ciasto w misce. Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale nie było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. Pamiętajmt żę to, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne(...)kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm. Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły
vaniliowoczekoladowazajmował się młodszym dzieckiem, drugie w szkole, no i nawet obiad ogarnął i to na dwa dni zrobił. Powie Wam, że wyszło mu to bardzo smacznie. Zjedliśmy z chęcią. Kopytka tradycyjne, do tego sos z suszonych pomidorów i cukinii z dodatkiem cebuli i czosnku. Na to rukola, starty cheddar i było wielkie mniam :-). Składniki podałam na podwójną porcję(...)więc jak by ktoś był chętny na mniej to musi pomniejszyć składniki. Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki kopytka: 8 dużych ugotowanych ziemniaków mąka pszenna (ile przyjmie ciasto) około 40 g mąki ziemniaczanej sól jajko Składniki sos: 2 małe cukinie mały słoiczek suszonych pomidorów 1 cebula czerwona 3 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietany 30% Dodatkowo: kilka suszonych pomidorów rukola
kruche babeczkiKopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę. Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste. Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej(...)mąki pszennej. Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde! Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki. Kroimy na kopytka / pod skosem. Wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy np. z masełkiem i cukrem. Smacznego
Ostra na Słodko– od zawsze kojarzą mi się z czasem dzieciństwa , kiedy to przypatrywałam się jak babcia robiła je w kuchni , a potem ukradkiem podżerałam po jednym obsypujący tylko cukrem. Kopytka chodziły za mną od dłuższego czasu , ale ciągle nie mogłam się wziąć za ich zrobienie. Do zeszłego tygodnia , kiedy to smaki i zachcianki zdecydowanie zwyciężyły nad leniem ;) Powstały niesamowicie(...)pyszne … wielkie … pachnące kopytka , którymi zajadała się cała rodzina! Ale nie takie zwykłe , bo zamiast z ziemniaków zrobione z kaszy jaglanej ! Niesamowicie pyszne , a do tego zdrowe! Zobaczcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 200 g * mleko – 250 ml * jajko – 2 szt * masło – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 100 g * sól * pieprz SPOSÓB
Ostra na Słodkododatek lekko zmiksowanej marchewki. Robiłam już jakiś czas temu kluski kładzione marchewkowe. Natomiast te kopytka marchewkowe z rozmarynem są zwarte, ale jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Kopytka dodatkowo zrumieniłam na maśle rozmarynowym (kiedyś Margarytka podsunęła ten pomysł), są delikatnie chrupiące. Rozmaryn ostatnio był składnikiem klusek , do których wykorzystałam pieczone ziemniaki z rozmarynem. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki(...)jednolitą masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy 2 wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy nożem i kroimy w romby. Kopytka marchewkowe gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię, wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową. Zostawiłam kopytka by wystygły, gdyż chciałam je podać odsmażane na maśle z rozmarynem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętam, że tym daniem krótko po ślubie ratowałam dni, kiedy na gotowanie nie miałam czasu. Przygotowywałam ziemniaczane kopytka i dla wzmocnienia smaku robiłam sos grzybowy. Potem na długo zapomniałam o tej potrawie. “Odgrzałam” ją w domowym menu całkiem niedawno. Danie, choć jarskie, jest sycące. Bardziej nadaje się na jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony(...)pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka? 400 g ugotowanych ziemniaków i utłuczonych z odrobiną masła i mleka na puree 100 g mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wykładamy tłuczone ziemniaki, robimy w nich dołeczek, wbijamy jajko, zasypujemy mąką i solą. Całość
Raj dla PodniebieniaPamiętam, że tym daniem krótko po ślubie ratowałam dni, kiedy na gotowanie nie miałam czasu. Przygotowywałam ziemniaczane kopytka i dla wzmocnienia smaku robiłam sos grzybowy. Potem na długo zapomniałam o tej potrawie. “Odgrzałam” ją w domowym menu całkiem niedawno. Danie, choć jarskie, jest sycące. Bardziej nadaje się na jesienny obiad niż wiosenny. Można przygotować do niego ulubiony(...)pomidorowy z mozarellą, z gorgonzolą i szałwią lub z duszoną cebulą i grzybami. Spróbujcie mojej wersji. Jak przygotować kopytka? 400 g ugotowanych ziemniaków i utłuczonych z odrobiną masła i mleka na puree 100 g mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Wykładamy tłuczone ziemniaki, robimy w nich dołeczek, wbijamy jajko, zasypujemy mąką i solą. Całość
Raj dla PodniebieniaKopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem – to proste, wegetariańskie i sycące danie obiadowe. Ostatnio w ramach zjadania większej ilości warzyw a mniejszej mięsa testuję z bardzo smacznym skutkiem dodawanie do wielu dań mielonych warzyw strączkowych. I tak puszka fasoli zwiększa objętość dania. Zwiększa też jego walory zdrowotne i odżywcze a przy tym, nie umniejsza smaku. Warzywa strączkowe(...)źródłem pełnowartościowego białka. Dzisiaj zapraszam was na zdrową wersję klusek , z dodatkiem fasoli, pełnoziarnistej mąki i wiosenny dzikich roślin jadalnych – pokrzywy i podagrycznika. PRZEPIS KOPYTKA Z FASOLI Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 puszka 400g fasoli białej 1 garść listków młodej pokrzywy 1 garść listków młodego podagrycznika 2 jajka 500-700g mąki graham
Dorota Smakujecoraz bardziej wymyślnych przepisów na blogach kulinarnych - wracają do mnie, najlepsze na świecie smaki z dzieciństwa, a co za tym idzie chęć zrobienia czegoś normalnego :) Tym razem padło na kopytka. Podzielę się z wami swoim starym, niezawodnym przepisem - gdzie waga ziemniaków, podana jest z obranych i ugotowanych już ziemniaków, ponieważ najczęściej do przygotowania kopytek wykorzystujemy ziemniaki(...)wczorajszego obiadu. Kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub z gulaszem mięsnym . Składniki: 1 kg ziemniaków (waga obranych i ugotowanych) 250 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki po ugotowaniu w osolonej wodzie, odcedzić i od razu rozgnieść praską na puree. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i całkowicie ostudzić. Kiedy ziemniaki będą już zimne - dodać mąkę, jajko
Świat Domowej KuchniStudiowałam ostatnio sporo klasycznych przepisów, porównując je jednocześnie z moimi. I okazało się, że kopytka, które normalnie robię, można uzupełnić jeszcze o mąkę ziemniaczaną. Biorąc pod uwagę fakt, jak fajną konsystencję mają kluski śląskie, postanowiłam to sprawdzić. Kopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało się(...)obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki, wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę
Kardamonovyknedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczana – Placki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem – tradycyjne Kopytka domowe , – Kopytka z boczkiem i groszkiem – Kopytka ze szpinakiem – Kopytka marchewkowe z rozmarynem – ruskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki gryczanej. Podobne są do polskich kopytek. Wikipedia Zrobiłam i ja. Do pysznej wołowiny zrobiłam samodzielnie gnocchi di patate, ale możecie też zrobić tradycyjne kluski śląskie lub najzwyklejsze kopytka . Polecam Wam także inne przepisy na kluski: domowy makaron szare kluski Kopytka marchewkowe z rozmarynem Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. Kopytka ze szpinakiem kluseczki. albo lane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiejsce mąki, wbić jajko, dodać soli i zagnieść szybko gładkie ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rękoma wałkować rulony, nożem je spłaszczyć i pociąć na około 2 cm kopytka. Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz. Mielone mięso z łopatki wymieszać(...)posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano. Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem - smaczne, delikatne kopytka z kotlecikami w sosie pomidorowym, smakują doskonale i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmożna samemu wyhodować, i oliwą pietruszkową którą samemu zrobicie. Czy może być coś lepszego mega zielonego i dobrego. Nawet osoby które nie lubią szpinaku zjedzą kluski bo jest niewyczuwalny. kopytka: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g szpinaku świeżego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki migdałowej albo innej mąki bezglutenowej 1/2 łyżeczki soli pozostałe(...)łososia wędzonego 50 g masła 5 gałązek natki pietruszki 1 garść kiełków z rzodkiewki Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Zostawiam do ostygnięcia. Jajko miksuje z liśćmi szpinaku w misie blendującej. Dodaję do zimnych ziemniaków. Wsypuję mąkę migdałową i ziemniaczaną. Mieszam i nie podsypuję za bardzo już mąką, bo im więcej mąki
wesoła kuchniaRobię je zawsze, kiedy zostają ziemniaki z obiadu z wczorajszego dnia. Zazwyczaj jemy na słodko, ale czasami też z sosami. Dziś padło na pomidorowo paprykowy. Polecam! Składniki na kopytka; 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli o koło 10 dag mąki pszennej Przygotowanie; Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy(...)stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski (kopytka).Przygniatamy widelcem aby zrobić dekoracyjne rowki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy
Radość kipiąca uśmiechem.