Czas czytania: 3 min Zapraszam na kruche ciasto z bezą i owocami. Oczywiście owocami sezonowymi, a wiosną nie brakuje nam truskawek i rabarbaru więc dziś kolejna propozycja z tym zestawem. W przepisie postanowiłam wykorzystać białka, które zawsze zostają mi po przygotowaniu tiramisu lub ciasta drożdżowego. Białek nigdy nie wyrzucam, po prostu zamrażam. Zamrożone biała wykorzystuję do tortów bezowych albo(...)ciast kruchych z bezą tak jak dziś. Przepis skomponowałam oczywiście tak, aby osoby, które nie mają „białek z odzysku” również mogły upiec to ciasto. W takim przypadku należy do ciasta kruchego użyć 4 żółtek, a z białek przygotować bezę. Natomiast ci, którzy wykorzystają mrożone białka, muszą do kruchego ciasta dodać śmietanę zamiast żółtek. Pamiętajcie, aby zamrożone białka wyjąć
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Zapraszam dziś na czekoladowy torcik z czarną porzeczką! Śmiało można powiedzieć, że jest to ciasto pory letniej, bo przygotowane z królową lipca, czyli czarną porzeczką! Ciasto to gruby dość ciężki i mocno czekoladowy spód w stylu murzynka jest to ucierane ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i śmietany. Przed przystąpieniem do pieczenia koniecznie wyjmijcie odpowiednio wcześniej składniki(...)lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową, jest to niezbędne, w przeciwnym razie ciasto może się nie udać! Jest to niezmienna i sztywna zasada ciast ucieranych. Na czekoladowym spodzie spoczywa mus z czarnej porzeczki zagęszczony galaretką z dodatkiem bitej śmietany. Smak ciasta jest fantastyczny kwaskowy mocno czarnoporzeczkowy, osobiście uwielbiam czarną porzeczkę więc mi ciasto smakuje bardzo 🙂 Górę oblałam polewą czekoladową
SprawdzonaKuchnia.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciast to nie lada sztuka. Mniej doświadczeni kucharze mogą mieć problem nawet z najłatwiejszym przepisem. Całym problemem w sztuce pieczenia ciast jest dbałość o nawet najdrobniejsze szczegóły. Bez skrupulatności żadne ciasto po prostu nie wyjdzie opadnie, nie wyrośnie lub wyjdzie nam zakalec. Sprawdź jak zapobiec zakalcowi. Jak zapobiec zakalcowi? Złe odmierzanie proporcji składników To najważniejsze błąd(...)przy pieczeniu jakiegokolwiek ciasta musimy być dokładni w odmierzaniu gramatury składników. Jeżeli dodamy do ciasta za dużo mąki ciasto wyjdzie nam twarde jak kamień, jeżeli dodamy za dużo jakiegoś innego składnika na przykład może nam nie wyrosnąć albo wyjdzie nam paćka jakiej nie będziemy mogli kroić na kawałki. Pamiętaj podstawą jest waga, nie odmierzaj składników na oko albo na szklanki
To Musisz Wiedziećorzechy. Część zdąrzyłam już użyć a małą jeszcze część włożyłam do pojemnika. Też będę musiała szybko coś z nimi niedługo zrobić. Orzechy włoskie najczęściej jem same albo dodaję do ciast. Tak było i tym razem. Upiekłam ciasto Pyszotka. Już dość dawno nie piekłam tego ciasta, głównie dlatego, że nie miałam orzechów Ciasto kruche, beza, powidło śliwkowe, orzechy włoskie i masa(...)budyniowa są podstawą tego ciasta. Ciasto nie jest przesadnie słodkie. Jest natomiast lekko chrupiące dzięki orzechom i delikatnie kwaskowe dzięki dodatkowi powidła śliwkowego, które uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta Pyszotka. Kruche ciasto
mecooksCiasto jogurtowe ze śliwkami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które nie wymaga użycia miksera, a zachwyca smakiem. Jest to ciasto wilgotne, o charakterystycznym dla ciast jogurtowych delikatnym smaku, puszyste i rozpływające się w ustach. Żeby dogodzić kubkom smakowym, jako dodatków użyłam śliwek oraz wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu. Ciasta jogurtowe(...)lubią długiego mieszania czy ucierania, dlatego składniki takich ciast najlepiej jest mieszać za pomocą widelca lub łyżki tylko do ich połączenia się. Poniższy przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 2 jajka 100g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g jogurtu greckiego 100g masła 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki
Smakołyki BerenikiCiasto o nazwie Styropian zna zapewne każdy, swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił nazwę, miał dużą wyobraźnię, ludzie to mają skojarzenia Ostatnio pokazywałam mój przepis na czekoladowy styropian przygotowany na jogurcie greckim, który smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów . Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuję klasyczny styropian(...)śmietanie. Jakiś czas temu styropian był prawie na wszystkich blogach, piekli go wszyscy. Ja go piekłam, ale przepisu na blogu nie było, teraz to nadrabiam, gdyż to ciasto jest warte pokazania, mimo, że teraz większość osób piecze jagodzianki . Oryginalny styropian smakuje prawie jak sernik z delikatnym posmakiem kokosów, jest jednak lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś cud, miód i orzeszki, czyli super kaloryczne i typowo zimowe ciasto w pełni lata..., tak na pocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie, to kruche ciasto, które skrywa we wnętrzu bogate, lekko klejące nadzienie z orzechów włoskich, śmietany, miodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która(...)długości i jest najwyżej polożoną zamieszkałą doliną w Europie. Przepis, troszkę zmodyfikowany, zaczerpnięty z książki: „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Polecam bardzo! Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny Składniki na torownicę 22 cm Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku
Mia Cucina SofietaTradycyjny przepis na ciasto Salceson z jabłkami i cynamonem oraz orzechami włoskimi. To aromatyczne ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu. Sprawdzi się na każdą okazję! Jakich jabłek użyć do ciasta Salceson? Do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzą się lekko kwaśne i twardsze odmiany jabłek. Dobrym wyborem będzie szara reneta! Jak długo piec ciasto Salceson z jabłkami i orzechami włoskimi? Ciasto Salceson(...)należy piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu warto uchylić drzwi piekarnika i zostawić ciasto w piekarniku jeszcze na 20 minut. Jak przechowywać ciasto po upieczeniu? Upieczone i wystudzone ciasto przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się chłodna spiżarnia. Ciasto można również trzymać w lodówce, ale wtedy warto wyjąć je na 30 minut
Via Gustoprzepisy na najlepsze ciasta z jabłkami! Zebrałam tutaj 6 pomysłów, a wśród nich znajdziesz sernik z jabłkami, szarlotkę z bezą, szarlotkę ze śliwkami, szarlotkę bez pieczenia na owsianym spodzie, ciasto z jabłkami i dżemem, a także ciasto z jabłkami i migdałową kruszonką. Zobacz również przepisy na deserki w pojemniczkach – https://viagusto.pl/20-przepisow-na-deserki-w-pojemniczkach/ Przepisy na najlepsze ciasta z jabłkami(...)kruszonką Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką z cynamonem! Ten prosty sernik przygotujesz na spodzie z herbatników. To połączenie klasycznego… ZOBACZ PRZEPIS Idealna szarlotka na kruchym cieście z bezą Przepis na szarlotkę idealną! Ta szarlotka na kruchym cieście z bezą sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Jakie jabłka… ZOBACZ PRZEPIS Szarlotka z pianką – najlepsza, jaką
Via Gustoróżnice istotne i smakowe Choć pinsa i pizza mają wiele wspólnego, to istnieje kilka kluczowych różnic, które sprawiają, że pinsa jest wyjątkowa. Na czym polegają te różnice? Pinsa: Ciasto na pinsę jest znacznie cieńsze niż tradycyjna pizza. Składniki używane do przygotowania ciasta to mąka pszenna, mąka ryżowa, mąka sojowa, drożdże, sól, olej i woda. Ciasto na pinsę musi wyrobić się(...)piecu. Tradycyjnie pinsa jest podawana „bianco”, czyli tylko z serem, bez sosu pomidorowego, albo klasycznie z sosem pomidorowym i serem. Można dowolnie komponować dodatki do pinsy. Pizza: Ciasto do pizzy jest grubsze i bardziej elastyczne. Składniki ciasta pizzy to mąka pszeniczna, drożdże, sól, oliwa i woda. Ciasto pizzy nie wymaga tak długiego czasu wyrastania. Pizza tradycyjnie jest pieczona
Ugotowane pozamiataneCiasto ucierane z owocami to szybkie , smaczne i dość efektowne ciasto. Najlepsze jest to, że praktycznie robi się samo . Chyba każdy znalazł się w sytuacji, kiedy goście pojawią się w domu za godzinę, a tu nie ma nic, aby ich poczęstować. Wtedy na ratunek przychodzi ciasto ucierane. Najlepsze w nim jest to, że jest bardzo uniwersalne , jego smak zależy(...)tego jakich owoców użyjemy, jaki dodatek zapachowy dodamy itp. Efekt końcowy jest ekstra , a najlepsze jest to, że samo ciasto zrobiliśmy w 10 minut . O przepisie na ciasto ucierane Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest
SmartBake.plsolą i pieprzem. Mini-tarty z serem kozim i czerwoną cebulą Mini-tarty z serem kozim i czerwoną cebulą to wykwintna i aromatyczna przekąska, idealna na sylwestrowe przyjęcie. Delikatne ciasto kruche, kremowy serek kozí i karmelizowana cebula to połączenie, które przypadnie do gustu wielu gościom. Przepis: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 200 g sera koziego 2 czerwone cebule 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 2 łyżki balsamico 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto kruche i wykrawaj okręgi o średnicy nieco większej niż foremki na tarty. Wylep foremki ciastem. W międzyczasie, pokrój cebulę w piórka i smaż na oliwie z oliwek, aż zmięknie. Dodaj balsamico i miód, smaż, aż cebula się zrumieni. Dopraw
sierotka maRysia w kuchni