ciasto - 141497 przepisów (strona:25/9434)

Ciasto z rabarbarem 60

Letnie ciasto z owocami Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim pyszne, dojrzewające w słońcu soczyste owoce, którym w sezonie po prostu nie da się oprzeć. Maliny, truskawki, borówki, jeżyny, a wśród nich najwcześniejszy koleś - rabarbar to mistrzostwo jakie daje nam natura. Wykorzystajmy to mądrze, bądźmy z nią w zgodzie, a ta nie przestanie nam się odwdzięczać nigdy(...)końca świata. To przepis na ciasto z rabarbarem , ale mimo to chciałabym się z Wami podzielić tym, co wczoraj obejrzałam. Piękny i wzruszający film o tragicznej miłości dwojga ludzi, których los skreślił już na samym początku ziemskiej drogi. Ja nie wiem, czy coś po drugiej stronie istnieje, nie mam bladego pojęcia, ale wiem jedno, że życie tutaj potrafi dać niezłego

MamaOskarka
Wiosenna baba drożdżowa 62

dość, że ładna to i bardzo smaczna:). Na stół wielkanocny w sam raz.   Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, to przygotowanie ciasta będzie przebiegać(...)problemu. Nie ma znaczenia, które ciasto zagnieciemy wcześniej. Nie czekamy aż drożdże podrosną. Mieszamy je tylko dokładnie z mlekiem. Można użyć odpowiednią ilość drożdży suszonych. Różnica czasowa jest niewielka, więc ciasta spokojnie wyrosną. Ciasto nie może być za ścisłe.  Może się okazać, że mleka trzeba dodać kilka łyżek więcej. Jakość mąki a szczególnie wielkość żółtek ma znaczenie. Użyłam dość

Leśny Zakątek
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 74

Dziś przygotowałam dla Was przepis na aromatyczną pizzę z szynką parmeńską, parmezanem i kaparami, tym razem na cieście orkiszowym z dodatkiem siemienia lnianego. Dodam, że na cieście wyrobionym dobrze jak nigdy, bo do mojej kuchni zawitał na testy kulinarny pomocnik - robot planetarny Kenwood. Zapraszam więc na krótką recenzję tego urządzenia oraz przepis z kulinarnym filmem. Pod koniec października firma Kenwood(...)youkencook.pl  wybrałam przepis na pizzę z szynką parmeńską i kaparami - w końcu wiecie jak kocham robić domową pizzę! Receptura miała być wariacją, dlatego wykorzystałam własny przepis na ciasto - dodałam do niego mąkę orkiszową i siemię lniane, aby było bardziej wartościowe dla zdrowia. Zaś dodatki - uwielbiam smak kaparów, w połączeniu z szynką parmeńską i parmezanem stworzyły naprawdę pyszną pizzę

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem 123

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto

Book of spells
Czwartek: Pizza dla leniwych 71

suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki(...)mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Inni zagniatanie

Niedzielny kucharz
Pizza bez zagniatania 49

suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki(...)mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Inni zagniatanie

Niedzielny kucharz
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 156

mojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis

moj przepis na
Panettone 90

znaczące, wobec pierwszego pieczenia Panettone. Nie wiem, jaka cholera mnie podkusiła, nie wiem, co za złe duchy postanowiły mi podsunąć kretyński pomysł i utwierdzały w przekonaniu, że to tylko ciasto drożdżowe i nic złego się nie stanie?! Przysięgam, że następnym razem, jak wpadnę na taki „genialny” pomysł, to możecie dzwonić po egzorcystę. Napatrzyłam się na zdjęcia puchatych bab, pełnych bakalii(...)zachachmęciłam foremki. Takie foremki można kupić w necie lub sklepach dla cukierników, jeśli wam się nie uda, to można zrobić w tortownicy, której ścianki można „podwyższyć” papierem do pieczenia. Ciasto wymaga wyrabiana i jest dość kleiste, nie wiem, czy robiłabym to ręcznie. Ja swoje ciasto mieszałam w Tefal Companion, bo ma dużą misę i weszło wszystko od razu. Da radę

ladykitchen
Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście 113

Jakiś czas temu, publikowałam przepis na szarlotkę z cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze. Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie(...)idealne do nadziewania, przekładania czy na co Wam przyjdzie ochota. Sama szarlotka pachnie nieziemsko. To połączenie jabłek i ciasta… Niczym z najlepszej, rasowej cukiernii… Nie, nie Bo dużo lepsze Mój mąż lubi w cukierni czy kawiarni do kawy zamawiać sobie kawałek szarlotki (no dobra, on to zwie jabłecznikiem jak wiecie pewnie Nie bardzo rozumiem, tą jego jabłecznikową pasję

Mieszam w Garnku
Ciabatta – nowy przepis 80

zimno. Takie kanapki możemy zjeść na śniadanie czy kolację, zabrać na piknik czy jako drugie śniadanie do pracy. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ciabatta ma taki charakterystyczny kształt, powykręcanego ciasta i jest obsypana dużą ilością mąki? To nie dlatego, aby uczynić ją bardziej rustykalną Ciasto na ciabatte jest baaaardzo rzadkie i lepkie. Jeśli naszych rączek jak i samego ciasta nie obsypiemy(...)mąką, raczej nie mamy szans na jakąkolwiek pracę z tego typu ciastem. Formowanie ciasta w tym wypadku, jest również nazwą dość umowną. Lepiej mówić tutaj o rozciąganiu niż o formowaniu, gdyż do rąk bierzemy kupkę ciasta i rozciągamy ją albo do wielkości bagietki, albo ogólnie do wielkości, jaką chcemy osiągnąć. Warto wspomnieć, że ciabatta to włoskie pieczywo, a sama nazwa

Mieszam w Garnku
Jak zrobić ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami? Pizza pełnoziarnista 126

Pizza, choć przepyszna, niestety nie należy do dań dietetycznych. Ponieważ ostatnio mocno przestawiłam się na produkty pełnoziarniste, postanowiłam pomajstrować również przy przepisie na ciasto na pizzę. Dziś prezentuję Wam wyniki moich eksperymentów - ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren . Dodatek mąki pełnoziarnistej nie wpływa niestety pozytywnie na właściwości ciasta na pizzę. Staje się ono twardsze, po upieczeniu jest bardziej suche(...)jeżeli przesadzimy z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, może się kruszyć. Za radą Marco Ghia, którego podpytałam o pizzę pełnoziarnistą na ostatnich warsztatach z pizzy i foccaci , dodałam do ciasta 40% mąki pełnoziarnistej, zaś resztę stanowi mąka do wypieku pizzy. Pokusiłam się też o dodatek ziaren do ciasta - według mnie nie mają wpływu na jego strukturę, a przemycają więcej zdrowia

Chilli Czosnek i Oliwa
Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) 92

Włoszech na Wielkanoc każdy region oferuje swoje kulinarne specjały, które  znacznie różnią si ę  mi ę dzy sobą. Tylko jedno ciasto łączy północ i południe Włoch i jest nim właśnie "colomba", symbol  Ś wi ą t Wielkanocnych.   Legenda głosi, jakoby pierwsza colomba powstała w Lombardii(...)wieku za czasów Longobardów. W 572 roku dzień przed Wielkanocą król Alboino w czasie oblężenia miasta Pavia w ramach pokoju i zakończenia wojny otrzymał od starego piekarza ciasto w kształcie gołębia ze słowami: "To ciasto to symbol, ho ł d dla pokoju na Wielkanoc". Bardziej realistyczna legenda pochodzi z lat 30. XX wieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca

La grande e la piccola cuoca
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 108

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania