ciasto - 161133 przepisów (strona:14/10743)

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – idealne na Święta 30

Ciasto z konfiturą z żurawiny – czyli idealny przepis na Święta. To ciasto bez pieczenia na herbatnikach przełożone jest pysznym kremem na bazie mleka w proszku, a całość zwieńcza bita śmietana. Zobacz jak przygotować pyszne świąteczne ciasto! Ciasto składa się z kilku warstw mlecznego kremu, przekładanego herbatnikami. Część kremu jest z dodatkiem konfitury z żurawiny, a druga część to masa(...)kakao i czekoladowym kremem. Warto zrobić to ciasto na Święta – jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Jakie ciasto zrobić na Święta Bożego Narodzenia? Świąteczne ciasta to nie tylko pierniki i makowce, ale również wiele innych propozycji. Na świąteczny stół warto przygotować sernik. Polecam przepis na sernik z powidłami i czekoladą – smak ten zachwyci każdego! Ciasta

Via Gusto
Proste ciasto ze śliwkami 47

Proste ciasto ze śliwkami przygotowane na bazie jogurtu greckiego , jajek, mąki oraz cukru pudru. Ciasto to jest puszyste , lekkie i wilgotne , idealne na deser . Sezon na śliwki w pełni, stąd też konieczne było wręcz ich wykorzystanie przeze mnie do słodkiego wypieku. Ciasta ze śliwkami tak jak i wszystkie zresztą ciasta z owocami , cieszą się w moim domu sporym powodzeniem. Robię(...)zarówno ciasta bezglutenowe , do których wykorzystuję te owoce, jak i ciasta na mące pszennej, która jak wiadomo gluten zawiera. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na ciasta ze śliwkami , a wśród nich ciasto kruche, ciasto biszkoptowe oraz ciasto bezglutenowe. To pyszne ciasto ze śliwkami jest bardzo łatwe do przygotowania. W misce najpierw należy ubić jajka z cukrem i solą, dodać

MeCooks
Ciasto na pizzę 64

ciasto na pizzę jest dla cierpliwych, gdyż trzeba się naczekać zanim wyrośnie w lodówce. Efekt końcowy jest jednak wart czekania, gdyż ciasto po upieczeniu jest lekkie, chrupiące i ma fantastyczny smak . Taki sposób przygotowania ciasta jest charakterystyczny dla pizzy neapolitańskiej , w przypadku której ciasto wolno wyrasta nawet przez 48 godzin. Często połowa z tego czasu to czas wyrastania w temperaturze(...)pokojowej, a połowa to czas wyrastania w lodówce. W przypadku poniższego ciasta na pizzę również zaczyn, który wykorzystałam do zrobienia ciasta wyrasta przez kilkanaście godzin, dla odmiany nie w lodówce, a w temperaturze pokojowej. Taki sposób przygotowania zaczynu sprawia, iż ciasto po upieczeniu jest jeszcze smaczniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć można ulubionymi dodatkami, w tym oczywiście serem i sosem pomidorowym bądź

MeCooks
Ciasto kruche z gotowanym serem 52

Ciasto kruche z gotowanym serem jest idealnym deserem na co dzień i od święta. Najlepiej zrobić je 1 lub 2 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią strukturę i smak. Taki gotowany sernik świetnie się kroi i przechowuje, a do tego rewelacyjnie smakuje. Przepis na ciasto przekładane gotowanym serem można zrobić w wersji skróconej z herbatnikami, ale o wiele(...)lepsze jest z upieczonym ciastem kruchym. Smak ciasta z gotowanym serem długo się pamięta i chętnie się do niego wraca. Ciasto kruche z gotowanym serem jest dość proste do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta kruchego, ale można go skrócić przy pomocy robota z końcówką haka. Robot wstępnie ciasto kruche zagniecie, a nam pozostanie tylko rozwałkowanie i upieczenie cienkich placków

Kuchcik gotuje
Napoleonka na cieście francuskim 2542

Napoleonka na cieście francuskim z budyniem i cukrem pudrem. Przepis na pyszne i proste ciasto z budyniowym kremem maślanym, czasem zwane napoleonka, a czasem kremówka.  Co było wcześniej napoleonka na cieście francuskim czy kremówka? Nie wiem,  nazwa ciasta jest uwarunkowana raczej regionem w jakim nazwa się przyjęła. Dla jednych będzie to kremówka, dla innych napoleonka, a sprzedawana(...)małe porcje ciastka zwane napoleonki.  Napoleonka na cieście francuskim, mój przepis na deser jest  prosty. Blaty są z gotowego ciasta francuskiego, a maślany krem na bazie budyniu. Można już kupić dobre jakościowo ciasto francuskie. Przy wyborze ciasta patrzymy na skład, krótka lista i masło w składzie. Jak zrobić napoleonkę? Jak się robi napoleonkę na cieście francuskim? Przepis

Dieta moja pasja
Ciasta na święta – bez jajek i mleka 252

Wiele osób pyta o przepisy na ciasta bez jajek i mleka, które nadadzą się na święta. Dlatego przygotowałam dla was proste zestawienie wypieków, w których nie znajdziecie mleka, oraz ciasta bez dodatku jajek i mleka. Są tu pozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Mam nadzieję, że pomoże wam to w przygotowaniu menu na Wigilię(...)święta. Ciasta, ciasteczka i desery bez jajek i bez mleka Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę

Dieta bez mleka
3:2:1:start - perfekcyjne kruche ciasto 217

problemy z wypiekami. Na szczęście jestem zawzięta, szybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła, cukru(...)żółtek jaj. Po licznych konsultacjach ze znajomymi kucharzami i cukiernikami oraz samodzielnych próbach doszłam do wniosku, że klasyczne proporcje 3:2:1 są najlepsze i nie ma siły, aby ciasto nie wyszło. Co to oznacza? 3 części mąki : 2 części masła : 1 część cukru (+ żółtka) Jeśli przygotowuję spód pod tartę na foremkę o średnicy

W kuchni Katie
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 201

ktoś zza pleców ;-) Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam! Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego(...)wypiekanie będę robił w dłuższych keksówkach.  Składniki na ciasto (na dwie foremki a 23 cm): 510 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 180 g mleka 1 jajko 1 żółtko 100 g miękiego masła 60 g cukru szczypta soli łyżeczka czubata cynamonu 50 g rodzynek odrobina białka do posmarowania ciasta Składniki na kruszonkę

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 198

Bawicie się w łańcuszki szczęścia? Ja do tej pory nie brałam udziału w takich zabawach. Ten dzisiejszy przepis na Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu jest pewną formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z przepisem, który zaczynał się(...)orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i trochę rodzynek. Czekoladę gorzką posiekałam nożem, a nie starłam na tarce. Czas pieczenia również wydłużyłam do 60 minut, gdyż 45 minut okazało się niewystarczające. Ciasto posypałam delikatnie cukrem pudrem. Prawdą jest, że zakwasy, drożdże itp. rzeczywiście mogą wejść w reakcje z metalami i ulec uszkodzeniu, dlatego należy wykorzystywać szkło, drewno lub plastik. To ciasto szczęścia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 84

Czas czytania: 4 min Kto lubi rabarbar , maliny i migdały ? Jeśli są chętni na to połączenie, to zapraszam na pyszne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Kruszonką nie byle jaką, bo przygotowaną z mielonych migdałów. Ciasto jest bardzo proste i z pewnością się uda, jeśli będziecie pamiętać o porządnym ubiciu jajek z cukrem. Masa powinna osiągnąć konsystencję majonezu, wtedy można(...)dodać pozostałe składniki! No i oczywiście niezmienna zasada powtarzana przeze mnie przy każdym wpisie z ciastem ucieranym. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Ciasto ucierane z rabarbarem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 190 g mąki pszennej tortowej 30 g mielonych migdałów 150 g cukru 120 g stopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki łatwe 101

ciepłe miejsce do chwili spienienia. Do miski miksera przesiać  mąkę , dodać  cukier  i sól, wymieszać. Dodać  rozczyn  i  jajka ,  wyrabiać  ciasto przez 2-3 minuty na średnich obrotach, po tym czasie dolać przestudzone  masło  i dalej wyrabiać około 5 minut, ciasto powinno być jednolite i  gładkie . Ciasto będzie odrobinę(...)klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, miskę z ciastem  przykryć  folią spożywczą i  odstawić  w ciepłe miejsce na godzinę lub troszkę dłużej. Jagody  umyć i pozostawić na sicie do obsuszenia, można rozsypać je na ręczniku papierowym, aby całkowicie obeschły, osuszone jagody przesypać do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną i  cukier  delikatnie wymieszać potrząsając miską

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 81

Czas czytania: 3 min Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgierki, z nimi ciasto jest najlepsze! Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i co ważne mało angażujące. Wystarczy(...)zagnieść wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do foremki. Na wierchu ciasta trzeba położyć śliwki i rozsypać kruszonkę, teraz chwilka wyrastania przed pieczeniem i w zasadzie gotowe. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby ciasto przed pieczeniem nie przerosło, jeśli zbyt mocno wyrośnie, to w piekarniku podczas pieczenia może opaść. Pilnujcie więc czasu wyrastania, 25 minut wystarczy

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 287

Przygotowałam dla was proste zestawienie wypieków, w których nie znajdziecie mleka, oraz ciasta bez dodatku jajek i mleka. Są tu pozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Znajdziecie wypieki także dla niemowlaków, niektóre od 7 miesiąca życia. Mam nadzieję, że pomoże wam to w przygotowaniu menu na święta. Jeśli szukacie przepisów na potrawy wielkanocne(...)mleka to inspirację znajdziecie w innym moim wpisie. Ciasta, ciasteczka i desery bez jajek i bez mleka Wegański sernik malinowy bez pieczenia (bezglutenowe, bez jajek, bez mleka) Choć sernik kojarzy się nierozerwalnie z nabiałem, to można takie ciasto przygotować bez dodatku mleka, jajek czy nawet mąki. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. To ciasto z pewnością przypadnie

Dieta bez mleka
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 191

mnie ten przepis na szarlotkę z cukinią był naprawdę odkryciem. Ktoś, kto nie będzie przyglądał się zawartości ciasta, nigdy w smaku nie rozpozna cukinii. Ja do przygotowania ciasta użyłam mieszanki cukinii żółtej i zielonej. W dodatku nieobranych, bo cukinia była bardzo młoda. Może zielonkawe odcienie trochę zniechęcają niektórych przy konsumpcji, ale co tam. Zawsze w razie czego, szczególnie jeśli używacie(...)bardziej wyrośniętej cukinii, można ją obrać. Ale tym, co robi to ciasto to… ciasto ! Jest po prostu przepyszne! Nie wiem czy to dodatek smalcu (nie piekłam kruchego ciasta ze smalcem jeszcze), czy to inne dodatki. Całość jest skomponowana idealnie. Jak jadłam, co prawda niewielki kawałek tego ciasta, to już wiedziałam, że to będzie hit! Ciasto – tak kruche ciasto

Mieszam w Garnku
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 256

Dzień dobry, Pamiętacie, jak opowiadałam Wam o greckich ciastach, które zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na moje urodziny. Było to ravani - semolinowe ciasto nasączane słodkim syropem. Wyszło pyszne - cudownie wilgotne i słodkie (ale nie za słodkie). Jego przygotowanie było tak proste, że może poradzić sobie z nim każda początkująca gospodyni(...)czego nie mogę powiedzieć o popularnej baklavie). Zachęcam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu w domu, szczególnie jeżeli nie lubicie suchych piaskowych ciast i bab - ravani pokochacie :) Co to jest ravani? Ravani to tradycyjne greckie ciasto przygotowywane na bazie mieszaniny mąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 179

Dzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois , francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia . Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem(...)tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana Ciasta Trzech Króli, wypieku upamiętniającego obchodzoną

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto jak lody Ben and Jerry’s Cookie Dough S’witch Up 31

Przepis na niezwykłe ciasto jak lody Ben & Jerry’s! To ciasto bez pieczenia inspirowane jest waniliowo-mlecznymi lodami z kawałkami czekoladowych ciasteczek i jadalnego surowego ciasta. Ciasto jest przepyszne i dosłownie uzależniające – to połączenie kilku warstw, które świetnie ze sobą współgrają. Jeśli jesteś fanem lodów Ben & Jerry, to na pewno pokochasz również smak tego ciasta(...)zrobić jadalne surowe ciasto? Jadalne surowe ciasto składa się z mąki pszennej, masła, cukru (brązowego i białego), mleka, a także wanilii i szczypty soli. Przygotowanie surowego ciasta, które można jeść, zaczynamy od upieczenia mąki pszennej – dzięki temu będzie można ją bez obaw jeść! Następnie masło utarte z cukrem mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe. Dokładny przepis i proporcje składników

Via Gusto
Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS 46

Przepis na ciasto z suchym makiem, czyli makowiec z kremem budyniowym. Ten prosty biszkopt z makiem pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje! Makowiec przekładany budyniowym kremem to przede wszystkim idealne ciasto do przygotowania na Święta Bożego Narodzenia. Jednak sprawdzi się również jako ciasto na imprezę rodzinną lub deser do niedzielnej kawy. Jaki krem zrobić do makownika(...)makowy biszkopt kremem, polecam przygotować tradycyjny krem budyniowy, do którego możesz dodać aromat cytrynowy oraz kwasek cytrynowy. Dzięki temu uzyskasz intensywny, lekko kwaśny smak, który świetnie połączy się z ciastem. Dokładny przepis na ciasto i krem znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne pomysły na ciasta z kremem budyniowym: ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką ciasto przekładane z chrupką tradycyjna kremówka

Via Gusto
Najprostsze ciasto marchewkowe 24

Ciasto marchewkowe to pyszny i zdrowy deser, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jest idealnym wyborem zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jeśli poszukujesz najprostszego przepisu na ciasto marchewkowe, to trafiłeś we właściwe miejsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą niezawodnym przepisem na to pyszne ciasto, które możesz przygotować w domu. Składniki: Oto lista składników, które będziesz(...)potrzebować do przygotowania najprostszego ciasta marchewkowego: 3 szklanki startych marchewek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) Przygotowanie: Oto kroki, które musisz podjąć, aby przygotować to pyszne ciasto marchewkowe: Nagrzej piekarnik

Ania i Marcin gotują
Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką 70

Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką.  Proste kruche ciasto z owocami idealne na lato. Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką Czy istnieje idealne ciasto kruche z owocami, które zachęci nas na tyle, aby odpalić piekarnik i zrobić je kilka razy w samym środku lata? Oczywiście! Ciasto kruche to składniki wyważone i przemyślane, ale to również(...)ciasto, które musi być szybkie, mało problematyczne i zachęcające do tego stopnia, by zrobić je nawet dwa razy w tygodniu, bez względu na temperaturę na zewnątrz.  Kruche ciasto z borówką amerykańską i budyniową pianką O ile mogę pozwolić sobie na zrobienie ciasta kruchego w ciągu dnia, to bardzo męczą mnie ostatnio zakupy metodą tradycyjną. No może uwielbiam wszelkiego rodzaju

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 104

Ciasto czekoladowe ze śliwkami to idealne ciasto na święta. Pachnie korzennymi przyprawami i jest mocno czekoladowe. I te domowe śliwki w czekoladzie! Prawdziwa czekoladowa uczta. Ciasto czekoladowe ze śliwkami – idealne na święta Ach, czekolada. Aksamitna, bogata, pyszna czekolada. W ciągu całego mojego, nie aż tak znowu długiego, życia zjadłam jej pewnie tonę. Nie umiem sobie odmówić kawałka dobrej czekolady(...)tego doszło, nie wiem”. Wiedziałam jednak, że trzeba to zmienić. Uznałam też, że to dobra okazja, by nieco pokombinować i przygotować coś zupełnie nowego. Moje własne, autorskie, ciasto czekoladowe. Domowe śliwki w czekoladzie Gdy przygotowywałam przepis na to ciasto czekoladowe miałam w głowie jeszcze jeden składnik. Suszone śliwki to wymarzone uzupełnienie czekoladowych deserów z korzenną nutą. POLUB NA-TALERZU.PL

Na-talerzu.pl
Pizza serowa z ziołami 89

Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości, jest pizza na cienkim, grubym lub podwójnym cieście, a dodatki na niej można znaleźć wszelkiego rodzaju. Szynka, buraki, owoce morza, dynia, szpinak, grzyby, a nawet banany i czekolada! Dziś z mojego piekarnika wyszła pizza serowa z ziołami(...)trzeba pamiętać, przygotowując to wspaniałe danie! Sos na spód pizzy dobrze, żeby był zredukowany, gęsty, a nie płynny jak sok pomidorowy do picia. Bardzo płynny sos spowoduje, że ciasto będzie mokre i nie upiecze się, tak jak należy. Pamiętajcie o tym, przygotowując swoją pizzę w domu. Odrobina sosu na spód trochę ulubionych dodatków, wysoka temperatura i krótki czas pieczenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami 153

Czasem przychodzi taki czas, że trzeba zrobić ciasto – czy to na urodziny czy na pożegnanie, a może po prostu jako guilty pleasure . Nieważne jednak jaki powód – liczy się rozwiązanie, dlatego zobaczcie przepis na proste i co najważniejsze – nieprzesłodzone ciasto z wiśniami. Nic, tylko palce lizać! Pijana wiśnia to kwintesencja dobrze zbilansowanego ciasta. Słodki krem na bazie bitej(...)serka mascarpone idealnie komponuje się z kwaśną warstwą wiśni w zalewie alkoholowej. Wszystko polane gorzką polewą kakaową i posypane wiórkami ze startej mlecznej czekolady… Mniam! Tak przygotowane ciasto z wiśniami nie jest za słodkie i “mulące”, a wręcz przeciśnie – aż chce się chwycić po kolejny kawałek! Polecam też inne słodkie przepisy: Owsiane ciastka z dyni

A to pestka
Tradycyjne włoskie panettone (Panettone con lievito di birra) 126

Święto Trzech Króli tzw. "Epifania", które według włoskiego przysłowia ostatecznie zamyka okres świąt. Dlatego zapraszam Was na tradycyjne włoskie panettone z kandyzowanymi owocami, ciasto, bez którego wielu Włochów, zwłaszcza z Mediolanu, nie wyobraża sobie okresu świątecznego. Przez wielu włoskich cukierników, panettone nazywane jest "Mount Everestem drożdżowego wypieku", ponieważ(...)wymaga wiele cierpliwości i pracy, samo wyrastanie ciasta trwa ponad 12 godzin a składniki do jego wypieku musz ą  być najwyższej  jakości. Ale z chwilą, gdy widzimy, jak ciasto rośnie, przybiera formę okrągłej kopuły, gdy kroimy pierwszy kawałek panettone i widzimy ten przepiękny żółty kolor ciasta drożdżowego, zapominamy o godzinach

La grande e la piccola cuoca
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4207

tworzymy nowe połączenia smakowe. Ty również możesz! Moje przepisy na sałatki na pewno przypadną do gustu Twoim gościom i wszyscy pożegnają mijający rok z zadowolonym i pełnym brzuchem! Szybkie ciasta bez pieczenia na Sylwestra Jeśli szalejesz na punkcie ciast bez pieczenia , to je również tutaj znajdziesz. Wszystkie ciasta, które znajdują się u mnie na blogu są sprawdzone! Jeśli będziesz się(...)trzymać uważnie zaleceń z każdego przepisu to ciasto będzie wyglądać identycznie jak na zdjęciu. Pamiętaj, by podzielić się fotką ze mną na moim Fanpage! Przekąski na Sylwestra! Obowiązkowa pozycja w sylwestrowym menu! W każdym sylwestrowym menu muszą się znaleźć przekąski, którymi uraczysz gości w trakcie trwania zabawy! Bardzo popularną przekąską sylwestrową są ślimaczki z ciasta francuskiego, roladki z tortilli, rolada

Kulinarne Przeboje
Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku 117

bochenki każdy o wadze po upieczeniu, około 850g. Smak i zapach chleba podkreśla palona mąka i ziarno sezamu. Siemię lniane oprócz smaku daje ciastu stabilność i wzmacnia je podczas ostatecznej fermentacji, ponieważ wcześniej namoczone ziarna tworzą w cieście żelującą siatkę. Siemię lniane należy do jednych z najzdrowszych ziaren, które łatwo jest przy pomocy pieczywa włączyć do codziennej diety. Ciasto chlebowe(...)dodatkiem siemienia należy do jednych z niewielu ciast chlebowych, które nie muszą wyrastać w koszyczku, jeśli oczywiście pieczemy chleb z użyciem mąk białych. Ciasto jest dość miękkie, ale na tyle stabilne, że nie rozchodzi się na boki i uzyskanie zgrabnego bochenka zawsze przynosi zamierzony efekt. W przepisach nie zawsze informuję, że najlepiej jest piec chleb w zaparowanym piekarniku

Leśny Zakątek
Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem 519

Metrowiec, ciasto które pamiętacie pewnie z dzieciństwa. Ja nie Pierwszy raz metrowca próbowałam u teściów jakieś 10-13 lat temu. W moim domu rodzinnym, nie robiło się go nigdy, bo go się nie znało. W kręgu znajomych też jakoś nie kojarzę tego ciasta. W każdym razie warto bez wątpienia go zrobić. Skąd się bierze tak charakterystyczny wygląd metrowca, złożonego jakby(...)pionowych pasków? Pieczemy dwie blachy ciasta – jedno zwykłe, drugie z dodatkiem kakao. Po upieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce układając ciasto kakaowe i białe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych. Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania