ciasto - 159090 przepisów (strona:36/10606)

Apple Pie – amerykańska szarlotka 14

Apple Pie , czyli szarlotka amerykańska, to wspaniałe jesienne ciasto. Ponad kilogram jabłek otoczony idealnie kruchym, listkującym, maślanym ciastem. Jabłkowe nadzienie z kwaśnych jabłek i korzennych przypraw jest tylko lekko słodkie, dzięki czemu idealnie uzupełnia się ze słodkim, kruchym ciastem. Porcja Apple Pie idealnie smakuje jeszcze lekko ciepła, podana z gałką lodów waniliowych. Skąd pochodzi Apple Pie? Ciężko określić jednoznacznie, gdzie(...)się podczas pieczenia, nie puszczają za dużo soku i są idealnie słodko-kwaśne. Bardzo dobrze sprawdzą się też odmiany takie jak Szara Reneta, Jonagold, Gala czy Cortland. Idealne kruche ciasto Perfekcyjne Apple Pie wyróżnia się maślanym, kruchym, listkującym się ciastem kruchym. To jedno z moich ulubionych kruchych ciast i z przyjemnością powtarzam je w innych owocowych wypiekach. Sekretem jego wyjątkowej

Na-talerzu.pl
Ciasto Dalgona Coffee – tarta z kawą i mlecznym kremem 8

Przepis na kawową tartę inspirowaną uwielbianą kawą! Ciasto Dalgona Coffee składa się z kruchego spodu, mlecznego kremu oraz puszystej kawowej pianki. Zobacz przepis i przenieś się w niezwykłą rozkosz, którą gwarantuje każdy kawałek tej tarty. Tartę Dalgona Coffee możesz przygotować jako deser na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi. Ciasto przypadnie do gustu każdemu, kto lubi smak kawy. Jak zrobić(...)tartę z mlecznym kremem i kawową pianką? Ciasto przygotujesz w kilku prostych krokach: zarób kruche ciasto na spód tarty, schłodź je, a następnie upiecz, przygotuj mleczny krem – masło utrzyj, a następnie dodaj mleko z cukrem oraz mleko w proszku – gotowy krem wyłóż na kruchy spód, zrób kawową piankę inspirowaną kawą Dalgona – ubij piankę, a na koniec dodaj

Via Gusto
Ciasto daktylowe z nasionami chia (bez cukru) – PRZEPIS 14

Przepis na ciasto bez cukru z nasionami chia. To proste ciasto daktylowe wykonasz nawet jeśli nie masz doświadczenia z wypiekami! Nie musisz nawet posiadać miksera – ciasto możesz wymieszać łyżką. Daktylowe ciasto z chia będzie odpowiednim wyborem, jeśli zależy Ci na zdrowym deserze. Dodatkowo, będzie to świetny pomysł na część pożywnego śniadania lub podwieczorku – dodaj ulubiony jogurt (np. typu(...)skyr) oraz świeże owoce i ciesz się przepysznym, zrównoważonym posiłkiem. Jak zrobić ciasto z syropem daktylowym? Aby zrobić to proste ciasto daktylowe bez cukru, przygotuj kilka podstawowych składników, czyli: jajka, masło, mąkę, sodę oczyszczoną, sok z cytryny, a także nasiona chia i syrop daktylowy. Ciasto wykonasz w kilku szybkich krokach: Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. W jednej misce wymieszaj

Via Gusto
Ciasto SPECJAŁ – najsmaczniejsze ciasto orzechowe z kremem 13

Przepis na ciasto z kakaowym biszkoptem i wkładką orzechową, przekładane kremem orzechowym i dżemem. To pyszne ciasto nazwałam „Specjał” – ma specjalny smak, który sprawia, że ciężko mu oprzeć się… Ciasto możesz przygotować na święta, a także jako deser na imprezę lub do niedzielnej kawy. Sprawdzi się również w formie tortu urodzinowego, czy też na inne uroczystości(...)zrobić to najsmaczniejsze ciasto orzechowe? Ciasto Specjał jest przekładanym ciastem, które składa się z następujących warstw: biszkopt kakaowy dżem lub powidło krem orzechowy wkładka orzechowa dżem lub powidło krem orzechowy biszkopt kakaowy polewa czekoladowa posiekane orzechy Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na ciasta z orzechami: tort Ferrero Rocher orzechowy łom czekoladowy orzechowe ciasto z budyniem

Via Gusto
Wielkanocne ciasta 510

Wielkanocne ciasta Zbiór najlepszych przepisów na świąteczne ciasta i wypieki. Zapraszam!       Sernik krówka Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko pyszny, chyba najlepszy sernik jaki robiłam. Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach. A do tego duży, podzielny, łatwy w wykonaniu, efektowny i pięknie prezentujący się na stole. Tym ciastem z pewnością uraczysz wszystkich gości.   Ciasto Dakłas Przepis tutaj(...)KLIK) Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach!   Kremówka na cieście francuskim Przepis tutaj (KLIK) Nie będę ukrywać, że to ciasto do dietetycznych nie należy. Ale raz na jakiś czas lub przy szczególnej okazji można przecież uraczyć siebie i gości czymś naprawdę

Blog z Apetytem
Bomboloni. Włoskie pączki z kremem pâtissière 24

kremu należałoby dodać miękkie, utarte na puch masło i dobrze wymieszać. Bomboloni. Jak zrobić pyszne i puszyste pączki z kremem? Bomboloni , podobnie jak tradycyjne polskie pączki, przygotowuje się z ciasta drożdżowego . Warto więc pamiętać o najważniejszych zasadach, dzięki którym zrobicie idealne ciasto drożdżowe . Pełen pakiet wskazówek znajdziecie w moim poradniku na temat wypieków drożdżowych , ale poniżej podrzucam Wam 3 najważniejsze(...)zasady , dzięki którym Wasze pączki z kremem pâtissière wyjdą perfekcyjnie: Składniki w temperaturze pokojowej . To kluczowa zasada podczas przygotowania ciasta drożdżowego. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka – na min. 1-2 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Cierpliwe zagniatanie . Żeby gluten mógł wykonać swoją robotę, najpierw my musimy zrobić swoją. Puszyste, sprężyste, miękkie ciasto uzyskamy tylko wtedy, gdy dobrze

Na-talerzu.pl
Orzechowiec z makiem i jabłkami 183

Orzechowiec to rewelacyjne, wielowarstwowe ciasto przekładane. Składa się z biszkopta orzechowo-miodowego, masy makowej, masy orzechowej, masy jabłkowej oraz na wierzchu z ciasta miodowego pieczonego razem z orzechami w miodzie. Takie ciasto na bogato - aż 6 pysznych warstw! Połączenie tak różnorodnych składników sprawia, że ciasto jest bardzo ciekawe i niebanalne. J ak dla mnie ma wszystkie smaki, jakie powinno mieć(...)ciasto bożonarodzeniowe. Delikatny, mocno orzechowy biszkopt przełożony wilgotną masą makową pełną bakalii, do tego kremowa masa orzechowa z serka mascarpone oraz orzeźwiająca, słodko-kwaśna masa jabłkowa. Całość dopełnia ciasto miodowe z chrupiącą i słodką warstwą orzechów w miodzie. Przyznam, że jest trochę z nim zabawy, ale pracę można rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia upiec biszkopt oraz ciasto miodowe

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto cappuccino bez pieczenia 62

dziś dla was przepis na ciasto cappuccino, które należy do legendarnej kategorii „dobre, takie nie za słodkie”. To taki deserowy jednorożec – wielu słyszało, ale mało kto tak naprawdę widział. W końcu przygotowując różnego rodzaju ciasta aż prosi się o to, aby szczodrze sypnąć cukru, czekolady i innych słodkości. W efekcie może powstać nam trudny do przełknięcia ulepek(...)Tymczasem ciasto, które mam dziś dla was znajduje się na zupełnie przeciwnym biegunie. Cukru w nim niewiele, a smak został idealnie zbalansowany za sprawą kakao oraz kawy. No właśnie – ten ostatni składnik odgrywa tutaj niebagatelną rolę – nadaje ciastu niepowtarzalny, głęboki aromat oraz smak. Właśnie z tego względu warto zadbać o to, aby do jego zrobienia sięgnąć po naprawdę

okolicepalnika.pl
Ciasto Princessa kokosowa 494

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Princessa kokosowa Princessa kokosowa to wafelek, który każdy z Was zna, a większość uwielbia. Zainspirowała mnie ona do przygotowania ciasta princessa kokosowa. Chociaż w internecie można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, ja przygotowałam je nieco inaczej. Moje ciasto princessa kokosowa jest bez pieczenia. Składa się z warstwy herbatników, masy na bazie śmietanki kremówki(...)serka mascarpone oraz białej czekolady. Ciasto dodatkowo przełożone jest dżemem malinowym, który idealnie tutaj pasuje. Wierzch ciasta udekorowałam pokruszoną princessą kokosową, która nadaje całemu ciastu cudownego wykończenia. Zapraszam wszystkich miłośników ciast bez pieczenia i nie tylko na wypróbowanie mojej wersji ciasta princessa kokosowa. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Polecam Wam także mój przepis na ciasto princessa zebra

Przepiski.pl
Wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem 85

Najlepszy przepis na wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem na dużą blachę. Proste w wykonaniu i nieziemsko pyszne. Tradycyjna drożdżówka, w której smak kwaśnego rabarbaru przełamuje słodycz ciasta. Idealne deser w sezonie wiosennym. To kolejny wypiek z rabarbarem w tygodniu. Dla mnie o tej porze nie ma lepszego ciasta niż z sezonowymi owocami 🙂 Wilgotna drożdżówka szybko znika z talerza. Polecam. Zrobiliście(...)zastanawiacie się co zrobić z rabarbarem, to polecam sprawdzony, rodzinny przepis na drożdżówkę z rabarbarem . Dużą blachę drożdżówki piekła moja babcia i mama. Smak dzieciństwa pozostaje w mojej pamięci 🙂 . Ciasto idealnie smakuje ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. Uważam, że jest to zdecydowanie najlepszy przepis. Składniki na dużą blachę: Szklanka to pojemność 250ml. Drożdże powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej

Ania gotuje
Pani Walewska – pychotka na dużą blachę 138

Pani Walewska nie bez przyczyny zwana inaczej Pychotką. Przepis na dużą blachę, idealne na nadchodzące świąteczne dni. Ciasto jest wyśmienite, zawarto nim wszystko co najlepsze jeśli chodzi o ciasta z kremem: kruchy spód, budyniowa masa, krem porzeczkowy dla przełamania słodyczy kruchej bezy oraz prażone migdały na wierzchu. Cóż więcej można by chcieć od ciasta. Ciasto Pani Walewska wydawało mi się(...)stosunkowo trudne do wykonania ale okazało się, ze to tylko pozory. Dobra organizacja pracy na pewno ułatwi nam zrobienie tego ciasta. Dlatego najlepiej przeczytać przepis do końca. Do wykonania ciasta będą nam potrzebne dwie blaszki o wymiarach około 26×35 cm (duża blacha) . Jeśli posiadamy tylko jedna blaszkę to ciasto możemy zrobić od razu ale przygotowanie bezy musimy podzielić

Ania gotuje
Ciasto milionera 371

Kiedy nie masz zbyt wiele czasu, za to pojawiła się ochota na coś słodkiego, warto przetestować przepis na ciasto milionera. To jeden z tych deserów, który powinny mieć w pamięci wszystkie osoby, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, za to lubią słodkości. Skąd wzięła się nazwa ciasto milionera? Przepis na ciasto milionera stał się niezwykle popularny(...)jego popularność nie zmalała do dziś. Skąd ta nazwa? Cóż tego nie da się jednoznacznie określić. Niektórzy wskazują, że wiąże się bezpośrednio z rozpustnymi składnikami i wyjątkowo bogatym smakiem ciasta. Inni z kolei twierdzą, że jest nawiązaniem do kształtu kawałków, które miały przypominać sztabki złota. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript

okolicepalnika.pl
Drożdżówki z makiem 58

Helio . Wykorzystanie takiego półproduktu zdecydowanie skraca czas przygotowania wypieków, takich jak np. nasze drożdżówki z makiem . Masy nie trzeba podgrzewać, ani dodatkowo doprawiać, tylko można bezpośrednio dodać ją do ciasta. To idealne rozwiązanie dla zabieganych, w wiecznym niedoczasie (jak ja ;)). POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Idealne ciasto drożdżowe Od kilku lat bardzo lubię eksperymentować z ciastem drożdżowym . Kombinuję z proporcjami, mąkami(...)dodawaniem jajek i żółtek. Mam kilka (albo i kilkadziesiąt) wniosków i obserwacji, które spisuję dla Was w przystępnej formie małego przewodnika o tym, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. Zanim jednak przewodnik będzie dostępny na stronie (czuję się, jakbym spisywała Biblię – to potrwa), to chcę się z Wami podzielić najważniejszymi wskazówkami na temat przygotowania ciasta drożdżowego. Mąką . Pamiętajcie, by używać

Na-talerzu.pl
Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem 51

bardziej będzie smakowało w sezonie jabłkowo-rabarbarowym niż kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem? Smok gorąco poleca dla każdego Łakomczuszka i nie tylko Świetnie sprawdzi się na imprezę czy spotkanie rodzinne lub w gronie przyjaciół. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kruche-z-rabarbarem-i-jablkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kruche-z-rabarbarem-i-jablkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u0142a,\r","4 jajka,\r","4 \u0142y\u017cki zimnej wody,\r","4 \u0142y\u017cki cukru pudru,\r","s\u00f3l,\r","4 jab\u0142ka,\r","2 \u0142odygi rabarbaru."],"name":"Kruche ciasto z jab\u0142kami i rabarbarem","recipeCategory":"ciasta","cookTime":"PT0H50M","prepTime":"PT0H30M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, mas\u0142o, s\u00f3l, \u017c\u00f3\u0142tka jaj, cukier waniliowy, cukier oraz wod\u0119 wymiesza

Bardzo Gruby Smok
Tarta z ciasta serowego 51

Czas czytania: 3 min Tarta z ciasta serowego z farszem z jabłek odrobiny malin oraz lekką i miękką pierzynką z białek, na której po upieczeniu i wystudzeniu pojawia się słodka rosa. Ciasto serowe jest raczej rzadko spotykaną propozycją wykorzystywaną do przygotowania słodkich deserów, podobne ciasto wykorzystałam do zrobienia pasztecików z farszem z kapusty i grzybów. Paszteciki szczególnie polecam na święta(...)zamiast pierogów lub uszek do barszczu. Wracając do naszego dzisiejszego ciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Po upieczeniu jest kruche i delikatnie neutralne w smaku. Ciasto najlepiej przygotować przy pomocy robota, ponieważ jest trochę klejące, jeśli nie posiadacie takiego sprzętu kuchennego, nie obawiajcie się, ręcznie też sobie poradzicie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-matcha 69

Czas czytania: 3 min Zielone ciasto drożdżowe-matcha! Herbata matcha używana jest nie tylko do przygotowania smacznego napoju, znalazła również zastosowanie w różnego rodzaju drinkach mlecznych, koktajlach owocowych i oczywiście deserach. Sernik matcha już był i oczywiście zapraszam po przepis na ten pyszny aksamitny deser. Natomiast dziś zapraszam na rewelacyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty matcha(...)wszystko dla kontrastu wymyśliłam czarną pastę. Pastę przygotowaną z czarnego sezamu , prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna i w połączeniu z ciastem stanowi udany duet! Zapraszam serdecznie, koniecznie spróbujcie , ciasto pięknie będzie wyglądało na Wielkanocnym stole. Print Drożdżowe ciasto-Matcha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i delikatne drożdżowe

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto z malinami 62

Czas czytania: 3 min Pyszne, szybkie domowe ciasto do kawki? O tak, ja zawsze bardzo chętnie, a jak nie trzeba spędzać przy tym połowy dnia w kuchni to tym lepiej! Ciasto z malinami z pewnością spełnia wszystkie te punkty. Choć ciasta ucierane uważane są za ciasta kapryśne i draża się, że nie wychodzą takie, jak powinny, to zawsze warto podjąć(...)jeszcze jedną próbę, a jaka jest przyczyna zakalca? Najczęściej powodem zakalca lub niezbyt udanego wypieku są składniki wyjęte prosto z lodówki, ciasto ucierane nie lubi dużych różnic temperatury między składnikami. Kiedy na przykład zaczniecie ucierać miękkie masło z cukrem, a następnie dodacie zimne jajka prosto z lodówki, masa zwarzy się i ciasto z pewnością nie będzie takie, jak powinno być

SprawdzonaKuchnia.pl
Wieniec drożdżowy z marcepanem 59

Czas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę, może to być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym(...)prażonymi chrupiącymi migdałami zachwyci nawet najbardziej wymagających gości! Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę 😉 Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie skuteczne 😉 W przypadku ciast drożdżowych bardzo ważną sprawą jest odpowiednio długie wyrobienie ciasta, a tym samym jego napowietrzenie. Pamiętajcie również o tym, że drożdżowe lubi

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z makiem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 179

Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Placki warstwowe to popularny rodzaj tradycyjnych podkarpackich ciast. Jeśli przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, surowe warstwy ciasta przekłada się przygotowana masą (najczęściej makową, orzechową i/lub powidłem) i po wyrośnięciu placek piecze się w całości. Jeśli natomiast są to placki warstwowe na bazie ciasta kruchego, procedura jest nieco inna. W naszym regionie popularne(...)ciasta kruche amoniakowe. Do takich placków blaty piecze się osobno i przekłada się je ciepłą masą, na przykład smażonym serem lub prażonymi jabłkami, żeby całość zmiękła i stężała, łącząc się w jedno zwarte ciasto. Jest też trzeci rodzaj placków warstwowych, w których ciasto kruche znajduje się na spodzie, ewentualnie na wierzchu, natomiast wewnątrz ciasta znajdują się różne masy, pieczone razem

Trzeci talerz
Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem 96

Ciasto , które jest najlepszym połączeniem suszonych śliwek ze słonecznikiem i orzechami włoskimi. Kremowe, pyszne i pełne tego co najlepsze. Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem Podstawą ciasta jest biszkopt orzechowy zrobiony na bazie orzechów włoskich. Biszkopt przełożyłam powidłem śliwkowym i dwoma masami. Do jednej masy dodałam suszone śliwki a do drugiej prażony słonecznik . Po wierzchu ciasto polałam czekoladową polewą. Ciasto(...)jest nieco pracochłonne, przyznaję. Tego typu ciast nie piecze się codziennie dlatego raz na jakiś czas można je zrobić. A nawet i częściej bo sami zobaczycie, iż robiąc je raz będziecie często wracać do tego przepisu. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia ciasta orzechowego ze śliwkami i słonecznikiem. Ciasto orzechowe

mecooks
Jak mrozić ciasta 299

Kiedy zostanie nam większa ilość ciasta po świętach, imprezach, imieninach albo kiedy wyjeżdżamy czy przechodzimy na dietę a lodówka pełna, warto znać kilka zasadach dotyczących mrożenia ciast by uniknąć marnowania żywności, naszych pieniędzy oraz czasu. Wiele z ciasto gotowych czy surowych świetnie się mrozi, co pozwala nie tylko wykorzystać żywność później, ale też może oszczędzić nam czas, kiedy możemy przygotować(...)coś wcześniej a nie na ostatnią chwilę. JAK MROZIĆ CIASTA nie czekamy, ciasta mrozimy od razu, kiedy są najświeższe – gwarantuje to że po rozmrożeniu będą równie apetyczne jak przed ciasto dzielimy na mniejsze porcje – takie które potem od razu wykorzystamy – mogą to być jednoosobowe kawałki jeśli tylko my jesteśmy fanami danego ciasta (pojedyncze kawałki świetnie sprawdzają się

Dorota Smakuje
Śmietanowiec z owocami z kompotu 94

Śmietanowiec z owocami z kompotu to pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Ja robię go zwykle wtedy, kiedy kupię za dużo jogurtów greckich, bo do przepisu spokojnie można ich użyć. Jogurt grecki jest bardzo treściwy i tłusty - zupełnie jak śmietana. Śmietanowiec na kruchym cieście to nasze ulubione ciasto, bardzo przypominające sernik. Taki kremowy sernik, bardzo mazisty i puszysty. Do jego(...)kompotu, jaki ja wykorzystałam. Kompot okazał się tak pyszny, że synek wyjadł z niego wiśnie, zostały same truskawki i te wylądowały w masie śmietanowej. Wykorzystałam do przygotowania tego ciasta owoce z kompotu, co nie znaczy oczywiście, że świeże owoce będą gorsze w smaku. Macie w tym wypadku wolną rękę. Ciasto z jogurtu greckiego nie wymaga specjalnych umiejętności, jeżeli będziecie się

MamaOskarka
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 175

Makowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie

Trzeci talerz
Kruche Ciasto z Rabarbarem – Tarta z Rabarbarem 147

Witam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne. Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować: Użyłam foremki okrągłej o średnicy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli oraz około 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru kryształ Link do filmu z przygotowania: Kruche ciasto z rabarbarem Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól oraz masło i łączę ze sobą składniki pocierając je dłońmi tak żeby ciasto było sypkie (przypomina

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 141

okazji małej, rodzinnej uroczystości postanowiłam przygotować jakieś ciasto. Chciałam żeby mój wypiek był nie tylko smaczny, ale też ładnie się prezentował na stole. Moja rodzina wprost przepada za ciastami z makiem. Dlatego przygotowałam mój drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie. Smak i niebanalna prezentacja, to zdecydowane atuty tego ciasta. Spróbujcie, bo warto. Przygotowanie takiego makowca nie jest wcale skomplikowane. Zapraszam(...)jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy 3/4 szklanki mleka wraz z 2 łyżkami masła. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Nasze

Słodkie okruszki
Odwrócone ciasto z jeżynami 162

się nieco zebrać, mam więc nadzieję, że krzewy wezmą się w garść i dostarczą mi jeszcze trochę tych pyszności. Myśl o jeżynach z zeszłego roku przypomniała mi o cieście, które wtedy zrobiłam. Pyszne, mięciutkie, pachnące. Wtedy miałam resztę owoców, tym razem dałam ich zdecydowanie więcej. Poza tym część ciasta wymieszałam z kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę(...)uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce). Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie z dużym dodatkiem owoców, zawsze obawiam się zakalca. Tutaj owoce układamy na spodzie - nic nie opada, nie puszcza soku do ciasta. Ideał! Ciasto przygotowałam z okazji wizyty u koleżanki, z którą nie widziałam się już ponad miesiąc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odwrócone ciasto z jagodami 200

Odwrócone ciasto z jagodami... Zbite, lekko wilgotne ciasto. Na wierzchu warstwa soczystych jagód. Łatwe w wykonaniu. Pięknie się prezentujące na stole. Zapraszam! Składniki: 6 jaj; 190 g margaryny; 20 czubatych łyżek mąki pszennej; 20 czubatych łyżek białego cukru; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki aromatu waniliowego; Szczypta soli; 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód; Cukier(...)proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.  Jagody delikatnie oprószyć mąką. Na dno tortownicy wyłożyć równo jagody, na jagody wylać ciasto i wyrównać. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić, ściąć wierzch, jeśli urośnie z górką i wyłożyć

Gospodyni Miejska
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 425

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady... Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe. Oblane białą czekoladą. Szybkie i proste w wykonaniu. Posmakuje niejednemu łasuchowi. Polecam! Składniki: 220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach; 300 g mąki pszennej; 2/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16g); 4 jaja; 220 ml oleju; 2 łyżeczki cynamonu; 3 łyżki rodzynek; 2 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników. Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł

Gospodyni Miejska
Proste ciasto z rabarbarem 318

Proste ciasto z rabarbarem... Puszyste, słodkie ciasto. Z kawałkami kwaśnego rabarbaru. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, smaczne, tanie. Idelane do kawy.  Zapraszam! Składniki: 250 g margaryny; 1 szklanka białego cukru; 3 łyżki wody; 2 jaja; 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 200 g rabarbaru (około 2 łodyg); Cukier puder. Sposób przygotowania: Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić(...)wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 157

Zapraszam na obiecany przepis - moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html     Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką               Składniki:     Ciasto: 450 g mąki(...)podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki

Mania Gotowania
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 186

Klasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowego J Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!   Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym     Składniki: Ciasto(...)mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki

Mania Gotowania
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 574

każdej postaci, jednak chyba najbardziej w placku drożdżowym. Poniżej sprawdzona receptura - przy okazji z kilkoma kluczowymi wskazówkami obchodzenia się z drożdżowym . Bazowałam tu na moim wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami , modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce ze wzgl. na dodatek mocno kwaśnego rabarbaru . Smak rabarbaru postanowiłam skonfrontować z migdałami i stąd mielone migdały oraz ekstrakt, które(...)wysycha zbyt szybko. Równie pulchny i wilgotny jest następnego dnia. A z połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy. Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka

Grunt to przepis!
Ciasto czarno-białe 10

Ciasto czarno-białe Kruche miodowe blaty przełożone pysznym kremem i uwieńczone delikatną polewą. Rewelacyjne ciacho, które sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest, to że z każdym kolejnym dniem jest jeszcze smaczniejsze. Polecam!     Składniki: *na foremkę o wymiarach 32x20cm Kruche ciasto: 700g mąki 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 300g masła 6 łyżek miodu(...)Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady (wedle upodobań)     *** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia *** *** Następnie całość przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) *** *** Wszystko

Blog z Apetytem
Idealne ciasto na pierogi 19

zrobić idealne ciasto na pierogi ? To pytanie, zwłaszcza przed Świętami Bożego Narodzenia, wraca co roku jak bumerang. Dlatego koniecznie zapisz sobie ten prosty, niezawodny przepis, by Twoje pierogi zawsze wychodziły pyszne, miękkie i delikatne. Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Przez lata testowałam rozmaite przepisy na ciasto pierogowe. Próbowałam wersji z masłem, z jajkiem, z zimną wodą, z letnią(...)nawet ze śmietaną. Okazuje się jednak, że w tym wypadku prostota jest kluczem do sukcesu. Według mnie idealne ciasto na pierogi to tylko 4 składniki : mąka, gorąca woda, olej i sól. Nic więcej nie potrzeba, by przygotować pyszne, delikatne pierogi z cienkim ciastem, które ani się nie ciągnie, ani nie klei się podczas krojenia. Sprawdzi się idealne zarówno w pierogach

Na-talerzu.pl
Ciasto Łabędzi Puch 22

Ciasto Łabędzi Puch to połączenie puszystego biszkoptu z kremem kokosowym oraz dżemem. Po wierzchu ciasto udekorowane jest słodką posypką kokosową. Przypadnie ono do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodkie ciasta z wiórkami kokosowymi. Słodki smak ciasta przełamuje dodatek dżemu z czarnej porzeczki, bez niego ciasto byłoby mdłe i zbyt słodkie. Przygotowanie ciasta zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jest to prosty biszkopt(...)bazie jajek, cukru oraz dwóch mąk: pszennej oraz ziemniaczanej. Ciasto biszkoptowe robię przy pomocy robota planetarnego , ale można je zrobić używając robota ręcznego lub ubijaka. Upieczony biszkopt studzę, skrapiam nasączeniem z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Nasączenie przygotować można także z lekko parzonej herbaty. Jednym z ważniejszych elementów tego ciasta jest krem. Jest to dość nietypowy krem kokosowy

MeCooks
Co zrobić z ciasta filo? 10

Ciasto filo to jedno z najsmaczniejszych, ale i najtrudniejszych do samodzielnego wykonania ciast, które przypomina cienkie płatki papieru. Często jest mylone z odpowiednikiem francuskim, ale w rzeczywistości pochodzi z Turcji. Wykorzystuje się je do potraw wytrawnych oraz deserów. Co zrobić z ciasta filo na słodko i słono? Przeczytaj ten artykuł i poznaj świetne pomysły na pyszne dania. Czym jest ciasto(...)zaledwie trzech składników takich jak: mąka, woda i odrobina oleju. Stanowi uniwersalny produkt spożywczy o neutralnym smaku. Dlatego chętnie używa się go do wielu dań i deserów.  Ciasto można przygotować ręcznie, jednak należy je wówczas odstawić na 2 godziny, a następnie rozwałkować i upiec. Ten proces znacznie wpływa na czas przyrządzania całej potrawy. Dodatkowo ważne jest, aby ciasto było

Rozdomowiona
Ciasto Filadelfia 21

Ciasto Filadelfia jest łatwe w przygotowaniu ciasto, co czyni je idealnym dla początkujących w kuchni oraz osób, które chcą spróbować czegoś nowego. Dzięki prostocie w przygotowaniu i bogatemu smakowi, ciasto Filadelfia stało się jednym z najbardziej popularnych wypieków na świecie. Jeśli szukasz wypieku, który zachwyci Twoich gości swoim smakiem i prezentacją, ciasto bez pieczenia Filadelfia jest idealnym rozwiązaniem. To ciasto(...)które może być przygotowane na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Bez wątpienia, ciasto bez pieczenia Filadelfia to klasyka, która zawsze będzie modna i smaczna. To ciasto jest zrobione na spodzie z chrupiących sucharków, a na wierzchu znajduje się galaretka i delikatnie kwasowane wiśnie idealne przełamujące słodki smak ciasta. To ciasto możemy przygotować praktycznie przez cały rok, bo możemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Top 20 przepisów na ciasta i wypieki świąteczne! 119

przepisów na ciasta i wypieki świąteczne! Największe gwiazdkowe hity. W tym wpisie królują serniki, makowce, bezy, kajmaki i pierniczki. Znajdziecie tu łatwe i szybkie przepisy na świąteczne łakocie, jak i wyszukane receptury na efektowne ciasta warstwowe, które pięknie przyozdobią Wasz stół. Każdy znajdzie coś dla siebie, Zapraszam ;))       Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Przepis tutaj(...)zachwyci wszystkich gości. Słodki smak chrupiącej bezy przełamany delikatnym kremem kawowym z orzechami, to niezawodne połączenie smakowe.   Sernikomakowiec w czekoladzie Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego!   Różyczki z makiem Przepis tutaj (KLIK

Blog z Apetytem
Ciasto jogurtowe – Przepis na dużą blache 26

Jeśli masz ochotę na słodki deser, który jest pełen białka, to przepis na ciasto jogurtowe jest dla Ciebie. Przepis ten zawiera jogurt i powinien być upieczony w formie o średnicy co najmniej 8 cali (20 cm). Gdy już przygotujesz składniki, musisz rozgrzać piekarnik do temperatury 350 stopni F lub 180 stopni C. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wymieszaj mokre składniki(...)suchymi. Francuska wersja ciasta francuskiego Pyszny deser o greckim smaku, francuska wersja ciasta francuskiego z jogurtem to idealna przekąska na podwieczorek. Ciasto jogurtowe w szklanym słoiczku to szybki i łatwy deser. We Francji jogurt jest sprzedawany w małych szklanych słoiczkach, a Babcia odmierza resztę składników do tego samego słoika. Przepis można w razie potrzeby przetłumaczyć na bardziej tradycyjne miary kuchenne

Patchwork
Pizza dla leniwych – bez zagniatania 24

suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki(...)mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Inni zagniatanie

Niedzielny kucharz
Ciasto czekoladowo – bananowe bez jajek 27

Ciasto czekoladowe to bardzo proste i przepyszne rozwiązanie dla zapracowanych osób. Zamiast dać dziecku batonika, lepiej samemu przygotować zdrowszy deser. Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się z bananem. Jest bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia, witamin: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.  Połączenie kakao oraz banana sprawia, że smaki się dopełniają. Słodycz tego owocu powoduje(...)trzeba dodawać dużo cukru. Im bardziej żółty i dojrzały banan tym mniej pustych kalorii (cukru) dodajemy. Ciasto to smakuje przepysznie, mimo braku w nim jajek. Dodając trochę płatków pełnoziarnistych żytnich, dodajemy sobie więcej zdrowych wartości odżywczych. Wszystkie składniki są dobrane tak, aby ciasto nie było zbyt suche. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto kakaowe z dojrzałymi bananami 5 z 1 głos

ProstePesto.pl
Ciasto rafaello bez pieczenia – najprostszy przepis 170

Ciasto rafaello bez pieczenia to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich kilku lat. Ciasto jest obowiązkowym punktem rodzinnych spotkań i świąt. Ten przepis to wersja dla leniuchów – zamiast biszkoptu używamy gotowych, maślanych herbatników, a do kremu wykorzystujemy gotowy budyń. I wiecie co? Jest po prostu przepyszne! Lekkie, mocno kokosowe, z wyrazistą śmietankową nutą. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Rafaello bez pieczenia(...)herbatnikach Chyba każdy zna kokosowe kuleczki Rafaello . Z tym przepisem możecie je teraz zjeść w formie ciasta! Ciasto rafaello bez pieczenia jest pyszne, lekkie i pełne kokosowego aromatu. Jego przygotowanie nie będzie od Was wymagało wiele wysiłku, ponieważ wspomagamy się półproduktami. Biszkopt zastępujemy maślanymi herbatnikami typu petit beurre. Wiem, że kilka lat temu furorę robił przepis z krakersami, ale nigdy

Na-talerzu.pl
Ciasto z pralinkami Ferrero Rocher 29

Ferrero Rocher to ciasto inspirowane czekoladkami Ferrero Roche. Pralinki są bardzo czekoladowe z kawałkami orzechów zamkniętym w aksamitnym nadzieniu. Uwielbiane przez wielu Polaków. Niestety cena jest dość wysoka, dlatego postanowiłam spróbować zrobić ciasto zbliżone do smaku tych czekoladek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto bez pieczenia inspirowane czekoladkami Ferrero Rocher 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska(...)Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 2 godz.  Kalorie 350 kcal Ciasto bez pieczenia z pralinkami Ferrero Rocher. Mocno czekoladowe ciasto z gorzką i mleczną czekoladą, orzeszkami i krakersami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g maślanych herbatników 150 g margaryny Kasia 300 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao 250 g mlecznej czekolady 700 ml śmietanki

ProstePesto.pl
Pyszne ciasto ze śliwkami 37

Ciasto ze śliwkami jest delikatne, pyszne i pełne soczystych śliwek. Proste ciasto w przygotowaniu, więc jest idealne dla początkujących. Kwaskowate i aromatyczne śliwki węgierki sprawiają, że ciasto nabiera niezwykłego smaku. Jeśli doda się śmietanę i olej to wtedy na długo pozostanie świeże i wilgotne. Ciasto może być kruche lub ucierane. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast z owocami obok słynnej(...)szarlotki. Należy pamiętać, że gdy używamy mrożonych śliwek to nie powinno się ich wcześniej rozmrażać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pyszne ciasto ze śliwkami 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 260 kcal Ciasto ze śliwkami jest delikatne, pyszne i pełne soczystych śliwek. Proste ciasto

ProstePesto.pl
Calzone nadziewana pizza w kształcie pieroga 38

Calzone to uroczo wyglądające gigantyczne pierogi wykonane z drożdżowego ciasta pizzowego, nadziane ulubionymi składnikami. To jeden z tych przepisów, do którego możesz wykorzystać wszystko co tylko znajdziesz w lodówce: plasterki szynki, mięso mielone, ser, paprykę, sos pomidorowy. Do nafaszerowania wnętrza calzone sprawdzi się prawie wszystko, możesz wykorzystać do tego resztki z lodówki unikając tym samym marnowania żywności. Przygotowanie calzone jest(...)prawie tam samo banalnie proste, jak przygotowanie pizzy, różnica polega na tym że farsz zamykasz wewnątrz okręgów ciasta tworząc coś w rodzaju wielkich pierogów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Calzone gigantyczny pieróg z ciasta pizzowego 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 300 kcal Włoski

ProstePesto.pl
Ciasto z truskawkami jogurtowe 53

Ciasto z truskawkami jogurtowe. Przepis na łatwe do zrobienia, ciasto z truskawkami. Szybkie ciasto truskawkowe na jogurcie. Ciasto na oleju jest bardzo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto truskawkowo jogurtowe to przepis na wykorzystanie świeżych truskawek. Bardzo szybkie ciasto i bardzo proste, bez miksera. Cudownie wilgotne, z lekko kwaśnymi truskawkami i odrobiną cukru pudru. Jak zrobić ciasto truskawkowe z jogurtem(...)upiec ciasto jogurtowe z truskawkami? Ciasto z truskawkami Do ciasta z jogurtem i truskawkami najlepiej pasują świeże truskawki. Choć możemy także wykorzystać truskawki mrożone. Jednak przed ułożeniem mrożonych truskawek na ciasto, należy jedną stronę ( ta od ciasta) zanurzyć w mące. To zbierze nadmiar wody z rozmrażającej się truskawki. Truskawki mrożone na cieście z jogurtem zawsze układamy zmarznięte. Ciasto z truskawkami

Dieta moja pasja
Czekoladowe ciasto lawa na spodzie z ciasta francuskiego 57

Ciasto czekoladowe , waniliowe lody i owoce… Czekoladowe ciasto lawa to idealne ciasto do lodów. Jak nazwa wskazuje jest to ciasto półpłynne mimo, że pieczone przez 40 minut. Nic dziwnego, bo czekoladowe ciasto lawa nie zawiera mąki. To upiekłam na spodzie z ciasta francuskiego. Smakuje jak francuski croissant z czekoladą. Ciasto można jeść na ciepło lub zimno. Osobiście wolę ciasto(...)przestygnięte. Wtedy nie będzie tak mocno płynne ale i smaki są bardziej wyczuwalne. Lubię to ciasto z waniliowymi lodami i owocami. Ostatnio w sklepach pokazały się truskawki. Podobnie jak borówki amerykańskie nie są jeszcze takie smaczne jak w sezonie ale cieszą oko. Do czekolady idealne! Lubicie czekoladowe ciasto ? Moi synowie uwielbiają. Jeśli już wybierają jakieś ciasto to zawsze jest

codojedzenia
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 35

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę je jeszcze raz), ale za to ciasto jest genialne w swojej prostocie wykonania, lekko kwaśne, kruchutkie, czyli takie jak lubimy najbardziej :). Pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym. Inspiracja Moje wypieki

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 44

mojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis

moj przepis na
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 39

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę je jeszcze raz), ale za to ciasto jest genialne w swojej prostocie wykonania, lekko kwaśne, kruchutkie, czyli takie jak lubimy najbardziej :). Pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym. Inspiracja Moje wypieki

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 46

mojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis

moj przepis na
Panettone z krówkami, karmelizowanymi orzechami włoskimi i gorzką czekoladą 59

Proporcje na 2 panettone po 580 g ciasta (wysokie foremki papierowe fi 13,4 cm, wysokość 9,5 cm) lub 3 panettone po 390 g ciasta (niskie foremki papierowe typu Veneziana fi 15,5 cm, wysokość 5,5 cm, takie jak na zdjęciach). Przygotowanie zakwasu pszennego licoli (płynne lievito madre): Do prowadzenia zakwasu używamy białej mąki pszennej rafinowanej typu włoska(...)proporcjach 1/1/1, czyli jedna część zakwasu, jedna letniej wody i jedna mąki. Składniki zakwasu mieszamy intensywnie kilka minut za pomocą trzepaczki miksera aby napowietrzyć i wyrobić ciasto. Robimy to raz dziennie , zostawiamy na 3-4 h do fermentacji w t.pokojowej, do wzrostu x 1,5 (1+ 0,5) nie więcej! Czyli warstwa zakwasu w słoiku powinna urosnąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie z żurawiną 74

aktywnego zakwasu 100 g wody 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubej 50 g mąki pszennej typ 450 Składniki na ciasto właściwe 320 g wody 320 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki krupczatki 30 g siemienia lnianego 2 łyżeczki kawy(...)mieszamy w misce, tylko do połączenia. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc, czyli 8-12 godzin. Następnego ranka możemy przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. Do miski z zaczynem dodajemy wodę, najlepiej, żeby była w temperaturze około 35 st C. Mieszamy wodę z zaczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza solą. Ciasto wyrabiamy tylko

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowe z gruszkami 85

Ciasto czekoladowe z gruszkami szybkie ciasto bez miksera. Ciasto czekoladowe z gruszkami i kawowo-czekoladową polewą dla prawdziwych miłośników czekolady ma trzy ogromne zalety. Po pierwsze jest naprawdę pyszne, po drugie jest bardzo łatwe do wykonania, nawet jeśli nie umiesz piec. I wreszcie po trzecie nie ma takiej osoby, która go nie pokocha od pierwszego kęsa. Przepis na szybkie ciasto(...)czekoladowe z owocami jest już na naszym blogu, ale dzisiejsze ciasto z gruszkami także będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy zawsze są w biegu i na nic nie mają czasu. Możesz je przygotować w dosłownie 10 minut i to bez użycia miksera. Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami zawsze się udaje, każdemu smakuje i jest idealne na leniwe popołudnie. Wilgotne ciasto

Cztery Fajery
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 81

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę je jeszcze raz), ale za to ciasto jest genialne w swojej prostocie wykonania, lekko kwaśne, kruchutkie, czyli takie jak lubimy najbardziej :). Pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym. Inspiracja Moje wypieki

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 86

mojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis

moj przepis na
Keto ciasto z truskawkami (Paleo, LowCarb) 140

Keto ciasto z truskawkami Na powitanie lata W związku z tym, że nadeszło upragnione kalendarzowe lato, trzeba było tę okazję odpowiednio uczcić. Pod względem temperatur lato zawitało do nas co prawda już jakiś czas temu, jednak oficjalnie zmiana pory roku nastąpiła dopiero wczoraj. Stąd dzisiejsza propozycja ma mocno sezonowy charakter. Jest to bardzo lekkie keto ciasto z truskawkami. A dokładniej(...)keto ciasto kokosowe z truskawkami i polewą jogurtową. Jest pyszne, puszyste i bardzo owocowe, a jogurtowa polewa stanowi jego idealne uzupełnienie. Myślę, że sprawdzi się świetnie na kolejną nadchodzącą okazję, czyli Dzień Taty, który wypada już jutro. Owoce – główny bohater dzisiejszego odcinka Ciasto jest dość proste zarówno w składzie, jak i w wykonaniu. Jego podstawą są ubite na puszystą

Modern Cave Girl
Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem 135

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto

Book of spells
Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem 135

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto

Book of spells
Ciasto z rabarbarem 114

Letnie ciasto z owocami Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim pyszne, dojrzewające w słońcu soczyste owoce, którym w sezonie po prostu nie da się oprzeć. Maliny, truskawki, borówki, jeżyny, a wśród nich najwcześniejszy koleś - rabarbar to mistrzostwo jakie daje nam natura. Wykorzystajmy to mądrze, bądźmy z nią w zgodzie, a ta nie przestanie nam się odwdzięczać nigdy(...)końca świata. To przepis na ciasto z rabarbarem , ale mimo to chciałabym się z Wami podzielić tym, co wczoraj obejrzałam. Piękny i wzruszający film o tragicznej miłości dwojga ludzi, których los skreślił już na samym początku ziemskiej drogi. Ja nie wiem, czy coś po drugiej stronie istnieje, nie mam bladego pojęcia, ale wiem jedno, że życie tutaj potrafi dać niezłego

MamaOskarka
Wiosenna baba drożdżowa 126

dość, że ładna to i bardzo smaczna:). Na stół wielkanocny w sam raz.   Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, to przygotowanie ciasta będzie przebiegać(...)problemu. Nie ma znaczenia, które ciasto zagnieciemy wcześniej. Nie czekamy aż drożdże podrosną. Mieszamy je tylko dokładnie z mlekiem. Można użyć odpowiednią ilość drożdży suszonych. Różnica czasowa jest niewielka, więc ciasta spokojnie wyrosną. Ciasto nie może być za ścisłe.  Może się okazać, że mleka trzeba dodać kilka łyżek więcej. Jakość mąki a szczególnie wielkość żółtek ma znaczenie. Użyłam dość

Leśny Zakątek
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 110

Dziś przygotowałam dla Was przepis na aromatyczną pizzę z szynką parmeńską, parmezanem i kaparami, tym razem na cieście orkiszowym z dodatkiem siemienia lnianego. Dodam, że na cieście wyrobionym dobrze jak nigdy, bo do mojej kuchni zawitał na testy kulinarny pomocnik - robot planetarny Kenwood. Zapraszam więc na krótką recenzję tego urządzenia oraz przepis z kulinarnym filmem. Pod koniec października firma Kenwood(...)youkencook.pl  wybrałam przepis na pizzę z szynką parmeńską i kaparami - w końcu wiecie jak kocham robić domową pizzę! Receptura miała być wariacją, dlatego wykorzystałam własny przepis na ciasto - dodałam do niego mąkę orkiszową i siemię lniane, aby było bardziej wartościowe dla zdrowia. Zaś dodatki - uwielbiam smak kaparów, w połączeniu z szynką parmeńską i parmezanem stworzyły naprawdę pyszną pizzę

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowa tarta rustykalna ze śliwkami i cynamonem 194

Bezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której(...)zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto

Book of spells
Czwartek: Pizza dla leniwych 163

suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki(...)mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Inni zagniatanie

Niedzielny kucharz
Pizza bez zagniatania 120

suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 4 Kto nie lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki(...)mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się od blatu, ale nadal zalotnie czepia się wilgotnymi łapkami rąk. Inni zagniatanie

Niedzielny kucharz
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 228

mojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadł. Ciasto składa się tylko z kilku składników, jest na prawdę pyszne, trud i czas rekompensowany jest smakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier(...)śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego. Ciasto udekorowałam polewą czekoladową oraz orzechami. Przepis

moj przepis na
Panettone 210

znaczące, wobec pierwszego pieczenia Panettone. Nie wiem, jaka cholera mnie podkusiła, nie wiem, co za złe duchy postanowiły mi podsunąć kretyński pomysł i utwierdzały w przekonaniu, że to tylko ciasto drożdżowe i nic złego się nie stanie?! Przysięgam, że następnym razem, jak wpadnę na taki „genialny” pomysł, to możecie dzwonić po egzorcystę. Napatrzyłam się na zdjęcia puchatych bab, pełnych bakalii(...)zachachmęciłam foremki. Takie foremki można kupić w necie lub sklepach dla cukierników, jeśli wam się nie uda, to można zrobić w tortownicy, której ścianki można „podwyższyć” papierem do pieczenia. Ciasto wymaga wyrabiana i jest dość kleiste, nie wiem, czy robiłabym to ręcznie. Ja swoje ciasto mieszałam w Tefal Companion, bo ma dużą misę i weszło wszystko od razu. Da radę

ladykitchen
Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście 185

Jakiś czas temu, publikowałam przepis na szarlotkę z cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze. Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie(...)idealne do nadziewania, przekładania czy na co Wam przyjdzie ochota. Sama szarlotka pachnie nieziemsko. To połączenie jabłek i ciasta… Niczym z najlepszej, rasowej cukiernii… Nie, nie Bo dużo lepsze Mój mąż lubi w cukierni czy kawiarni do kawy zamawiać sobie kawałek szarlotki (no dobra, on to zwie jabłecznikiem jak wiecie pewnie Nie bardzo rozumiem, tą jego jabłecznikową pasję

Mieszam w Garnku
Ciabatta – nowy przepis 133

zimno. Takie kanapki możemy zjeść na śniadanie czy kolację, zabrać na piknik czy jako drugie śniadanie do pracy. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ciabatta ma taki charakterystyczny kształt, powykręcanego ciasta i jest obsypana dużą ilością mąki? To nie dlatego, aby uczynić ją bardziej rustykalną Ciasto na ciabatte jest baaaardzo rzadkie i lepkie. Jeśli naszych rączek jak i samego ciasta nie obsypiemy(...)mąką, raczej nie mamy szans na jakąkolwiek pracę z tego typu ciastem. Formowanie ciasta w tym wypadku, jest również nazwą dość umowną. Lepiej mówić tutaj o rozciąganiu niż o formowaniu, gdyż do rąk bierzemy kupkę ciasta i rozciągamy ją albo do wielkości bagietki, albo ogólnie do wielkości, jaką chcemy osiągnąć. Warto wspomnieć, że ciabatta to włoskie pieczywo, a sama nazwa

Mieszam w Garnku
Jak zrobić ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami? Pizza pełnoziarnista 167

Pizza, choć przepyszna, niestety nie należy do dań dietetycznych. Ponieważ ostatnio mocno przestawiłam się na produkty pełnoziarniste, postanowiłam pomajstrować również przy przepisie na ciasto na pizzę. Dziś prezentuję Wam wyniki moich eksperymentów - ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren . Dodatek mąki pełnoziarnistej nie wpływa niestety pozytywnie na właściwości ciasta na pizzę. Staje się ono twardsze, po upieczeniu jest bardziej suche(...)jeżeli przesadzimy z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, może się kruszyć. Za radą Marco Ghia, którego podpytałam o pizzę pełnoziarnistą na ostatnich warsztatach z pizzy i foccaci , dodałam do ciasta 40% mąki pełnoziarnistej, zaś resztę stanowi mąka do wypieku pizzy. Pokusiłam się też o dodatek ziaren do ciasta - według mnie nie mają wpływu na jego strukturę, a przemycają więcej zdrowia

Chilli Czosnek i Oliwa
Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) 152

Włoszech na Wielkanoc każdy region oferuje swoje kulinarne specjały, które  znacznie różnią si ę  mi ę dzy sobą. Tylko jedno ciasto łączy północ i południe Włoch i jest nim właśnie "colomba", symbol  Ś wi ą t Wielkanocnych.   Legenda głosi, jakoby pierwsza colomba powstała w Lombardii(...)wieku za czasów Longobardów. W 572 roku dzień przed Wielkanocą król Alboino w czasie oblężenia miasta Pavia w ramach pokoju i zakończenia wojny otrzymał od starego piekarza ciasto w kształcie gołębia ze słowami: "To ciasto to symbol, ho ł d dla pokoju na Wielkanoc". Bardziej realistyczna legenda pochodzi z lat 30. XX wieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca

La grande e la piccola cuoca
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 155

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie

Wypisz Wymaluj
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 190

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)ciasto, warstwa rabarbarowo-jabłkowa zanurzona w lekko kokosowym budyniu, na to pianka. Czego można chcieć więcej? Wiem, że ciasto nie wygląda oszałamiająco w moim wydaniu, (obiecuje zmienić zdjęcie jak tylko upiekę je jeszcze raz), ale za to ciasto jest genialne w swojej prostocie wykonania, lekko kwaśne, kruchutkie, czyli takie jak lubimy najbardziej :). Pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym. Inspiracja Moje wypieki

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 160

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne(...)składników na Ciasto kruche z rabarbarem i pianką . Ciasto robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Polecam! Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy to 33 cm na 23 cm: Ciasto kruche: 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki

moj przepis na
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 551

Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji tak naprawdę niewiele ma wspólnego z popularnym batonikiem o podobnej nazwie z którym z pewnością wielu z nas je kojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością(...)czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo, że jest dość pracochłonne z pewnością warto je przygotować w naszych domach. Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Składniki: Ciasto Kruche: 150 g mąki pszennej 100 g masła (zimnego) 3 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem

Słodka Strona
Ciasto "do góry nogami" 383

Ciasto "do góry nogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości. Ciasto kruche:  30 dag mąki pszennej  15 dag cukru  15 dag margaryny  4 żółtka  4 łyżki śmietany  1 łyżeczka proszku(...)łyżeczka proszku do pieczenia  Polewa kakaowa: 14 łyżeczek wody  14 czubatych łyżeczek cukru 130 g masła 4 duże łyżki prawdziwego kakao Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1) .  Teraz

Świat Ciasta
Świąteczne ciasto z makiem 6382

Makowiec na święta to podstawa, tyle że przy maku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy.  Składniki ze sobą zagniatamy, do wyrośnięcia ciasto odstawiamy. Dzielimy, wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec(...)już mamy :) Składniki: ciasto: 200 g letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 120 g cukru, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 600 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczka aromatu wanilii, pozostałe składniki: 50 g galaretki owocowej 850 g gotowej masy makowej z bakaliami (1 puszka), cukier puder do posypania. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy

Moniki Smakołyki
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 416

Czasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam je na później… Ale jak miło jest jak już człowiek się zdecyduje a ciasto okazuje się wcale nie takie skomplikowane a efekt jest nawet smaczniejszy od oczekiwanego Bardzo spodobało mi się kiedyś ciasto Pani(...)Walewska zwana Pychotką, którego zdjęcia gdzieś mi się przewinęły w sieci a którego nigdy nie próbowałam. Czekałam tylko na specjalną okazję… i się doczekałam. Upiekłam to ciasto dla Renaty, która bardzo gorąco namawiała mnie do prowadzenia bloga i tak dłuuuuugo namawiała, aż namówiła! Dzięki Renatko!!! Więc ciasto musiało być boskie :)!!! Przepis z mniejszymi lub wiekszymi różnicami można znaleźć

UgotujmyTo.pl
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 608

Niezwykłe makowo-kokosowe ciasto z masą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza.  Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki: Warstwa Sernikowa: 480 g dwukrotnie zmielonego twarogu 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru(...)jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy  6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 600 ml mleka budyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy 2 łyżki do warstwy serowej łyżeczka mąki

Słodka Strona
Ciasto z jabłkami 470

Przepis pochodzi z kolorowej gazetki CiastaCiasto z jabłkami jest bardzo pysznym ciastem. Ciasto z jabłkami   SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO śmietana - 4 łyżki żółtka jaj - 5 szt mąka - 4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 3 szt margaryna - 200 g cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 opak MASA JABŁKOWA galaretka cytrynowa - 1 opak cukier - 0,5 szkl(...)jabłka szara reneta - 1400 g DODATKOWO tłuszcz do blachy cukier puder do posypania ciasta  PRZYGOTOWANIE: MASA JABŁKOWA  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.   CIASTO KRUCHE:   Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem

Kuchnia Danusi
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 251

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy!  Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie nam rację

Wypisz Wymaluj
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 146

ciasto rośnie - oby nie wyrosło na zakalec ;) Ciasta bezglutenowe ze względu na swoje właściwości są szczególnie „zakalcogenne”.   Jeśli jeszcze dodatkowo musimy upiec ciasto bez jaj i produktów mlecznych,  to najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych(...)najlepiej wsypać je od razu na sito razem z mąką, wymieszać i przesiać. Ucierać margarynę  (lub masło) z cukrem na puszystą masę, dopiero potem mieszać z mąką. Ciasta ucierane (tzw. piaskowe, pieczone z proszkiem do pieczenia) mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.  Mogłoby się wydawać, że bardzo mocno zmiksowane ciasto będzie bardziej puszyste, niestety

głodny alergik
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 217

Wszyscy pieką ciasta dyniowe , a ja teraz zabrałam się za ciasto marchewkowe. Polecam przygotować ciasto marchewkowe z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy marchewkę tartą na dużych oczkach. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie(...)przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat, jeśli dodamy trochę cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, am piękny miodowy kolor za sprawą marchewki, a smakuje nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek powiedział, że do tej pory lubił marchewkę z rosołu, teraz polubił marchewkowe ciasto, gdy je skosztował stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze kruche ciasto z owocami 228

Ciasto, które możecie upiec z najróżniejszych owoców czy nawet z dodatkiem konfitury, dzięki temu za każdym razem będzie mogło Was zaskoczyć. Przepisu na idealne kruche ciasto szukałam bardzo długo. Metodą prób i błędów uważam, że wreszcie jest takie jak zawsze chciałam- idealnie kruche i maślane. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników(...)innych ciast.    Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g   mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200  g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki

Mania Gotowania
Najlepsze „dojrzewające” ciasto na pizzę 297

Przepis na tę pizzę podpatrzyłam na blogu Babeczka Piecze i Gotuje. Szukałam przepisu na „leżakujące” ciasto na pizzę od momentu zobaczenia programu Top Chef. W jednym z odcinków kucharze odwiedzili pizzerię specjalizująca się w pizzy neapolitańskiej na dojrzewającym cieście. Bardzo zaciekawiła mnie ta metoda. Przepis odbiega trochę od oryginału ale postanowiłam wypróbować i nie zawiodłam się. Zdecydowanie najlepszy przepis(...)ciasto na pizzę jakie do tej pory robiłam. Ciasto jest chrupiące, przypomina te z najlepszych pizzerii. Naprawdę polecam!! Najlepsze „dojrzewające” ciasto na pizzę Składniki: 3/4 opakowania suchych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 4,5 szklanki mąki (używam specjalnej mąki do pizzy) 1 płaska łyżka soli 1 łyżka oliwy z oliwek ulubione dodatki Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże

Mania Gotowania