Proste ciasto ze śliwkami przygotowane na bazie jogurtu greckiego , jajek, mąki oraz cukru pudru. Ciasto to jest puszyste , lekkie i wilgotne , idealne na deser . Sezon na śliwki w pełni, stąd też konieczne było wręcz ich wykorzystanie przeze mnie do słodkiego wypieku. Ciasta ze śliwkami tak jak i wszystkie zresztą ciasta z owocami , cieszą się w moim domu sporym powodzeniem. Robię(...)zarówno ciasta bezglutenowe , do których wykorzystuję te owoce, jak i ciasta na mące pszennej, która jak wiadomo gluten zawiera. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na ciasta ze śliwkami , a wśród nich ciasto kruche, ciasto biszkoptowe oraz ciasto bezglutenowe. To pyszne ciasto ze śliwkami jest bardzo łatwe do przygotowania. W misce najpierw należy ubić jajka z cukrem i solą, dodać
MeCooksciasto na pizzę jest dla cierpliwych, gdyż trzeba się naczekać zanim wyrośnie w lodówce. Efekt końcowy jest jednak wart czekania, gdyż ciasto po upieczeniu jest lekkie, chrupiące i ma fantastyczny smak . Taki sposób przygotowania ciasta jest charakterystyczny dla pizzy neapolitańskiej , w przypadku której ciasto wolno wyrasta nawet przez 48 godzin. Często połowa z tego czasu to czas wyrastania w temperaturze(...)pokojowej, a połowa to czas wyrastania w lodówce. W przypadku poniższego ciasta na pizzę również zaczyn, który wykorzystałam do zrobienia ciasta wyrasta przez kilkanaście godzin, dla odmiany nie w lodówce, a w temperaturze pokojowej. Taki sposób przygotowania zaczynu sprawia, iż ciasto po upieczeniu jest jeszcze smaczniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć można ulubionymi dodatkami, w tym oczywiście serem i sosem pomidorowym bądź
MeCooksCiasto kruche z gotowanym serem jest idealnym deserem na co dzień i od święta. Najlepiej zrobić je 1 lub 2 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią strukturę i smak. Taki gotowany sernik świetnie się kroi i przechowuje, a do tego rewelacyjnie smakuje. Przepis na ciasto przekładane gotowanym serem można zrobić w wersji skróconej z herbatnikami, ale o wiele(...)lepsze jest z upieczonym ciastem kruchym. Smak ciasta z gotowanym serem długo się pamięta i chętnie się do niego wraca. Ciasto kruche z gotowanym serem jest dość proste do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta kruchego, ale można go skrócić przy pomocy robota z końcówką haka. Robot wstępnie ciasto kruche zagniecie, a nam pozostanie tylko rozwałkowanie i upieczenie cienkich placków
Kuchcik gotujeNapoleonka na cieście francuskim z budyniem i cukrem pudrem. Przepis na pyszne i proste ciasto z budyniowym kremem maślanym, czasem zwane napoleonka, a czasem kremówka. Co było wcześniej napoleonka na cieście francuskim czy kremówka? Nie wiem, nazwa ciasta jest uwarunkowana raczej regionem w jakim nazwa się przyjęła. Dla jednych będzie to kremówka, dla innych napoleonka, a sprzedawana(...)małe porcje ciastka zwane napoleonki. Napoleonka na cieście francuskim, mój przepis na deser jest prosty. Blaty są z gotowego ciasta francuskiego, a maślany krem na bazie budyniu. Można już kupić dobre jakościowo ciasto francuskie. Przy wyborze ciasta patrzymy na skład, krótka lista i masło w składzie. Jak zrobić napoleonkę? Jak się robi napoleonkę na cieście francuskim? Przepis
Dieta moja pasjaWiele osób pyta o przepisy na ciasta bez jajek i mleka, które nadadzą się na święta. Dlatego przygotowałam dla was proste zestawienie wypieków, w których nie znajdziecie mleka, oraz ciasta bez dodatku jajek i mleka. Są tu pozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Mam nadzieję, że pomoże wam to w przygotowaniu menu na Wigilię(...)święta. Ciasta, ciasteczka i desery bez jajek i bez mleka Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę
Dieta bez mlekaproblemy z wypiekami. Na szczęście jestem zawzięta, szybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła, cukru(...)żółtek jaj. Po licznych konsultacjach ze znajomymi kucharzami i cukiernikami oraz samodzielnych próbach doszłam do wniosku, że klasyczne proporcje 3:2:1 są najlepsze i nie ma siły, aby ciasto nie wyszło. Co to oznacza? 3 części mąki : 2 części masła : 1 część cukru (+ żółtka) Jeśli przygotowuję spód pod tartę na foremkę o średnicy
W kuchni Katiektoś zza pleców ;-) Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam! Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego(...)wypiekanie będę robił w dłuższych keksówkach. Składniki na ciasto (na dwie foremki a 23 cm): 510 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 180 g mleka 1 jajko 1 żółtko 100 g miękiego masła 60 g cukru szczypta soli łyżeczka czubata cynamonu 50 g rodzynek odrobina białka do posmarowania ciasta Składniki na kruszonkę
Grahamka, weka i kajzerkaBawicie się w łańcuszki szczęścia? Ja do tej pory nie brałam udziału w takich zabawach. Ten dzisiejszy przepis na Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu jest pewną formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z przepisem, który zaczynał się(...)orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i trochę rodzynek. Czekoladę gorzką posiekałam nożem, a nie starłam na tarce. Czas pieczenia również wydłużyłam do 60 minut, gdyż 45 minut okazało się niewystarczające. Ciasto posypałam delikatnie cukrem pudrem. Prawdą jest, że zakwasy, drożdże itp. rzeczywiście mogą wejść w reakcje z metalami i ulec uszkodzeniu, dlatego należy wykorzystywać szkło, drewno lub plastik. To ciasto szczęścia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 4 min Kto lubi rabarbar , maliny i migdały ? Jeśli są chętni na to połączenie, to zapraszam na pyszne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Kruszonką nie byle jaką, bo przygotowaną z mielonych migdałów. Ciasto jest bardzo proste i z pewnością się uda, jeśli będziecie pamiętać o porządnym ubiciu jajek z cukrem. Masa powinna osiągnąć konsystencję majonezu, wtedy można(...)dodać pozostałe składniki! No i oczywiście niezmienna zasada powtarzana przeze mnie przy każdym wpisie z ciastem ucieranym. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Ciasto ucierane z rabarbarem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 190 g mąki pszennej tortowej 30 g mielonych migdałów 150 g cukru 120 g stopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego
SprawdzonaKuchnia.plciepłe miejsce do chwili spienienia. Do miski miksera przesiać mąkę , dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać rozczyn i jajka , wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na średnich obrotach, po tym czasie dolać przestudzone masło i dalej wyrabiać około 5 minut, ciasto powinno być jednolite i gładkie . Ciasto będzie odrobinę(...)klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub troszkę dłużej. Jagody umyć i pozostawić na sicie do obsuszenia, można rozsypać je na ręczniku papierowym, aby całkowicie obeschły, osuszone jagody przesypać do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną i cukier delikatnie wymieszać potrząsając miską
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgierki, z nimi ciasto jest najlepsze! Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i co ważne mało angażujące. Wystarczy(...)zagnieść wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do foremki. Na wierchu ciasta trzeba położyć śliwki i rozsypać kruszonkę, teraz chwilka wyrastania przed pieczeniem i w zasadzie gotowe. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby ciasto przed pieczeniem nie przerosło, jeśli zbyt mocno wyrośnie, to w piekarniku podczas pieczenia może opaść. Pilnujcie więc czasu wyrastania, 25 minut wystarczy
SprawdzonaKuchnia.plPrzygotowałam dla was proste zestawienie wypieków, w których nie znajdziecie mleka, oraz ciasta bez dodatku jajek i mleka. Są tu pozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Znajdziecie wypieki także dla niemowlaków, niektóre od 7 miesiąca życia. Mam nadzieję, że pomoże wam to w przygotowaniu menu na święta. Jeśli szukacie przepisów na potrawy wielkanocne(...)mleka to inspirację znajdziecie w innym moim wpisie. Ciasta, ciasteczka i desery bez jajek i bez mleka Wegański sernik malinowy bez pieczenia (bezglutenowe, bez jajek, bez mleka) Choć sernik kojarzy się nierozerwalnie z nabiałem, to można takie ciasto przygotować bez dodatku mleka, jajek czy nawet mąki. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. To ciasto z pewnością przypadnie
Dieta bez mlekamnie ten przepis na szarlotkę z cukinią był naprawdę odkryciem. Ktoś, kto nie będzie przyglądał się zawartości ciasta, nigdy w smaku nie rozpozna cukinii. Ja do przygotowania ciasta użyłam mieszanki cukinii żółtej i zielonej. W dodatku nieobranych, bo cukinia była bardzo młoda. Może zielonkawe odcienie trochę zniechęcają niektórych przy konsumpcji, ale co tam. Zawsze w razie czego, szczególnie jeśli używacie(...)bardziej wyrośniętej cukinii, można ją obrać. Ale tym, co robi to ciasto to… ciasto ! Jest po prostu przepyszne! Nie wiem czy to dodatek smalcu (nie piekłam kruchego ciasta ze smalcem jeszcze), czy to inne dodatki. Całość jest skomponowana idealnie. Jak jadłam, co prawda niewielki kawałek tego ciasta, to już wiedziałam, że to będzie hit! Ciasto – tak kruche ciasto
Mieszam w GarnkuDzień dobry, Pamiętacie, jak opowiadałam Wam o greckich ciastach, które zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na moje urodziny. Było to ravani - semolinowe ciasto nasączane słodkim syropem. Wyszło pyszne - cudownie wilgotne i słodkie (ale nie za słodkie). Jego przygotowanie było tak proste, że może poradzić sobie z nim każda początkująca gospodyni(...)czego nie mogę powiedzieć o popularnej baklavie). Zachęcam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu w domu, szczególnie jeżeli nie lubicie suchych piaskowych ciast i bab - ravani pokochacie :) Co to jest ravani? Ravani to tradycyjne greckie ciasto przygotowywane na bazie mieszaniny mąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois , francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia . Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem(...)tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana Ciasta Trzech Króli, wypieku upamiętniającego obchodzoną
Chilli Czosnek i Oliwa