakują świetnie z gulaszem lub jako dodatek do mięsa . Genialne będą też dla amatorów kuchni wegetariańskiej , gdyż zaserwowane z warzywami , czy sosem pomidorowym z parmezanem będą hitem . Ale co by nie mówić najsmaczniejsze są odsmażone . Bynajmniej w takiej wersji najbardziej smakują moim chłopakom(...)się trafiać grudki Dodajemy mąkę , jajko i natychmiast wyrabiamy na gładkie ciasto . Ciasto będzie się troszkę lepić do rąk , taki jego urok Nie należy dodawać zbyt dużo mąki bo kopytka wyjdą twarde , można troszkę więcej ale ostrożnie i z umiarem . Dzielimy je na małe porcje ,żeby łatwiej było formować i kładziemy na wysypanym mąką blatem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ogrodnik w podróży
Jak przygotować kopytka -film 103

przygotować kopytka -film Jak przygotować kopytka -film Często zostają nam ziemniaki z obiadu, można je wykorzystać do przygotowania kopytek. Potrzebne nam będzie: ok kg ugotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej jajko szczypta soli łyżka oleju Jak przygotować kopytka -film Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz(...)mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde. Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę  doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać  i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki

Podstawy Gotowania
Kopytka dyniowe 97

Zostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc znów udało mi się przemycić dynię Mężowi, który ciągle uparcie twierdzi, że jej nie lubi(...)rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem.  Uważamy przy tym żeby nie przedobrzyć z mąką, bo kopytka będą wtedy gumowe. Gotowe ciasto dzielimy na części, z których formujemy wałeczki,  które następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 1 cm. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy nasze kopytka

Cynamonowe szczęście
Kopytka 149

Kopytka Klasyczne kluski z ugotowanych i rozduszonych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka, zwane kopytkami. Można je podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, gulaszem lub jeść samodzielnie np. polane stopionym masłem lub skwarkami z cebulką.   Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej sól, olej     *** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki, należy jednak uważać aby nie przesadzić, gdyż im mniej mąki tym smaczniejsze i delikatniejsze wyjdą kopytka *** *** Ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie i dzielimy na kilka części (4-6). Z każdej części tworzymy obtoczony mąką wałek, który następnie delikatnie spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki

Blog z Apetytem
Zielone kopytka 143

szpinakowe. Muszę się przyznać że jako dziecko byłam niejadkiem, ale wszelkie kluchy, placki mogłam jeść bez limitu ;) Zostało mi tak do tej pory ;)Pomyślałam żeby na obiad zrobić kopytka, ale żeby smakowały troszkę inaczej dodałam do nich szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc(...)ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całość gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polać sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam

Różne smaki w kuchni
ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM 251

Lubicie różnego rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera! Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące! Idealne na obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)porcje ) KOPYTKA: * ugotowane ziemniaki – 1 kg * mąka pszenna – od 150 g – 250 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SOS POMIDOROWY: * passata pomidorowa – 250 g * oliwa z oliwek – 2 łyżki * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pier, cukier, oregano, bazylia DODATKOWO: * dobrej jakości mięso mielone ok.400 g * ser żółty Gouda

Ostra na Słodko
Zielone kopytka 130

Podzielę się dzisiaj z przepisem na kopytka szpinakowe. Zobaczyłam je po raz pierwszy gdzieś w necie. Muszę powiedzieć , że przygotowanie w ten sposób kopytek bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować :) Kopytka są bardzo delikatne o dość wyczuwalnym smaku bazylii . Rodzinka je zaakceptowała , więc będą gościć u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej(...)ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całośc gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polać sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam ) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Kopytka pietruszkowe 132

się gumowate i mączyste. Później spróbowałam zrobić je sama i wtedy pokochałam ich smak. Teraz specjalnie gotuję więcej ziemniaków, żeby zostały na drugi dzień i żeby z nich zrobić kopytka. Klasyczne albo z dodatkiem buraczka - mają wtedy piękny kolor; z ziołami, koperkiem lub - jak ostatnio u mnie - z pietruszką. Te z pietruszką ugotowane i podane ze zrumienioną na maśle(...)gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić skośne kopytka. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać kopytka, gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok. minuty. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, wykładać

Obiad gotowy
kopytka 166

możemy wykorzystać szpinak i inne zieleniny z czosnkiem i cebulą,  które możemy ugotować z bulionem lub bez :) Mąkę i ziemniaki zagniatamy... ...kulamy wałki... ...no i już kroimy na kopytka, które potem  wrzucamy do osolonej gotującej się wody :) Po wypłynięciu kopytka są gotowe :) Odławiamy cedzakiem i hartujemy w zimnej wodzie... Dalej kroimy i gotujemy :) W przenoszeniu(...)garnka pomocna jest deska, na którą zsuwamy kopytka ze stołu... ...sos po ugotowaniu miksujemy i doprawiamy... ...żeby dodać  do kopytek wraz z zieleniną :) Pozostałe kopytka możemy przechować w lodówce do odsmażenia... Smacznego

chleba naszego
Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem 162

Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem czyli tzw. byliny to pomysł na super połączenie mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam(...)notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę nie podała, albo ja nie pamiętam. Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym polałam słodkim sosem marchewkowym. To był strzał w dziesiątkę – kopytka smakowały zarówno bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno, […] The post Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek