ciasto - 132504 przepisów (strona:17/8834)

Ciasto czekoladowo – pomarańczowe 10

Czas czytania: 3 min Czekolada, pomarańcze i migdały to smaki, które przeplatają się w dzisiejszym cieście. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i bardzo, ale to bardzo łatwe, czyli idealne ciasto na święta! Ważna informacja dla bezglutenowców – ciasto jest dla Was! Ponieważ przygotowane jest na bazie mielonych migdałów. Natomiast osoby odchudzające się z czystym sercem mogą(...)skusić się na kawałeczek tego smakołyku, ponieważ ciasto nie zawiera tłuszczu ;). Ciekawostką w przepisie są pomarańcze, które gotujemy w całości, a następnie miksujemy. Pomarańcze możemy ugotować dzień wcześniej, aby w dniu pieczenia ciasta połączyć wszystkie składniki i upiec ciasto. Ciasto jest naprawdę łatwe, a jego przygotowanie zajmuje chwilkę. Delikatna i lekka konsystencja ciasta jest bajeczna i ten wspaniały smak. Ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 2

Czas czytania: 4 min Wspaniałe jesienne ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym to obowiązkowa pozycja deserowa na jesienne podwieczorki. Ciasto jest przepyszne wilgotne i bardzo aromatyczne z nutką cynamonu i kokosa, a do tego lekki krem czekoladowy. Krem przygotowałam z serka mascarpone i kilku łyżek kremu czekoladowego, to niebywale prosty i bardzo smaczny krem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania(...)zawsze wychodzi pod warunkiem, że składniki na ciasto są w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu jajek i marchewki z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. Składniki dodatkowe takie jak orzechy możecie dowolnie zamieniać, mogą to być orzechy nerkowca, laskowe, brazylijskie czy włoskie pilnujcie tylko podanej wagi w przepisie. Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 🥘 Składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
5 szybkich przekąsek z ciasta francuskiego (max. 3 składniki) 19

Tuż przed samym sylwestrem mam dla Was wpis zbiorowy z 5 pomysłami na szybkie przekąski z ciasta francuskiego z max. 3 składników (oprócz ciasta i ewentualnych przypraw). 2 propozycje na słodko, 1 wege i 2 z mięsem - każdy znajdzie coś dla siebie :) Ruloniki z parówką i serem Składniki na ok. 30 ruloników: 300 g ciasta francuskiego ok. 10 cienkich parówek(...)dobrym składem!) 10 plastrów sera żółtego + jajko do posmarowania Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Ciasto kroimy na ok. 30 kawałków.  Ser kroimy w kostkę (mniej więcej wielkości kwadratów z ciasta). Parówkę kroimy na 3-4 kawałki. Na ciasto nakładamy ser, parówkę i zawijamy rulonik. Zlepiamy końce.  Nożem nacinamy paski na cieście. Przekładamy rulony na blaszkę wyłożoną

Czarnawisienka
Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem 283

Naszło mnie na cukinię i to pod różnymi postaciami. Była już tarta cukinią, upiekłam mężowi ciastka z cukinią i daktylami. Przyszła pora na ciasto. Ale ciasto nie byle jakie. Kiedyś piekłam już ciasto z cukinią, ale w smaku było baaardzo przeciętne. A ja nie lubię przeciętnych dań Dlatego nadal poszukiwałam idealnego przepisu na ciasto cukiniowe. I wiecie co, chyba trafiłam(...)Ciasto jest wykonane z mąki migdałowej, a cukier zastąpiono erytrolem. Moja mama, która niezbyt chętnie sięga po takie wynalazki, zjadła ciasto ze smakiem i stwierdziła, że nie ma do czego się przyczepić. A jadła ciasto bez kremu i owoców. Goły placek. Daję wam gwarancję, że nikt nie zorientuje się, że ciasto jest dietetyczne, że coś z nim nie tak. Przepis

Mieszam w Garnku
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 56

Tarty piekę intuicyjnie. Mam swój podstawowy przepis na ciasto kruche, sprawdzone proporcje i tylko eksperymentuję z rodzajami mąk i dodatkami. Do ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie(...)bazie jajek i śmietany, czasem dodaje jakiś kremowy serek a do wytrawnych często wkruszam fetę. Na wierzch czasem wrzucam kruszonkę albo wycinam z resztek ciasta jakieś kształty. Właściwie nigdy nie korzystam z przepisu, chociaż oczywiście czasem się nimi inspiruję jak widzę jakieś fajne połączenie. Mam swoje patenty na pieczenie – 1) jak wykładam formę ciastem to zawsze zostawiam trochę surowego

Cooking for Emily
Przepis na Ciasto Red Velvet 145

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto red velvet, które jest pyszne i bardzo efektownie wygląda, idealnie nadaje się do podania na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Ciasto nie jest zbyt słodkie i powinno każdemu smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta red velvet będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 21 centymetrów na ciasto: 300 g mąki pszennej(...)proszku lub płynie na krem: 500 g mascarpone 500 ml śmietany 30% lub 36 % - dobrze schłodzonej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Link do filmu z przygotowania: Ciasto Red Velvet Przygotowanie: Do mąki pszennej dodaję: mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek dopieczenia, sodę i mieszam. Jeżeli używam barwnika w proszku to go rozpuszczam w mleku a jeżeli w płynie

Uwaga Babcia Gotuje
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 103

wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku.   Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka

Karo in the Kitchen
Odwrócone ciasto z truskawkami 139

Odwrócone ciasto z truskawkami to tak naprawdę klasyczne ciasto jogurtowe, które pieczemy w odwrotny sposób niż tradycyjne ciasta - z owocami na spodzie formy, a ciastem na wierzchu. Zapobiega to powstawaniu zakalca, który może tworzyć się, gdy zbyt wiele soczystych owoców ułożymy na wierzchu wypieku. Dodatkowo truskawki z masłem i cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu(...)wspaniały smak. Piekłam to ciasto w dwóch wersjach - z małą ilością masła i cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek

Smakołyki Bereniki
Najlepsze Ciasto na Pizze 5911

Ciasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i wręcz rozpływającym się w ustach wnętrzem- takie właśnie ciasto wychodzi z poniższego przepisu. Grubość ciasta dopasowujemy do własnych upodobań. Gdy lubimy cienkie ciasto - bardziej je rozwałkowujemy, gdy grubsze - oczywiście mniej. Gdy już stworzymy idealne(...)zarazem proste w przygotowaniu ciasto na pizze - mając taką bazę możemy uruchomić fantazję i dobrać ulubione składniki oraz dodatki.   Najlepsze Ciasto na Pizze - Składniki: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli Najlepsze Ciasto na Pizze - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko

Słodka Strona
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 100

barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa. Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć minut później nie pamiętała o tym co najmniej idiotycznym pomyśle. Teraz jednak(...)już wiem, że ta idea idiotyczna nie jest w żadnym razie, co więcej - uśmiechnęłam się na myśl o nowym wyzwaniu. W mojej kuchni nie raz gościło już ciasto marchewkowe, ostatnio dynia również sprawdziła się na słodko. Kilka niewarzywnych dziwactw też już przetestowałam z dużym sukcesem.  O dodaniu buraczków do ciasta słyszałam już wcześniej, ale dopiero  Shinju

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 104

dawna krążył mi po głowie "kurtosz", tredelnik, ciekawił mnie smak czy faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią. "Tredelnik - tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji  z miasta Skalnica . Jest wykonana z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grilowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem." Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić(...)puszki od napojów energetycznych. Owinęłam je dokładnie folią srebrną i w 100 procentach się sprawdziły.Przygotowałam różne posypki takie jak cukier cynamonowy, cukier różany, kolorową posypkę. Pozostało wykonać tylko ciasto i stworzyć z wszystkiego przepyszną całość. Co się udało <3      SKŁADNIKI : z tej porcji otrzymałam 14 szt 500 g mąki pszennej (typ 550) 2 jajka

Basia w kuchni
Najłatwiejsze ciasto z morelami 72

lato to słońce, a słońce to różne odcienie pomarańczu, więc dziś będzie wpis z morelami w tle. Dlaczego w tle ? Dlatego, że głównym bohaterem będzie ciasto, najprostsze ze wszystkich, czyli ciasto ucierane.  Wystarczy tylko utrzeć razem wszystkie składniki.  Do ciasta ucieranego warto użyć malaksera lub robota, wtedy ciasto dosłownie robi się(...)samo.  Jednym ze składników ciasta ucieranego jest oczywiście tłuszcz. Ja do ciasta ucieranego używam kostki do pieczenia  Kasia , która jest doskonała do ciast.  Tak więc dziś na blogu przepis na ciasto morelowe z  Kasią .  Musimy tylko pamiętać o jednym: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, w innym przypadku ciasto może się

Kulinarne przygody Gatity
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 150

Cytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński . Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym . Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny. S łodycz ciasta przełamuje się tu z kwaśnym dodatkiem cytryny i słodko-słono-kwaśno-gorzko-cierpkim smakiem jagód cytryńca.  Bo okazało się, iż cytryniec chiński (Schisandra Chinensis) to istna orgia smaków! Znany

Grunt to przepis!
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 264

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciastaCiasto krucho-drożdżowe z wiśniami Składniki: 250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże

Smakołyki Bereniki
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 118

dłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości.  Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła...  Ciasto drożdżowe to ciasto niezbyt(...)pracochłonne, 10 minut przygotowania i na godzinę możemy o nim zapomnieć. Później kolejne dziesięć minut i kolejna godzina lenistwa. Najbardziej pracochłonna część to wyrabianie ciasta po wymieszaniu z rozczynem. Należy wyrabiać je tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie, jednolite i lśniące. Do tego typu ciasta najlepiej użyć mąki o typie 500 - 550, dzięki takiej mące uzyskamy ciasto bardziej elastyczne

Symfonia Smaków
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 293

Eksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra!    Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki.  Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu! Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej

Grunt to przepis!
Ciasto wyśmienite 1034

Lubicie ciasta z makiem ? a ciasta kakaowe? a może tak dołączyć biszkopty , powidła śliwkowe i powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia(...)minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem

Słodkości i nie tylko
Słodka chałka z maślaną kruszonką 1

Chałki drożdżowe nazywane inaczej kukiełkami albo plecionkami. Słodkie drożdżówki z ciasta drożdżowego zaplecionego w charakterystyczny warkocz. Maślane, słodkie bułki oprószone kruszonką. Wspaniale smakują z masłem, miodem lub marmoladą i koniecznie ze szklanką ciepłego mleka albo kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodka chałka z maślaną kruszonką 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość(...)Pieczenie 25 min. Kalorie 300 kcal Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła roztopionego, ostudzonego 450 g mąki pszennej typ 450 2 jajka z chowu ekologicznego 1/3 łyżeczki soli

ProstePesto.pl
Ciasto na pizzę włoską 13

Ciasto na pizzę włoską przepis na cienkie ciasto na pizzę z pizzerii Warsaw Pizza Ciasto na pizzę włoską, najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, pochodziło z Warsaw Pizza. Było wprost rewelacyjne - cienkie i dobrze wypieczone, a jednocześnie nie przesuszone. No po prostu niebo na talerzu. Tak dobrej pizzy nie jadłam nawet we Włoszech. Trochę czasu zajęło mi uzyskanie przepisu od ekipy Warsaw(...)Pizza, ale w końcu się udało.  Muszę jeszcze zdobyć recepturę sosu curry, który serwują, bo jest absolutnie genialny. Bardzo często pieczemy pizzę w domu, więc przepis na dobre ciasto do pizzy to dla nas prawdziwy skarb, takim też pewnie będzie dla Ciebie. Zapisz go sobie, bo lepszego nie znajdziesz. Idealne ciasto na pizzę włoską powinno być cienkie. Ciasto

Cztery Fajery
Orkiszowy chleb z garnka 8

mąki orkiszowej jasnej typ 680 lub inna jasna 1/3 łyżeczki suchych drożdży lub świeżych 1 łyżeczkę 12 g soli morskiej 🔪 Instrukcje Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na ciasto poza solą, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin. Następnego dnia dodajemy sól i mieszamy, przykrywamy miskę folia(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, po tym czasie zwilżona dłonią *składamy ciasto. Składanie przeprowadzamy jeszcze 2 razy co 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką, ciasto złożyć ostatni raz i uformować okrągły bochenek sowicie obsypując go mąką. Koszyczek do wyrastania wyłożyć ściereczką również obsypać mąką. Uformowany bochenek przełożyć do koszyczka, wierzch przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe

SprawdzonaKuchnia.pl
Galette listkujące maślane ciasto z owocami leśnymi 9

kilku podejściach i niekoniecznie udanych próbach, udało się w końcu osiągnąć zamierzony efekt. Uzyskałam idealne maślane ciasto rozwarstwiające się w sposób listkujący. Ciasto skrywa w sobie marmoladę ze świeżych owoców lata. Galette to okrągłe kształtem ciasto, popularne w kuchni francuskiej. Ciasto przypomina stylem rustykalną, lekko niedbałą wyglądem rustykalną tartę. Jest rozkoszne i wyglądem pasuje do przyjęcia w stylu boho. {"@context(...)https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Galette listkuj\u0105ce ciasto z owocami lata","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/galette.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/galette-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/galette-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/galette-480x270.jpg"],"description":"Francuskie okr\u0105g\u0142e ciasto przypominaj\u0105ce rustykaln\u0105 tart\u0119 z ma\u015blanego listkuj\u0105cego ciasta kruchego

ProstePesto.pl
Chleb pszenny z czarnuszką 3

nadzieję, że zakochaliście się już w pieczeniu chleba ! Jeśli jeszcze nie, to może ten przepis zachęci was do domowych wypieków? Jest to jeden z najprostszych domowych chlebów na drożdżach. Ciasto takie zazwyczaj przygotowuję w wieczór przed pieczeniem, a dopiero następnego formuję i piekę chleb. W dzisiejszym przepisie pominęłam proces nocnego wyrastania i przygotowałam go w wersji ekspresowej. Żeby przygotować pyszny(...)bochenek, wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie zostawić ciasto na 4 godziny, aby wyrosło, a drożdże mogły się rozmnożyć. Kolejnym krokiem jest składanie ciasta. Składanie ciasta Po tym czasie konieczne jest wspomniane już składanie ciasta , ten zabieg wzmacnia chleb, daje mu sprężystość i wspaniałą strukturę gotowego pieczywa. Składanie to bardzo prosty zabieg, ale żeby sobie go ułatwić, należy zwilżyć dłoń

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 5

Ciasto drożdżowe z rabarbarem najlepsze ciasto z owocami. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj z przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane . To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z kwaskowym rabarbarem pasuje na każdą okazję. I bez okazji też. Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem(...)kruszonką jest idealny dla początkujących kucharzy, ciasto zawsze się udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy. Nie lubisz rabarbaru? - dodaj truskawki, przekrojone na pół morele albo skarmelizowane jabłka.Też będzie pysznie. ps. żeby uprzedzić pytania - takie szklaneczki jak na zdjęciach można kupić za kilka złotych tutaj https://www.tureckisklep.pl/czajniki-i-zestawy-do-parzenia-herbaty-po-turecku/617-tulipanek-szklanka-do-tureckiej-herbaty-1szt.html Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem proporcje

Cztery Fajery
Ciasto kruche - nie tylko dla początkujących 6

Dziś moja bajka o cieście kruchym.  Dlaczego bajka? bo moja rodzina uwielbia ciasta na kruchym spodzie. Dlaczego moja? Bo do znudzenia będę powtarzać - moja kuchnia moje sprawdzone przepisy, zasady itd. Wiem, że co dom to inaczej się robi - ja robię tak i u mnie się sprawdza.              Jeśli jesteście wiernymi czytelnikami mojego bloga(...)wiecie, że robię dużo ciast na kruchym spodzie. Jeśli po raz pierwszy ( mam nadzieję, że nie ostatni) zajrzeliście to właśnie się dowiedzieliście, że kruche ciasto jest u mnie w domu robione bardzo często. Jego zaletą jest to , że robi się go łatwo, szybko i jeśli zamiast masła użyjecie margaryny w dodatku tanio.  Jest podstawą tart, pasztecików, ciasteczek i wielu

Kuchnia Pełna Emocji
Włoski chleb ciabatta 20

będę Was jednak czarować opowieściami, że to bardzo łatwy przepis na chleb . Przepis na ciabattę wymaga nieco cierpliwości. Trzeba pamiętać o tym, żeby mocno podsypać stolnicę mąką, ponieważ ciasto niemiłosiernie klei się do rąk podczas składania i jest bardzo miękkie. Ale to właśnie dzięki temu ciabatta jest tak pyszna i lekka, niech Was więc nie korci, żeby dodać więcej mąki(...)Włoski chleb ciabatta przepis od Cztery Fajery Włoski chleb ciabatta zaczyn tzw. biga przygotowujemy 12-16 godzin przed wyrabianiem ciasta 140 g zimnej wody 100 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500, ale można też użyć mąki tortowej (wyjaśnienie poniżej) 80 g mąki orkiszowej jasnej (typ od 405 do typ 630), użyłam mąki orkiszowej typ 450 1/4 łyżeczki suchych drożdży ciasto

Cztery Fajery
Oszukane ciasto francuskie – szybkie i maślane 32

Prawilne ciasto francuskie, tzw. Pâte feuilletée, to ciasto właściwe powstałe z mąki, wody, octu, soli oraz świeże masło – laminowane i zamykane między warstwami ciasta. Podczas pieczenia masło rozpuszcza się i podnosi warstwy, rozchylając ciasto i jednocześnie zwiększając jego objętość i chrupkość. Tak jak w przepisie który na blogu wylądował już dawno, na ciasto duńskie – ciasto francuskie wymaga wałkowania , obracania(...)schładzania. Nie inaczej jest z tym szybkim ciastem maślanym – mocno schłodzone masło najpierw zostaje przesiekane z mąką, a następnie z niewielką ilością wody zarobione w bryłę ciasta, schłodzone, wywałkowane i kilkukrotnie złożone. Julia Child mówiła żeby się nie bać masła. Ja się masła nie boję – boję się tylko, że przy sprzyjających maślanych wiatrach na wiosnę moje bikini powie „idź się

Karo in the Kitchen
TOP 10 przepisów na ciasta 23

Dziś zestawienie TOP 10 przepisów na najlepsze ciasta! Ciasta z kremem, ciasta bez pieczenia… każdy znajdzie coś dla siebie. Szukasz przepisu na ciasto ? Sprawdź naszą propozycję 10 najlepszych i najpyszniejszych ciast z bloga! 1. Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym to ciasto, które zyskuje na blogu coraz większą popularność(...)Wasze uznanie. Nic w tym dziwnego, to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja wspaniała. Ciasto jest idealne na jesienne popołudnia z kawą, lub na święta. Koniecznie zajrzyjcie i wypróbujcie! 2. Ciasto 3 bit Ciasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna. Na co dzień, na imprezę, na święta, na spotkania z koleżankami

NiePieprz.pl
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 186

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty(...)grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych, co miało miejsce 25 września 2015 r. Ojczyzną drożdżowego kapuśniaczka, jak wynika z rejestru prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa, jest Brzozów na Podkarpaciu, który w ten sposób na zawsze zapisał się

Niedzielny kucharz
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania 157

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to tzw. sypane ciasto drożdżowe. Moja propozycja jest nieco inna, ale równie łatwa w wykonaniu. W moim przepisie przygotowuje się rozczyn, a później wszystkie składniki wrzuca do jednej miski i miesza - łyżką lub trzepaczką, więc(...)jest potrzebny mikser. Potem należy tylko poczekać, aż ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, pozwolić mu ponownie urosnąć, udekorować owocami i upiec. Ciasto można przyrządzić bez owoców lub z dowolnymi owocami, nie mogą być one jednak zbyt duże i ciężkie, gdyż ciasto po wyrośnięciu jest delikatne, więc w przypadku większych owoców proponuję pokroić je na mniejsze, lżejsze kawałki. Smak ciasta drożdżowego

Smakołyki Bereniki
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 87

Jakoś tak, gdy nadejdzie wiosna "chodzą" za mną ciasta drożdżowe. Może to większa dostępność owoców, może panująca aura, sama nie wiem, wiem natomiast, że ciasta drożdżowe bywają wtedy dość często. Tym razem naszło mnie na ciasto drożdżowe, ale nie takie zwykłe, "chodziło" za mną ciasto drożdżowe na jogurcie. A skoro chodzi, to trzeba mu pomóc, wbiłam hasło, przeanalizowałam składniki pierwszego(...)przepisu  na jaki się natknęłam i tak oto powstało pyszne, delikatne, bardzo owocowe i długo pozostające wilgotne (co u drożdżowych ciast jest raczej rzadkością) ciacho. Zamieniłam tylko mąkę i skróciłam czas pieczenia. Wyszło cudne, bardzo godne polecenia. Wiem, że niektórzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych, nie wiem natomiast skąd biorą się te obawy, ciasta drożdżowe były pierwszymi jakie zaczęłam

Smaczne Zdrowe
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 86

śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem(...)odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku

Weekendy w domu i ogrodzie
Ucierane ciasto z aronią 94

Ucierane ciasto z aronią... Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką. Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast. Proste i szybkie w wykonaniu. Zapraszam! Sposób przygotowania: 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka mąki ziemniaczanej; 1 szklanka białego cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 jaja; 250 g margaryny; 300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców(...)dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 61

Przepis jest dość prosty. Skoro ja je zrobiłam, to i Tobie się uda ;). Nie znosiłam ciasta drożdżowego, aż do dzisiaj. Ciasto jest mięciutkie, słodkie i co najważniejsze! Nie smakuje jak sklepowy "wiór drożdżowy".. Tak więc jest to ciasto zarówno dla fanów drożdżowego ciasta, jak i dla niejadków drożdżowego takich jak ja - do tej pory. Zapraszam do wypróbowania. Od dzisiaj wszyscy(...)kochamy ciasto drożdżowe ;) Przepis na dużą prostokątną blachę: Ciasto drożdżowe: 1 szklanka cukru pudru 50 g świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka  3 żółtka jaja kurzego L lub 4 małe M szczypta soli aromat (opcjonalnie) 1/2 kostki masła Przygotowanie: 1 łyżeczkę cukru pudru rozcieramy z drożdżami oraz łyżeczką mąki w letnim mleku. Odstawiamy

Eat Shrimps
Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe (z cyklu "Ciasta Świata") 218

Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe w kształcie pierścienia Pierwsze ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella - cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane perlistym cukrem i jadane maczane w białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami. Ale cykle przepisów

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto styropian 490

Trudno powiedzieć, skąd wzięła się nazwa ciasta styropian, być może chodzi o warstwę śmietanową, "udającą" w cieście twaróg i prawdopodobnie właśnie ona skojarzyła się komuś ze styropianem, gdyż jest biała jak on. Faktem jest, że ciasto trochę smakuje jak sernik i wygląda jak sernik, choć nie jest sernikiem. Jest natomiast ciekawą propozycją dla łasuchów. Można je zrobić w wersji lżejszej(...)zamieniając śmietanę w składzie na jogurt naturalny lub smakowy. Ciasto styropian Składniki: ciasto 240g mąki pszennej 150g margaryny 80g cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa 660ml śmietany 12% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych 3 białka 80g cukru Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę

Smakołyki Bereniki
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 52

okazji przygotowywania tych bułeczek postanowiłam przetestować dwie metody wyrastania ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe wyrasta za sprawą dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto. Proces ten zachodzi za sprawą cukru (dlatego tak ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda(...)zaś, to proces powolnego wyrastania ciasta w lodówce. Obydwie metody już wypróbowałam, natomiast nie miałam okazji sprawdzić ich jednocześnie mając na stolnicy to samo ciasto. :) Poniżej przepis oraz porównanie przeze mnie obydwu metod (efekt na załączonych zdjęciach). Czekam na Wasze opinie i obserwacje w pieczeniu ciast drożdżowych. Jaka jest Wasza ulubiona metoda wyrastania ciasta a może macie swój niezawodny przepis

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania