ciasto - 159090 przepisów (strona:14/10606)

Ciasta na święta Bożego Narodzenia 33

Pewnie zastanawiasz się jakie upiec ciasta na święta Bożego Narodzenia i szukasz sprawdzonych przepisów? Sprawdź moje najlepsze przepisy na ciasta świąteczne. Znajdziesz tu tradycyjne i nowoczesne przepisy na serniki, ciasta miodowe i z makiem. Wybór kilku ciast na świąteczny stół jest wybitnie trudny. Z pewnością jest w czym wybierać. Zdaję sobie sprawę, że trudno zdecydować się na konkretne ciasto(...)podstawie zdjęcia i opisu wykonania. Dlatego postanowiłam w jednym wpisie zaprezentować listę najlepszych ciast świątecznych wraz z krótkim opisem. Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie ciasta lub odnośnik zobacz przepis. Zobacz też ❤️🎄 jak liczyć potrawy wigilijne – co powinno się znaleźć na stole w Wigilię? Ciasta miodowe Grudniowe święta kojarzą mi się z wypiekami na bazie miodu. Moją listę otwiera iście

Ania gotuje
ANANASOWE RAFAELLO – kokosowe ciasto z ananasem z puszki 28

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym ciastem? Sprawdź przepis na ananasowe Rafaello – kokosowe ciasto z ananasem z puszki, które z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich gości! Ananasowe Rafaello to wyjątkowe kokosowe ciasto, które zaskoczy Cię swoim tropikalnym aromatem i soczystymi kawałkami ananasa. Idealnie sprawdzi się jako deser na letnie spotkania rodzinne, urodziny czy przyjęcia. Nie tylko wygląda pięknie, ale także smakuje(...)rewelacyjnie. To ciasto składa się z następujących warstw: biszkopty kokosowy krem budyniowy mus ananasowy druga warstwa kokosowego kremu ananas z puszki galaretka Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Ananasowe Rafaello to wspaniała propozycja dla tych, którzy preferują połączenie słodyczy i świeżości. Krem kokosowy nadaje ciastu delikatności i subtelnego aromatu, natomiast ananasowy mus dodaje mu charakterystycznego smaku i soczystości. To idealne połączenie składników

Via Gusto
Miodownik z masą budyniową i powidłami 48

Miodownik to pyszne świąteczne ciasto kruche z miodem, przełożone warstwami kwaśnych powideł i słodkiego kremu budyniowego. Wierzch polałam masą czekoladową. Wygląda efektownie i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto idealnie sprawdzi się na Wigilię oraz Sylwestra. Miodownik (znany też jako Stefanka) najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień po upieczeniu. Wówczas kruche ciasto miodowe zmięknie od masy powideł i kremu budyniowego. Jeśli(...)upiecz go 22 grudnia, a jeśli na Sylwestra, to 29 grudnia . To jest według mnie zdecydowania na plus. W tym gorącym okresie możemy wcześniej wykonać jedną z wielu potraw. Ciasto jest proste w zrobieniu choć nieco pracochłonne, gdyż trzeba upiec 4 oddzielne blaty. Zdecydowanie warto raz do roku przygotować królewski miodownik. Miodownik – składniki: Kaloryczność: 350 kcal

Ania gotuje
Sernik królewski 59

Sernik królewski to ciasto które smakuje każdemu. Kruchy czekoladowy spód, puszysta masa serowa, a całość zwieńczona warstwą chrupiącej czekoladowej kruszonki. Naprawdę, uważam, że jest to ciasto idealne, które zdecydowanie zasługuję na miano królewskiego! Koniecznie przeczytajcie dodatkowe porady pod przepisem. Zwróćcie również uwagę na jakość zastosowanego sera. Chociaż jakość to nie jest dobre słowo, gdyż wiele dobrych firm sprzedaje naprawdę słabe(...)moje porady i bardzo szczegółowo opisany sposób przygotowania. Koniecznie dajcie znać czy Wy również tak oszaleliście na punkcie tego królewskiego sernika Zobacz również pozostałe przepisy na serniki i ciasta ! Przepis na sernik królewski Składniki ciasto kruche 2 szklanki mąki (320 g) 3/4 szklanki cukru * (165 g) 3 łyżki kakao (30 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (5 g) kostka masła

WegePrzepis
Karpatka z kremem pistacjowym i malinami 52

Jaki to był wyśmienity deser! Wszyscy znamy tradycyjną karpatkę, gdzie masa budyniowa śmietankowa lub waniliowa zamknięta jest pomiędzy 2 blatami ciasta parzonego. Ten tradycyjny polski wypiek ma wielu miłośników i nic w tym dziwnego. Ktoś kto kocha klasyczną karpatkę, z pewnością pokocha jej pistacjowo – malinową wariację. Pistacje i maliny bardzo się lubią, to połączenie wciąga na maksa. Karpatka(...)budyniowym kremem pistacjowym i świeżymi malinami smakuje jak niebo w gębie. W ramach ciekawostki, bo pewnie nie wszyscy wiedzą. Blaty ciasta parzonego po upieczeniu nabierają charakterystycznej falistej powierzchni. Nazwa karpatka powinna się kojarzyć więc z górami, w tym przypadku chodzi o Karpaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karpatka z kremem pistacjowym i malinami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie

ProstePesto.pl
Ciasto drożdżowe – sypane 55

Czas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe – sypane, to szybka wersja i co ważne w zasadzie „bezobsługowa” idealne dla zapracowanych! Można przygotować je przed pójściem do pracy, wystarczy składniki na ciasto wsypać do miski według kolejności, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, a po powrocie upiec bez oczekiwania na kolejne wyrastanie. [feast_advanced_jump(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 🔪 Instrukcje Rodzynki wsypać do małej miseczki i zalać je rumem lub wodą, odstawić. Do dużej miski (ciasto musi mieć miejsce na rośnięcia) według kolejności podanej wyżej umieszczamy składniki. Rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, wlewamy ciepłe mleko, olej lub masło, roztrzepane jajka, zasypujemy mąka, na koniec szczypta

SprawdzonaKuchnia.pl
Metrowiec 199

Metrowiec to ciasto mojego dzieciństwa. Pieczone w prostokątnym prodiżu, długie prawie na metr – najlepsze ciasto jakie mogła przygotować mama. Dziś to piaskowe ciasto przełożone kremem budyniowym jest już nieco zapomniane. A warto do niego wrócić, bo wygląda niezwykle efektownie. Jego tajemnica to krojenie kawałków pod kątem – wtedy pojawiają się biało-czarne paski ciasta. Metrowiec to ciasto dość pracochłonne(...)jednak jeśli mamy dwie długie keksówki oba kolory ciasta możemy piec na raz – wystarczy do jasnego dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, a do ciemnego – kakao i amaretto. Zauważyliście, że ciemne ciasto jest u mnie niemal czarne? Tak metrowiec prezentuje się jeszcze okazalej, bo warstwy mają duży kontrast. To dzięki temu, że do ciasta i polewy wykorzystałam

Poezja smaku
Domowa pizza – szybko i smacznie 162

Wiele osób ma wrażenie, że zrobienie domowej pizzy wymaga sporo czasu i wysiłku. To jest błędne myślenie pokażę Wam jak szybko zrobić ciasto na pizzę i w jaki sposób przygotować jej domową wersję. Po przeczytaniu tego wpisu, coraz rzadziej będziecie zamawiać pizzę z dostawą , a już praktycznie zrezygnujecie z gotowców… Sprawdźcie i przekonajcie się sami :) Składniki na ciasto(...)szynka dowolne ulubione składniki Składniki na sos pomidorowy puszka pomidorów w zalewie 2 ząbki czosnku szczypta cukru szczypta soli czarny pieprz 2 łyżki octu winnego oregano bazylia Przepis na ciasto na pizzę W niewielkiej misce mieszamy drożdże z odrobiną cukru, 2 łyżkami mąki, odrobiną wody. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy na ok. 15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. Do miski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Focaccia – włoski przysmak w twojej kuchni 29

włoskie pieczywo Chleb focaccia , nazywany również italian bread , to tradycyjne włoskie pieczywo, które charakteryzuje się miękką, lekko elastyczną konsystencją oraz delikatnym smakiem. Proces wypieku focaccii polega na długim wyrastaniu ciasta, co pozwala na uzyskanie charakterystycznej struktury. Focaccia wyróżnia się na tle innych rodzajów włoskiego pieczywa dzięki swojej unikalnej teksturze oraz prostocie przygotowania. Różnice między focaccia a pizzą Choć na pierwszy(...)rzut oka focaccia czy pizza mogą wydawać się podobne, to jednak różni się focaccia od pizzy pod kilkoma względami. Po pierwsze, składniki używane do przygotowania ciasta na focaccie są nieco inne niż w przypadku pizzy. Ciasto na focaccie zawiera więcej oliwy z oliwek, co nadaje mu charakterystyczny smak i konsystencję. Poza tym, focaccia zazwyczaj nie jest obficie posypywana dodatkami

Ugotowane pozamiatane
Ciasta na Boże Narodzenie - 20 najlepszych przepisów 18

Ciasta na Boże Narodzenie ostatnio cieszą się dużą popularnością na moim blogu. Nie ma się co dziwić, do świąt pozostało niecałe 4 tygodnie.  Aby ułatwić Wam szukanie, zebrałam 20 najlepszych według mnie przepisów na blogu, które idealnie sprawdzą się na Boże Narodzenie.   Do wyboru ciasta z makiem, pierniki, ciasta z masą piernikową, serniki, przekładane ciasta warstwowe, a także(...)świąteczne torty. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Więcej przepisów na ciasta na Boże Narodzenie znajdziecie w mojej książce kulinarnej, która można kupić w księgarni internetowej Wydawnictwa RM lub na Allegro.  Księgarnia internetowa Wydawnictwa RM: https://tiny.pl/c159m Allegro: https://tiny.pl/c159r 1) Orzechowiec z makiem i jabłkami Orzechowiec to rewelacyjne, wielowarstwowe ciasto przekładane. Składa się

Kuchnia MagdaLeny
Tradycyjny przepis na kremówkę na cieście francuskim 13

Kremówki to jedno z najpyszniejszych i najbardziej lubianych polskich ciast. Zobacz przepis na kremówkę z gęstym kremem budyniowym na cieście francuskim. Kremówka jest bardzo uniwersalnym ciastem – sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy lub podczas spotkań rodzinnych, czy też ze znajomymi. Możesz również przygotować ją na imprezę urodzinową, imieninową lub chrzciny. Jak zrobić tradycyjną kremówkę? Tradycyjne kremówki składają się(...)ciasta francuskiego, przełożonego gęstym kremem budyniowym. Całość posypana jest cukrem pudrem. Krem budyniowy przygotujesz z kilku prostych składników, które należy zagotować, mieszając: mleko, cukier, jajka, mąka pszenna, wanilia, masło. Gotowym kremem przekładamy ciasto francuskie, które możesz przygotować z poniższego przepisu lub możesz też skorzystać z gotowego ciasta francuskiego – jest to o wiele szybsza alternatywa, a równie smaczna. Dokładny przepis

Via Gusto
Podstawowe ciasto na pizzę 36

Podstawowe ciasto na pizzę. Przepis na pizzę. Podstawowe ciasto na pizzę Włochy to słońce, gorący temperament, świeżo parzona kawa i wyśmienita kuchnia. A jeśli kuchnia to oczywiście Jej Wysokość Pizza! To również cała masa makaronów z przeróżnymi dodatkami, to pyszne sery, dojrzewające szynki i świeże owoce morza. Ale wierzę, że przepis na podstawowe ciasto na pizzę przyda się każdemu. Podstawowe(...)ciasto na pizzę Podstawowe ciasto na pizzę Podstawowe ciasto na pizzę Podstawowe ciasto na pizzę Mam w dłoniach przepięknie wydaną i niesamowicie smakowitą książkę: "Italia. Amore mio" autorstwa Cristiny Catese.  Cristina urodziła się w typowej włoskiej rodzinie: jest córką gospodyni domowej i pracującego taty. Dorastała otoczona miłością do jedzenia i tradycji kulinarnych i w zamian dostała podniebienie gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Wilgotne i szybkie ciasto maślane 77

Wilgotne i szybkie ciasto maślane Przepis na hiszpańskie ciasto z masłem i śmietaną.  Wilgotne i szybkie ciasto maślane to najlepsze szybkie ciasto do kawy , jakie możesz przygotować na weekend lub po pracy. Hiszpańskie ciasto maślane nazywa się bica mantecada. Ten rodzaj ciasta piecze się głównie w Castro Caldelas (Lugo) i Pobla de Trives (Ourense) w samym sercu Galicji. Często(...)jednym ze składników jest zakwas, ale dzisiejszy przepis na wilgotne i szybkie ciasto maślane go nie zawiera. Ciasto z masłem i śmietaną jest jednym z najprostszych ciast, jakie możesz upiec z podstawowych składników, które pewnie masz w domu. Żeby zrobić hiszpańskie ciasto maślane będą ci potrzebne masło, śmietana, jajka, mąka, cukier i proszek do pieczenia oraz około 15 minut czasu

Cztery Fajery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 54

rabarbar. Udało mi się wybrać najbardziej czerwone łodygi rabarbaru, spośród wielu zielonkawych – na najlepszy rabarbar trzeba jeszcze poczekać około 2 tygodnie, aż słońce mocniej go opali. Zarówno do ciast jak i kompotu najlepiej sprawdzi się rabarbar mocno dojrzały o czerwonych łodygach i intensywnie różowym miąższu. Taki rabarbar, mimo że wciąż kwaskowaty, jest o wiele smaczniejszy i nadaje przepiękny odcień(...)ciastom i napojom. Ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder – to połączenie pasuje do siebie jak spienione mleko do porannej kawki. Ciasta drożdżowe i kruszonka lubią się z kwaskowatymi owocami, dlatego zwykle piekę je właśnie z rabarbarem, czerwoną porzeczką lub agrestem. Te owoce najlepiej komponują się ze słodyczą kruszonki. Drożdżowe wypieki lubię za to zachowują świeżość kilka

ProstePesto.pl
Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego 65

czytamy w opisie na stronie Sklepu Kolonialnego “mąka chlebowa 720 jest doskonała do pieczenia chleba w domu, po staremu. Świetny dodatek do pieczywa mieszanego, bułek, spodów do pizzy, ciast, makaronu. Najlepsza do przygotowania zakwasu na żur. Mąka żytnia typ 720 charakteryzuje się szaro – brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych(...)łyżki cukru (albo miodu), mieszamy i również odstawiamy na 10 minut. Do mąki z wodą wlewamy zarobione drożdże. Dodajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę wody i mieszać dalej. Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem albo robotem kuchennym to zajmie nam to 3-4 minuty. Ciasto musi mieć konsystencję gęstą

ProstePesto.pl
Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem 48

Mimo nieskomplikowanego składu, przygotowanie idealnych faworków wymaga zastosowania kilku pomocnych rad. Wszystkie wskazówki znajdziecie poniżej, poczynając od odpowiednich proporcji przepisu, na tłuczeniu ciasta wałkiem skończywszy. Chruścik wyjdzie chrupiący, kruchy, pełen mikroskopijnych bąbelków powietrza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne faworki smażone na Tłusty Czwartek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 50 sztuk Przygotowanie(...)push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, dodaj sól i wymieszaj. Wbij same żółtka, nałóż kwaśną śmietanę i dolej spirytus. Składniki mieszaj początkowo łyżką, wyłóż ciasto na blat kuchenny gdy zacznie się zbijać w jedną kulę i dalej wyrabiaj ręcznie do jednolitości i gładkości. Ciasto będzie dość twarde, więc trzeba użyć nieco siły. Ciasto uformuj

ProstePesto.pl
Pizza hawajska z szynką i ananasem 47

Dużo czasu zajęło mi zdobycie umiejętności przyrządzenia pizzy idealnej. Dla samouczka to nie lada wyzwanie, by wypracować odpowiednie proporcje ciasta i umiejętnie je rozłożyć przed pieczeniem. Aktualnie moja pizza osiągnęła stadium włoskiej perfekcji i napawa mnie dumą. Patrząc na cały proces z perspektywy czasu, nie mam pojęcia dlaczego nauka zajęła tyle czasu. Włoska pizza to jedna z najszybszych i nieskomplikowanych(...)Pieczenie 10 min. Kalorie 190 kcal Pizza hawajska z szynką i ananasem z puszki na najlepszym cienkim spodzie. Sprawdzony przepis na prawdziwą włoską pizzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIZZĘ 250 g mąki pszennej do pizzy Basia typ 00 7 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 płaska łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżka oleju roślinnego

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania