ciasto - 140605 przepisów (strona:18/9374)

RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 111

przeznaczony na specjalne okazje. Placek wypiekany jest zwłaszcza w sytuacji gdy rodzina i przyjaciele chcą powitać aumaua’ę, który wraca ze swej pierwszej długiej podróży przez ocean. Graficzna prezentacja ciasta przypomina placki z kruchego ciasta z charakterystyczną kratką na wierzchu. Książka kucharska podaje przepis na kruche ciasto z użyciem oleju – jest to co prawda wersja wytrawna, ale idealnie wyrównuje słodkość(...)dodatków w cieście. Jednocześnie nieco odchodzi od tradycyjnego kruchego ciasta, gdyż jest bardziej twarde, a przy okazji sprawia nieco problemów przy wałkowaniu. Dlatego proponujemy Wam wybór – możecie spróbować wytrwanej wersji Tima albo zrobić tradycyjne kruche ciasto z masłem i cukrem. Jeżeli chodzi o farsz, to do opisanej w książce receptury, dodaliśmy karmelizowane owoce (w grze opisane jako jabłka z sadów

Nerds Kitchen
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 92

jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku sklepach na rynku i warto zacząć(...)naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis  na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux  - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 98

pierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele przepisów(...)pierniki ma w składzie tylko i wyłącznie mąkę pszenną. A kiedyś piekło się je wyłącznie z mąki żytniej – pierniki były drogim, eksportowym ciastem, miały przetrwać długo w nienaruszonym stanie między innymi wtedy, gdy przewożono je po świecie –nie mogły się popsuć.   Swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala znacząco zwiększyć higroskopijność

Karo in the Kitchen
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 114

Zamierzałam zrobić najzwyklejsze czekoladowe ciasto z sosem malinowym. Jednak po otwarciu szafki natrafiłam na płatki chili, orzechy pekan, migdały i gorzką czekoladę. Na dodatek, w zamrażalniku odkryłam czarne porzeczki. I tak, od składnika, do składnika, wyszło coś, że tak powiem 'innego' - totalny eksperyment Samo ciasto jest delikatnie słodkie, zaś smak czekolady i orzechów przełamuje pikantny i kwaskowaty sos malinowy(...)miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim

Szybko Szybkowar
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 280

kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)razu go wypróbowałam Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania) szczypta soli 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego

UgotujmyTo.pl
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 83

Pierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity . W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną(...)pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto " Wiśniowy szyk" 262

Ciasto wiśniowe Ciasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste i szybkie , w smaku pyszne i wilgotne,  więc na pewno znajdzie się w moim zeszycie z przepisami. Podaję przepis oryginalny al.rossia2009 a w nawiasach moje zmiany na większą foremkę. Czas pieczenia(...)około 60 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Na ciasto:  3 jajka ( 4 jajka)  100 g masła lub margaryny   ( 120g) ¾ szkl   cukru pudru 150 g kwaśnej śmietany   ( 2 łyżki z górką) 1 proszek do pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto szachownica "szach- mat" 785

Biszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem  Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki(...)pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu  z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu Składniki: Ciasto: 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 3/4 szk cukru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 163

Dzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem  pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita , jednak w fajnej, "zakręconej" formie. Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki  strifti pita , a po ang. spiral pie . Choć często robi(...)hortopita ze szczawiem i botwiną ), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :) Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację? ;) W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te  pyszne cygara

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 105

sprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem(...)zieleniny ( może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem ), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites , "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej . Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto dyniowe z orzechami 91

Wszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo(...)łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 149

Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną Uwielbiam drożdżowe wypieki! Najzwyklejsze ciasto drożdżowe z kruszonką wraz z kruszonem/pleśniakiem i sernikiem na ciepło, to moi kulinarni ulubieńcy. Podjadam je, kiedy jest jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika, odrywam kruszonkę (te największe kawałki są najlepsze!), uwielbiam także posmarować je masłem i zajadać całe grube pajdy. Tym razem zdecydowałam się urozmaicić ciasto twarogiem(...)dzięki temu nabrało delikatnej wilgoci, było też bardziej treściwe, a sama sama twarogowa ciekawie wkomponowała się w ciasto. Zobacz również inne przepisy drożdżowe wypieki ---> ciasto drożdżowe z jagodami bez wyrabiania , chałka drożdżowa z kruszonką , ciasto drożdżowe na maślance z rabarbarem i żurawiną , ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami , ślimaczki drożdżowe z budyniem , maślane bułeczki z kruszonką , bułeczki z jeżynami

Moje Qulinaria
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 238

oprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny(...)stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) Składniki: krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g

Smakołyki Bereniki
Ciastka francuskie z kremem migdałowym 6

Ciasto francuskie to bardzo proste ciasto robione z mąki, masła oraz wody. Przygotowuje się je bardzo łatwo jest natomiast nieco czasochłonne. Domowe ciasto francuskie robię zawsze w większej ilości i zamrażam je w formie rozwałkowanej, zawinięte wzdłuż papieru do pieczenia. Obecnie w sklepach dostać można dobrej jakości ciasto francuskie, dlatego jeśli ktoś nie lubi albo nie ma czasu na robienie(...)ciasta francuskiego w domu, może je po prostu zakupić. Jeśli już mamy kupione bądź ręcznie zrobione ciasto francuskie to przygotować możemy z niego zarówno słodkie jak i wytrawne wypieki. Ciasto francuskie sprawdza się w tartach, ciastkach, zapiekankach, roladach. Jako, iż ciasto to nie zawiera cukru łączy się dobrze zarówno z owocami, mięsem, warzywami oraz rybami. Poniżej mam dla Was przepis

MeCooks
Ciasto czekoladowo – pomarańczowe 26

Czas czytania: 3 min Czekolada, pomarańcze i migdały to smaki, które przeplatają się w dzisiejszym cieście. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i bardzo, ale to bardzo łatwe, czyli idealne ciasto na święta! Ważna informacja dla bezglutenowców – ciasto jest dla Was! Ponieważ przygotowane jest na bazie mielonych migdałów. Natomiast osoby odchudzające się z czystym sercem mogą(...)skusić się na kawałeczek tego smakołyku, ponieważ ciasto nie zawiera tłuszczu ;). Ciekawostką w przepisie są pomarańcze, które gotujemy w całości, a następnie miksujemy. Pomarańcze możemy ugotować dzień wcześniej, aby w dniu pieczenia ciasta połączyć wszystkie składniki i upiec ciasto. Ciasto jest naprawdę łatwe, a jego przygotowanie zajmuje chwilkę. Delikatna i lekka konsystencja ciasta jest bajeczna i ten wspaniały smak. Ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl