ciasto - 162907 przepisów (strona:36/10861)

Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 229

barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa. Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć minut później nie pamiętała o tym co najmniej idiotycznym pomyśle. Teraz jednak(...)już wiem, że ta idea idiotyczna nie jest w żadnym razie, co więcej - uśmiechnęłam się na myśl o nowym wyzwaniu. W mojej kuchni nie raz gościło już ciasto marchewkowe, ostatnio dynia również sprawdziła się na słodko. Kilka niewarzywnych dziwactw też już przetestowałam z dużym sukcesem.  O dodaniu buraczków do ciasta słyszałam już wcześniej, ale dopiero  Shinju

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 223

dawna krążył mi po głowie "kurtosz", tredelnik, ciekawił mnie smak czy faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią. "Tredelnik - tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji  z miasta Skalnica . Jest wykonana z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grilowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem." Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić(...)puszki od napojów energetycznych. Owinęłam je dokładnie folią srebrną i w 100 procentach się sprawdziły.Przygotowałam różne posypki takie jak cukier cynamonowy, cukier różany, kolorową posypkę. Pozostało wykonać tylko ciasto i stworzyć z wszystkiego przepyszną całość. Co się udało <3      SKŁADNIKI : z tej porcji otrzymałam 14 szt 500 g mąki pszennej (typ 550) 2 jajka

Basia w kuchni
Najłatwiejsze ciasto z morelami 237

lato to słońce, a słońce to różne odcienie pomarańczu, więc dziś będzie wpis z morelami w tle. Dlaczego w tle ? Dlatego, że głównym bohaterem będzie ciasto, najprostsze ze wszystkich, czyli ciasto ucierane.  Wystarczy tylko utrzeć razem wszystkie składniki.  Do ciasta ucieranego warto użyć malaksera lub robota, wtedy ciasto dosłownie robi się(...)samo.  Jednym ze składników ciasta ucieranego jest oczywiście tłuszcz. Ja do ciasta ucieranego używam kostki do pieczenia  Kasia , która jest doskonała do ciast.  Tak więc dziś na blogu przepis na ciasto morelowe z  Kasią .  Musimy tylko pamiętać o jednym: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, w innym przypadku ciasto może się

Kulinarne przygody Gatity
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 345

Cytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński . Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym . Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny. S łodycz ciasta przełamuje się tu z kwaśnym dodatkiem cytryny i słodko-słono-kwaśno-gorzko-cierpkim smakiem jagód cytryńca.  Bo okazało się, iż cytryniec chiński (Schisandra Chinensis) to istna orgia smaków! Znany

Grunt to przepis!
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 433

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciastaCiasto krucho-drożdżowe z wiśniami Składniki: 250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże

Smakołyki Bereniki
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 296

dłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości.  Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła...  Ciasto drożdżowe to ciasto niezbyt(...)pracochłonne, 10 minut przygotowania i na godzinę możemy o nim zapomnieć. Później kolejne dziesięć minut i kolejna godzina lenistwa. Najbardziej pracochłonna część to wyrabianie ciasta po wymieszaniu z rozczynem. Należy wyrabiać je tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie, jednolite i lśniące. Do tego typu ciasta najlepiej użyć mąki o typie 500 - 550, dzięki takiej mące uzyskamy ciasto bardziej elastyczne

Symfonia Smaków
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 426

Eksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra!    Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki.  Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu! Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej

Grunt to przepis!
Ciasto wyśmienite 1125

Lubicie ciasta z makiem ? a ciasta kakaowe? a może tak dołączyć biszkopty , powidła śliwkowe i powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia(...)minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem

Słodkości i nie tylko
Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym(warstwowy) 47

wyjątkowych dniach chcemy aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Takie też powinny być nasze wypieki. Wyjątkowe i zarazem smaczne.  Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym na kilku warstwach. Masa makowa jest mojego autorstwa co stanowi unikatowe połączenie aromatu orzechów, rodzynek i miodu. Ciasto krucho-drożdżowe , które użyłam do makowca wydaje się ciastem trudnym. Jednak(...)chcącego nic trudnego. Dla mnie też początkowo wydawało się nie do osiągniecia. Jednak z czasem nauczyłam się je wyrabiać. Moim zdaniem ciasto krucho- drożdżowe wykorzystane w makowcu  jest dosyć ciekawym rozwiązaniem. Rzadko spotykanym.  Ciasta na Boże Narodzenie a takim jest mój Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym to wypieki jedyne w swoim rodzaju. Każdy z nas ma swoje

Ciasta z tradycjami
Babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem 49

Jeśli szukasz przystawki na zimno, babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorowym pesto sprawdzą się na każdą okazję! Kruche ciasto francuskie w połączniu z wyrazistym nadzieniem na bazie koziego serka to przepyszna propozycja, którą warto wypróbować. Jak upiec tartaletki z ciasta francuskiego? Aby upiec tartaletki z ciasta francuskiego, należy wykroić z ciasta okręgi nieco większe od wielkości foremek(...)Następnie wykładamy foremki ciastem i nakłuwamy widelcem lub jeszcze lepiej obciążamy, aby ciasto nie wybrzuszało się podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto w foremkach pieczemy 12-15 minut. Jeśli używamy obciążenia, to na ostatnie 5 minut zdejmujemy obciążenie, aby spód babeczek ładnie się upiekł. Jak przechowywać babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem? Upieczone babeczki z ciasta francuskiego przed nadzianiem możesz przechowywać

Via Gusto
Ciasto czekoladowe Blok Trawy – Minecraft 59

grą – „Bloki smaków”! Jeden zaspokoi Wasze słodkie, a drugi wytrawne gusta. Zaczynamy od smakołyku w formie bloku trawy znanego z gry – przed Wami przepis na ciasto czekoladowe idealnie odwzorowujące teren Minecrafta, z kremem orzechowym i ciastem szpinakowym w roli trawy, na której pasą się wirtualne owce. Ciacho, które doskonale wpisze się menu na świętowanie 15-lecia(...)Minecrafta! Post sponsorowany we współpracy z Xbox Polska VIDEO PRZEPIS CIASTO BLOK “TRAWY” Minecraft CZAS PRZYGOTOWANIA: 3h CENA: średnia PORCJE: 6-8 porcji TRUDNOŚĆ: łatwa BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ szklanki noża lub blendera trzepaczki deski do krojenia foremki do pieczenia piekarnika papieru do pieczenia misek rondelka * wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i śmietanę wyciągnij z lodówki na 1h przed

Nerds Kitchen
Co to jest mazurek (ciasto)? 69

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które jest szczególnie popularne podczas Świąt Wielkanocnych. Jest to płaskie ciasto, zazwyczaj przygotowywane na kruchym spodzie. Wierzch mazurka często pokrywa warstwa na przykład marmolady, kajmaku lub masy czekoladowej, a następnie jest dekorowany różnego rodzaju orzechami, suszonymi owocami, kandyzowaną skórką cytrusową czy kolorową posypką. Mazurki mogą mieć różne smaki i wariacje, w zależności od dodatków(...)preferencji. To ciasto jest znane z bogatej dekoracji i słodkiego, intensywnego smaku, stanowiąc jeden z kulinarnych symboli polskiej Wielkanocy. Z czego robi się mazurka? Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, którego podstawą jest kruche lub półkruche ciasto , zwykle przygotowywane z mąki, masła, cukru i żółtek . Mazurek charakteryzuje się różnorodnymi wariantami nadzienia, takimi jak masa kajmakowa, dżemy, powidła, czy masa orzechowa

Via Gusto
Jak przechowywać ciasto drożdżowe? 53

Ciasto drożdżowe jest doskonałym pomysłem na słodki dodatek do kawy czy herbaty, tym bardziej że odpowiednio przechowywane, będzie wyśmienite nawet kilka dni po upieczeniu. Zatem jak przechowywać ciasto drożdżowe, by na długo zachowało świeżość? Poniżej kilka moich sprawdzonych sposobów – wypróbuj je i znajdź najlepszy dla siebie! Najlepsze sposoby na przechowywanie ciasta drożdżowego Z kruszonką, z owocami, z twarogiem, z makiem(...)sporo. Niby takie samo, ale jednak inne z uwagi na różne dodatki. To właśnie z tego względu regularnie je przygotowuję i przez co mam już dobre rozeznanie, jak przechowywać ciasto drożdżowe – wiedza ta jest szczególnie przydatna, jeśli tak jak ja, robisz zazwyczaj większą blaszkę tego deseru. Mam kilka sprawdzonych sposobów na to, by ciasto drożdżowe nawet przez kilka dni było

Rozdomowiona
Najsmaczniejsze ciasta – przepisy i sekrety 59

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i zastanawiasz się, jak przygotować najsmaczniejsze ciasta, to jesteś we właściwym miejscu. W tym artykule podzielimy się z Tobą tajemnicami przygotowywania ciast, które rozkochają w sobie każde podniebienie. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, znajdziesz tu wiele inspiracji i przepisów na wyjątkowe ciasta i desery. Ciasta pieczone Ciasta(...)się ogromną popularnością na całym świecie. Są one znane z wyjątkowego smaku i aromatu, które rozchodzą się po całym domu podczas ich pieczenia. Oto kilka wskazówek, jak przygotować najsmaczniejsze ciasta pieczone: Zawsze używaj świeżych składników. Jakość składników ma ogromne znaczenie w przypadku ciast pieczonych. Pamiętaj o dokładnym odważeniu składników. Precyzja jest kluczem do sukcesu. Przed rozpoczęciem pieczenia upewnij się

Ania i Marcin gotują